شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 Apr 2024
تاریخ انتشار :
دوشنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۸ / ۲۰:۳۵
کد مطلب: 48560
۳
۱

خدمات روانشناسی گران و دور از دسترس

علیرضا شریفی‌یزدی
خدمات روانشناسی گران و دور از دسترس
میگنا: در این بین معتقدم بیشتر اختلالات روحی و روانی که جامعه با آن روبه‌روست در چند بیماری خلاصه می‌شود. اضطراب، افسردگی و وسواس  سه چالش عمده اختلالات روانی کنونی در میان ایرانیان است که دلیل آن را می‌توان در پایین بودن اعتماد به نفس، نداشتن امید به آینده و ترس از آینده جست‌وجو کرد. اختلال‌هایی که اکنون، بخش بزرگی از جامعه خصوصا دهه شصتی‌ها را درگیر خود کرده است. اینکه چرا چنین اختلالاتی دارای این تعداد فراوانی در جامعه است به عوامل مختلفی بستگی دارد. به‌نظر می‌رسد، در 2 سال اخیر، عوامل اقتصادی نقش مؤثری در شکل‌گیری، مزمن شدن یا تقویت اختلالات در افراد داشته است.

ازسوی دیگر، آسیب‌های اجتماعی مسائلی مانند اعتیاد، شکست‌های عاطفی و روابط نامناسب با همسران را می‌توان در رده مهم‌ترین مسائلی ارزیابی کرد که منجر به بروز اختلالات روانی می‌شود.

براین اعتقادم که در کنار عوامل پیش‌گفته شده درباره بروز اختلال‌های روانی، شاد نبودن مردم را می‌توان دلیل مهم دیگری برای فراوانی تعداد مبتلایان به بیماری‌های روحی و روانی دانست. ارزیابی‌های جهانی نشان می‌دهد شهروندان ایرانی در زمره غمگین‌ترین شهروندان جهان و در رده آخرین دهک‌ها از نظر شادی هستند. چنین وضعیتی منجر به افزایش اختلالات روانی و شدت بالای آن در جامعه شده که برای درمان مبتلایان باید هزینه و زمان زیادی صرف کرد. به‌نظر می‌رسد، به‌دلیل زیرپوشش قرارنگرفتن خدمات روانشناسی ازسوی بیمه‌ها، ارائه مشاوره‌های روانشناسی در زمره گرانقیمت‌ترین خدمات پزشکی محسوب می‌شوند و غیر از لایه‌های برخوردار جامعه یا دست‌کم قشر متوسط به بالا، سایر اقشار از این خدمات بی‌بهره مانده‌اند. معتقدم با وجود تلاش‌های انجام شده در برخی مراکز دولتی برای ارائه خدمات روانشناسی، این تلاش‌ها موفق نبوده است چرا که ارائه خدمات روانشناسی به زمان طولانی نیاز دارد و برگزاری چند جلسه محدود روانشناسی نمی‌تواند تامین‌کننده نیازهای افراد نیازمند به این خدمات باشد.

به‌نظر می‌رسد با وجود شعارهایی که مسئولان درباره دسترسی عادلانه به خدمات روانشناسی برای مردم می‌دهند، نمره وزارت بهداشت و سازمان بهزیستی 30درصد در بخش کیفی و فقط 20درصد در بخش کمی است و می‌طلبد در این‌باره تلاش بیشتری برای برخوردار کردن مردم از خدمات روانشناسی در جامعه انجام شود. درشرایطی که امکان دسترسی ارزانقیمت و عادلانه به خدمات روانشناسی وجود ندارد، مردم باید با تغییر سبک زندگی و افزایش مطالعات روانشناسی، بخشی از نیازهای خود را برای آگاهی پیدا کردن از نحوه برخورد با اختلالاتی که آنها یا اطرافیانشان را رنج می‌دهد، تامین کنند.

 
علیرضا شریفی‌یزدی
روانشناس اجتماعی
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

متخصص روانشناسی سلامت
Iran, Islamic Republic of
دوست عزیز اینکه خدمات روانشناسی باید تحت پوشش بیمه قرار گیرد صحیح است. اما چه کسی گفته این خدمات گرانقیمت است. یک مکانیک یا آرایشگر زنانه یا دندانپزشک وقتی برای خدماتشان 45 دقیقه اختصاص دهند چقدر هزینه می گیرند. قطعا بیشتر از روانشناس پول می گیرند. آیا مردم به همان اندازه ای که پول آرایشگاه یا تزیین ماشین عروس می دهندحاضرند پول مشاوره قبل ازازدواج دهند. آیا به اندازه ای که خرج اینترنت منزل می کنند حاضرند پول مشاوره دهند. آیا به اندازه پول پیتزایی که می دهند حاضرند پول مشاوره دهند و..... مشکل عدم مراجعه مردم عدم آگاهی و البته عملکرد نامناسب برخی روانشناس نماها است.
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
با ترس هات روبرو شو! آدم ها رو ببخش! یک راه حل جدید بساز! هدف هات رو مشخص کن! آدم هایی که ازت متنفر هستند رو فراموش کن! ذهنت رو آزاد کن!