پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - 28 Mar 2024
تاریخ انتشار :
يکشنبه ۸ ارديبهشت ۱۳۹۸ / ۲۲:۵۰
کد مطلب: 47065
۰
واکاویی پیامدهای منفی شبکه‌های اجتماعی مجازی؛

تغییر سبک زندگی به شیوه مجازی

میگنا: کاهش تعاملات واقعی، افسردگی، از بین رفتن حریم خصوصی، ترویج خشونت، بلوغ زود رس و دسترسی سریع به اطلاعات جنسی، باورهای غلط درباره مسایل عاطفی و جنسی، گسست و درگیری بین نسلی، وابستگی و اتلاف وقت، افت عملکردهای تحصیلی و شغلی، افزایش مصرف گرایی، تهدید سلامت جسمانی، ایجاد زمینه های اختلاف و تنش بین همسران، افزایش خیانت و طلاق عاطفی از جمله پیامدهای منفی هستند که استفاده از این شبکه های اجتماعی به همراه دارند.

دکتر زهرا طاهری پور، رییس دانشکده فرهنگ و ارتباطات دانشگاه سوره در این خصوص به سیناپرس گفت: هم اکنون پیشرفت سریع تکنولوژی و گسترش شبکه های اجتماعی مساله ای مشهود و قابل لمس است که در کشور ما نیز به سرعت در حال رخ دادن است. برخلاف سایر زمینه ها که بعدها ایران به آن مساله ورود پیدا می کند، کشور ما در این خصوص اصلا عقب نیست و هر روز این مساله برای مردم ملموس می شود که شبکه اجتماعی جدیدی اضافه شده است.

عضو هیات علمی دانشکده فرهنگ و ارتباطات افزود: هم اکنون  این نوع ارتباطات به وجود آمده و دوری از این مسایل اجتناب ناپذیر است. به طوری که افراد زیادی هم اکنون با این نوع شبکه های اجتماعی و تکنولوژی ها در ارتباط هستند و استفاده از آن مختص یک قشر یا طبقه خاص و شهرهای بزرگ، پایتخت یا مراکز بزرگ نیست. بسیاری از افراد با این تکنولوژی ها درگیر می شوند. از سوی دیگر نمی توان استفاده از این وسایل ارتباطی و شبکه ها را محدود کرد. البته شبکه های اجتماعی در کنار معایب و مضراتش، منافعی هم به دنبال دارد.

کارشناسی ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی اظهارداشت: هم اکنون یک سری تغییرهایی در ارزش های جامعه در حال رخ دادن است. به هر میزان کاربری که نقش مهمی در جامعه دارد از این شبکه ها استفاده کند و اعتیاد نامطلوبی نسبت به این موضوع پیدا کند، تبعات و آسیب های جبران ناپذیری به آن جامعه وارد می کند.

دکترای معارف اسلامی گرایش تاریخ و تمدن اسلامی به پیامدهای منفی شبکه های اجتماعی در میان دختران نوجوان و جوان اشاره کرد و ادامه داد: امروزه بسیاری از این مسایل مانند عکس گرفتن زنان و قرار دادن در شبکه های اجتماعی برای بسیار از دختران جوان و نوجوان الگوسازی شده است.

گرفتار شدن افراطی، حساب نشده و بدون آگاهی زنان به این موضوع، تصویری از سقوط جامعه از بلندی بر سرازیری ارایه می دهد. پس باید فکری برای رفع این موضوع بشود.

وی بیان کرد: این مسایل یک سری صدمه های اخلاقی هم در پی خواهد داشت. در فرهنگ دینی ما مساله عفت و حیا عنوان شده است. شاید در ارتباط های رو در رو و مستقیم به دلیل مسایل تربیتی فرد بتواند خودش را حفظ کند اما پس از ورود به این شبکه ها حریم ها برداشته می شود و شاید یک خانم یا زن بتواند هر نوع عکسی هم از خودش در این شبکه ها قرار بدهد. دور شدن زنان از عفت و حیا که واقعا در منابع دینی مان بر آن تاکید و سفارش شده است، می تواند تبعات اخلاقی داشته باشد و باعث از هم گسیختگی شدن خانواده ها شود. بسیار مشاهده شده است که وقتی حریم حیا و عفت در این شبکه ها شکسته شده بعدها به صورت عملی نیز در جامعه اتفاق می افتد.
نقش رسانه‌های اجتماعی در اختلاف زوجین

امروزه در بسیاری از طلاق‌ها و نابسامانی ها وخیانت‌ها در روابط زوجین شبکه­ های اجتماعی مجازی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل نقش آفرینی می کند.

داود نوده یی، مشاور و عضو هیات مدیره انجمن مشاوره ایران نیز درباره نقش رسانه‌های اجتماعی و شبکه‌های مجازی در بروز اختلاف زوجین و تاثیرش در فراوانی طلاق در جامعه گفت: امروز ذائقه افراد از نظر عاطفی بر اثر تاثیری که از شبکه‌های مجازی می‌گیرند تغییر کرده است و این به طور مستقیم بر امور زناشویی افراد اثر می‌گذارد. ما امروز در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که آزادانه به شبکه‌های مجازی دسترسی وجود دارد و لازمه نوع زندگی امروز این است اما این دسترسی از طرفی باعث نوعی تنوع طلبی در آقایان به لحاظ جنسی و در خانم‌ها به لحاظ عاطفی می‌شود. رفتارهای رمانتیک نمایشی در این فضاها به شدت زیاد است و این باعث می‌شود رضایتمندی افراد در زندگی واقعی کمرنگ شود.

سخن آخر

فضای مجازی، همانند هر مقوله دیگری که در عالم واقع وجود دارد، باید از منظر تهدید و فرصت، تواما دیده شود. فضای مجازی، سکه ای است که باید دو روی آن را با هم دید. رویی که ناظر به فرصت‌ها و نقاط قوت آن بوده و روی دیگر که ناظر به تهدیدهای این فضا است. باید دانست که شناخت صحیح فضای مجازی و به تبع آن، استفاده صحیح و در عین حال حداکثری از این پدیده دنیای مدرن، مستلزم شناخت و سپس لحاظ کردن هر دو روی سکه است.

براساس آمارهای منتشره تنها یک و نیم درصد از محتوای اینترنت غیراخلاقی و تهدیدآمیز است. این در حالیست که این یک ونیم درصد بر نود و هشت ونیم درصد فرصت آمیز محتوای اینترنت سایه شوم خود را افکنده است. به نظر می‌ رسد با اتخاذ راهکارهای مناسب می توان فضای اینترنت و فضای مجازی رابه فضای آموزشی برای دانش آموزان و دانشجویان تبدیل کرد که این امر همکاری بسیاری از سازمان های دخیل در امر را می طلبد.

گزارش: فرزانه صدقی
 
مرجع : سیناپرس
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
تونل هابه ما آموختند که حتی دردل سنگ هم راهی برای عبور هست، تونل ها راست میگویند ؛ راه است ، حتی از دلِ سنگ! " آنجا كه راه نیست ، خداوند راه را می گشاید... "