سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ - 19 Mar 2024
تاریخ انتشار :
يکشنبه ۶ تير ۱۳۹۵ / ۱۲:۲۳
کد مطلب: 37498
۱
توتون‌های میوه‌ای خطرناک‌تر از شیشه

اصرار برخي مردم به پایبندی به باورهای غلط قدیمی درباره قلیان

اصرار برخي مردم به پایبندی به باورهای غلط قدیمی درباره قلیان

خدایا هر چقدر به عمرمان اضافه می‌کنی به ایمان، عقل و دانشمان نیز اضافه کن. این دعا را برای اولین بار از برنامه درس هایی از قرآن که حجت الاسلام و المسلمین محسن قرائتی در هر جلسه اش برای اقشار مختلف جامعه به تفسیر قرآن می‌پردازد، شنیدم.

اگر در طی زندگی مان به دنبال پیشرفت های معنوی و مادی باشیم، مسلماً برای پیشبرد آن به این دعا نیاز داریم. ما در قبال روح و جسم مان با توجه به اینکه باعث بخشیدن زندگی به ما هستند، مسئولیم .     

صدای شرشر آب که از برخورد با قلوه سنگ های کوچک و بزرگ و پایه های تخت های چوبی ایجاد می شد، برای من که مدت ها از طبیعت دور بوده و با محیط شهری و فعالیت های روزانه اش عجین شده بودم حکم ترانه ای دلنشین را داشت. حضور مرغابی ها که "سر و صدا کنان" به دنبال تکه نان هایی که زن و مرد در بین صبحانه خوردنشان از روی تخت های آراسته به قالیچه و پشتی، برایشان به داخل آب می انداختند  این آرامش را دو چندان کرد.

این مکان فرح بخش دربند بود، زمان زیادی از دیدن این صحنه توسط من در یک سفره خانه سپری نشده بود که  با منظره قلیان های رنگارنگ مواجه می شوم، جوانی حدوداً سی ساله با انبر، ذغال های داخل فویل را که در آتشدان قرار گرفته بود ، جا به جا می کرد و همزمان نوک نی قلیان را داخل دهانش قرار داده و هر پُکش را که با قل قل آب درون جام همراه می شد ، در هوا رها می کرد .

در کمال تعجب چنان سخت درگیر این حرکت بود که گویی قهوه خانه را با کوه اشتباه گرفته است!

شهری شدن خروج از سنت ها، علاوه بر تغییر چهره محلات ، خیلی از باید ها و نبایدهای اجتماعی و کاربردهای محل های نشست و برخاست مردم را تغییر داده است.

قهوه خانه ها اگر امروز مکانی برای بروز رفتارهای ناهنجار به شمار می آیند،‌ در گذشته های نَه چندان دور جایگاه ویژه ای در اجتماع مردم کشورمان داشته اند. مروری بر تاریخچه ی این اماکن، چکیده ای از جامعه ی ایرانی را پیش روی می نهد؛ تجمع کارگران خسته از یک روز کاری در محیط دنج قهوه خانه ها و تبادل اطلاعات روزمره بین افراد محله، رشد هنرهای کلامی و تجسمی با گسترش نقال خوانی و نقاشی های قهوه خانه ای، تجمع افراد خَیِر برای دستگیری از ضعفا، پاتوق شاغلان اصناف و تشکیل بنگاه های کاریابی برای افراد بیکار. همه و همه گوشه هایی از نقش اجتماعی و فرهنگی قهوه خانه ها را نمایان می سازند .                        

قهوه خانه های بی هویتی که این روزها در هر کوچه و پس کوچه ای بدون مجوز ظاهر می شوند، برای جذب مشتری که غالبا جوانان هستند،‌ هر کاری می کنند. برای آنها تنها کسب درآمد مهم است و توجهی به نام و رسمشان ندارند. جالب است که همگی روی در ورودی شان اعلامیه ی " ورود افراد معتاد و زیر 18 سال ممنوع " را نصب کرده اند، اما تقریبا بیشتر مشتریانشان همین معتادان و نوجوانانی هستند که به دنبال یک سرگرمی می گردند .

رفتن به قهوه خانه شرط ازدواج و خواستگار

مونا ، بیست و پنج ساله می گوید : نزدیک دو سال پیش از سر کارم که یک دفتر مطبوعاتی بود ، به دلیل آنکه تازه کار بودم و نتوانستم انتظارات مدیر مسئول و دبیر مربوطه را جهت آماده کردن سریع خبر فراهم کنم ، بیرون آمدم . خانواده بلاخص پدرم از این موضوع خیلی ناراحت شد  در همان روزها بود که پسر همسایه مان هم به خواستگاری ام  آمد ، با اینکه خانه و شغل داشت اما اهل قلیان بود البته چیزی که بیشتر از همه در این مورد متأثرم کرد ظاهرش بود ؛  در نگاه اول برای من نه یک جوان بلکه پیر بود (جوانی سی و سه ساله که جسم و جانش در اثر کشیدن مداوم قلیان فرسوده شده و او را به فردی سی و هفت الی سی و هشت ساله تبدیل کرده بود ؛ تارهای صوتی اش نیز داد می‌زد که این مواد همان مواد مخدر است ) با این حال با او هم کلام شدم تا در آشنایی گشوده شود .

در اولین جلسه آشنایی از من خواست این روال برایش ادامه دار و در قهوه خانه ها رفت و آمد داشته باشد ، هر موقع مهمان به خانه بیاید برای او و آنها قلیان چاق کنم . با دوستانش در هفته چندین مرتبه به تفریح برود ؛ من به وی گفتم : قرار است قهوه خانه ها را جمع آوری کنند ؛ ایشان پاسخ داد ، خیلی وقت است که می خواهند این کار را انجام دهند اما هنوز اقدامی نکرده اند (پدر ایشان بیماری سل داشت که با کشیدن سیگارتشدید شد با این وجود بود که به قلیان روی آورد؛ این فرد از وجود پدر بیمارش هیچ درس عبرتی نگرفته بود و خود به نوعی دیگر جسم و جان سالمش را درگیر کشیدن این مواد کرده بود)

عده ای به من می گفتند : چرا به ایشان پاسخ مثبت ندادی؛ می توانستی در زندگی آنقدر به او عشق به ورزی تا قلیان دیگر در زندگی او از تکلیف ساقط شود ؛ البته نمی شود صد درصد در این مورد نظر مثبت داد ؛ من با توجه به اینکه در زندگی گذشته ام از ناحیه عدم محبت شکست خورده بودم خود را ناتوان تر از این می دیدم که بخواهم چنین کاری انجام دهم یا ریسک کنم همچنین فکر اینکه اگر موفق نشوم و باید فردا روزی مریض داری کنم ، برایم هم قابل هضم نبود.

فردای روز بعد به دانشگاه رفته و با صحنه ای مواجه شدم که دور از ذهنم بود ؛ در سالن روی چند بنر که روی استند قرار گرفته بودند از مضرات مواد دود زا و قلیان نوشته شده بود ؛ یک پک قلیان برابر با کشیدن یک پاکت سیگار است ؛ این تنها جمله ای بود که نفس من را در سینه حبس کرد؛ بعد از ظهر که از دانشگاه خارج شدم بلافاصله  به منزل خواستگارم رفتم و به ایشان گفتم من با این ازدواج موافق نبوده و اصرار پدرم درمیان است. این موضوع را با مادرم نیز در میان گذاشتم ؛ از او خواستم با پدرم صحبت کند ؛ ایشان همان شب این کار را انجام داد در عین حال نمی دانم بین او و پدرم بابت این موضوع چه گذشت ، فقط جمله پایانی مادرم را شنیدم که گفت : دیگر در این مورد با دخترمان صحبت نکنید.

 

باورهای قدیمی اما غلط در مورد قلیان

تحقیقات علمی نشان می دهد برخلاف باورهای افراد قدیمی که قلیان را بدون ضرر می دانند دود ناشی از قلیان دارای مواد سمی است که عامل اصلی بیماری سرطان ریه و بیماری قلبی و عروقی شناخته شده است. قلیان می تواند زمینه ساز مصرف دیگر مواد دخانی باشد، علاوه بر آن استفاده از قلیان هایی که با ترکیبی از اسانس میوه ای هستند معمولا فرد را در طولانی مدت در معرض دود بیشتری نسبت به سیگار قرار می دهند.

کشیدن قلیان یکی از عواملی است که به انتقال بیماری های عفونی نظیر سل و هپاتیت منجر می شود و علت آن استفاده مشترک از قلیان در بین افراد است. با مصرف قلیان بیش از 600 ماده سمی و مهلک وارد ریه فرد مصرف کننده و اطرافیان خواهد شد.در صنعت تنباکو، مرغوب ترین آن در اختیار کارخانه های سیگارسازی قرار می گیرد و تفاله های تنباکو برای قلیان استفاده می شود.


مقدار تنباکوی مصرفی در یک وعده قلیان معادل مصرف 20 تا 50 نخ سیگار است و به همین دلیل با افزایش سطح نیکوتین خون مصرف کننده به ظاهر تفننی برای رفع نیاز خود به روش سهل تری که همان مصرف سیگار است، روی می آورد. بنابراین اعتیاد در قلیان کشی با روی آوردن به استعمال سیگار و اعتیاد به مصرف سیگار نمایان می شود.

 

قلیان های میوه‌ای معضلی هولناک تر از شیشه

تنباکوهای تحت عناوین میوه ای، عطری و اسانس دار نه تنها بی ضرر نیستند بلکه عوارض به مراتب بیشتری نسبت به تنباکوی ساده دارند زیرا مواد آروماتیک ( ترکیبات حلقه ای) موجود در آن ها بر اثر حرارت زیاد خاصیت سرطان زایی و سمی فوق العاده ای پیدا می کنند.


به علاوه مزه و طعم مناسب و سهولت مصرف این گونه تنباکوها نسبت به تنباکوهای معمولی باعث افزایش گرایش بیشتر نوجوانان و جوانان به مصرف و ایجاد وابستگی به آنها خواهد شد. مصرف قلیان در اماکن سربسته مثل سفره خانه های سنتی یا قهوه خانه ها عوارض آن را دو چندان می کند و سلامت اطرافیان به ویژه کودکان و نوجوانان را در معرض خطر جدی قرار می دهد.


اسانس های مواد معطر استفاده شده در تنباکوهای معطر یا میوه ای حاوی هزاران ماده سمی و کشنده است و از آنجا که تنباکو حاوی فلزات سنگینی چون آرسنیک، کروم، سرب و کبالت است در اثر حرارت دیدن آن در مجاورت ذغال، مقادیر زیادی از این فلزات سنگین آزاد می شود که سبب بروز بیماری های مزمن و خطرناک می شوند.

مصرف این تنباکوها علاوه بر تحریک دستگاه تنفس موجب حساسیت و آلرژی می شوند که علایم آلرژیک و سرفه های مزمن همراه با خلط را برای فرد مصرف کننده به همراه دارد.
تنباکو میوه ای به دلیل داشتن رطوبت موجب رشد انواع قارچ ها و میکروب های کشنده در آن می شود و افزودن الکل یا داروهای روانگردان به تنباکوی قلیان های میوه ای از دیگر خطرات استعمال این قلیان ها به شمار می رود.

در طولانی مدت مصرف کنندگان قلیان و اطرافیان آنها که در معرض دود تحمیلی آن قرار دارند همچون مصرف کنندگان آن مبتلا به انواع سرطان ها، بیماری قلبی و عروقی و تنفسی خواهند شد.
دود حاصل از مصرف قلیان ترکیبی از مواد دخانی و سوختی است که خطر جدی برای اطرافیان خصوصاً کودکان محسوب می شود و یک ساعت درمعرض دود قلیان ماندن معادل مصرف 6 تا 8 نخ سیگار است.

استعمال دخانیات تنها به معنی مصرف سیگار نیست و توتون و تنباکو، پیپ و قلیان نیز دخانیات محسوب می شوند که دود ناشی از مواد دخانی بیش از 4000 ماده سمی و 70 ماده سرطان زا دارد.

 

ممنوعه‌ای فقط برای فرزندان!

مهربان ، سی ساله می گوید : روزی با خانواده خاله ام که تحصیلکرده بودند جهت صرف شام به یک  سفره خانه رفتیم ، آنها با توجه به اینکه در آنجا بساط قلیان برای مشتریان فراهم بود ؛ از پیش خدمت ، درخواست کردند تا قبل از آماده شدن شام برای آنها هم قلیان بیاورد تا بلکه تفریحی کرده باشند ؛ به محض آنکه پیش خدمت قلیان را چاق شده ، آورد ؛ خاله و شوهر خاله ام یکی در میان چند پک کشیدند در این میان خاله ام از من هم خواست ، تا یک پک بکشم ؛ قبول نکرده و نیزگفتم : دخترتان که یازده ساله است نباید شاهد این صحنه می شد ؛ او در جوابم گفت : زهرا حق کشیدن قلیان را ندارد... این جواب برای من بلاخص در حضور دخترش ، قانع کننده نبود مگر آنکه دختر خاله ام بدون لب زدن به این مواد آنقدر آگاه باشد یا به آگاهی دست یابد که وجود قلیان از ریشه اشتباه است .

مصرف قلیان خطرات جدی را برای سلامتی مصرف کنندگان و دیگر افرادی که در معرض دود آن هستند، به همراه دارد چرا که دخانیات به طور کامل و مستقیم با سرطان ریه مرتبط و این امر به اثبات رسیده است. مصرف کنندگان قلیان سالم تر از کسانی که سیگار می کشند، نیستند، دود حاصل از مصرف آن حتی بعد از عبور از میان آب درون جام، حاوی مقدار زیادی ترکیبات سمی از جمله منوکسید کربن ، فلزات سنگین و مواد شیمیایی سرطان زا می باشد.

اسلام و حفظ سلامتی

پیامبر اکرم(ص) فرموده‌اند: سلامتی و امنیت ، دو نعمت مخفی الهی هستند ؛ وقتی به این جمله دقت کرده و برای لحظاتی به آن فکر کنیم ؛ دریافت خواهیم کرد که جریان زندگی مان را مدیون این دو نعمت الهی هستیم؛  با وجود امنیت و سلامتی جسم و جانمان هست که به میدان آمده و مسئولیت فعالیت های اجتماعی،فرهنگی،اقتصادی و ...را به عهده گرفته ایم در غیر آن صورت از آب راکد جزء آنکه بو بگیرد و بین خود و دیگران فاصله بیندازد ، انتظار دیگری نباید داشت.

مسئله دیگری که مطرح می شود، احساس مسئولیت افراد نسبت به داشته های خود و دیگران از جمله سلامتی و امنیت است زیرا امانت هایی از جانب خداوند در مسیر رسیدن به اهدافی که رضای او را در بر دارد ، محسوب می شود ؛ اگر به وسیله هر ماده مخربی به بدن خود یا دیگران آسیب رسانده و پای خود و آنها را با توجه به رسیدن به اهدافی که مد نظر می باشد ، سست کرده و نیز احساس نا امنی را در جامعه به وجود آوریم ؛ آیا به امانت های الهی که نزدمان سپرده شده است ، خیانت نکرده ایم ؟

خیانت از گناهانى است که در قرآن مجید و روایات معتبر به آن وعده عذاب داده شده ؛ قرآن مى‌فرماید : "هرکس خیانت کند روز قیامت با خیانت خود همراه است و همه در آن روز به جزاى عملشان مى‌رسند و به هیچکس ستم نمى‌شود"

 یادمان باشد اگر سعی کنیم در خود شناسی خود که به شناخت خداوند منتهی می شود ، کوشا باشیم ؛ یقیناً اهدافی که در مسیر سلامت فردی ، اجتماعی و امنیت فردی ، اجتماعی و ... برایمان در نظر گرفته شده است ، قابل احترام بوده و برای رسیدن به آنها از هیچ تلاشی دریغ نمی کنیم .
-

-
گزارش از پایگاه خبری تحلیلی طنین یاس
حامد کوماهی

 

نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
متوجه رابطه شوهرم با خواهرم شدم. چه کار کنم؟
بیمارستان روانپزشکی امین آباد تهران
سه گام مهم برای تقویت تاب آوری کودکان
با ترس هات روبرو شو! آدم ها رو ببخش! یک راه حل جدید بساز! هدف هات رو مشخص کن! آدم هایی که ازت متنفر هستند رو فراموش کن! ذهنت رو آزاد کن!