شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 Apr 2024
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۱۰ تير ۱۳۹۴ / ۱۲:۴۶
کد مطلب: 31811
۱

دچار وسواس هستم و اين باعث عذابم شده است

دچار وسواس هستم و اين باعث عذابم شده است
 

يکي از دلايلي که افراد وسواسي نمي توانند دست از رفتارهاي اشتباه شان بردارند، توهمات ترغيب کننده آن ها به انجام رفتارهاي وسواسي است.

در ادامه 4 گام براي رفع اين مشکل مطرح شده و در پايان نيز نکاتي مفيد براي مقابله با وسواس يادآوري شده است.

 

به خودتان برچسب جديد بزنيد

قبول کنيد که رفتارهاي آزاردهنده نتيجه افکار وسواسي است؛ براي مثال به جاي اين که مدام دست هاي تان را بشوييد به خودتان بگوييد که من احساس نمي کنم که دست هايم کثيف است، من وسواس دارم که دست هايم کثيف است يا من احساس نمي کنم که هر دقيقه به شستن دست هايم نياز است.

 

استدلال جديد بياوريد

متوجه باشيد که شدت و مزاحمت افکار يا تمايلات وسواسي از دستورات مغزتان ناشي مي شود؛ به طور مثال، به خودتان بگوييد که اين من نيستم، اين وسواس من است. با اين روش به خودتان يادآوري کنيد که افکار و تمايلات وسواسي، معنادار نيست بلکه پيام هاي غلطي از سوي مغز به شما مي دهند.

 

به کار ديگري بپردازيد

تمرکز خود را حداقل براي چند دقيقه به چيزهاي ديگر بدهيد و به وسواس تان فکر نکنيد. رفتار ديگري انجام دهيد و به خودتان بگوييد که من در حال تجربه يک نشانه از وسواس هستم و نياز دارم کار ديگري انجام دهم.

 

به وسواستان ارزش ندهيد

به افکار وسواسي تان ارزش ندهيد. اين افکار به خودي خود معنايي ندارد. به خودتان بگوييد که اين تنها وسواس بي دليل من است و معنايي ندارد و نيازي نيست به آن توجه کنم. يادتان باشد شما نمي توانيد همه افکار منفي تان را حذف کنيد، اما نيازي هم نداريد که به آن ها توجه کنيد. مي توانيد ياد بگيريد به رفتار ديگري بپردازيد.

 

روش هايي براي درمان وسواس

وسواس مانند يک زنجير به ديگر بيماري هاي خلقي از جمله افسردگي، اضطراب و ... متصل است و در صورت درمان نشدن، علايم آن تشديد مي شود. براي درمان اساسي وسواس به دارودرماني به همراه روان درماني نزد روانپزشک و روانشناس باليني نياز است.

 

روش هاي زير را تمرين کنيد

* اعتماد به نفس تان را تقويت کنيد: براي اين کار مي ‌توانيد هر روز روي يک کاغذ کارهايي را بنويسيد که توانايي انجام آن ها را داريد و بسياري از اطرافيان شما در انجام آن ها ناتوان هستند. اگر کمي فکر کنيد، متوجه مي‌ شويد تعداد اين کارها خيلي زياد است؛ فقط چون براي شما يک امر عادي به شمار مي ‌آيد، به توانايي‌ هاي خود ايمان نياورده بوديد.

* هر بار که فکر وسواسي به سراغ شما آمد، از آن رنجيده نشويد: با خونسردي يک نفس عميق بکشيد و اين جمله را با خود بگوييد: "مهم نيست، مجدد امتحان مي‌کنم." و پس از کنترل مجدد لحظه ‌اي تمرکز کنيد تا دوباره آرام شويد.

*‌ از نزديکان بخواهيد خود را در موقعيت ‌هاي مشابه وسواس شما قرار دهند: مثلا اگر از نامرتب بودن احتمالي کيف خود هميشه رنج مي ‌بريد و مي ‌ترسيد که فردا کتاب يا دفتر يا خودکارتان را جا گذاشته باشيد و همين فکر باعث مي‌ شود هر شب چند بار کيف خود را بيرون بريزيد و آن را مرتب کنيد، از خواهر، برادر يا دوست تان که به عنوان همراه انتخاب کرده‌ايد بخواهيد کيفش را در حضور شما مرتب کند و شما پس از او همان کار را انجام دهيد.
-

 دکتر مسعود خاکپور- روان شناس

 

 
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
دو بیگانه همدرد، از دو خویشاوند بی‌درد یا ناهم‌درد، با هم خویشاوندترند… علی شريعتی