پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - 28 Mar 2024
تاریخ انتشار :
يکشنبه ۲۷ مرداد ۱۳۹۲ / ۱۲:۲۹
کد مطلب: 18986
۱
۳

یک روانشناس: رفتار درمانی برگ برنده در عدم بازگشت مجدد به اعتیاد

روانشناس و مسوول مرکز مشاوره جهاد دانشگاهی استان مرکزی گفت: رفتار درمانی در ترک اعتیاد و عدم بازگشت مجدد افراد به مواد مخدر تاثیر مثبت دارد.

زهرا مطیعی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این مطلب اظهار کرد: مواد مخدر به غیر از الکل عملکرد نورون‌های موجود در مناطقی از مغز را که در تنظیم لذت یا پاداش درگیر هستند را تغییر می‌دهد.
وی افزود: دوپامین (به عنوان یکی از هورمون‌هایی که به طور طبیعی در بدن وجود دارد) یکی از انتقال دهنده‌های عصبی درگیر در این گذرگاه است. عملکردهای مرتبط با دوپامین، علاوه بر احساس لذت، فعالیت حرکتی، آگاهی، قضاوت و انگیزش را شامل می‌شوند.

مطیعی با بیان اینکه نرون‌های تولیدکننده دوپامین که در بالای ساقه مغز قرار دارند، در تنظیم احساس لذت نقش بسیار مهمی ایفا می‌کنند، گفت: اگر این ماده در سیستم عصبی وجود نداشته باشد، نورون‌ها عملکرد خود را تغییر می‌دهند.

وی اضافه کرد: بعد از مدت طولانی مصرف مداوم یکی از مواد اعتیادآور، تغییرات دائمی در مغز ایجاد می‌شود. برای مثال، در مورد کوکائین چون این ماده از جذب مجدد دوپامین به وسیله نرون‌های پیش سیناپسی جلوگیری می‌کند دوپامین در سیناپس‌ها انباشته می‌شود و اگر فرد مصرف را متوقف کند، سطح دوپامین به حالت عادی بر می‌گردد.
وی گفت: برای درمان مبتلایان به مواد مخدر و مسومیت‌های ناشی از مصرف آن میت‌وان از دو روش زیستی و رفتاری شناختی استفاده کرد.
این روانشناس در خصوص اقدامات درمانی عنوان کرد: یکی از قدیمی‌ترین نوع درمان برای وابستگی به هروئین، تامین متادون است. رویکرد درمانی دیگر، تامین LAAM است، که مانند متادون ماده افیونی مصنوعی است که می‌توان آن را برای درمان اعتیاد به هرویین مصرف کرد.
وی افزود: نالترکسون داروی دیگری است که برای درمان وابستگی به هرویین مصرف می‌شود. کسی که نالترکسون مصرف می‌کند تاثیر لذت بخش هرویین را احساس نمی‌کند و بوپرنورفین ( هرچند که اداره دارویی آمریکا آن را تایید نکرده است) نوع دیگری است که برای درمان استفاده می‌شود و شبیه متادون عمل می‌کند.
مطیعی با اشاره به اینکه در درمان رفتاری شناختی تعداد زیادی درمان رفتاری وجود دارد، گفت: یکی از درمان‌ها مدیریت وابستگی است، که به موجب آن هر وقت آزمایش‌های دارویی درمان‌جو منفی باشند، امتیازاتی کسب می‌کند که می‌توان این امتیازها را با امور مطلوب یا مشارکت در فعالیت‌های جالب مبادله کرد. در این درمان افکار، انتظارات و رفتارهای مرتبط با مصرف داروی درمان‌جو تغییر می‌کند و خدمات روانی – اجتماعی، مانند مشاوره شغلی، روان درمانی و خانواده درمانی بسیار اثربخش خواهد بود.
مشاور جهاد دانشگاهی استان مرکزی در پایان اظهار کرد: افرادی که به اجبار ترک می‌کنند به سرعت دوباره به اعتیاد بر می‌گردند، تنها پنج درصد افرادی که به اجبار ترک می‌کنند دوباره معتاد نمی‌شوند.
پژوهشگران دریافته‌اند که برای جلوگیری از برگشت، سه ماه درمان ضروری است که البته پیگیری‌های لازم بعد از درمان نیز بسیار مهم است.
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

منصور
سلام.کاملا درست است ترک اجباری دوام ندارد
فاطمه
اگر به اجبار اورا به کمپ بردیم بعداز برگشت رفتارمان چطورباشد؟
با سلام نظرات شما مفيد است اما چه كنيم كه اجبار به ترك پيدا كنند
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
خدايا،ميشه چند لحظه وقتتو بگيرم! اين دفعه چيزي ازت نمي خوام! فقط مي خوام  خيلي ساده بگم: ممنون براي همه چيز...