جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :
جمعه ۲۴ شهريور ۱۳۹۱ / ۰۹:۵۷
کد مطلب: 13944
۰
۲

روابط فرازناشوئی اينترنتي

  رشد سریع تکنولوژی و گسترش سریع فناوری اطلاعات در عرصه اینترنت و دنیای مجازی، باعث تسهیل رشد روابط اینترنتی در جهان شده است. بدين ترتيب امروزه اینترنت بخشی از زندگی هر روز ما شده است و روابط اينترنتي باعث شده تا افراد سرتاسر دنيا بتوانند به راحتي با يكديگر روابط بين شخصي برقرار كنند. اگرچه اینترنت توانسته است یک محیط جهانی را برای کاربران خود در سرتاسر دنیا جهت برقراری هرچه بهتر روابط فراهم آورد اما از طرفی، این نوع روابط موجب افزایش نگرانی-هایی در چند سال اخیر گردیده و مشکلات خاصی در نتیجه گسترش روزافزون روابط اینترنتی بوجود آورده است. یکی از مشکلاتی که در این زمینه مورد توجه محققان قرار گرفته، روابط اینترنتی فرا زناشوئی و به عبارت دیگر خیانت اینترنتی  مي باشد که زوجین زيادي را نيز درگیر خود ساخته است. روابط اینترنتی یک معضل روبه رشد است و پی بردن به این روابط معمولاً همان واکنشی را در پی خواهد داشت که روابط واقعی نوع دیگر دارند. روابط اینترنتی، بویژه آن دسته از روابطی که ماهیتی عاشقانه دارند، نوع متفاوتی از روابط، در دنیای معاصر است که به دلیل گسترش روزافزون و تأثیر آسیب زائی که برروی روابط زناشوئی دارند به عنوان یکی از حیطه های پژوهشی، مورد توجه قرار گرفته است. گزارش ها نشان می دهد که روابط اینترنتی می تواند موجب اختلافات زناشوئی، جدائی و حتی طلاق در میان زوجین و خانواده ها گردد. بنا به گفته ی زوجینی که به خاطر مشکل چنین روابطی، نزد درمانگران و مشاوران مراجعه کرده اند، این روابط نیز همانند روابط عاشقانه وصمیمانه در دنیای واقعیت، برایشان مهم و قابل توجه بوده است.
یک ارتباط اینترنتی به عنوان رابطه ای جنسی و عاشقانه تعریف می شود که از طریق تماس آنلاین در اینترنت آغاز شده و بواسطه مکالمات الکترونیکی از طریق ایمیل، اجتماعات مجازی، نظیر اتاقهای چت، بازیهای تعاملی و یا گروههای خبری ادامه می یابد. این ارتباط می تواند به صورت روابط پایدار با یک فرد خاص یا با افراد مختلف  در اینترنت صورت گیرد. این رابطه، زمانی به عنوان خیانت تلقی می شود که فرد عليرغم داشتن یک رابطه ي متعهدانه با فردی در دنیای واقعیت،همزمان، به طور پنهانی و دور از آگاهی شریک زندگی خویش با یک شریک اینترنتی نیز رابطه عاشقانه یا جنسی برقرار می کند. خیانت از هر نوعی که باشد موجب سلب اعتماد میان زوجین می گردد. به خصوص در رابطه با خیانت اینترنتی این حالت نمود بیشتری پیدا می کند. چرا که رفتار خیانت آمیز معمولاً در منزل و در کنار همسر و دور از چشم او توسط وسیله ای صورت می گیرد که دارای مصارف مثبت دیگری هم هست. مخفی نگه داشتن خیانت اینترنتی نسبت به خیانت واقعی بسیار آسان تر بوده و همچنین احتمال برملا شدن آن نسبت به خیانت واقعی نیز کمتر است. واکنش مردان و زنان نسبت به خیانت همسرشان نیز با یکدیگر متفاوت است. زنان نسبت به مردان واکنش عاطفی منفی تری نسبت به خیانت همسرشان از خود نشان می دهند.
البته هر شخصی نسبت به خیانت دیدگاه خاصی داشته و هر زوجی بنا به نوع تعهدات و محدودیت هایی که در رابطه خویش با یکدیگر توافق کرده اند نگرش خاصی نسبت به خیانت دارند. اما یکی از جنبه های مشترک در همه این تعاریف، پنهانی بودن یا مخفیانه بودن چنین روابطی در میان زوجین است. میگنا دات آی آر.مطالعات پیشین، جهت تقسیم بندی خیانت، آن را به سه نوع جنسی، عاطفی و اینترنتی تقسیم بندی کرده اند. اما خیانت اینترنتی می تواند هر دو جزء خیانت واقعی یعنی جنسی و عاطفی را نیز در خود داشته باشد.
توانائی اینترنت جهت دسترسی افراد سرتاسر جهان به یکدیگر، بدون در نظر گرفتن موقعیت اقتصادی، اجتماعی، و فرهنگی شان باعث استفاده روزافزون از این تکنولوژی شده است. به عقیده کوپر سه عامل اصلي وجود دارد که باعث تحريک تمایلات جنسی آنلاین در افراد شده و از اينرو باعث جذابیت اینترنت برای انجام فعالیت های جنسی مي گردد. او اینها را « موتور سه گانه  A» نامید که عبارتند از:
1) در دسترس بودن : میلیونها سایت در طول هفته، 24 ساعته در دسترس هستند. این ویژگی به افراد اجازه می دهد تا هر زمان و از هرکجا با افراد دیگر به سرعت ارتباط برقرار کرده و از خدمات گوناگون سایت های مختلف، بهره مند گردند و برای جستجوی یک شریک عاطفی یا جنسی، به راحتی اقدام نمایند؛ 2) با صرفه بودن : از آنجایی که اکثر سایت ها و چت روم ها رایگان هستند، هزینه دسترسی به اینترنت و برقراری روابط اینترنتی نسبت به هزینه های روابط در دنیای واقعی، بسیار با صرفه تر و معقول تر به نظر می رسد؛ 3) نا شناس ماندن : فرد می تواند بدون ترس از اینکه توسط همسرش یا دیگران مورد شناسائی قرار گیرد در تعاملات اینترنتی شرکت کرده و به آنچه که واقعا نیست تظاهر کند. او می تواند نقش های مختلفی را بازی کند و تمامی حقایق را در مورد خود کتمان کند این ویژگی افراد را قادر می سازد تا از طریق روابط اینترنتی در رابطه با چیزهایی صحبت کنند که در زندگی واقعی خویش جرأت ابراز آنها را ندارند. روابط اينترنتي باعث ايجاد نوعي صميمت كاذب و آني بسيار بالا در طرفين مي گردد، تا حدي كه آنها احساس مي كنند رابطه ي شان منحصربه فرد و خاص است. همچنین گذر زمان در روابط اینترنتی به نوع متفاوتی درک می شود. اکثریت افراد درگیر چنین روابطی معتقدند که گذر زمان را احساس نمی کنند و زمان برایشان بسیار فریبنده به نظر می رسد.


شروع مجموعه ای از  نشانه های زیر در طی مدت زمانی معین، که قبلاً وجود نداشته است می¬تواند زنگ خطری برای وجود خیانت اینترنتی در شریک زندگی  باشد که عبارتند از: -    تغییر در الگوهای خواب،
-    درخواست جهت فضا و حریمی خصوصی،
-    افزایش میزان ساعات استفاده از رایانه،
-     بی توجهی به امورات و وظایف منزل،
-    دروغ گفتن و پنهان کاری در رابطه با خرید کارتهای اینترنتی و صورتحسابهای ماهیانه اینترنتی،
-    تغییرات خلقی و شخصیتی،
-    گوشه گیر شدن و کم تحرک شدن نسبت به سابق،
-    کاهش علائق جنسی نسبت به همسر و
-    کاهش سرمایه گذاری در رابطه زناشوئی     در محیط های مجازی به خصوص چت روم ها افراد هویت واقعی خود را اعلام نمی کنند و شاهد هستیم طرف مقابل پس از پی بردن به این دروغ ها دچار مشکلات روحی می شود.

وسواس فکری و عملی، هرزه نگری ، دیگر آزاری ، اعتیاد سایبری و ولنگاری از مهمترین آسیب های چت و اینترنت است.متاسفانه در استفاده از اینترنت و ماهواره شرایط سنی از سوی خانواده ها درنظر گرفته نمی شود.
بر اساس پژوهش های صورت گرفته 90 درصد زنان به دلیل کمبود های عاطفی در زندگی مشترک به سمت روابط فرا زناشوئی می روند. از طرف دیگر انگیزه بیش از 96 درصد مردان در برقراری این روابط مسائل جنسی است.
پس از ازدواج افراد از همسران خود انتظار دارند در طول زندگی مشترک، از نظر عاطفی و جنسی وفادار بمانند.

      ----------------------------------------------- اختصاصی میگنا گردآوری : محمدرضا عبدی
مشاور خانواده و زوج درمانگر
(کارشناس ارشد مشاوره خانواده، دانشگاه شهید بهشتی)


منبع
عبدی محمدرضا؛ نظری علی محمد؛ محسنی مصطفی؛ ذبیح¬زاده عباس. خيانت اينترنتي : بررسي نگرش افراد نسبت به فعاليت-هاي اينترنتي شريك زندگي. مجله تحقیقات علوم پزشکی زاهدان؛ مقاله علمی-پژوهشی [در دست چاپ].

نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

ممنون جالب بود
پویا محمدی
Iran, Islamic Republic of
خیلی برنامه خوب ومفیدی هست واقعا عالیه
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
هر وقت احساس حسادت کردیم ، یادمان باشد ، خاموش کردن شمع دیگری ، باعث نمیشود ، شمع ما درخشان تر نور افشانی کند