کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

مراقبتهای دوران سالمندی؛ دغدغه مردان و زنان خاکستری

17 فروردين 1391 ساعت 11:56



شعار امسال هفته سلامت "زندگی سالم، طول عمر بیشتر" نامگذاری شده است. از همین رو، متولیان برآن شده اند تا بیش از پیش موضوع سلامت سالمندان کشور را مورد توجه قرار دهند. زیرا افزایش جمعیت سالمندی، بدون برنامه ای برای مراقبت از آنها تهدیدی جدی برای جامعه تلقی است.

به گزارش مهر، افزایش جمعیت سالمند کشور که پیش بینی می شود در سالهای نه چندان دور رشد قابل توجهی داشته باشد، بدون هیچ برنامه ریزی برای مراقبت و نگهداری از آنها، می تواند مشکلات و معضلات عدیده ای را متوجه نظام سلامت جامعه کند. از همین رو، وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت جامعه می بایست از هم اکنون به فکر تهیه و تدوین برنامه ها و طرحهایی باشد تا بتواند سلامت سالمندان را به بهترین شکل ممکن تامین کند.

دکتر مرضیه وحید دستجردی وزیر بهداشت، افزایش جمعیت سالمندی کشور را از موفقیتهای بهداشتی کشور عنوان کرد و گفت: عمر طولانی یکی از آرمانهای بشر از ابتدای حیات بوده و برای رسیدن به این هدف تلاشهای بسیاری را انجام داده است. پیشرفت قابل ملاحظه جوامع امروزی، بهبود شرایط زندگی، تغذیه مناسب، مراقبتهای پزشکی و بهداشتی و پیشگیرانه مناسب و به دنبال آن افزایش سن متوسط افراد باعث افزایش جمعیت سالمندی بوده است که به حق یکی از موفقیتهای بهداشتی کشور محسوب می‌شود.

در اوایل قرن بیستم امید به زندگی در طول چرخه زندگی حدود 50 سال بوده است و تنها 4 درصد از مردم عمر بالای 60 سال داشته‌اند اما براساس برآورد و اعلام سازمان بهداشت جهانی پیش‌بینی می‌شود که تا سال 2020 طول عمر به 77 سال برسد و جمعیت بالای 60 سال 20 درصد از جمعیت جهان را در بر خواهد گرفت.


به گفته وزیر بهداشت، با توجه به روند صعودی کنونی جمعیت سالمند پیش‌بینی می‌شود تا سال 1400 تعداد سالمندان کشور به 10 میلیون نفر یعنی حدود 10 درصد جمعیت کشور برسد و براین اساس برنامه‌ریزی برای این جمعیت اقدامی کاملا ضروری است تا سالمندان بتوانند دوران سالمندی خود را با شادی و پویایی زندگی کرده و به عنوان یک عنصر یکپارچه از جامعه تلقی شوند.

دکتر علیرضا مصداقی نیا معاون بهداشتی وزارت بهداشت نیز با اشاره به افزایش شاخص سن امید به زندگی در ایران، اظهار داشت: سالمندی امروز مسئله مهم جهان از نظر بهداشتی و سلامتی است. به دنبال اتفاقاتی در نظامهای سلامتی دنیا طی 50 سال اخیر، میزان مرگ و میرها از سنین کودکی تا بزرگسالی کاهش یافته و از طرف دیگر با مراقبتهای بهداشتی درمانی طول عمر انسانها رو به افزایش است.

وی با اعلام اینکه در 30 سال گذشته شاخص امید به زندگی در ایران حدود 52 تا 53 سال بود، افزود: هم اکنون به دنبال تشکیل شبکه مراقبتهای اولیه بهداشتی و اقدامات انجام شده در نظام سلامت کشور، شاخص امید به زندگی به حدود 73 سال افزایش یافته است.

مصداقی نیا با بیان اینکه در حال حاضر حدود 6 میلیون نفر با تعریف سالمندی در کشور زندگی می کنند، گفت: وزارت بهداشت در زمینه شیوه زندگی سالم برای افراد از دوران کودکی تا سالمندی برنامه ‌ریزیهای لازم را انجام داده است.

بر اساس تعریف سازمان بهداشت جهانی سن سالمندی از 60 سال و بالاتر تعریف شده است و در واقع سالمند بر اساس تقسیم بندی تقویمی در کشور، سن سالمندی 60 سال به بالا است. سالمندان به سه گروه جوان بین سنین 60 تا 75، میانسال بین سنین 75 تا 90 و کهنسال 90 سال به بالا تقسیم می شوند.

بررسیها نشان می دهد یکی از مشکلات شایع در دوران سالمندی مشکلات استخوانی عضلانی است و مسئله پوکی استخوان در دوره سالمندی از مسائل مهمی است که باید به آن پرداخته شود. به دلیل بار درمانی بسیار بالای شکستگی در افراد سالمند پیشگیری از سقوط جزو اولین موارد عنوان شده از طرف سازمان بهداشت جهانی در سال 2012 است.


دکتر حسن آقاجانی دبیر ستاد هفته سلامت با اعلام اینکه 34 درصد معالجات سرپایی کشور برای سالمندان انجام می شود، افزود: 89 درصد تختهای سراهای نگهداری به افراد بالای 60 سال جامعه اختصاص دارد و 60 درصد مراقبتهای پزشکی نیز مربوط به سالمندان است.

وی با اشاره به اهمیت توجه به بهداشت و درمان سالمندان گفت: بیماریهای قلبی، گوارشی، دهان و دندان، روانی و خلقی و افسردگی بیماریهای شایع در دوره سالمندی است.

دبیر ستاد هفته سلامت با عنوان این مطلب که ایران از مرز جمعیت جوان عبور کرده و رو به سالمندی می‌رود، افزود: طبق تعریف WHO‌ اگر در کشوری میزان گروه سنی بالای 65 سال بین 4 تا 7 درصد باشد آن کشور رو به سالمندی و اگر بین 14 تا 20 درصد باشد آن کشور سالمند تلقی می‌شود و اگر بیش از 20 درصد باشد آن کشور سالخورده است.

آنچه مسلم است، اینکه افزایش جمعیت سالمندی در کشور نشان دهنده ارتقای شاخصهای سلامت در جامعه است اما چنانچه نتوانیم برای هدایت و مدیریت جمعیت سالمند برنامه ای نداشته باشیم، قطعا با مشکلات عدیده ای مواجه خواهیم شد که می تواند نظام سلامت ما را تهدید کند.

هفته سلامت از 18 تا 24 فروردین با شعار "زندگی سالم، طول عمر بیشتر" در کشور برگزار می شود و در اولین روز از هفته سلامت با عنوان "سالمندی ورزش و سلامت معنوی"، هفت هزار نفر از سالمندان در یکی از بوستانهای پایتخت پیاده روی می کنند.




کد مطلب: 10014

آدرس مطلب :
https://www.migna.ir/news/10014/مراقبتهای-دوران-سالمندی-دغدغه-مردان-زنان-خاکستری

میگنا
  https://www.migna.ir