شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 Apr 2024
تاریخ انتشار :
شنبه ۲۴ آبان ۱۳۹۳ / ۰۹:۴۹
کد مطلب: 27787
۰
به بهانه روز کتاب و کتابخواني

روزي 2 دقيقه مطالعه ما در برابر ميانگين 55 دقيقه اي مطالعه جهاني

تصوير ساز: سعيد مرادي
روزي 2 دقيقه مطالعه ما در برابر ميانگين 55 دقيقه اي مطالعه جهاني
شايد در آغاز دهه گذشته کسي فکر نمي کرد که با همه گير شدن استفاده از اينترنت و شبکه هاي اجتماعي و اوج گرفتن تب فناوري گوشي هاي هوشمند و بازي هاي رايانه اي که از يک قارچ خور ساده شروع شد، کار به جايي برسد که اين فناور ي ها در زندگي روزمره آن چنان نسوج کنند و ساعات مفيد و غير مفيد جوانان را به خود اختصاص دهند که ديگر وقت آزادي براي انديشيدن به انتخاب کتاب و وقت گذاشتن براي مطالعه نداشته باشند.

دور از حقيقت نيست اگر ادعا کنيم بخشي از فرهنگ مطالعه و کتابخواني به دست همين فناوري هاي جديد بلعيده شد.
وراي همه آمارهاي رسمي و غيررسمي که در تاييد يا رد آن، افراد مختلف سخن ها گفته اند، پذيرفتن اين واقعيت که اين سال ها حال سرانه مطالعه در کشورمان خوب نيست و فرهنگ مطالعه و کتابخواني ديگر در ميان خانواده ها رونق گذشته را ندارد، کار دشواري نيست.
در اين پرونده نگاهي مختصر داريم به نامهرباني هايي که خواسته و ناخواسته به يارمهربان روا داشته ايم.

 

 
 
روزي 2 دقيقه مطالعه ما در برابر ميانگين 55 دقيقه اي مطالعه جهاني
 

يک زماني که خيلي هم دور نبود در هر محله اي يک کتابفروشي وجود داشت، در حقيقت همين لوازم التحريري هاي گرامي کتاب هم داشتند، هر چند طبيعتاً کتابي مثل «تاريخ تمدن» ويل دورانت در مغازه آن ها به فروش نمي رسيد، اما همين که کتاب هاي ژول ورن، رمان هاي عاشقانه و شعرهاي سهراب و پروين اعتصامي دم دست مردم بود غنيمتي بود. کم کم کتابفروشي هاي هر محل شدند لوازم التحريري و بعدش آن قدر اوضاع کتاب در کشور بد پيش رفت که حتي کتابفروشي هاي بزرگ هم عملاً تبديل شدند به محل فروش محصولات لوکس فرهنگي مثل پوستر شعرا، دفترچه يادداشت هاي فانتزي و جعبه هاي فانتزي کادو و... اندک کتاب هايي هم که گاهي در آن ها به چشم مي خورد در حقيقت کتاب نيستند و جز ظاهر کتاب هيچ شباهتي به اين کالاي فرهنگي و يار مهربان ندارند.

مجموعه پيامک از جملات صرفا منتسب به کوروش کبير، حسين پناهي و دکتر شريعتي در کنار يکسري کتاب مثلاً روانشناسي که در واقع کتابسازي است و مجموعه اي از داستان هاي کوتاه خارجي و داخلي بدون اجازه مولفان، که با نتيجه گيري هاي گُل درشت مشابه سريال تُرکي «کليد اسرار» سعي مي کنند به نوعي مخاطب را با ژست هاي روانشناسانه جذب کنند و... کتاب‌هاي پرفروش ما هستند.

پس نبايد به همين آمارهاي نصفه و نيمه مطالعه در کشور هم به عنوان شاخص نگاه کرد؛ چون به خاطر کيفيت کتاب هاي موجود در بازار، محتواي مناسبي به مخاطب منتقل نمي شود. از طرفي کتاب هاي الکترونيک بدون اجازه مولف و ناشر عرضه مي شوند بدون آن که سودي شامل حال کسي شود که براي تأليف اين کتاب ها زحمت کشيده، تا بتواند اثر بهتري را عرضه کند.

در اين اوضاع و احوال که مطالعه يکي از عادت هاي جامعه ما نيست بهتر است، نگاهي به آمارهاي جهاني بيندازيم. در يک نظرسنجي که چندي پيش توسط مؤسسه NOP World Culture Score در 30 کشور دنيا درباره سرانه استفاده از رسانه ها انجام گرفت، هندي ها کتابخوان ترين مردم دنيا نام گرفتند. (البته چون معيارها در اين تحقيقات متفاوت است، ممکن است در هر کار تحقيقاتي متناسب با معيارها يک کشور اول باشد) در اين نظرسنجي که با پرسش از 30 هزار نفر بزرگسال (13 سال به بالا) انجام شد، مشخص شد ميانگين جهاني سرانه مطالعه 71/55 دقيقه در روز است. (در حالي که طبق برخي آمارها در کشور ما حدود 2 دقيقه است) اين جدول نتايج 10 کشور اول اين فهرست را نشان مي دهد.

آنچه جالب توجه است حضور کشورهاي آسيايي در رتبه هاي بالاي اين فهرست است درحالي که آمريکا با سرانه 85/45 دقيقه اي و انگليس با سرانه 42/45 دقيقه اي به ترتيب در رتبه هاي 23 و 26 اين فهرست قرار گرفته اند که اين امر با توجه به وجود رسانه هاي تصويري (سينما و تلويزيون) قدرتمند در اين کشورها قابل توجيه است. در خور ذکر است در اين آمارگيري ميزان خواندن روزنامه از کتاب جدا نشده است.

منبع: روزنامه لس آنجلس تايمز.

 

نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
با ترس هات روبرو شو! آدم ها رو ببخش! یک راه حل جدید بساز! هدف هات رو مشخص کن! آدم هایی که ازت متنفر هستند رو فراموش کن! ذهنت رو آزاد کن!