چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 24 Apr 2024
تاریخ انتشار :
شنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۶ / ۱۶:۴۸
کد مطلب: 41601
۱
غربالگری اعتیاد در نظام مراقبت‌های اولیه

برنامه‌های وزارت بهداشت برای کاهش آسیب و درمان اعتیاد اعلام شد

برنامه‌های وزارت بهداشت برای کاهش آسیب و درمان اعتیاد اعلام شد

به گزارش ایسنا، در بند "ت" ماده ۱۰۶ برنامه ششم توسعه، برنامه‌ریزی در زمینه  مبارزه همه‌جانبه با مواد مخدر و روان‌گردان‌ها و مدیریت مصرف آنها با هدف کاهش ۲۵ ‌درصدی  اعتیاد توسط دستگاه‌های مربوطه درطول اجرای قانون برنامه هدفگذاری شده است. دستگاه‌هایی مانند بهزیستی و ستاد مبارزه با مواد مخدر حرکت‌هایی در این زمینه آغاز کرده‌اند؛ سازمان بهزیستی نیز پیشنهاد استقرار دادگاه‌های درمان‌مدار را مطرح کرد و ستاد مبارزه با مواد مخدر هم بر اجتماعی کردن مبارزات و مدیریت مصرف مواد مخدر تاکید کرده‌است.

با توجه به اینکه پیشگیری و درمان اعتیاد در شرح وظایف وزارت بهداشت قرار دارد، این وزارتخانه نیز به عنوان یکی از دستگاه‌های مسوول در حوزه اعتیاد، تقویت این دو بخش را در برنامه ششم توسعه مدنظر قرار داده است.

دکتر احمد حاجبی- مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت- در گفت‌وگو با ایسنا درباره برنامه این وزارتخانه برای اجرای بندهای مربوط به کاهش اعتیاد در برنامه ششم توسعه، گفت: یکی از حوزه‌های فعالیت وزارت بهداشت در زمینه سوء مصرف مواد، پیشگیری اولیه است؛ تا روزی که میزان ورودی جمعیت به حوزه آسیب‌های اجتماعی کاهش پیدا نکند، با هجوم غیرقابل کنترل افرادی روبرو هستیم که باید خدمات درمانی و کاهش آسیب دریافت کنند، به همین دلیل باید  از نظر مداخلات اثر بخش و نیروی انسانی در این حوزه سرمایه‌گذاری کنیم.

وی ادامه داد: در حال حاضر بیشتر شیوه‌هایی که در زمینه پیشگیری استفاده می‌شوند نمی‌توانند جمعیت زیادی را پوشش دهند. این سطح پوشش تدریجی باعث می‌شود زمانی که افرادی در مرحله درمان هستند، گروهی دیگر به این آسیب‌ها دچار شوند. یکی از اقداماتی که باید در طول اجرای برنامه ششم توسعه انجام دهیم، افزایش سرعت پوشش جمعیت‌های هدف در زمینه پیشگیری است.

حاجبی، استفاده از رسانه‌ها به ویژه صدا و سیما را بخشی از برنامه وزارت بهداشت در زمینه  پیشگیری اعلام کرد و گفت: وزارت بهداشت اعتقاد دارد یکی از دستگاه‌های موثر در زمینه پیشگیری صدا و سیما است؛ چون دسترسی به آن وسیع است و می‌توان آگاهی‌های لازم را مدیریت شده، منتشر کرد. در عین حال  باید مراقب باشیم کیفیت اثر بخشی کاهش نیابد. اگر بتوانیم این کار را انجام دهیم می‌توانیم ادعا کنیم ورودی آسیب‌های اجتماعی را کاهش داده‌ایم و همزمان  کسانی که به این آسیب‌ها مبتلا شده‌اند را درمان می‌کنیم.

دستگاه‌ها به اهداف خود در حوزه اعتیاد نرسیده‌اند

مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه برای پیشگیری از اعتیاد باید همه دستگاه‌هایی که در بحث‌ اجتماعی و اقتصادی کار می‌کنند، وارد صحنه شوند، تصریح کرد: اگر  فقط  در بحث پیشگیری از اعتیاد فعالیت کنیم و سایر دستگاه‌ها کمک نکنند، قطعا موفق نخواهیم بود. دستگاه‌ها به اهداف خود در مورد اعتیاد نرسیده‌اند؛ اگر این اهداف محقق می‌شد میزان ورودی اعتیاد می‌توانست کمتر از رقم فعلی باشد. البته کنترل نسبی صورت گرفته‌ ولی به دلیل حجم بالای این ورودی، نیاز داریم کنترل بیشتری صورت گیرد.

هدفگذاری برای پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی در 11 میلیون نفر حاشیه‌نشین


حاجبی به فعالیت‌های وزارت بهداشت برای ادغام خدمات ترک اعتیاد در نظام مراقبت‌های اولیه نیز اشاره کرد و افزود: با این ادغام علاوه بر اضافه کردن خدمات غربالگری و مداخلات اولیه مصرف مواد، کارشناس سلامت روان نیز وارد نظام مراقبت‌های اولیه شده‌است. همچنین با توجه به اینکه اعتیاد در حاشیه شهرها قابل توجه است، توزیع این خدمات از حاشیه شهر آغاز شد و بر ۱۱ میلیون حاشیه نشین برای پیشگیری از ابتلا به آسیب‌های اجتماعی هدفگذاری شد.

وی رویکرد دوم این وزارتخانه در زمینه اعتیاد و همچنین برنامه کاهش آسیب‌های اجتماعی در سند ششم توسعه را درمان اعلام کرد و افزود: درمان حوزه تخصصی وزارت بهداشت است؛ درمان‌های پرهیز مدار و نگهدارنده از جمله این رویکردها است. در این حوزه پزشکان عمومی و روانشناسان در وزارت بهداشت آموزش می‌بینند و می‌توانند فعالیت کنند. مراحل اولیه درمان نیز در بسته مراقبت‌های اولیه نظام بهداشتی گنجانده شده است.

مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت ادامه داد: حوزه کاهش آسیب رویکرد جدی وزارت بهداشت است؛ در شرایطی که قادر نیستیم مصرف مواد را به صورت کلی قطع کنیم و رویکرد پرهیز مدار همیشه موفق نیست، باید از شیوه‌های جایگزین استفاده کرد تا مصرف مدیریت و عوارض آن کاهش یابد.

 

نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

ایجاد هر خاطره جدید به مغز آسیب می‌زند!
مطالعه نشانگر عصبی بالقوه برای آسیب اجتماعی در اختلالات روانی را نشان می دهد!
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تونل هابه ما آموختند که حتی دردل سنگ هم راهی برای عبور هست، تونل ها راست میگویند ؛ راه است ، حتی از دلِ سنگ! " آنجا كه راه نیست ، خداوند راه را می گشاید... "