کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

«بیا حرف نزنیم!»

23 فروردين 1396 ساعت 18:12

يادداشتي به مناسبت روز جهاني بهداشت


هما یزدانی: روز جهانی بهداشت در هفت آوریل هر سال (۱۸ فروردین)، فرصتی است تا سازمان بهداشت جهانی (WHO) توجه همگان را به موضوعات مهم حوزه سلامت جلب کند. برای سال ۲۰۱۷ نیز موضوع «افسردگی» انتخاب و پویشی یک‌ساله برای پرداختن به آن با شعار «بیا حرف بزنیم» راه‌اندازی شده است. به‌نظرمی‌رسد چنین شعاری باید مایه خرسندی مبتلایان به افسردگی شود؛ اما در عمل ممکن است مایه این نگرانی برایشان باشد که حالا با احساس ‌تکلیفِ خیل‌ مشتاقان (!) چه کنند؟ با قیاس‌های دلسوزانه اما مع‌الفارقی که اطرافیان میانِ حوصله‌ندارم‌های بیمارگونه آنها با بی‌حوصلگی‌های عصر جمعه خودشان صورت می‌دهند، چه کنند؟ با حرف‌هایی که به‌جای درست‌کردن ابرو، چشم را هم کور می‌کند یا با نصایح عاقل‌اندرسفیهِ unhelpful چه کنند؟ 

شاید بهتر باشد اگر واقعا نیت‌تان خیر است، درحالی‌که اقتضائات جسمی و روحی فرد افسرده را نمی‌شناسید، اصلا حرف نزنید! باور کنید فعل امر شما که می‌گویید «این فکر را نکن» یا «آن کار را بکن»، دفعتا به عمل او تبدیل نمی‌شود. او اگر می‌توانست این فکر را نکند یا می‌دانست چگونه آن کار را بکند، تابه‌حال مسئله حل شده بود. مطمئن باشید خودش بلد است به جای خوردن قرص‌های جورواجور و رفتن به جلسات مشاوره، گلدان بخرد و گل بکارد؛ غذاهای جدید بپزد و لباس‌های رنگی بپوشد؛ میهمانی برود یا با دوستانش بگردد؛ اما «فهمیده است» که حالش با این چیزها خوب نمی‌شود. پس لطفا به زور هم برایش برنامه شادی نریزید و با افاضات غیرکارشناسی درباره درمانِ دارویی و روان‌درمانی دلش را خالی نکنید. درست است که باطن رنجورش گهگاه تظاهراتی ناخوشایند و آزارنده دارد؛ اما سر به تأسف تکان‌دادن‌های آشکار و پنهان شما، فقط او را بدبین‌تر و منزوی‌تر می‌کند.

در عوض اگر می‌توانید به آینده امیدوار و به پیگیری مسیر بهبود تشویقش کنید. همین که به او اطمینان دهید افتادنش در این دست‌اندازِ زندگی، او را از چشم شما نینداخته، کافی است. دیگر لازم نیست او را در منگنه «ناز نکن»، «تحویل نمی‌گیری»، «کلاس می‌گذاری»، «تعارف می‌کنی» و «چقدر بی‌معرفتی» بگذارید، زیرا در این صورت فقط فشارِ رودربایستی، سکوتِ نه از سرِ رضا و لبخندهای خالی از معنا را به تمام فشارهای قبلی‌اش افزوده‌اید. او را همین ملاحظاتِ «این کار را نکنم به فلانی برمی‌خورد» و «آن حرف را بگویم بهمانی دلش می‌شکند» و «اگر چنین و چنان شود، مردم چه فکری می‌کنند»، بیمار کرده است. پس دیگر وادارش نکنید به خودش و شما دروغ بگوید. او فعلا دلش برای هیچ‌چیز تنگ نمی‌شود؛ هیچ‌چیز را دوست ندارد و هیچ‌چیز خوشحالش نمی‌کند. پس لطفا او را در موقعیتی قرار ندهید که مجبور باشد بگوید «مشتاق دیدار» یا «خیلی خوش گذشت»، بگذارید مدتی به حال خودش باشد. می‌دانیم شما نگران او هستید؛ اما بپذیرید که فعلا کار چندانی از دست‌تان برنمی‌آید؛ جز اینکه دعا کنید یا پوستش کلفت‌تر شود یا دنیا جای بهتری برای زندگی‌اش.

اگر هنوز هم اصرار به کمک دارید، دست‌کم قبل از حرف‌زدن، زحمت یک جست‌وجوی اینترنتی ساده را به خود بدهید. حتی در عامیانه‌ترین مطالب روان‌شناسی زردترین سایت‌ها و مجلات هم نکات مفیدی در توضیح چیستی افسردگی و چگونگی رفتار با فرد افسرده وجود دارد. دست‌کم می‌توانید بفهمید چه جملاتی را نباید به او بگویید و شاید دریابید که این حالِ ناخوب فقط برای همسایه نیست، بلکه در یک‌قدمی همه ماست؛ آن‌وقت بیایید حرف بزنیم! 

شـــرق


کد مطلب: 40597

آدرس مطلب :
https://www.migna.ir/note/40597/بیا-حرف-نزنیم

میگنا
  https://www.migna.ir