کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

خودکشی و عوامل خطر آفرین آن با تأکید بر برنامه های پیشگیرانه

14 دی 1394 ساعت 15:33

خودکشی رفتار و عملی پیچیده، چند متغیری و چند وجهی است.


به گزارش ميگنا، دكتر عزت اله فــــولادی دانش آموخته مشاوره و عضو هیأت مدیره انجمن مشاوره ایران، در زمينه خودكشي و عوامل خطر آفرين آن تحليلي روان شناختي داشتند كه مي خوانيد:
-
این روزها شاهد اقدام به خودکشی هایی در مترو، برخی پلها و یا پرت کردن از بلندی و حلق آویز کردن هستیم. اخیرا؛ "شاید بتوان اولین اخبار خودکشی کودکان را در سخنان فاطمه دانشور عضو شورای شهر تهران یافت که از خودکشی 111 کودک، تنها در بیمارستان لقمان تهران یاد کرده بود (دی 1394، روزنامه همدلی) به هر حال رفتار خودکشی گرا در جمعیت دانش آموزی وجود داشته و هر از گاهی این امر به طور جدی در فضای اجتماع جلب توجه کرده و شدت می گیرد از جمله چند اقدام خودکشی با قرص برنج در مناطقی از تهران در دهه 1380 و اخیرا "دانش آموز پایه هفتم در بافق یزد و دانش آموز ششم ابتدایی و جوانی 18 ساله در اشنویه، دانش آموز تیزهوش اصفهانی(دختر 19 ساله به علت شکست در یک کنکور آزمایشی)، دانش آموزان 15 ساله در سنندج و خراسان شمالی(همان منبع)، دختر خانم حدود 25 ساله در پل رسالت و مردی در متروی تهران همگی بیانگر آسیب های فردی و اجتماعی و عوامل گوناگونی است که در عین تفاوت علل احتمالی، نیازمند هشیاری مسولین، مدیران، برنامه ریزان و به خصوص در حوزه مدارس؛ مشاوران، مربیان و خانواده ها است.

هر چند این رفتار پرخطر در طول تاریخ و جوامع مختلف دارای سابقه است و می تواند روح جمعی و خانواده و دوستان خودکشی کننده را متأثر و مبهوت کند. اما بیانگر نقص هایی است که برنامه های پیشگیرانه و توانمندساز می تواند کارساز و کمک کننده باشد.
-
در اینجا شیوه ای یادیار به نام "تبسم جوانان" برای استفاده مشاوران / روانشناسان و در کل حرفه های یاورانه در ارزیابی ابعاد خطر افراد و مراجعان خودکشی گرا مفید خواهد بود.
این یادیار تقریبا تمامی عوامل خطر که در ادبیات تحقیق خودکشی شناسی آمده را پوشش می دهد:
تبسم جوانان:
ت: به معنای تفکر غیر منطقی
ب: به معنای بیماری (جسمی و روانی)
س: به معنای سن (در گروه نوجوانان سنین 15 تا 19 سالگی و بزرگسالان دهه ششم زندگی به بعد نیازمند توجه ویژه هستند)
م: به معنای مصرف نا به جای مواد مخدر(و داروها)
ج: به معنای جنسیت (زنان سه برابر مردان اقدام به خودکشی می کنند و خودکشی کامل مردان چهار تا پنج برابر زنان است)
و: به معنای وضعیت تأهل ( افراد مجرد، مطلقه، بیوه و در کل تنها بیشتر در خطر هستند). الف: به معنای افسردگی (داده های تحقیقی نتایج مختلف را نشان می دهد ولی 10 تا 15 درصد افراد افسرده خودکشی می کنند یا 60 درصد کسانی که با خودکشی مرده اند از افسردگی عمده رنج می بردند).
ن: به معنای نداشتن حمایت اجتماعی (هر چه حمایت اجتماعی کمتر باشد خطر بیشتر است).
الف: به معنای اقدام قبلی (اقدام قبلی 20 تا 50 درصد در کسانی که خود را کشته اند مشاهده شده است).
ن: به معنای نقشه سازمان یافته (هر چه نقشه فرد برای خودکشی دقیق تر و دارای جزئیات بیشتر باشد خطر آن بیشتر است).

این یادیار که از حروف اول کلمه ترکیبی "تجسم جوانان" ساخته شده به صورت ابزاری در کتاب "استراتژی ها و برنامه های پیشگیری از خودکشی با تمرکز بر نوجوانان و جوانان"(چاپ 1384 و بازنگری 1386) ارائه شده و به نظر می رسد نقاط تأکیدی در یک برنامه پیشگیرانه و کمک رسانی و توانمندسازی را نشان دهد(تصویر جلد نیز بر همین اساس است).
امید آن که با همت انسان های دلسوز متخصص متعهد در نشاندن لبخند بر چهره نوجوانان و جوانان و مردم ، موفق و توانمند باشید.
-

 


کد مطلب: 34957

آدرس مطلب :
https://www.migna.ir/news/34957/خودکشی-عوامل-خطر-آفرین-تأکید-برنامه-های-پیشگیرانه

میگنا
  https://www.migna.ir