شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 Apr 2024
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۰ / ۰۸:۴۳
کد مطلب: 8939
۰

تندتند غذا نخوريد !

يک فوق تخصص گوارش گفت: تند تند غذا خوردن و خوب نجويدن غذا از عوامل مهم سو» جذب است در حالي که اين موارد کمتر مورد توجه قرار مي گيرد.
دکتر حسين خدمت در گفت وگو با ايسنا،  افزود: نخستين عامل موثر بر سو»جذب مواد غذايي، وضعيت دهان و دندان است. برخي از افراد به علت ابتلا به بيماري هايي مانند پوسيدگي  دندان نمي توانند به خوبي غذاها را بجوند و خرد کنند. همين عامل باعث سو»جذب مي شود وآنان هنگام دفع مواد غذايي، مواد را به همان شکلي که خورده اند دفع مي کنند. اين فوق تخصص گوارش با اشاره به تاثير بزاق دهان بر جذب مواد غذايي اظهار کرد: بزاق دهان مراحل اوليه جذب و هضم مواد غذايي را انجام مي دهد بنابراين افرادي که دچار خشکي دهان هستند يا با دهان نفس مي کشند دچار سو» جذب مي شوند چرا که بزاق آنان به اندازه کافي ترشح نمي شود بنابراين مراحل اوليه هضم و جذب مواد غذايي انجام نمي شود اين در حاليست که بزاق، غذا را نرم مي کند و قدري در هضم کربوهيدرات ها نقش دارد. وي درباره تعريف سو»جذب گفت:  زماني که مواد غذايي به  طور طبيعي تجزيه و به ذرات ميکروسکوپي تبديل نشوند، فرد دچار سو»هضم مي شود اما هنگامي بيمار به سو» جذب مبتلا مي شود که برخي عوامل مانع ورود طبيعي اين ذرات ميکروسکوپي از روده باريک به جريان خون شوند البته مي توان هردوي اين حالات را سو»جذب ناميد.بعضي افراد اين حالت را سو» هضم مي شناسند. وي با بيان اينکه اختلال در هريک از عوامل موثر بر هضم و جذب غذا موجب ابتلاي فرد به سو»جذب مي شود، اظهار کرد: اگر معده به دلايلي مانند وجود زخم، تومور، جراحي شده باشد فرد دچار سو» جذب مي شود چرا که بخشي از هضم و جذب برخي مواد غذايي مانند ويتامينB12  در معده انجام مي شود. خدمت اضافه کرد: اگر اسيد معده دچار مشکل شده باشد پروتئين ها به خوبي هضم نمي شوند. از سوي ديگر در صورت صاف شدن پرزهاي معده يا نازک شدن جداره  آن به علت افزايش سن يا ابتلا به بيماري هايي مانند عوارض التهابي،عفونت هاي ميکروبي با ميکروب هليکوباکترپايلوري فرد دچار سو» جذب مي شود. وي با بيان اينکه لوزالمعده مهمترين عضو در هضم مواد غذايي است، اظهار کرد: آنزيم هاي موجود در لوزالمعده باعث هضم چربي ها، قندها و پروتئين ها مي شود بنابراين اگر اين عضو به هر دليلي آسيب ببيند بيمار با مشکل جدي در هضم و جذب مواد غذايي روبرو مي شود. اين فوق تخصص گوارش افزود: ورم لوزالمعده به صورت حاد و مزمن و جراحي لوزالمعده باعث سو»جذب مي شود و مصرف برخي داروها و الکل از علل ابتلا به ورم حاد لوزالمعده است علاوه برآن اگر70 درصد لوزالمعده به هر دليلي دچار مشکل يا از بدن خارج شود، بيمار دچار سو»جذب مي شود. وي با اشاره به نقش کبد در هضم و جذب مواد غذايي اظهار کرد: اگر کبد بيش از 80 درصد از کارايي خود را از دست بدهد، بيمار دچار سو»جذب و سو»هضم مي شود چرا که کبد نقش مهمي در جذب چربي ها و ويتامين هاي محلول در چربي (ويتامين هاي(K ,D , E ,A  دارد و در صورت بروز مشکلي در کبد فرد دچار کمبود اين ويتامين ها مي شود. اين فوق تخصص گوارش افزود: علاوه بر نارسايي مزمن کبدي، بيماراني که به علت ابتلا به مسموميت هاي خاص يا بيماري هاي ويروسي دچار نارسايي حاد کبدي مي شوند، سو» جذب را تجربه مي کنند. خدمت با اشاره به مجاري صفراوي اظهار کرد: اگر مجاري صفراوي به دلايلي مانند سنگ صفرا، تومور، التهاب، تنگ يا مسدود شود صفرا به اندازه کافي وارد روده نمي شود بنابراين بيمار دچار سو» جذب به ويژه جذب ناقص چربي ها مي شوند. اين فوق تخصص گوارش افزود: روده باريک تنها اندامي است که انتقال مواد غذايي خرد شده به خون از طريق آن صورت مي گيرد و فرد در صورت ابتلا به بيماري هايي مانند عفونت ها و التهاب هاي مزمن، دچار سو» جذب به مدت طولاني مي شود علاوه بر آن مبتلايان به مسموميت هاي حاد غذايي، عفونت هاي ويروسي حاد - که به اسهال و استفراغ منجر مي شود- سو»جذب را تجربه مي کند. وي در ادامه گفت: برخي بيماري ها مانند سلياک، التهاب روده باريک را در پي دارد و ممکن است بيمار سو» جذب شديد و مزمني را تجربه کند. مبتلايان به سلياک تحمل پروتئين غلات را ندارند و نمي توانند آنرا مصرف کنند اين در حالي است که سلياک بيماري شايع و مهمي است. اين فوق تخصص گوارش افزود:  بيماراني که بخشي از روده باريک آنها به عللي مانند ابتلا به تومور و التهاب برداشته مي شود نيز دچار اين مشکل در تمام طول عمر خود مي شوند. مگر آن که اقدام درماني خاصي براي آنان صورت گيرد و اين افراد داروهاي جبراني مصرف کنند. علاوه بر آن افرادي که شکم آنان پرتودرماني مي شود ممکن است دچار سو»جذب شوند. خدمت شايع ترين علت سو»جذب را کمبود آنزيم لاکتاز برشمرد و اظهار کرد: اين آنزيم در روده باريک وجود دارد اما افرادي که با کمبود آن مواجه هستند پس از مصرف شير، بستني و ماست دچار علايمي مانند نفخ، دل پيچه و اسهال مي شوند و سو» هضم و سو» جذب را تجربه مي کنند. وي به افرادي که دچار کمبود آنزيم لاکتاز هستند، توصيه کرد: شير را به تدريج بنوشند يا ماست را جايگزين آن کنند چرا که در ماست مقداري لاکتاز وجود دارد. خدمت تاکيد کرد: لازم است اين گونه افراد به طور کلي از مصرف لبنيات خودداري نکنند چرا که دچار پوکي استخوان مي شوند. اين در حالي است که پوکي استخوان بيماري شايع، شديد و مخربي است. اين فوق تخصص گوارش در ادامه گفت: اگر پزشک تشخيص دهد که فرد دچار کمبود آنزيم لاکتاز است مي تواند همراه شير، قرص شير مصرف کند. در اين شرايط فرد مي تواند از مواد مغذي شير بهره کافي را ببرد. خدمت در پايان اظهار کرد: 30 درصد از افراد جوامع مختلف دچار سو» هضم و سو» جذب هستند که سالم نبودن دندان ها،  تند تند غذا خوردن، صرف غذا همراه با استرس از جمله عوامل دچار شدن به اين عارضه است و استرس باعث بلعيدن هوا همراه غذا مي شود.

نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
خدايا،ميشه چند لحظه وقتتو بگيرم! اين دفعه چيزي ازت نمي خوام! فقط مي خوام  خيلي ساده بگم: ممنون براي همه چيز...