شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 Apr 2024
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۴ / ۱۱:۴۶
کد مطلب: 35583
۲

علت تاخوردگي و چروک بودن ساختار مغز چیست؟+ عكس

علت تاخوردگي و چروک بودن ساختار مغز چیست؟+ عكس
به نظر می‌رسد که پژوهش‌های جدید صورت گرفته در خصوص ساختار مغز، قادر به توجیه علت و نحوه‌ی شکل‌گیری فرم تاخورده‌ی مغز خواهد شد.
روند این پژوهش بیشتر از آنکه در قالب علم زیست‌شناسی باشد، از قوانین فیزیکی تبعیت می‌کند. علت چروک‌ بودن ساختار مغز، از منظر فرگشت، واضح است: تاخوردگي مغز باعث کوتاه شدن فاصله‌ی بین بخش‌هایی می‌شود که باید با یکدیگر در ارتباط باشند. علاوه براین، وجود این تاخوردگی باعث می‌شود تا کورتکس؛ لایه‌ی خارجی مغز در داخل جمجمه‌ی انسان جا شود.

با رشد انسان، حجم مغز وی نیز در حدود ۲۰ برابر افزایش می‌یابد، اما مساحت رویه‌ی مغز به دلیل وجود چنین تاخوردگی‌هایی، ۳۰ برابر افزایش می‌یابد. بدون وجود این تاخوردگی‌ها، قابلیت‌های ادراکی ما به شدت محدود بود. در حال حاضر ما از چرایی و هدف از وجود این تاخوردگی‌ها آگاه هستیم. اما اینکه آن‌ها چگونه شکل گرفته‌اند، سوالی است که تا کنون جوابی برای آن نیافته‌ایم. اما تیمی از پژوهشگران دانشگاه هاروارد با انجام مطالعاتی در این خصوص، متوجه شدند که در حقیقت دلیل توسعه‌ی این تاخوردگی‌ها، شیارها و برآمدگی‌ها، یک مکانیزم غیر زیستی موسوم به Gyrification است.

برای بررسی صحت این نظریه، پژوهشگران مدل سه بعدی مغز را از جنس ژلاتین و بر اساس اسکن‌های MRI گرفته شده از مغز جنین، توسعه دادند. این مدل که در ابتدا سطحی صاف و تانخورده داشت، توسط غشایی به ضخامت یک میلی‌متر و ازجنس ژل الاستومر؛ ماده‌ای با جنسی مشابه کورتکس، پوشانده شده و در داخل محلول خاصی قرار داده شد. پس از گذشت چند دقیقه از شروع فرآیند غوطه‌وری، ژل الاستومر به سرعت محلول را به خود جذب کرده و در نتیجه دچار افزایش حجم می‌شود. پس از این مرحله، ژل الاستومر حجیم شده، شروع به کمانش و تا شدن می‌کند تا کماکان اتصال خود به لایه‌ی ژلاتینی زیرین را حفظ کند. اما در پایان شکلی که مدل ۳ بعدی مغز به خود گرفته بود، شباهت فوق‌العاده‌ای به ساختار مشاهده شده از مغز جنین داشت.

در اینجا می‌توانید تصویری متحرک از روند این آزمایش را مشاهده کنید:
-
اکثر نظریه‌‌های پیشین در خصوص علت وقوع فرآیند Gyrification، بر روی عوامل بیولوژیکی تمرکز داشتند. ایده‌ی بنیادی این نظریه‌‌‌ها، شکل‌گیری تاخوردگی‌ها در اثر وقوع انبساط و انقباض در بخش کورتکس مغز به دلیل دریافت سیگنال‌‌های بیوشیمیایی از داخل آن بوده است.

این پدیده باعث می‌شود تا مناطق مهم و خاصی از مغز نسبت‌ به سایر بخش‌ها، ارتباط بهتری با یکدیگر داشته باشند. در هر حال این پژوهش نشان می‌دهد که فرآیندهای فیزیکی نسبت به فرآیندهای بیوشیمیایی، تاثیر گسترده‌تری را در شکل‌گیری الگوی تاخورده‌ی مغز ایفا می‌کنند.

داشتن دانش در خصوص مراحل اولیه‌ی شکل‌گیری مغز نقشی کلیدی در پی بردن به علت بسیاری از اختلالات عصبی تکاملی مغز مانند آنانسفالی (شکل‌گیری غیر صحیح بنیان‌های مغز در مرحله‌ی جنینی ) ایفا می‌کند.
جون یانگ چانگ؛ یکی از اعضای تیم پژوهشی دانشگاه هاروارد می‌گوید: ساختار مغز در انسان‌های مختلف دقیقا مشابه هم نیست، اما با این حال در تمام افراد سالم، تاخوردگی‌های اصلی، شکل یکسانی دارند.
تحقیق نشان می‌دهد که اگربخشی از مغز به صورت صحیح رشد نکند یا ساختار هندسی کلی مغز دچار اشکال باشد، در این صورت تاخوردگی‌های اصلی، در موقعیت‌های صحیحی از مغز شکل نخواهند گرفت و بنابراین احتمالا عملکرد مغز دچار اختلال خواهد بود.
-
مرجع : زومبيت
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
خدايا،ميشه چند لحظه وقتتو بگيرم! اين دفعه چيزي ازت نمي خوام! فقط مي خوام  خيلي ساده بگم: ممنون براي همه چيز...