شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 Apr 2024
تاریخ انتشار :
يکشنبه ۱۹ مهر ۱۳۹۴ / ۱۱:۵۱
کد مطلب: 33415
۰
دکتر مهدي سودآوري، روان شناس

اشتباهات خطرناك جلسات خواستگاري

اشتباهات خطرناك جلسات خواستگاري
دختر و پسرها در جلسات خواستگاري تنها يک هدف را دنبال مي کنند و آن هدف، انتخاب همسري مناسب براي تشکيل يک زندگي مشترک پايدار است. زندگي مشترکي که نتيجه آن احساس آرامش، خوشبختي و حتي فراهم شدن شرايطي براي رشد بيشتر در زمينه هاي اعتقادي، علمي و فرهنگي باشد. با اين حال از بعضي دختر و پسرها ناآگاهانه در جلسات خواستگاري رفتارها و افکار اشتباهي سر مي زند و همين موضوع باعث ناکارآمدي ازدواج حاصل از آن خواستگاري مي شود. در ادامه مروري بر افکار و رفتارهايي خواهيم داشت که در عين رايج بودن، اشتباه هستند و پايداري زندگي مشترک را به خطر خواهند انداخت.

 

پنهان کردن خود واقعي پشت نقاب

معمولا افراد براي جلب توجه طرف مقابل در جلسات خواستگاري، سعي مي کنند خود را بي نقص جلوه دهند، ضعف ها و نقاط ضعف خود را پنهان و روي نقاط قوت خود تاکيد و حتي در نشان دادن آن ها اغراق مي کنند. مسلما در برخورد اول و دوم هيچ انساني نقاط ضعف خود را به ديگران نشان نمي دهد، اما اگر مي خواهيد زندگي پايداري داشته باشيد، هنگام صحبت با طرف مقابل صادق باشيد و خود واقعي تان را به او نشان بدهيد. معمولا افراد با ايده آل نشان دادن خود، تصورات و انتظارات بيش از حد از خود ايجاد مي کنند. اين تصورات غير واقعي پس از ازدواج به مشکل تبديل مي شود، براي مثال اگر شما انتظار نمره 20 از يک آزمون داشته باشيد، حتي نمره 18 هم ناکام کننده است. اما اگر انتظار شما 15 بوده باشد، همان نمره 18 بسيار جذاب و خوشحال کننده خواهد بود. اين امر در تعاملات با همسر آينده هم صادق است. اگر يک تصوير ايده آل و غير واقعي از خود ايجاد کنيد، بعد از شروع زندگي مشترک باعث سرخوردگي همسر خود خواهيد شد. اين نکته براي هم دختران و هم پسران صادق است. هيچ انساني کامل نيست. هيچ انساني بدون ضعف نيست پس اگر طرف مقابل خود را خيلي کامل و بدون ضعف ديديد، مطمئن باشيد که خود واقعي او را هنوز نديده ايد.

 

اشتباه رايج در ارزيابي امتيازات فرد مقابل

قبل از شروع فرايند خواستگاري و تصميم گيري، ابتدا تکليف تان را با خودتان مشخص کنيد. مهم چيزي است که شما مي خواهيد و نه امتيازاتي که فرد پيشنهادي دارد. هيچ دليلي وجود ندارد که دو انسان خوب و منطقي بتوانند زن و شوهر خوبي نيز باشند. براي انتخاب يک همسر مناسب، مهم خواسته ها و انتظارات شما از همسر آينده تان است. قبل از آن که به ارزيابي مصداق ها و گزينه هاي موجود بپردازيد، فهرستي از خصوصيات، رفتارها، اخلاق و ... مورد نظر از همسر آينده تان را تدارک ببينيد تا بتوانيد ارزيابي کنيد که فرد پيشنهادي کدام يک از اين ملاک هاي شما را دارد و کدام را ندارد. آنگاه مي توانيد با توجه به ارزش و اهميت هر ملاک تصميم بگيريد. انتظار نداشته باشيد شخصي را پيدا کنيد که صد در صد ملاک هاي مورد انتظار شما را داشته باشد. بايد آماده گذشتن از برخي از اين ملاک ها به نفع ملاک هاي اساسي تر و مهم تر باشيد.

 

مستقل ارزيابي نکردن طرف مقابل

هر فردي در طول زندگي خود موقعيت هاي متعددي براي ازدواج داشته است. دختر خانم ها معمولا خواستگاران متعدد دارند و گزينه هاي متعددي به آقا پسرها معرفي مي شوند. در جامعه امروز هم معمولا در دانشگاه يا محل کار، افرادي هستند که جلب توجه مي کنند. معمولا بعد از رد گزينه هاي قبلي، فرد جديد با آن ها مقايسه مي شود. براي مثال دختري ممکن است بگويد که فلان خواستگار را که داراي فلان امتياز مشخص بود قبول نکردم حالا با يک نفر که در آن موضوع به وضوح پايين تر است ازدواج کنم! توجه داشته باشيد که بايد امتيازات و اشکالات هر فرد به صورت مجزا بررسي شود زيرا در مقايسه با گزينه هاي قبلي معمولا نقاط قوت آن ها با نقاط ضعف فرد جديد مقايسه مي شود. به طور مثال اگر فردي از نظر موقعيت مالي بسيار مطلوب بوده است، اما اخلاق مناسبي نداشته است؛ حال وضعيت مالي فرد جديد را با قبلي مقايسه مي کنيم و به اين که فرد جديد داراي خصايل اخلاقي مناسبي است، کم توجهي مي شود. اما اگر اين فرد مستقل ارزيابي شود، مي تواند گزينه مناسبي باشد. به ياد داشته باشيم که ملاک هاي ظاهري مانند ثروت، تحصيلات و ... شرط کافي براي خوشبختي نيستند.

 

تفاوت قايل نشدن بين ديدگاه حال و آينده

در جلسات خواستگاري معمولا سوالاتي از قبيل، نظر شما درباره کار کردن خانم ها در بيرون از منزل چيست و در صورت تمايل دختر به کار کردن در آينده شما چه مي کنيد، پرسيده مي شود و بر اساس پاسخي که دريافت مي شود، تصميم گيري انجام مي گيرد، اما در اين ميان توجه به يک نکته بسيار اهميت دارد و آن اين که ملاک تصميم گيري براي حال و آينده در انسان متفاوت است. به عبارت ديگر، هنگامي که انسان براي يک موضوع احتمالي يا براي آينده تصميم مي گيرد، بر اساس ارزش هاي کلي پاسخ مي دهد اما در نقطه مقابل، هنگامي که در مورد موضوعي قطعي يا براي زمان حال تصميم گيري مي شود، جزئيات و امکان پذيري کار مورد نظر بررسي خواهد شد. بنابراين زماني که در جلسه خواستگاري سوالي مطرح مي شود، طرفين بر اساس يک آينده احتمالي به پرسش پاسخ خواهند داد اما هنگامي که زندگي مشترک شروع مي شود، ممکن است رفتار آن ها متفاوت باشد زيرا در آن هنگام مثال جزئي هم وارد معادلات تصميم گيري خواهد شد. در نتيجه زياد به پاسخ هاي افراد اطمينان نکنيد و سعي کنيد رفتار واقعي آن ها را بررسي کنيد.
اگر موضوعي براي شما اهميت دارد، فرد مقابل را در شرايط واقعي مورد سنجش قرار دهيد. پس حتما موضوعات مهم براي خود را به جاي مطرح کردن با پرسش هايي با قيد اگر، مورد سنجش واقعي قرار دهيد.



نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
زندگی آنقدر ابدی نیست که هر روز بتوان مهربان بودن را به فردا موکول کرد