پنجشنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - 18 Apr 2024
تاریخ انتشار :
سه شنبه ۱۱ مهر ۱۳۹۱ / ۰۵:۳۸
کد مطلب: 14406
۱۴
۳۷

مديريت ارتباط با افراد خودشيفته (نارسیسم)

مديريت ارتباط با افراد خودشيفته (نارسیسم)
خودشیفتگی یک ویژگی فطری ، شخصیتی و بنیادی انسان است که بسته به نوع زمینه‌های ژنتیک افراد، تربیت خانوادگی، شرایط رشد و شرایط اجتماعی و محیطی، ممکن است تشدید شده و یا شدت یابد، به نحوی که بر سایر ویژگی‌های شخصیتی غالب شود.

خودشیفتگی، واژه ناآشنایی نیست و همه کم و بیش با ادبیاتهای متفاوتی با آن آشنا هستند. با توجه به اینکه افراد خودشیفته به دلیل عدم تعادل در ویژگی شخصیتی با پیامدهای رفتاری گوناگونی که ایجاد می‌کند، مشکلات فراوانی برای فرد، دیگران و جامعه ایجاد نموده و آنچنان تنش و درگیری ایجاد می‌نماید که ادامه رابطه با مشکل مواجه می‌شود. در این میان اگر خودشیفتگی در بالای هرم سازمانی، یعنی مدیران شایع باشد، صدمات و لطمات آن جبران ناپذیر خواهد بود بطوری که حتی ممکن است ادامه حیات سازمان امری محال و ناممکن باشد. لذا در این مقاله با توجه به حساسیت موضوع و لزوم روشن شدن آن،  ابتدا صفات مدیران خود شیفته مطرح شده و در ادامه اثرات صفت خودشیفتگی در مدیران سازمان بطور مشروح بیان شد. و در آخر راهکارهایی بعنوان پیشنهاد برای مقابله با خودشیفتگی بطور مشروح مطرح گردید.  


نکاتي کاربردي براي مديريت ارتباط با افراد خودشيفته
ویژگی بنیادین و هسته شخصیت افراد دچار اختلال و صفات (ویژگی های) شخصیتی خودشیفته این است که اینها با خودبزرگ بینی احساس و گمان می کنند که آدم بسیار مهمی هستند و به دلایلی مانند ندارند. (گاه- بیشتر در حالات صفات- ممکن است واقعاً آدم های بی نظیر و موفقی هم باشند.) اگرچه ممکن است انسان هاي خودشيفته در جامعه، افرادي جذاب باشند، ولي روابط آنان با افراد نزديک خود، به تدريج دچار فرسودگي و تخريب مي شود. درخواست توجه بي پايان و تنبيه اطرافيان، زندگي با اين افراد را دچار فراز و فرودهاي بسيار مي کند.

روزگار خودشيفته پرور
نحوه زندگي امروز، مي تواند حس خودشيفتگي انسان را تقويت کند. والديني که بيش از حد پاسخگوي خواسته هاي فرزندان هستند، فرهنگي که بر شهرت و معروفيت پايه گذاري شده و نيز شبکه هاي خبري که اخبار مربوط به افراد مشهور را با جزئيات هرچه تمام تر منتشر مي کنند، همگي باعث انتشار و تشديد خودشيفتگي مي شوند. حتي اين خطر وجود دارد که اين مشکل به تدريج به عنوان نوعي رفتار «طبيعي» تلقي شود.
واژه «نارسيسيم» يا همان خودشيفتگي، برگرفته از يک اسطوره يوناني است که مسحور تصوير خود در آب بود و قادر نبود چشم از آن بردارد.

شجاعت ظاهري!
اگرچه فرد خودشيفته در ظاهر اعتماد به نفس بالا و قوي دارد ولي واقعيت به گونه اي ديگر است. شجاعت ظاهري اين افراد ريشه در احساس ناامني عميق و نياز شديد به کسب اطمينان دارد. همين حس ناامني است که باعث مي شود اين افراد هميشه در پي جلب توجه باشند؛ همان گونه اي که يک کودک به دليل نبود توانايي و احاطه بر محيط و مسائل خود، نيازمند توجه والدين است.
رفتار خودشيفته، به صورت طيفي با شدت و ضعف متنوع در افراد مبتلا ديده مي شود. افراد به شدت خودشيفته، براي اطرافيان خود مخرب هستند و تعداد افراد بسيار معدودي مي توانند آنان را تحمل کنند، ولي خوشبختانه زندگي همراه با رضايتمندي با افراد داراي خودشيفتگي ملايم، در صورتي که آمادگي و شناخت نسبت به نوع رفتار آن ها وجود داشته باشد، امکان پذير است.  

ساير ويژگي هاي اين افراد  
افراد دچار «اختلال» یا «صفات» شخصیتی خودشیفته (همچون افراد دچار اختلال یا صفات شخصیتی پارانوئید) تاب و تحمل و توانایی پذیرش انتقاد را ندارند و از اینکه «هر کسی» به خود اجازه انتقاد کردن از آنها را بدهد، بسیار خشمگین شده یا گاه (همچون افراد دچار اختلال یا صفات شخصیتی اسکیزوئید) نسبت به انتقادها بی اعتنایی کامل از خود نشان می دهند.

آنها فقط نظر خود را قبول دارند و اغلب در طمع به چنگ آوردن شهرت و قدرت و ثروت بادآورده هستند. روابط آنها شکننده است و چون به قواعد مرسوم رفتار در اجتماع تن نمی دهند، ممکن است خون دیگران را به جوش آورند. کردار استثمارگرایانه در روابط بین فردی شان چیز کاملاً پیش پا افتاده و رایجی است. اینها نمی توانند از خود همدلی نشان دهند و تنها برای دستیابی به اهداف خودخواهانه خودشان تظاهر به همدلی و همدردی می کنند.

اعتماد به نفس اینان شکننده است، در حالی که به ظاهر از سوی اجتماع، اغلب نیرومند و استوار ارزیابی می شوند و به همین دلیل مستعد دچار شدن به افسردگی (به ویژه در سنین میانسالی و سالخوردگی) هستند.

مشکلات بین فردی و حرفه یی (شغلی)، از دست دادن محبت و حمایت دیگران و طرد و ترک شدن از سوی آنها از جمله فشارهای روانی شایعی است که خودشیفته ها با رفتارشان برای خودشان پدید می آورند و همین فشارها و تنش ها درست همان هایی هستند که اینها نمی توانند از پس شان برآیند. این گونه دردسرها را در واقع می توان همان گدازه های آتشین شیفتگی شیداگونه و عشق پرشور اینان به خویشتن شان دانست.
 
 
ويژگي هاي افراد خودشيفته عبارتند از:
۱ - خود بزرگ بين هستند و حس غلو شده اي از اهميت فردي دارند و خود را بهتر از ديگران مي دانند.
۲ - فانتزي قدرت، موفقيت و زيبايي مشغوليت ذهني آن ها است.
۳ - در برقراري روابط سالم مشکل دارند.
۴ - به تحسين و تعريف و تمجيد نياز دائمي دارند.
۵ - به شدت خود را حق به جانب مي دانند.
۶ - انتظار دارند ديگران مطابق نظرات و انتظارات آنان عمل کنند.
۷ - قادر به تشخيص احساسات و نيازهاي ديگران نيستند.
۸ - به سوءاستفاده از ديگران تمايل دارند.
۹ - به ديگران حسادت مي ورزند و باور دارند که ديگران نسبت به آنان حسادت دارند.
۱۰ - اعتماد به نفس آنان به شدت شکننده است و تحمل کوچک ترين انتقادي را ندارند.

زندگي با فردي با اين ويژگي ها به اندازه کافي مشکل است، اين در حالي است که آگاه نبودن خودشيفته ها به تاثيري که رفتارشان بر اطرافيان دارد، سختي را بيشتر هم مي کند. آنان قادر به درک گله هاي اطرافيان نيستند و تغييري در رفتار خود ايجاد نمي کنند. بنابراين ديگران بايد در مورد دوري از آنان يا گذراندن يک زندگي يا رابطه سخت و پرتلاش تصميم بگيرند. حفظ رابطه با اين افراد نيازمند صرف زمان و انرژي بسيار است که نکته کليدي آن حفظ اعتماد به نفس است.

براي دستيابي به اين مهم چند رويکرد بيان مي شود:
دانش خود را افزايش دهيد؛ درک موقعيت هاي منجر به خودشيفتگي و ريشه يابي وقوع اين حالت، مي تواند در شناسايي ضعف و محدوديت هاي فرد خودشيفته و تعديل انتظارات وي به شما کمک کند.

درخواست احترام کنيد؛ به وضوح اعلام کنيد که زبان طعنه آميز و بي ادبانه، انتقاد مداوم، رفتارهاي کنترل کننده و خشم هاي غيرمنطقي را تحمل نمي کنيد. هر رفتاري که به سوءاستفاده عاطفي يا فيزيکي منجر شود، غيرقابل قبول است، به عنوان مثال فرياد زدن، بيان کلمات رکيک، جدايي از خانواده و دوستان يا ساير رفتارهاي سلطه گرانه.

خود را سرزنش نکنيد؛ خودشيفته ها بر اساس کارهايي که براي او انجام داده اند، شما را ارج مي نهند يا از ارزش و اهميت شما کم مي کنند. اگر معتقد باشند که به اندازه کافي تلاش نکرده ايد، واکنش آن  ها مي تواند باعث سرخوردگي شما شود، ولي توجه داشته باشيد که بر مبناي رفتار آنان خود را سرزنش نکنيد.

هميشه اين واقعيت را در نظر داشته باشيد که شما فرد «خوبي» هستيد و ملامت و انتقادات فرد خودشيفته، ناشي از نظرات و اعتقادات معيوب خود اوست.میگنا دات آي آر. سعادت و شادي شما در اولويت قرار دارد؛ مراقب باشيد که سعادت شما در رابطه با فرد خودشيفته فنا نشود. نيازها، خواسته ها و راه هاي دستيابي به آن ها را به طور واضح تعريف و هميشه از حس اعتماد به نفس خود محافظت کنيد.

در بيان آرزوها و نيازهايتان پايدار و استوار باشيد. يک سيستم حمايتي تهيه کنيد؛ از آن جا که خودشيفته ها در عاطفه و ابراز همدردي دچار نقص هستند، بنابراين هيچ گاه قادر به درک و حمايت شما نخواهند بود. براي جبران اين نقيصه در زندگي، نياز به افراد ديگري داريد که ارتباط عاطفي و دوستي را به شما ارائه کنند. بنابراين داشتن دوستان يکرنگ، صميمي و حمايت کننده جزو الزامات است.

بايد بدانيد که هيچ گاه قادر به تغيير فرد خودشيفته نخواهيد بود؛ بلکه مي توانيد تا حدودي خودآگاهي او را افزايش دهيد. براي اين کار به راهنمايي روان پزشک يا روانکاو و مشاور نياز داريد. با وجود تلاش هايي که بيان شد، غيرمتعارف نيست که افراد خودشيفته کار را به جايي برسانند که براي خود و کساني که دوستشان دارند مخرب باشند. اگر فردي اندکي ويژگي خودشيفتگي داشته باشد مي توان با شناساندن تصوير واقعي از خود به او کمک کرد. ولي افراد داراي ويژگي هاي کامل خودشيفتگي، حاضر به درمان نيستند. اگر به اجبار آن ها را براي درمان ببريد، نتيجه حرف شان اين خواهد شد که شما آدم بدي هستيد!

نكات كليدي : واقعیت بسیار مهم و خطیری که گهگاه حتی از سوی روانشناسان، روانپزشکان و روانکاوان نیز نادیده گرفته می شود، این است که اغلب صفات شخصیت های مرزی (بوردرلاین)، نمایشگر (هیستریونیک) و ضداجتماعی (آنتی سوشیال) همزمان با اختلال شخصیت خودشیفته (نارسیسیستیک) در یک فرد دچار اختلال یا صفات پررنگ شخصیتی خودشیفته (نارسیسیستیک) وجود دارد.

به طور کلی در هر یک از شخصیت های کلاستر (دسته) B - شامل نمایشگر (هیستریونیک)، مرزی-آشفته (بوردرلاین)، ضداجتماعی و مردم ستیز (آنتی سوشیال) و خودشیفته (نارسیسیستیک)- اجزا و صفات سه شخصیت دیگر کلاستر B نیز در اندازه های متفاوت از صفت (TRAIT) تا اختلال (DISORDER) نمایان و چشمگیر دیده می شود. این نکته نمایان و عیان سبب می شود که تشخیص افتراقی این چهار شخصیت از یکدیگر بسیار دشوار و در موارد فراوانی در عمل ناممکن شود. در واقع آگاهی داشتن به موارد زیر می تواند در تشخیص افتراقی این چهار شخصیت از یکدیگر سودمند و اثربخش باشد؛

۱) افراد دچار صفات و اختلال شخصیت خودشیفته کمتر از بیماران دچار صفات و اختلال شخصیت مرزی- آشفته (بوردرلاین) اضطراب دارند، زندگی شان کمتر آشوبناک و آشفته است و کمتر نیز به خودکشی دست می زنند.

۲) در بیماران دچار صفات پررنگ و اختلال شخصیت ضداجتماعی- مردم ستیز (آنتی سوشیال)، پیشینه رفتار تکانشی (ایمپالسیو) وجود دارد که اغلب به سوءمصرف الکل و دیگر مواد محرک و مخدر می انجامد و سبب گرفتاری های مکرر قانونی می شود.

۳) در بیماران دچار صفات پررنگ و اختلال شخصیت نمایشگر (هیستریونیک)، ویژگی هایی از دست انداختن و سر کار گذاشتن دیگران در روابط بین فردی دیده می شود که با آنچه در بیماران مبتلا به صفات پررنگ و اختلال شخصیت خودشیفته دیده می شود، شباهت دارد.

بیماران دچار صفات پررنگ و اختلال شخصیت خودشیفته همچون بیماران مبتلا به صفات پررنگ و اختلال شخصیت نمایشگر (هیستریونیک) نمی توانند پیری و فرسوده شدن را تاب بیاورند، چون زیبایی، توانایی، قدرت و دیگر مزایای جوانی برایشان بسیار مهم است و اینان دودستی به اینها چسبیده و چنگ یازیده اند. به همین دلیل خودشیفته ها در برابر بحران های میانسالی آسیب پذیرتر از دیگران هستند.

زنان میانسال خودشیفته به رژیم ها، ورزش ها، درمان های هورمونی مجاز و نامجاز و جراحی های چین و چروک برداری و... روی می آورند و مردان خودشیفته نیز به رنگ کردن مداوم بخشی یا همه موهای سر و حتی دست و سینه خود می پردازند.

کامیابی ها و دستیابی های تحصیلی، حرفه یی، اجتماعی و اقتصادی در افراد دچار اختلال شخصیت خودشیفته (نارسیسیستیک) بیشتر از دیگر اختلالات شخصیت است.

اختلال شخصیت خودشیفته می تواند با اختلالات شخصیت مرزی- آشوبناک، جامعه ستیز، نمایشگر و بدگمان همزمان و همراه شده و به گونه شخصیت آمیخته به هم خود را نمایان سازد. این اختلال شخصیت را باید از اختلال شخصیت های جامعه ستیز (آنتی سوشیال)، مرزی- آشوبناک (بوردرلاین)، نمایشگر (هیستریونیک)، نظام مند- قانون مدار (وسواسی- جبری)، بدگمان (پارانوئید) و درخودمانده- تنهایی گزین (اسکیزوئید) باز شناخت؛ چرا که این شخصیت ها می توانند بسیار شبیه به شخصیت خودشیفته نمایان شوند و نیز چگونگی ابراز ویژگی ها و اختلالات شخصیت خودشیفته نیز می تواند بسیار همانند آنها باشد.

در بخش «سرشت»، شخصیت نارسیسیستیک با نوجویی (تازه خواهی و تنوع طلبی)، آسیب گریزی، پاداش مداری و پشتکار بالا شناخته می شود. در بخش «منش» هم با خودراه بری بالا، خودفراروی اندک و همکاری کم آشکار می شود.

این همکاری اندک به الگویی می انجامد که مرزی ژرف و سترگ میان کامیابی در رفتارهای فردی با کردارهای اجتماعی پدید می آورد. درست همانند سرزمین ما که در بسیاری از ورزش های تکی (انفرادی) جهانی و المپیک قهرمانان مدال آوری داشته است، اما در عرصه ورزش های گروهی (تیمی) که همکاری و کوشش گروهی حرف نخست را می زندسراغ مدال و رسیدن به نیمه نهایی را تنها می توان هر از چند سال گرفت؛ البته آن هم فقط و فقط در رقابت های گوشه (غرب) آسیایی و آسیایی و نه جهانی یا المپیک،
آیا همین واقعیت، آیینه تمام نمای نارسیسیسم پررنگ و بیمارگونه ما ایرانیان نیست؟
ای کاش سده ها و دهه ها پیش از اکنون، برای این نارسیسیسم پررنگ و فراگیرمان به پرسشگری و چاره جویی پرداخته بودیم تا بیگانگان در زیر پوست این «خودگسترانیده شده» با ریا و دروغ، باد غرور و خودبزرگ بینی و لاف و گزاف نمی دمیدند و پوست، آسان از پیکرمان به در نمی کندند، به باور من، جناب «ادوارد براون» در این باد دمیدن به زیر پوستین ما ایرانیان از همه استادتر بوده اند. بگذریم که در رهگذر رعیتی و خوش خدمتی ملکه کبیر، از بابت قدر دیدن و بر صدر نشانده شدن بر خوان ساز و آهنگ و شعر و شراب از سوی بزرگان و روشنفکران ایران، آلوده بنگ و افیون ناب شدند، به طور کلی و صرف نظر از جنسیت، به چنگ آوردن و چیره شدن بر خودشیفته ها یا دستیابی به پشتیبانی و نیرومندی آنها برای هر نارسیسیسمی بسیار ارضاکننده می تواند باشد. از این رو و همچنین به دلیل توانمندی و کامیابی های تحصیلی، حرفه یی و اجتماعی افراد نارسیسیستیک در نخستین روزها و ماه ها بسیار گیرا و پرکشش اند، اما به تدریج دشواری ارتباط با خود سترگ شده آنها رخ می نمایاند. امکان درگیری خودشیفته ها با دیگر شخصیت هایی که زیربخش و هسته خودشیفتگی گرانباری دارند، فراوان است چرا که از قدیم گفته اند دو پادشاه در یک ملک نگنجند.

از این رو شخصیت های خودشیفته با همدیگر و نیز دیگر شخصیت های کلاستر B- نمایشگر (هیستریونیک)، مرزی- آشوبناک (بوردرلاین) و جامعه ستیز (آنتی سوشیال)- و همچنین شخصیت های نظام مند- قانون مدار ( وسواسی- جبری)، بدگمان (پارانوئید) و درخودمانده (اسکیزوئید) و البته پرخاشگر منفعل (منفی کار، پسیو- اگرسیو) دشواری ها و درگیری های فراوانی پیدا می کنند. مگر آن هنگام که خودشیفته یگانه راز بقا و دستیابی به بلندپروازی هایش را فرآیند دفاعی «همانندسازی با نیرومند پرخاشگر» دریابد که در چنین هنگامی به جای ستایش از خویش به پرستش خداوندگار مکتب خود می پردازد که در سترگ شدن افسانه وار خداوندگار استثنایی رازی است که آن همانا بزرگ و برجسته شدن شاگردان و مریدان استوار و فداکار آنان است، خودشیفته ها از آنجا که خود را بیش از اندازه مهم و استثنایی می پندارند، از پذیرفتن هیچ حرفه، جایگاه و مقامی هراس و نگرانی به خود راه نمی دهند؛ از این رو ممکن است یک بیمار دچار اختلال یا ویژگی های پررنگ شخصیتی خودشیفته (نارسیسیستیک) کلکسیون ناهمخوان و شگفت انگیزی در پیشینه کاری خود داشته باشد که از پیشخدمتی آغاز شده و به مدیر کلی چندین و چند اداره جور واجور و ناهماهنگ با یکدیگر در پیش و پس از بازنشستگی پایان یابد. دور از انتظار نیست که چنین فردی با ثروتی اندوخته از این گذر، سرگرمی واپسین روزهای زندگی اش رتق و فتق امور کارخانه های شخصی یا جابه جا کردن سهام های خصوصی اش باشد.


اینان به آسانی از تن و روان دیگران پله های نردبان جاه خواهی و بلندپروازی می سازند و در راه دستیابی به کامیابی های مورد آرزوی خود بی هیچ احساس گناه یا عذاب وجدان پا بر سر آنها می گذارند و زیر گام خود له شان می کنند. خودشیفته ها آن هنگام که به جایگاه و مقامی (ولو ناچیز و زودگذر) دست پیدا می کنند، دست ها را تا شانه می گسترانند تا سر دیگران بدان ها گیر کرده، کسی بالاتر و سربلندتر از شانه آنان نشود. وابستگی خانوادگی، گروهی، تیمی، حزبی و حتی رابطه استاد و شاگردی هم نمی تواند از این الگوی چیره در کردار اجتماعی و همکاری اختلال شخصیت های کلاستر B (آتشدان بزرگ) پیشگیری کند.

برای استاد دچار خودشیفتگی بیمارگونه، شاگرد نه نخستین یاور، که خطرناک ترین رقیب است.

پیشتر یادآور شدم آن هنگام که بنا باشد از خودشیفتگی سخن گوییم، نخست باید خودشیفتگی لازم و سالم را از خودشیفتگی بیمارگونه جدا کنیم. خودشیفتگی در اندازه های نرمال سبب پاسداری از خویشتن، بقا و پیشرفت می شود. فرد همزمان با آنکه به حفظ و ارتقای خود می اندیشد، به آسانی با دیگران همدلی می کند و آنان را در رفع دشواری های زندگی شان یاری می دهد. خودشیفتگی مثبت و سالم هرگز به فرو داشتن و زیر پرسش بردن حرمت و کرامت دیگران نمی پردازد و بدان ها بسان پله هایی برای بالا رفتن از نردبان قدرت و ثروت و شهرت و موفقیت نمی نگرد. اعتماد به نفس اینان منطقی و واقع بینانه بوده و به مرزها و اندازه های روان پریشانه(سایکوتیک) نمی رسد. لازمه اعتماد به نفس این گونه افراد نرمال، له شدن و تحقیر و بی ارزش شدن دیگران نیست. خودشیفتگی اینان از اندازه ویژگی (Trait) فراتر نمی رود. اینان به جای حسادت بیمارگونه و خشم، دارای مهر انسانی سرشار و عاطفه یی ژرف و سترگ هستند. آنچه در اندیشمندان و نخبگانی همچون «خیام»، «فردوسی»، «فروغ فرخزاد» و... خود را آشکار می سازد ، خودشیفتگی مثبت، خودشکوفا، سالم، آفریننده و توانمند است. اما راهبردهای سازگارانه خودشیفتگی بیمارگونه(اختلال یا ویژگی پررنگ و آزاررسان شخصیت خودشیفته) در این چارچوب ها و اندازه های خودشکوفا و خوددار باقی نمی ماند. بیمار دچار خودشیفتگی بیمارگونه، از راهبردهای سازگارانه گوناگونی سود می جوید تا به گمان ها و رویاهای بلندپروازانه و ابرتوان خود پرده یی از واقعیت ببخشد. از جمله این راهبردهای سازگارانه، «تقویت و نیرومندسازی خویشتن»، «پاسداری از خویشتن» و «گسترانیدن خویشتن» است.

با سود جستن از راهبرد «تقویت و نیرومندسازی خویشتن» فرد کوشش می کند تا به جایگاه ویژه و یگانه یی دست یابد تا «آدم خاص و بی همتایی» شود تا مورد ستایش و بزرگداشت دیگران قرار گیرد. با به کار بستن راهبرد «پاسداری از خویشتن»، فرد می کوشد تا خودش را در جایگاهی قرار دهد که هیچ پسخوراند منفی و ناخوشایندی دریافت نکند و با یاری گرفتن از راهبرد «گسترانیدن خویشتن» نیز بر آن است که خویشتن نه چندان بزرگ خود را گسترانیده، سترگی بخشد. در حالی که خودشیفته یی که بیشتر از «تقویت و نیرومندسازی خویشتن» سود می جوید، خود را با ایستار (موقعیت) کنونی خودش سازگار و هماهنگ می بیند و همان را پذیرفته و به دیگران می شناساند.

راهبردهای رفتاری فرد دچار اختلال یا ویژگی های پررنگ خودشیفته (نارسیسیستیک) با دیگران به دو گونه است؛ انتقاد و تحقیر و بی ارزش کردن یا چاپلوسی، تملق و ستایش کردن. یعنی یا برای ایمن ماندن از ارزیابی و قضاوت دیگران، به آنها یورش برده و آنها را بی ارزش می کند تا نقد آنها درباره او پذیرفته نشود، یا اینکه از آغاز دیگران را مقهور و مفتون چاپلوسی و زبان بازی خود می کند. در واقع همه احساسات، اندیشه ها و کردارهای یک بیمار دچار اختلال یا ویژگی های پررنگ و آزاررسان شخصیت خودشیفته بر این بنیان و طرحواره شناختی است که او آدم بی همتا و یگانه یی است. او در همان حال که به شدت به کامیابی های دیگران حسادت فراوان می کند، خواستار مورد ستایش و چه بسا پرستش قرار گرفتن از سوی دیگران است.

طرحواره دیگر این گونه بیماران خودشیفته، این اندیشه بنیادین و چیره است که دیگران اصولاً آدم های ارزشمند و قابل تاملی نیستند. اما فرد دچار اختلال یا ویژگی های پررنگ و آزاررسان شخصیت خودشیفته بدین اصل برهم کنش اجتماعی آگاه نیست که آن گاه که آدم ها از سوی خودشیفته ها درک نشوند، از یک جا دیگر نمی توانند همراه با آنها به پیش روند و آهسته آهسته خودشان را کنار می کشند. فرد دچار خودشیفتگی بیمارگونه آن هنگام ممکن است کسی را درک کند که تنها پای سود و منفعتی برای خودش در میان باشد، نه اینکه برای آن همدلی داشته باشد تا احساس دیگران بهتر شده، تنش و ناآسودگی شان کاهش یابد.

اختلال شخصیت خودشیفته، بیماری کهن خودکامگان و مستبدان تاریخ است. در هنگامه پیروزی و چیرگی، خود را برتر و بالاتر از همه چیز و همه کس می دانند و دیگران را به حساب نمی آورند. کافی است کسی به خود جرات کم ترین انتقاد بدهد یا جسارت خودداری از ستایش و پرستش داشته باشد، همان خطا برای دستگیری و مجازات او، تا اندازه خرد شدن روانی، و حتی حذف و نابودی فیزیکی اش کافی است. اما آن گاه که زمانه حکمرانی اینان، بر پایه قانون و روال همیشگی تاریخ، رو به افول و زوال می گذارد، دچار «کابوس نیستی و هراس از مرگ» تا اندازه روان پریشی(سایکوز) می شوند. این واقعیت را آشکارا می توان در فیلم «سقوط» ساخته زیبا، گیرا و ماندگار الیور هیرش پیگل به تماشا نشست؛ فیلمی که جزییات ۱۲ روز پایانی زندگی آدولف هیتلر را در پناهگاه زیرزمینی برلین تا هنگام خودکشی، بر پایه مستندات و شواهد عینی تاریخی به تصویر کشیده است.هر چند فیلم قدیمی «دزیره » هم پیش از آن، فرجام تیره و نگون بختانه ناپلئون بناپارت را برایمان به یادگار گذاشته بود.

پیامد نارسیسیسم پررنگ ناپلئون و هیتلر برای ملت های فرانسه و آلمان تا اندازه یی در این دو فیلم به نمایش گذاشته شده است.

از این دو فیلم به خوبی می توان بنا بر راهبرد و مکتب « فیلم درمانی»، که چندی است سومین دهه بنیان نهاده شدنش را پشت سر گذاشته است، برای شناساندن و به بینش رساندن درباره شخصیت پررنگ و مختل خودشیفته (نارسیسیستیک) سود جست.

در طول تاریخ، بارها و بارها، خودکامگان با احساسات و اندیشه های سرشار از خودبزرگ بینی، ابرتوانایی و اعتماد به نفس بالا و بیش از اندازه شان بارها از مرز نوروز- سایکوز فراتر رفته و پا به دنیای روان پریشی (سایکوز) گذاشته و پیامدهای دشوار و فرجام ناگوار برای ملت خویش به ارمغان آورده اند که جز خرد و خوار و فروداشته (تحقیر) شدن به زیر گام های لشکر و سپاه بیگانه و فقر و فساد و فحشا نبوده است.

بسیاری از روانپزشکان اختلالات و ویژگی های پررنگ شخصیتی کلاسترB - شامل خودشیفته (نارسیسیستیک)، نمایشگر (هیستریونیک)، مرزی- آشوبناک (بوردرلاین) و جامعه ستیز (آنتی سوشیال)- را جزء «پیوستار خلقی دوقطبی (مانیک-دپرسیو)» و «اختلالات خلقی دوقطبی نرم» برمی شمارند. این گونه است که اعتماد به نفس، خودشیفتگی، خودبزرگ بینی و گمان های ابرتوانانه خودکامگان خودشیفته از مرز نوسانات معمول و نرمال پا به دنیای ماوراء شیداگونه و سوپرمن مدارانه می گذارد. دنیایی که خلق بالا و انرژی سرشار حالات شیدایی در آن، اندیشه در ذهن و سخن بر زبان می آورد و مردمان و بلکه جهانی را به کام آتش و دود و خون و نیستی و نابودی فرو می برد. این خودکامگان به ظاهر ابرتوان همانند همه شخصیت های پررنگ و مختل خودشیفته، گریزی همیشگی و البته نافرجام از مرگ دارند.میگنا دات آي آر. اینان آن هنگام که خود را در برابر مرگ و نابودی درمانده می یابند، از آن باک ندارند که مردمان به زنجیرکشیده زیردست شان را همراه و هم سرنوشت گذر تلخ و دردناک خویش کنند. دیگی که برای آنان نجوشد، زهرآب در آن بجوشد، نارسیسیستیک ها پس از نمایشگرها، جامعه ستیزها، مرزی- آشوبناک ها چهارمین شخصیتی هستند که درگیر روابط عاطفی- جنسی فرا (خارج) زناشویی می شوند. پس از اینان شخصیت های وابسته قرار می گیرند که این به سبب پاداش مداری و نیز نوجویی بالای اینان است هر چند آسیب گریزی شخصیت های وابسته، همانند شخصیت های مرزی- آشوبناک، چندان اندک نیست.

البته در موارد خودشیفتگی ژرف و گرانبار ممکن است فرد هرگز شخصی را شایسته همسری و پیمان زناشویی بستن با خود نداند و فقط در هنگامه تنهایی پیری و بیماری یا همچون «هیتلر» درست در پیشگاه مرگ تن به ازدواج با دیگری دهد. دستیابی ها و کامیابی های حرفه یی، آکادمیک، اجتماعی و فرهنگی چنین خودشیفته هایی این پندار و کردار شبه روان پریشانه را پشتیبانی می کند. ممکن است برای مردان این چنین خودشیفته یی تشخیص همزمان «اختلال دن ژوانیسم» مطرح باشد که درمانده ساز ترین باتلاق زناشویی برای زنان نگون بختی است که ناآگاهانه دل به این دن ژوان های نیرنگ باز بسته اند. باتلاق ژرف و فروبرنده یی که جدایی و طلاق یگانه راه نجات از آن است.


خودشیفته ها راضی به ازدواج با هر کسی نمی شوند؛ اینان با سود جستن از راهبرد سازگاری «تقویت و نیرومندسازی خویشتن» می کوشند همزمان با دستیابی به جایگاه حرفه یی، اجتماعی و فرهنگی ویژه و یگانه، ازدواج خاص و شکوهمندی انجام دهند تا مورد رشک و حسرت یا ستایش دیگران باشند. «پری چهر مه وش و سیمین بر افسانه ها» نیز درخور این سترگ سرشت بزرگ منش نبوده و نخواهد بود، خودشیفته ها از لحاظ عاطفی-آمیزشی برای آدمیان دارای ویژگی ها و اختلالات شخصیت کلاسترB و C (وابسته و نیز مردم گریز- پرهیزمدار)، چه دگرجنس خواه و چه همجنس خواه، گیرایی و کشش فراوان دارند. به ویژه آن گاه که جنس رابطه از گونه استاد- شاگردی و مراد- مریدی بوده باشد. در چنین ایستار (موقعیت )هایی است که انگیزش و جنبش های کلئوپاتراگونه و شیدامدارانه به سوی این ژولیوس سزارهای افسانه یی آشکار و نمایان می شود تا دانایی و بزرگواری بی همتا در دامان معشوقه شورمند کاشته شود و به بار نشیند، ناآگاه از آنکه یگانه انگیزش این سزار افسانه یی، پاسداشت خویشتن از مرگ و فناست. گریزی که همواره ناکام و بی فرجام مانده و خواهد ماند؛ ولو به نگاشتن هزاران کتاب و مقاله و صدها بزرگداشت و ستایش بینجامد.

اینان نه تنها این رباعی واقع نگرانه و اندیشمندانه خیام بزرگ را باور ندارند که از شنیدن آن نیز دچار هراس و اندوه می شوند؛
ای بس که نباشیم و جهان خواهد بود
نه نام زما و نه نشان خواهد بود
زین پیش نبودیم و همان بود که بود
زان پس چو نباشیم، همان خواهد بود

معیارهای تشخیصی برای اختلال شخصیت خودشیفته؛خودبزرگ بینی (در گمان یا کردار)، نیاز به پذیرفته شدن و نداشتن حس همدلی به صورت الگویی فراگیر و گسترده که از اوایل بزرگسالی آغاز شده باشد و در زمینه های گوناگون به چشم آید که نشانه اش وجود دست کم پنج تا از موارد زیر است.

۱) احساس خودبزرگ بینانه یی به صورت مهم پنداشتن خود داشته باشد. (برای نمونه در کامیابی ها و پیروزی ها و توانایی های خود گزافه پردازی کند یا بدون آنکه به موفقیت شایسته یی دست یافته باشد، انتظار داشته باشد او را آدم بزرگ و مهمی بدانند.)
۲) مشغولیت ذهنی اش خیالاتی همچون موفقیت، قدرت، استادی، ذکاوت، زیبایی یا محبوب و دوست داشتنی بودن در اندازه یی بی کران (نامحدود) باشد.
۳) باور داشته باشد که «استثنایی» است و تنها دیگر افراد یا موسسه های استثنایی یا رده بالا می توانند او را درک کنند یا با او رابطه داشته باشند.
۴) نیاز داشته باشد به شکلی افراطی و بیش از اندازه مورد ستایش و تحسین قرار گیرد.
۵) احساس بر حق بودن داشته باشد؛ یعنی به شکل نامعقولی انتظار داشته باشد برخوردی خوشایند و ویژه و منحصر به فرد با او صورت گیرد یا اینکه دیگران خود به خود تسلیم خواسته هایش شوند.
۶) در روابط بین فردی استثمارگر باشد، یعنی از امتیازات دیگران برای رسیدن به اهداف و خواست های خود سود جوید.
۷) حس همدلی نداشته باشد، یعنی دلبستگی به درک یا شناخت احساسات و نیازهای دیگران نداشته باشد.
۸) اغلب به دیگران حسودی کند یا بر این باور باشد که دیگران به او حسودی می کنند.
۹) رفتارها و نگرش هایش پرافاده و تکبرآمیز باشد.  


اثرات خودشیفتگی مدیر در سازمان :
۱) احساس حقارت کارکنان و زیردستان : به دلیل اینکه مدیر خودشیفته سعی دارد بر زیر دستان تسلط داشته و آنان را وادار به اطاعت بی چون و چرا از اوامر خود کند، پس از مدتی این توهم برای کارکنان تحت سرپرستی وی پیش می آید که در اداره امور و تصمیم گیریهای سازمان نقشی جز یک پیچ و مهره بی اختیار ندارد لذا خود را لایق اظهار نظر ندانسته حتی جرأت نمی کنند بدون اجازه مدیر در اداره سازمان و تصمیم گیریها دخالت کرده یا حتی انتقاد کنند. لذا کارکنان متمایل به عزلت نشینی و گوشه گیری شده از کار گروهی که برای حیات سازمان ضروری است طفره می روند.

۲) دلسردی و سرخوردگی کارمندان : فردی که وارد سازمان می شود، به جز انگیزه های مادی برای رفع نیازهای فیزیولوژیکی، نیازهای اجتماعی، نیاز به تعلق به گروه و سازمان و نیاز به خودیابی و کمال و … نیز دارد، این فرد از قبل ایده هایی در ذهن خود دارد از قبیل اینکه با استخدام در سازمان متعلق به سازمان خواهد شد و سازمان رشد و نمو و بقای خود را مرهون زحمات طاقت فرسای کارمندان مربوطه می داند، ولی چون مدیران خود شیفته موفقیت های سازمان را ناشی از بلند همتی و تلاشهای شخصی خود می دانند مشارکت و نقش کارکنان را در باروری و کسب اهداف سازمان نادیده می انگارند، لذا کارمندان، دچار دلسردی و سرخوردگی روانی شدیدی می شوند، زیرا فرد می بیند بجای تقدیر و تشکر از زحمات شبانه روزی وی، پیوسته این مدیر است که خود را لایق تشویق و تمجید می داند در نتیجه کارها را همچون گذشته انجام نمی دهند و سعی می کند از طرق گوناگون نارضایتی خود را به مدیر نشان داده و به عبارتی سنگ لای چرخ سیستم می گذارند.

۳) عدم توجه به نیازهای اساسی کارکنان : کارکنان یک سازمان نیازهای گوناگونی داشته و انتظار دارند با سپری کردن عمر گرانمایه خود در سازمان به تدریج این نیازها برطرف شود. نیازهایی چون نیازهای اولیه و فیزیولوژیک، نیاز به امنیت، نیازهای اجتماعی، نیاز تعلق به گروه و سازمان، نیاز خودیابی و کمال از جمله نیازهای انسان هاست که بخش اعظم آن باید توسط سازمان برآورده شود. متأسفانه با توجه به شرایط و خصوصیات ذاتی مدیر خودشیفته، به نیازهای کارمندان توجهی نمی شود چرا که مدیر خودشیفته چنان غرق در خودخواهی و خودرأیی است که فرصت توجه به نیازهای کارکنان را ندارد و حتی اگر اندک توجهی نیز بکند بیشتر برای نیل به اهداف شخصی خود است. وی کارکنان را ابزاری می داند که برای نیل به اهداف خویش می تواند به هر صورت و با هر روش دلخواهی از آنها استفاده کند. اینگونه مدیران موفقیتهایی را که در سایه فعالیتهای گروهی نصیب سازمان می شود را ناشی از تلاشهای شخصی خود می دانند. لذا کارکنان با ملاحظه چنین وضعیتی، تمایلی به کار در سازمان نداشته و حداقل اینکه سعی در کم کاری و عدم تلاش برای موفقیت خواهند داشت.

۴) تضاد و دشمنی بین کارکنان : در یک سازمان انسانها ناگزیر از تعامل و داشتن مناسبات و روابط متقابل هستند. اگر مدیریت خود شیفته بدون هیچ علت قانع کننده ای به عده ای از کارکنان توجه خاصی مبذول دارد و به عده ای دیگر عنایتی نداشته باشد، کارکنان، افراد مورد توجه سازمان را به اتهاماتی از قبیل چاپلوسی و … متهم می کنند و بدین ترتیب اختلاف بین کارکنان روز به روز بیشتر می شود که عواقب ناگواری برای سازمان و کارکنان به دنبال خواهد داشت. حتی بعضی افراد سعی می کنند در غیاب دیگری، گزارشات خلاف واقع به مسئولین بالاتر سازمان ارائه کنند که نتیجه آن ایجاد جوی ناسالم و نامطمئن همراه با خصومت و کینه بین کارکنان سازمان خواهد بود. هر کس سعی دارد دیگری را از سر راه خود بردارد این کار امنیت شغلی آنان را بخاطر بی عدالتی و کج فهمی مدیر خودشیفته به خطر می اندازد، لذا کارکنانی که مورد غضب مدیریت خودشیفته واقع شده اند مخالفت خود را چه بطور علنی و چه بطور پنهانی ابراز می دارند و در نهایت، زمینه سقوط سازمان را در صورت ادامه چنین روندی، فراهم می سازند.

۵) سردرگمی در تشخیص رفتار مدیر : به علت شخصیت ناپایدار و متزلزل افراد خودشیفته و به علت آنکه شخصیت آنان بر پایه وهم و خیال و تصورات شکل گرفته و همچنین به دلیل دمدمی مزاج بودن آنان، رفتارشان به آسانی قابل پیش بینی نیست جز در مواردی که هدف یا تصورشان ایجاب می کند که شاد باشند در موارد دیگر افرادی عبوس و متکبر هستند، لذا کارکنان نمی توانند رفتار خود را در سازمان به گونه ای تنظیم کنند تا مورد شماتت و تحقیر مدیر قرار نگیرند.

۶) ترک خدمت و تنفر کارکنان از مدیر : یکی از مهمترین کارکردهای سازمانها، فراهم کردن زمینه های مناسب  برای ارضاء تمایلات اجتماعی افراد است، بیشتر انسانها مشتاق و علاقمند هستند که از طریق سازمانها به رسمیت شناخته شوند و از این راه معروفیت خاصی را در اذهان عمومی بدست آورند. حقیقت این است چنانکه قبلا اشاره شد افراد انسانی علاوه بر نیازهای فیزیولوژیکی، نیازهای مختلف دیگری از جمله نیازهای اجتماعی و عاطفی را نیز دارا هستند که این نیازها بایستی برآورده شوند. اگر کارکنان احساس کنند که مدیریت در ارضاء این نیازها تلاش لازم را بعمل نیاورده و حتی در مقابل آن مقاومت می کند و احساس همدردی نمی کند، از مدیریت متنفر شده و در نهایت از خدمت در سازمان منصرف می شوند، چرا که می بینند مدیر خودشیفته تنها در پی رفع نیازهای شخصی خویش بوده و توجهی به نیازهای زیردستان ندارد.

۷) تضاد بین مدیر و کارکنان در اثر عدم تحمل انتقاد و پیشنهادات کارکنان از سوی مدیر خودشیفته: قبلا گفته شد که مدیر خودشیفته تحمل هیچگونه انتقادی را ندارد لذا وقتی مدیریت کاری را انجام می دهد بدون اینکه از نظرات زیردستان و متخصصین و اهل فن استفاده کرده و توجهی بدان ها بکند، در آینده با مشکل مواجه خواهد شد. در عین حال ممکن است این گروه متخصص و صاحب نظر پیش بینی اشتباه بودن عملکرد مدیریت و انتظار شکست برنامه های وی را داشته باشد ولی به دلیل عدم تحمل آنها از طرف مدیر، نمی توانند نظر خود را ابراز دارند در این صورت سازمان متحمل ضرر و زیان هنگفت و مداومی خواهد شد.

8) افراد خودشیفته از عقاید آزاد و نظرات دیگران حمایت نمی کنند: از هر گونه سوال راجع به هویت و ماهیت و مشخصات خویش از سوی دیگران، متنفر هستند زیرا ممکن است به نقطه ضعف های خود آشنا شوند و بدان ها پی ببرند. مدیران خود شیفته سعی می کنند ضعف های خود را بپوشانند و نباید با پذیرش انتقاد کاخ آرزوهای خود را به ویرانی بکشند. در نتیجه با هر گونه انتقادی به شدت برخورد می کنند و بسیار مشاهده شده که مدیران به دلیل انتقاد کارمندان نسبت به شیوه عمل و سیاست آنان در سازمان، اقدام به اخراج چنین کارمندانی کرده اند و این خصلت یعنی عدم تحمل انتقاد، باعث می شود که نوآوری و ابتکار و خلاقیت در سازمان از بین برود و افراد خلاق، قدرت ابراز عقیده و مطرح کردن خود را نداشته باشند، آنان اگر بتوانند سازمان را ترک می کنند.

۹) رواج تملق گویی: با توجه به اینکه مدیر خود شیفته نیاز به محبت، تأیید، تصدیق و توجه دیگران دارد از انجام هر کاری که در آن اطمینان به برانگیختن تحسین دیگران نداشته باشد پرهیز می کند حتی ممکن است نسبت به کار تنفر شدیدی پیدا کرده و در این زمینه به وهم و خیال اکتفا کند. وی پیوسته طرفدار هواخواهان و بله قربان گویان و سرسپردگان خود است. این صفت باعث رواج تملق گویی در سازمان شده و هرگز نقاط ضعف مدیر و تصمیم گیریهای وی برملا نمی شود. حتی بعضی وقتها نقاظ ضعف بعنوان نقطه قوت ارزیابی می شوند. کارکنان به خاطر خوش خدمتی هم که شده، گزارشات را مطابق میل مدیر ارائه می دهند و قدر مسلم است که چنین سازمانی رشد نخواهد داشت و محکوم به فنا و پوسیدن از درون است.

۱۰) عدم پیشرفت و توسعه واقعی انسان: بسیاری از خصوصیات مدیر خود شیفته در نهایت به اهداف سازمان ضربه می زند، یکی از مهمترین وظایف مدیریت سازمان، ایجاد محیط مناسب برای هر یک از مرئوسین است که فرد بتواند با خلاقیت و توان و پشتکار خود، در پیشبرد اهداف سازمانی موثر باشد. اگر مدیر خواهان توسعه و پیشرفت سازمان است، باید کارکنان خود را در تصمیم گیریهای مهم سازمان شریک سازد. کوشش مدیریت سازمان بایستی بر این اصل استوار باشد که بطور مستمر در ایجاد و تقویت روحیه استقلال و اتکای به نفس،میگناir نوآوری و بکارگیری توانائی ها در کارکنان تلاش مجدانه و روزافزونی داشته باشد تا کارکنان بتوانند بطور کامل و در حد وسیعی توانائی قدرت و خلاقیت خویش را در انجام وظایف شغلی و کسب اهداف سازمانی بروز داده و بکار بگیرند.

حالات روانی و رفتاری مدیر خودشیفته، اجازه تشریک مساعی کارکنان در اخذ تصمیمات را نمی دهد و اگر چه تصوری ایده آل از توسعه در ذهن خود دارد و خواهان این است که سازمانش بعنوان بهترین سازمان نردبان ترقی را طی کند ولی این ایده ها و افکار آنقدر بزرگ و ایده آل هستند که اغلب هرگز دست یافتنی و به واقعیت نزدیک نیستند. در اینجاست که مدیر احساس ضعف و شکست کرده و نمی تواند واقعیات را درک کند. کارمندان تحت امر وی بعلت رویاروئی بودن مدیر و خصوصیاتی از این قبیل در مدیر، سعی می کنند حداکثر کاری را انجام دهند که از آنان خواسته شده است نه بیشتر و لذا هیچگونه روحیه خلاقیت و ابتکار و تلاش در حد بالا را نخواهند داشت و این روحیه ای نیست که برای پیشرفت و توسعه سازمان ضروری و لازم است.

۱۱) ابهام در اهداف سازمان: مدیران خودشیفته قادر به درک واقعیات و پدیده ها آنطور که هستند، نمی باشند به همین دلیل نمی توانند اهداف سازمانی را شناسایی کنند. در نتیجه عدم درک واقعی از پدیده های مختلف درون سازمانی و برون سازمانی و پی نبردن به نقاط ضعف و قوت و فرصتها و تهدیدات، آنان قادر به تعیین اهداف واقعی و قابل دسترسی نخواهند بود و نمی توانند برای آینده سازمان هدف و برنامه خاصی داشته باشند. اهداف و آرزوهای این اشخاص آنقدر زیاد و در عین حال متضاد و مخالف یکدیگرند که رسیدن بدان ها عملا محال است و همچنین یک نیرو و انگیزه قوی و الزامی برای رسیدن به آن اهداف تصوری و خیالی در آنان وجود ندارد. نیروهایشان منشعب و پراکنده شده و هدفها مبهم و غیرصریح هستند و در نتیجه یأس و درماندگی حاصل چنین حالتی خواهد بود. گذشته از موارد فوق الذکر، مدیران خودشیفته:

-     اولا نمی توانند آزادانه تصمیم بگیرند و برای آینده سازمان برنامه ریزی کنند چرا که بی اختیار در پی تمایلات درونی لجام گسیخته خود می باشند.

-     ثانیا بعلت عدم اعتماد به نفس، تمام هم و غم این افراد در سازمان نیل به اهداف شخصی و ارضاء نفس خویش و نیازهای نفسانی است و هدف اصلی سازمان گم شده یا کم رنگ می شود.

۱۲) عدم درک واضح و صحیح از واقعیات موجود سازمان: مدیر خودشیفته آنچنان در تخیلات خود غرق است که تمام مسائل را از دریچه ذهن و تصورات خیالی خود تجربه و تحلیل می کند. او ادعا می کند که بیش از همه نسبت به محیط سازمان احاطه دارد که این، تصوری بیش نیست. اینگونه مدیران وقتی با شکستی مواجه می شوند واقعیت و عمق مشکل را درک نمی کنند و بطور کلی با امور ناآشنا هستند و نمی دانند چگونه با آن برخورد کرده و در رفع آن اقدام کنند. در نتیجه احتیاجات و نیازهای سازمان را درک نمی کند و نتیجه این امر جز شکست و فروپاشی سازمان نخواهد بود.

۱۳) تجمل گرایی: با توجه به میل اشتهارطلبی در این افراد، چنین مدیرانی، سازمان را وادار می سازند که یکسری هزینه ها را تقبل کنند، البته این هزینه ها در ظاهر به خاطر پیشرفت سازمان است ولی در واقع برای خودارضایی و فخرفروشی مدیر خودشیفته به دیگران صرف می شود، حتی در پشت پرده تمام برنامه های تبلیغاتی، میل به اشتهار و معروف شدن مدیر، نهفته است. او خواهان یک دفتر شیک و اطاق مفروش، وسایل اداری یک و دیگر لوازم و وسایل لوکس است، چنان مجذوب وسایل کاری می شود که تجهیز اطاق محل کارش بصورت یک هدف مهم در می آید، اشخاص زیادی را می پذیرد با افراد دیگری تماس تلفنی دارد، اینها همه را برای ارضاء تمایلات درونی خود می خواهد. اگر در راه اهداف سازمان قدم بر می دارد، به دلیل این است که هدف شخصی وی همگام و در راستای هدف سازمان است. علاوه بر اینها ولخرجیهای مدیر آنچنان وی را سرگرم ساخته که خواسته های کارکنانش را به فراموشی می سپارد.

۱۴) ریاست طلبی: مدیر خودشیفته برای رسیدن به قدرت، معتقد به فلسفه و قانون جنگل است. با توجه به برتری طلبی به حکم ضرورت و احتیاجات درونی خویش مجبور است دائما در جنگ و ستیز باشد، از هر کسی که نسبت به او تفوق و برتری داشته باشد متنفر و بیزار است و با او به ستیز بر می خیزد، همچنان با هر کسی که احساس کند نسبت به مقام وی چشم طمع دوخته است به رقابت می پردازد، و نتیجه این می شود که از تمام امکانات سازمان جهت رسیدن به اهداف خود استفاده می کند و فکر می کند که به اهداف سازمان نزدیک می شود. در این میان همه چیز را فدای اهداف شخصی خود کرده تا از این طریق به اصطلاح بتواند فاصله بین «خود واقعی» و «خود تصوری» را پر کند. مثل یک دیکتاتور قهار از خود می خواهد که همچنان سریع به پیش برود تا به کمال برسد و چون این امر ممکن نیست، بحران شدیدی در روح وی ایجاد می شود. در چنین وضعی فرد می تواندیکی از سه موضع زیر را اتخاذ کند:

-     اول اینکه در مقابل دستورات مقاومت کند که در این صورت به یک شخص منفی، ناراحت، گستاخ و غیر مسئول بدل خواهد شد.

-     دوم اینکه همانگونه که نفس وی می گوید خود را همانطور بداند، که در اینصورت به درجه بالاتری از خودشیفتگی دچار می شود.

-     سوم اینکه خودش را مطابق آنچه نفس وی می گوید تصور نکند و برای رسیدن به ایده آل ها حرکت کند، در اینصورت موفق خواهد بود.


راهکارهای غلبه بر خودشیفتگی:
۱) اولین وظیفه، جایگزینی اعتماد به نفس و مناعت واقعی است. شخص خودشیفته به علت فشارهای تحقیرآمیز و خردکننده محیطش هرگز قادر نبوده اعتماد به نفس واقعی را در خود بپروراند، زیرا شرایط و عوامل که لازمه رشد اعتماد به نفس در انسان است در مورد شخص خود شیفته وجود ندارد. مهمترین شرایط و عواملی که برای رشد اعتماد به نفس لازم است عبارتند از اینکه نیروها و انرژیهای معنوی شخص زنده باشند و بتواند آنها را بکار اندازد و از آنها استفاده و بهره برداری کند. هدفهای واقعی صریح و پرشور داشته باشد، در زندگی خویش نقش موثر و فعال داشته و فرمانده کشتی وجود خود شود. علاوه بر اینکه بتواند آزادانه تصمیم بگیرد و برای زندگی خویش نقشه ای بکشد.

۲) دومین وظیفه نیز ارتباط نزدیکی با وظیفه اول (فقدان اعتماد به نفس) پیدا می کند، شخص در خلاء احساس ضعف نمی کند بلکه در دنیای خارج که دیگران مترصد تحقیر، تحمیق و استثمار و شکست او هستند سعی می کند خود را خشن تر و باهوش تر جلوه دهد. برای پیروزی بر این احساس ضعف، نباید فرد خودشیفته با یک قسمت از ذهنش، خود را آنطور که واقعا هست ببیند، بلکه باید خود و تمایلات خود را با واقعیات خارج از ذهن خود تطبیق دهد.

۳) سومین وظیفه نیز یک وظیفه جانشینی است و آن جانشینی هدفها و خواسته های واقعی است. توضیح آنکه چون هدفها و آرزوهای شخص خودشیفته همگی متضاد و مخالف یکدیگرند، یک نیرو و انگیزه الزامی و قوی برای رسیدن به آنها در او وجود ندارد، یعنی نیروهایش منشعب و متفرق هستند. هدفها نیز مبهم و غیر صریح در ذهنش انبار می شوند و موجب یأس و واماندگی وی می گردند. بنابراین بهترین راه این است که هدفهایش را منطبق با واقعیت خارج از ذهن کرده و هدفهای خود را مشخص و صریح و هماهنگ و منسجم کند.

۴) چهارمین وظیفه که موجب لجاجت او نیز می شود، نفی و پرده پوشی های درونی است، یعنی وقتی شخص خود را در تصویر ایده آلی که از فرد ساخته حسن و کمال بیند، در اینصورت همه عیبها و ضعفهای او محو می شوند یا حتی به نظرش زیبا می رسند، لذا باید به این تضادهای درونی توجه نماید، اگر «خودتصوری یا ایده آلی» وجود نداشت، او می دید که دارای چه تمایلات متضادی است.

  به هر حال در زندگي و دور و بر همه ما تعدادي فرد خودشيفته پيدا مي شود. اگر اين افراد براي تان مهم هستند، بايد با خود صادق باشيد و سعي کنيد که او را به گونه اي که هست بپذيريد، البته با رعايت نکات مذکور و حفظ اعتماد به نفس.  

گردآوري : میگنا  
منابع :
1.فقهی فرهمند، ناصر، مدیریت پویای سازمان، تبریز، انتشارات فروزش، چاپ اول، بهار ۱۳۸۱٫
2.فقهی فرهمند، ناصر، مدیریت پایای سازمان، تبریز، انتشارات فروزش، زمستان ۱۳۸۲٫
3.اسماعیل پور، رضا، مدیریت خودشیفته، گسترش صنعت سنگین، شماره ۱۸۳ و ۱۸۴، ابان ۱۳۷۲٫
4.واژه نامه فلسفه و علوم اجتماعی ـ از دکتر جمیل صلیبا، ترجمه، کاظم برک ینسی و صادق سجادی، انتشار ۱۳۷۰.
5.فروم، اریش، دل آدمی، ترجمه گیتی خوشدل، نشر نو، ۱۳۶۲.
6- بخشي از مقالات دکتر بهنام اوحدی - روانپزشک و درمانگر مشکلات جنسی زناشویی و خانوادگی     NARCISSUS یا خود ایده آلی یا (Super Egi)، جوان افسانه ای که وقتی خود را در آب می بیند، عاشق عکس خودش می شود و برای در آغوش گرفتن تصویرش در آب، جان خود را از دست می دهد.
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

Iran, Islamic Republic of
من با این مقاله موافق نیستم چون همیشه تاریخ را یک نفر بوده که تغییر داده است شما با این جور مقاله ها حس توانستن را از بین می برید البته این مقاله شاید بخواهد به یک معضل روانی بپردازد ولی نمی توان در این مورد به قطع چنین قضاوت کرد
محمد
دوست عزیز احتمالا شما هم یکی از این دست افراد خود شیفته هستید چون توان تحمل انتفاد را ندارید.
با سلام و سپاسدر مورد شخصیتهای خودشیفته مباحث خیلی زیادی مطرح شده،اما در مورد نحوه ارتباط با این افراد ....راهکارهای ارائه شده خیلی موثر و کاربردی بود برای من.
United States
روابط از هر نوع کاری، شغلی عاطفی و بدتر از همه جنسی با شخصیت خود شیفته ضررات و آسیب های مادی، احساسی، روانی زیادی برای فرد بوجود می آید.
Iran, Islamic Republic of
کاملا موافقم چون بیست و سه سال است با شوهر خود شیفته در جهنمی زندگی می کنم
yalda
بالاخره یه مطلب حسابی در مورد نارسیسم پیدا کردم .
پیشنهاد میکنم برای غنی تر شدن مطلب تون dsm5 رو مطالعه بفرمایید , مبحث بعدی اینکه در مورد رابطه هوش با نارسیسم ننوشتید و همچنین در مورد خودشیفته های ناموفق .
ثریا
مطالب خوب بود ولی بلاخره یک نفر به من صریحا نگرید آیا ادامه زندگی با خود شیفته صحیح است؟ زیرا حتی اگر تحمل کند همیشه باید به خواسته های طرف مقابل گوش دهد و این خود موجب بدآموزی برای بچه هایش دارد آنها یاد می گیرند با این ذلت ادامه دهند. اگر هم طلاق بگیرد هم متاسفانه در جامعه ما صورت خوشی ندارد
keivan
با سلام و تشکر از مقاله ی بسیار عالی شما دوست عزیز

من کل مقاله رو به صورت کامل مطالعه کردم، چون خودم فکر می کردم که خودشیفته باشم و این منو وادار به این کار کرد که برای این مشکل راهکاری رو پیدا کنم.
نشانه هایی که برای یک فرد خود شیفته نرمال ذکر شده بودند تا حد زیادی برای من صادق بودند از همین رو این مقاله و راهکارهایی که ارائه شده بود و نیز پیامد های ناگوار خودشیفتگی برای من بسیار مفید و کارامد خواهد بود؛

با آرزوی بهترین ها
نسرین
Latvia
عالی
ندا
با سلام من یک همکار خود شیفته دارم هر وقت با او هم مسیر هستم تا چند روز احساس ناراحتی می کنم که هیچگاه پاسخی به خود شیفتگی او ندادم نمیدانم چرا ولی دلم نمیخواهد با توجه به اینکه مرا غمگین می کند او را ناراحت کنم چون می دانم به خاطر چنین رفتارش با همسرش بسیار مشکل دارد . از مقاله شما بسیار ممنون
من
در کل خوب بود ولی طوری در مقاله گفته شد که انگار خود شیفته ها همشون همیشه برنده ان یا همشون هیتلرن و تنها ایرادشون خود بزرگ بینیشونه باید بگم نه اونا همشون یه مشت تو خالین که با توجه به شرایط زندگیشون و مالیشون بعضیاشون تو یه سری چیزا موفق میشن یا نمیشن که عادیه مثل همه ی ادما. هر کسی باید مواظب باشه که هیچکس نتونه به مرزای کشور دلش عقلش ذهنش احساسش نظرش فکرش حمله کنه و کاری کنه. این یعنی خود شیفتگیه درست البته همین ادم هم حق تجاوز نداره. احترام متقابل و حق حق حق
ش
United States
واااااااااااای کلمه به کلمش درسته.همه رو درک میکنم.یه همکار خودشیفته دارم که نمیتونستم باهاش بسازم.حالا که این مقاله رو خوندم فهمیدم بیچاره مریضه، دست خودش نیست.
مهدی
با سلام و احترام و با تشکر فراوان از اطلاعات مفید و سودمند در مورد خودشیفتگی . میخام بدونم بین خودشیفتگی افراد و غرور ارتباط وجود داره . و راههای کنترل و مقابله با افراد خودشیفته به گونه ای که ارتباط با آنها را بتوان مدیریت کرد(از خودمان طردشان نکنیم و کنترل کنیم این گونه افراد را) چیه؟
خسته تنها
سلام عزیزان من یک پدر شوهر خود شیفته دارم که صفت خست هم با او عجین است رابطه من وهمسرم در نتیجه رفتارهای او به مرز جدایی هم رسید هشت سال در طبقه بالای خانه شان ساکن بودیم ولی شوهرم که به شدت از پدرش حساب میبرد نتوانست به بهانه احترام حرف سخنش را اثبات کند ولی وقتی کاسه صبرم شکست در نامهای ده صفحه ای نوشتم که دیگر توهین ها ارد هایش راتحمل نمی کنم چون به زندگی ام صدمه زده واز ان خانه نقل مکان کردم او تغییری نکرده ولی من خود وشوهرم را رهانیدم ودر این راه بسیار سختی کشیدم عزیزان باید در مقابل انسانهای خود شیفته ایستاد مدارا آنهارا خود بزرگبین تر می کند
یک شوهر مفلس
آفرین بر شما، همسر من یه خود شیفته واقعیه از وقتی که فهمیدم دیگه به خواسته هاش گوش نکردم و متاسفانه از زندگی فرار کرد ئو ساله برام شاخ و شونه میکشه مهریه گذاشته اجرا و دادگاه و غیره و من هم مثل شیر پاش وایستادم و پشیزی برای خواسته های غیر منطقی و غیر اخلاقیش ارزش قائل نیستم و همچنان زندگیم بعد چهار سال ازدواج رو زمین مونده خدا نکنه با این افراد ازدواج یا دوست شوید خواهشا قبل از ازدواج حداقل به خودتون زحمت بدید یه کتاب روانشناسی مطالعه بکنید اینو بهتون سفارش میکنم و برای من هم دعا کنید. التماس دعا
حسین
Iran, Islamic Republic of
من هم یک زن خودشیفته دارم که 25 ساله باهاش کنار اومدم اما جدیدن اون نمیتونه کنار بیاد و مهریه اش رو گذاشته اجرا و منم جلوش ایستادم داستان منم مثله شماست
احمدنخعی
Iran, Islamic Republic of
با درودوسلام فراوان
کاملا درست وعلمی نوشته شده ، قبلاهم میگنا رو خونده بودم در کل استفاده کردم.
زهره
Iran, Islamic Republic of
من یک شوهر خودشیفته دارم 23 ساله باهاش زنگی کردم ولی می خواهم جداشوم . آیا درست است در 50 سالگی جداشوم تنهایی را چه کنم . مشکل مالی ندارم NA
Iran, Islamic Republic of
منتظر جوابم ایا کسی که 23 سال زنگی کرده ایا درست است طلاق بگیره
بهرام
Iran, Islamic Republic of
چنین موجودی رو نمیشه انسان نامید چرا اگه تو خونه هت یه گربه داشته باشی یه روزی بره تحملش برات سخته چطور بیست وسه سال زندگی مشترک را میشه تحمل کرد مگر اینکه فرد لابالی و باری بهر جهت و هوس ران باشه
زینب
Iran, Islamic Republic of
دوست عزیز از مشاور کمک بگیرید حتما.
من که همه چیزو نمیدونم لابد یه چیز ارزشمندی بوده که این همه سال تحملش کردین ولی خب سلامتی از همه چیز مهمتره اگر فکر میکنین سلامت روانیتون در خطره باید به مشاور مراجعه کنین
سش
Iran, Islamic Republic of
خانم جان اگر مشکل مالی نداری طلاق بگیر. اگر دقت کرده باشید در متن نوشته شده که چه افرادی جذب خودشیفته‌ها میشوند. شاید شما دچار وابستگی بوده‌اید. پس بر آن غلبه کنید. و روح و روانتان را نجات دهید.
مریم
Iran, Islamic Republic of
شما تو این 23 سال زحمت میکشیدین شوهرتون رو میبردین پیش روانپزشک حالا که این همه سال گذشته به این فکر افتادین!!!
نه به نظر من که متخصص نیستم و یه آدم معمولی تو اجتماعم طلاق صورت خوشی نداره اونم اگه بچه دارین و دو روز دیگه موقعه ازدواجشه.
Iran, Islamic Republic of
از خدا کمک بگیر .
شیرین
Iran, Islamic Republic of
افراد خودشیفته باعث تخریب شخصیت و اعتماد به نفس پارتنر هاشون میشن .
البته زندگی با این افراد از دور زیبا به نظر میرسه اما احتیاج به انرژی و خودآگاهی بسیار بالایی داره و افراد معمولی میبایست خودشان نیز از مشاور و روانشناس برای ادامه زندگی با این افراد کمک بگیرند در غیر این صورت مشکلات زیادی در ارتباط با احساسات خودشان در انتظارشان خواهد بود.
موفق و قوی باشید.
داریوش
Iran, Islamic Republic of
بنام یزدان پاک
بسیار بسیار لذت بردم از این نوشتار منو با دنیای جدیدی آشنا کرد.پی بردم اندکی خودشیفته هستم. و مطمن شدم با یک آدمه خودشیفته زندگی میکردم و شکستهایم تویه زندگی و رفتار خودشیفتگیم متاثر از آن فرد است ولازم است که یک بازنگری در خودم و ارتباط با آن شخص داشته باشم
سپاس از اینکه این نوشته رو ارائه کردید
داریوش
اهواز
ایران
هانیه
Iran, Islamic Republic of
سلام . من یه دوستی دارم که خیلی خودشو از همه بالاتر میبینه به قدری که حاضره همه رو تحقیر کنه و روشون عیب بذاره و مسخرشون کنه . من که تصمیم گرفتم رابطمو باش کم کنم . چون تحمل این رفتا زشتو زنندش رو نداشتم.
ah
Iran, Islamic Republic of
سلام و ممنون از مطلب
مهناز
Iran, Islamic Republic of
مطالب بسیار جامع و سودمند بود,سپاس فراوان
گیسو
Iran, Islamic Republic of
مشکلی که هست اینه که همه برای آدم خودشيفته شاخ و شونه میکشن یا مسخره ش میکنن و یا نفرت انگیز بحساب میارن . هیچکس نمیگه یه شخص ممکنه با چه مسائلی مواجه شده باشه تا به این مرحله رسیده . کاش روش های کاربردی و جزئی تر برای درمان اینگونه افراد مطرح بشه چون این افراد ذاتا بد نیستن بلکه شرایط اونا رو به این نقطه رسونده
بهاره
Iran, Islamic Republic of
من عاشق فردی شدم که فکر می کنم یک دون ژوان است نمی دونم باید چیکار کنم 😕😕😕😕
الی
Iran, Islamic Republic of
من هم همینطور ولی بلاخره در مقابلش ایستادم وترکش کردم
نازنین
Iran, Islamic Republic of
با سلام من هم یه خواهر شوهر بسیار خودشیفته ونازپزورده دارم که تمام خصوصیات گفته شده را داره وهر بار میبینیمش هم خودم وهم شوهرم میریزیم به هم از رفتارهای ناموزونش واینکه ضربان کل خانواده پدریش را با خودخواهی در دست گرفته وکل تصمیم گیریها با ایشون شده
Mina
Iran, Islamic Republic of
پدر من دقیقا همین خصوصیات رو داره و باعث افسرده و خودازار شدن همه ی ما شده.خیلی سخته.باعث میشه ادم واقعا احساس درماندگی کنه.
دوست
Iran, Islamic Republic of
من ی خواستگار خودشیفته تو دانشگاه داشتم. خیلی بهش علاقه داشتم. خیلی تو دلم بود. ی جایی احساس ناامنی کردم در رابطه. بهش جواب منفی دادم. الان رفتارش دیوونه کننده است. تو دو ماه زن گرفت. هر روز عکسای خودش و دختره رو میذاره. تو دانشکده ببینتم از کنارم رد بشه تحقیرم میکنه. بزرگترین اشتباه این بود ک خواستم بشناسمش از نقاط ضعف من استفاده میکنه برای آزارم. ول کن نیست. شخصیتش اعصاب خورد کنه. دلش می خواد بگه ک خیلی خاص بوده و خاک بر سر من شده ک نخواستمش. می خواد بگه ک من باید حسرت بخورم ک ندارمش.
Mina
Iran, Islamic Republic of
من مادرم خیلی خود شیفتس و دوست نداره کسی از خودش بهتر باشه حتی من و منو از هر کاری که دلش بخواد منع میکنه
منم گوش میدم در غیر این صورت انقدر حرف میزنه که سرم میترکه
من واقعا درکش نمیکنم
چیزی دارید که کمکم کنه
من الان بزرگ شدم دیگ مثل بچه ها نیستم هر چی که اون میگه باشه الان خیلی وقته دوستامو ندیدم و کارایی که میخواستمو نکردم
دوستامم خیلی ناراحتن از این موضوع
لعیا
Iran, Islamic Republic of
من یک قربانی رابطه با یک خودشیفته هستم که با روانی فرسوده و داغون پس از چهار سال تلاش برای حفظ یک رابطه یک طرفه و استثمارگرانه، بخاطر اینکه خیلی دوستش داشتم متاسفانه،،، الان یک ماهه که رابطه رو ترک کردم. چهار سال نادیده گرفته شدن، ابزار شدن، در حسرت تایید ماندن، در حسرت ابراز عاطفه ماندن، با کلی منت بر سرم که مرا قابل دانسته، بدون یک شاخه گل هدیه، بدون هیچ توجهی ، بدون ذره ای توان کنترل رابطه خسته و متلاشی مانده ام که تکه پاره های وجودم را چطور جمع کنم و سرپا ووایسم. هرکس قصد رابطه کوتاه مدت و س ک س ی داره با این افراد بمونه اگر قصد رابطه طولانی دارید به راههای مختلف خودکشی فکر کنید... ممنون از مطالب بسیار مفید حرفه ای و عالی شما.
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
ز باغ رعيت، گر مَلك خورد سيبي / برآرند غلامان، درخت از بيخ