جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - 19 Apr 2024
تاریخ انتشار :
شنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۶ / ۲۰:۳۸
کد مطلب: 42384
۱

چرا معتادان به مصرف مجدد ترغیب می‌شوند؟

محمدرضا ایمانی گفت: اعتیاد یک بیماری شناختی است و مهمترین عواملی که باعث بروز آن می‌شود، نیز شناختی هستند، ولع مصرف مواد مخدر با تمام اجزایش یک پدیده کاملا شناختی و هیجانی است و کنترل هیجان یکی از زیر مجموعه‌های عملکرد شناختی می‌باشد.

او گفت: ما با سیستم شناختی‌ خود، هیجان را کنترل می‌کنیم پس می‌توانیم ولع مصرف مواد را هم کنترل کنیم، بنابرین یکی از مهمترین، بهترین و موثرترین راهکارها استفاده از تکنیک‌های علوم اخلاق شناختی و رفتارشناسی از جمله روش‌های توانبخشی- شناختی می‌باشد، ما می‌دانیم فرد معتاد نمی‌تواند خودش را کنترل کند و به سمت موادمخدر که یکی از علل مصرفش هیجان است، بازمی‌گردد اما معتقدیم می‌توان کنترل هیجان شناختی را با تکنیک به افراد معتاد آموزش داد.

این رفتارشناس گفت: عدم قدرت تصمیم‌گیری و قضاوت صحیح مشکل دیگر فرد معتاد است، فرد معتاد عموما نمی‌تواند عواقب ناخوشایند کاری را که انجام می‌دهد، ارزیابی کند اما می‌توان با استفاده از تکنیک‌های مختلف توانبخشی شناختی به وی آموخت تا به درستی تصمیم بگیرد.
ایمانی ادامه داد: مسئله دیگری که معتادان با آن مواجه هستند این است که آنان یک ظرفیت زیاد از حافظه کاری که در واقع مثل پردازشگر اصلی مغز می‌ماند و تنها قسمت محدود مغزی است توسط مواد مخدر و نشانه‌های آن اشغال شده است که آن هم با آموزش‌ و تمرین‌هایی که به آنان داده می‌شود می‌توان تنظیم کرد و در نهایت با روش‌های مختلف روانشناختی و توانمندسازی شناختی کاری کرد که فردِ در حال بهبود، استرس خود را کنترل کند و حتی بتواند نشانه‌های مواد و یا تصوراتی را که بر مغزشان خطور می‌کند، کنترل نماید و به سوی موادمخدر بازنگردد.
 
وی افزود: کنترل شناختی فرد معتاد شامل مهار عملکردهای شناختی، مهار هیجان‌های مختلف از مثبت تا منفی، مهار حرکت و رفتار و نرفتن مجدد به سمت مواد مخدر است که همه این موارد را می‌توان با افزایش توانمندسازی‌های شناختی و مهار و کنترل افزایش داد و از بازگشت مجدد شخص به سمت مواد مخدر جلوگیری کرد.

به گزارش روابط عمومی ستاد مبارزه با مواد مخدر، ایمانی گفت: این تکنیک‌ها نه تنها برای درمان و بازتوانی بلکه برای پیشگیری از اعتیاد بسیار موثر هستند یعنی می‌توان با آموزش‌ و به صورت اقدامات پیشگیرانه این توانمندی‌های شناختی را در افراد مستعد و حتی افرادی که با توجه به شرایط محیطی در خطر اعتیاد قرار دارند افزایش داد و به موقع پیشگیری کرد.


منبع: ايسنا
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
سخت است حرفت را نفهمند سخت تر این است که حرفت را اشتباهی بفهمند حالا میفهمم که خدا چه زجری میکشد وقتی این همه آدم حرفش را که نفهمیده اند هیچ اشتباهی هم فهمیده اند. دکترعلی شریعتی