جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :
دوشنبه ۲۴ شهريور ۱۳۹۳ / ۰۰:۲۴
کد مطلب: 26916
۰

فقط بگو «احساس می‌کنم...»

هر رابطه سالمی باید بر پایه احترام، اعتماد و محبت باشد. ارتباط بین فرزندان و والدین نیز باید بر مبنای عشق بدون شرط باشد و سعی شود که اعضای یک خانواده، رفتارهای یکدیگر را به شخصیت یکدیگر ربط ندهند و در اشتباهات، فقط رفتارهای یکدیگر را نقد کنند و به شخصیت یکدیگر توهین نکنند.

اینکه شما گفته‌اید آدم کم توقعی هستید، ممکن است نشانه‌ای از رفتارهای منفعلانه شما باشد و نشان می‌دهد که شما، گاهی حقوق خویش را انکار می‌کنید و درصدد راضی نگه داشتن دیگران رفتار می‌کنید که البته معمولا نمی‌توانید در زندگی همه را از خود راضی نگه دارید و همین نکته، باعث رنجش شما خواهد شد.

به خودمان احترام بگذاریم

اصولا برای داشتن هر ارتباط موفقیت آمیزی، باید ابتدا به خودمان احترام بگذاریم و برای خودمان ارزش قائل باشیم تا عزت نفس و اعتماد به نفسمان بیشتر شود. بنابراین شما برای ایجاد ارتباط صمیمی با خانواده ضمن رعایت ادب و احترام، باید انتظارات، باور‌ها، خواسته‌ها و احساسات خود را با آن‌ها در میان بگذارید.
در ادامه چند توصیه برای بیان قاطعانه و مودبانه درخواست‌‌هایتان به شما خواهیم داشت.

من فکر می‌کنم

استفاده از عبارت‌های «من فکر می‌کنم...»، «به نظر من...» یا «به عقیده من...» نشان دهنده، توصیه شما به خانواده درباره یک موضوع خاص است. استفاده از چنین عبارت‌هایی، واکنش تند اطرافیان را در پی نخواهد داشت زیرا شما فقط نظرتان را بیان می‌کنید و به دیگران توهین نمی‌کنید.

من احساس می‌کنم

با استفاده از همین جمله ساده می‌توانید به صورت ساده و شفاف، احساس و هیجان خود را با توجه به موقعیتی که در آن هستید، بیان کنید. به طور مثال، در برابر تصمیم یکی از اعضای خانواده که اشتباه است، گفتن جمله «احساس استرس می‌کنم» تاثیر زیادی در تغییر آن تصمیم دارد. توجه به این نکته مهم است که بیان احساسات نباید مبهم باشد. گفتن جملاتی مانند «حس خوبی ندارم» تاثیری روی شنونده ندارد چون او را در وضعیت ابهام قرار می‌دهد.

من می‌خواهم

برای بیان درخواست‌‌هایتان بعد از بیان احساس خود بهتر است هر بار تنها یک درخواست از طرف مقابلتان داشته باشید. توجه داشته باشید که طرف مقابلتان توانایی انجام درخواست شما را داشته باشد در غیر این صورت، مطرح کردن خواسته شما بی‌نتیجه خواهد بود. شما باید درخواست‌‌هایتان را شفاف مطرح کنید و به هیچ وجه والدینتان را تهدید نکنید که اگر به درخواست شما پاسخ مثبت ندهند، شما تصمیم به کار اشتباهی می‌گیرید.

در پایان یادتان باشد که ما به هیچ وجه نمی‌توانیم دیگران را تغییر دهیم و روی آن‌ها، کنترل کامل داشته باشیم بلکه فقط و فقط مسئول رفتارهای خودمان هستیم و می‌دانیم که با تغییر رفتارهای خودمان، می‌توانیم روی دیگران تاثیرگذار باشیم.

(دکتر هادی صدری - روان‌شناس و مشاور خانواده/خراسان)

 
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
سخن گفتن با خدا مانند صحبت کردن با یک دوست پشت تلفن است... ممکن است او را در طرف دیگر نبینیم، اما می دانیم که دارد گوش می دهد...