شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 Apr 2024
تاریخ انتشار :
دوشنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۲ / ۱۳:۵۵
کد مطلب: 22746
۱
۸

درمان زودرنجي با «فيلتر ذهني»

درمان زودرنجي با «فيلتر ذهني»

بعضي افراد با کوچک ترين اتفاقي اعصاب شان بهم مي ريزد. در واکنش هاي اين افراد، احساسات حرف اول را مي زند و از تفکر و منطق خبري نيست. در جامعه ما، به چنين افرادي زود رنج يا اصطلاحا نازک نارنجي مي گويند. زندگي اين آدم ها مانند يک فيلم ملودرام احساساتي است و گاهي در برابر بعضي اتفاقات واکنش هاي پيش بيني نشده اي بروز مي دهند که باعث قطع رابطه با يکي از نزديکان شان مي شود.
مسلم رومياني، کارشناس ارشد روان شناسي باليني در اين باره معتقد است: يکي از معيارهاي تضمين کننده سلامت روان انسان ها، داشتن روابط سالم بين فردي است. انسان يک موجود اجتماعي است که رشد شخصيتش با روابط اجتماعي امکان پذير مي شود. زود رنج يا همان نازک نارنجي بودن يکي از مسائلي است که اين تعامل هاي بين فردي را به چالش مي کشد و گاهي باعث بهم خوردن اين روابط مي شود.

 

زودرنج ها تحمل سختي ندارند

رومياني در گفت و گو با خراسان افزود : اصطلاح عاميانه «نازک نارنجي» به افرادي گفته مي شود که تحمل هيچ گونه سختي اعم از جسماني و روحي و رواني را ندارند. چنين افرادي در مواجهه با کوچک ترين مشکل يا برخوردي، احساس ناراحتي و رنجش مي کنند و معمولا در اين باره طرف مقابل شان را مقصر مي دانند. اين افراد هيچ گاه توجه نمي کنند که شايد خودشان هم در بعضي برخوردها اشتباه کرده باشند. افراد زودرنج اگر به چند نکته - که در ادامه گفته مي شود - توجه و تلاش کنند تا در زندگي شان اين موارد را عملي کنند، به احتمال زياد مشکلات شان کمتر خواهد شد. زود رنج ها قبل از هر تلاشي براي اصلاح اين رفتارشان بايد کاملا به خود مطمئن باشند که مى توانند روحيه شان را تغيير دهند ولى نبايد براى نتيجه گيرى عجول باشند و اگر چنين کنند حتما پس از مدتي، دگرگون خواهند شد.

 

از ذهن خواني پرهيز کنيد

ذهن خواني کردن يعني بدون بررسي کافي روابط بين خودتان و طرف مقابل، تصميم گيري يا قضاوت کنيد. افراد زودرنج بايد به اين نکته توجه کنند که هيچ گاه بر اساس آن چيزي که احساس مي کنند، تصميم نگيرند و با طرف مقابل شان برخورد نکنند. گاهي آن چيزي که احساس انسان ها مي گويد با حقيقت متفاوت است. نازک نارنجي ها اگر نسبت به طرف مقابل شان ذهنيت منفي داشته باشند، اين ذهنيت باعث مي شود از هر حرف و حرکت آن ها برداشت اشتباه کنند که طبيعتا با برخورد نامناسبي هم به آن رفتارها پاسخ خواهند داد.

 

احساسي استدلال نکنيد

افرادي که بيشتر استدلال هاي شان بر مبناي احساس شان است، فکر مي کنند احساسات منفي آن ها منعکس کننده واقعيت هاي منفي طرف مقابل شان است. در واقع اين افراد، زماني که حس مي کنند از يک نفر بدشان مي آيد، فکر مي کنند که به دليل بد بودن طرف مقابل، اين احساس منفي در آن ها به وجود آمده است. در صورتي که ممکن است در حقيقت اين گونه نباشد و او به خاطر تجربه هاي ناموفق در روابطش با آن فرد خاص، به اين احساس رسيده باشد.

 

اختلاف نظر اجتناب ناپذير است

اين انتظار که نتيجه روابط بين فردي، حتما بايد همان طور که ما مي خواهيم و دلخواه ماست، پيش برود انتظار اشتباهي است. وجود اختلاف نظر در بيشتر روابط بين فردي اجتناب ناپذير است؛ بنابراين اين که روابط ما هميشه بايد خوب باشد، بايدي است که بايد کنار گذاشته شود.

 

از فيلتر ذهني استفاده کنيد

از يک رابطه بين فردي فقط جنبه هايي را که در آن اختلاف سليقه وجود دارد، نبينيد. گاهي در گفت و گو با طرف مقابل، شما ده ها نکته مثبت و فقط يک نکته منفي جزئي مي بينيد و فقط همان به چشم تان مي آيد و مانع ديدن خوبي هاي آن رابطه بين فردي در شما مي شود. گاهي همين نکته منفي همه رابطه شما را تحت تاثير قرار مي دهد و باعث رنجش خاطر شما و طرف مقابل مي شود. پس با استفاده از فيلتر ذهني مي توانيد به نقاط مثبت توجه بيشتري کنيد.

 

شتاب زده تصميم نگيريد

در واکنش به رفتار و گفتار افراد ديگر، نبايد خيلي سريع تصميم بگيريد. معمولا چنين نتيجه گيري هايي بدون منطق و با عجله است يعني پشتوانه منطقي نخواهد داشت. بعضي افراد در برابر کوچک ترين صحبت يا رفتاري که با سليقه شان تناسب نداشته باشد، واکنش سريع و غيرمنطقي نشان مي دهند. گاهي اين واکنش هاي عجولانه، باعث قطع رابطه با يکي از دوستان يا فاميل خواهد شد.در صورتي که هيچ کدام از موارد مذکور مشکل شما را حل نکرد، مراجعه به يک مشاور خوب و شرکت در کلاس هاي ارتقاي مهارت هاي روابط بين فردي مي تواند به شما براي حل اين مشکل کمک زيادي کند.

 

چند نکته کوتاه و کاربردي براي خداحافظي با زودرنجي

* در هر مسئله‌اى، ابتدا از ديگران انتظار بدترين برخورد را داشته باشيد و خود را براى تحمل آن آماده کنيد. اين کار باعث مى‌شود تا برخوردهاى بهتر در شما ايجاد خشنودى کند. اما اگر شما هميشه انتظار برخورد خوب داشته باشيد، ممکن است به نتيجه دلخواه نرسيد.

* با خود شرط کنيد که هيچ گاه و در هيچ شرايطى بعد از يک گفت و گويي که به جر و بحث کشيده مي شود، ديگر به آن فکر نکنيد.

* سعي کنيد بيشتر با افراد خوش خلق، غير عصبى و کساني که آن ها را دوست داريد، معاشرت کنيد و کم کم ارتباط تان را با ديگران گسترش دهيد.

* با اين که رفتارتان را کنترل مي کنيد اما با بيان ساده و صميمانه ديگران را از وضعيت رواني خود مطلع کنيد. مثلا به طرف مقابل تان بگوييد که اين رفتار يا حرفش، شما را ناراحت کرده است.

* براي نتيجه گيري درباره يک رابطه يا برخورد ديگران و ارزيابي يک برخورد و يا حرف، تا حد امکان با افراد عاقل و باتجربه مشورت کنيد.

 

 
مجيد حسين زاده -خراسان
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

mp
Iran, Islamic Republic of
به نظرم متن مفیدی بود کاش یکم به زبان ساده تری می نوشتید که افراد کم سن هم بتونن بخونن....ممنون واقعا به دردم خورد
حامد
Iran, Islamic Republic of
متن خوبی بود منم تقریبا چنین مشکلی رو دارم ولی یکم متفاوت تر و حاد تر و زیاد نتونستم مشکلمو باهاش حل کنم
مشکل من بیشتر با دوستامه که قبلا خیلی باهلم بهتر بودن ولی الان یکم اون خوب بودن باهام کمتر شده مثلا قبلا همیشه بهم زنگ میزدن تا بریم بیرون ولی الان اصلا اینجوری نیست
ولی رابطمونم خیلی خوبه ولی بعضی از چیزا نصبت به قبل تغییر کرده
اگه میشه راهنمایی کنید
سعید
Iran, Islamic Republic of
منم خیلییییی زود رنجم ولی همه منو بی احساس میدونن!پس این حرفتون ک نوشتین این افراد احساساتی ن خیلی درمورد من صدق نمیکنه!
تحمل سختی هم دارم ولی از توهین هرچند کوچک ناراحت میشم چون برای خودم شخصیت قائلم!خودخوری هم نمیکنم درجا جواب میدم!
امین افسری
Iran, Islamic Republic of
ممنون از سایت خوبتون کلی استفاده کردم از مطلبتون.
یونس
Iran, Islamic Republic of
مرسی.واقعن همه مطالب در مورد من صدق میکرد.خیلی دوس دارم این زودرنجی رو کنار بزارم چون خودمم از این مسئله ناراحت هستم.ایشالا که با راهنمایی های شما مشکلم حل میشه.بازم مرسی
ایران
Iran, Islamic Republic of
خیلی ها زود رنج وحتی افسرده هستند بایستی با ساخت فیلم به بیماران وخانواده های انان کمک شود پس نقش صداو سیما بسیار مهم است فرزندی که پدر خود را به باد فحش قرار می دهد
امانی
Iran, Islamic Republic of
با تهیه وساخت برنامه های تلویزیونی زود رنجی درمان می شود کم خونی درمان می شود کتک کاری در بعضی از خانواده ها کمتر می شود و...
zahra
Iran, Islamic Republic of
ذهنم به چیزای الکی گیر میدع و ساعت ها باهاش کلنجار میرم 😩چیکار کنم؟😩😩تروخدا کمکم کنید بعضی وقتا اینقدر این خود خوریا زیاد میشه که میخوام سرمو بکوبم به دیوار😭
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
برای شنا کردن به سمت مخالف رودخانه قدرت و جرات لازم است وگرنه هر ماهی مرده ای هم می تواند از طرف موافق جریان آب حرکت کند.