پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - 28 Mar 2024
تاریخ انتشار :
دوشنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۵ / ۱۰:۰۲
کد مطلب: 36891
۱
۲
در نشست بررسی آسیبهای اجتماعی در وزارت بهداشت مطرح شد

افسردگی و فاصله طبقاتی دو عامل خودكشی و گسترش آسیبهای اجتماعی در كشور

افسردگی و فاصله طبقاتی دو عامل خودكشی و گسترش آسیبهای اجتماعی در كشور
جلسه آسیب شناسی رفتارهای اجتماعی پر خطر شهروندان برگزار شد

با حضور دکتر سید حسن هاشمی وزير بهداشت، صبح ديروز در نشست بررسی پیشگیری از اقدامات پرخطر در رفتارهای اجتماعی در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد و با توجه به چند حادثه اخیر در تهران و برخی شهرستان ها وزیر بهداشت جلسه ای را با حضور مدیران ارشد وزارت بهداشت و تنی چند از اساتید دانشگاه ها و اساتید حوزه اعصاب و روان تشکیل داد.
ادامه سخنان وزير بهداشت را اينجـــا بخوانيد.
-

رییس سازمان بهزیستی کشور اعلام کرد:
اورژانس اجتماعی در سال گذشته جان 4 هزار و 500 نفر را نجات داد
سخنان دکتر محسنی بندپی را اينجــــا بخوانيد


مدیر کل دفتر سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت:
اقدام به خودکشی در زنان بیشتر از مردان است/ بیشترین آمار خودکشی در افراد دیپلمه و کمترین آن در افراد دارای مدارک فوق لیسانس و بالاتر است

مدیر کل دفتر سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت بر لزوم همکاری و ارتباطات بین بخشی میان دستگاه ها و سازمان ها به منظور کاهش میزان خودکشی در کشور تاکید کرد.

دکتر احمد حاجبی در جلسه بررسی پیشگیری از اقدامات پرخطر در رفتارهای اجتماعی که صبح امروز با حضور وزیر بهداشت برگزار شد، با بیان این که علت اصلی خودکشی در اغلب موارد به یک اختلال روانپزشکی از قبیل افسردگی، اختلال دوقطبی و اختلال شخصیت نسبت داده می شود، گفت: عوامل تنش زا مثل مشکلات مالی و یا مشکلات پیش آمده در روابط بین فردی نیز نقش مهمی در بروز خودکشی دارد.
مدیر کل دفتر سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت با اشاره به این که اقدام به خودکشی در زنان شایع تر از مردان است، افزود: با این حال موارد فوت ناشی از خودکشی در مردان بیشتر از زنان بوده است.
وی افزود: در سال های اخیر تحلیل آمار بر اساس شرایط شغلی نشان می دهد که اقدام به خودکشی از نظر شیوع بالا به پایین به ترتیب در افراد بیکار، خانه دار، دانش آموز، دانشجو، شغل آزاد، کارگر، کارمند، کشاورز و دامدار بوده است.
دکتر حاجبی 20 درصد از کل موارد خودکشی ثبت شده تا سال 91 در کشور را مربوط به مناطق روستایی بیان کرد و افزود: تا سال 91، 80 درصد موارد خودکشی در ساکنین مناطق شهری بوده و از سال 91 میزان شیوع خودکشی در مناطق روستایی افزایش یافته است و به نسبت 30 به 70 درصد رسیده است.
مدیر کل دفتر سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد افزود : در همین سال ها از نظر سطح تحصیلات بیشترین موارد اقدام به خودکشی در سطح تحصیلات دیپلم بوده و کمترین موارد اقدام به خودکشی در سطح تحصیلات فوق لیسانس و بالاتر بوده است.

دکتر حاجبی با اشاره به بالا بودن میزان خودکشی در افراد مجرد جامعه، گفت: طبق یافته های بدست آمده میانگین موارد اقدام به خودکشی که منجر به فوت شده است حدود 2.9 در صد است.

مدیر کل دفتر سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد با اشاره به برنامه کشوری پیشگیری از خودکشی، کاهش میزان بروز اقدام و مرگ ناشی از خودکشی در جمعیت تحت پوشش برنامه را هدف کلی این برنامه بیان کرد.
به گفته دکتر حاجبی، بیماران افسرده، بیماران دارای سایر اختلالات روانپزشکی، افراد با تاریخچه خانوادگی خودکشی، افرادی با سابقه قبلی اقدام به خودکشی و افکار خودکشی گروه های پرخطر خودکشی هستند.
مدیر کل دفتر سلامت روان، اجتماعی و اعتیاد ارتقاء سطح آگاهی پرسنل بهداشتی در مورد مدیریت، مراقبت و پیگیری رفتارهای خودکشی یکی از اهداف برنامه کشوری پیشگیری از خودکشی افزود و گفت: ارتقاء سطح آگاهی رابطین بهداشتی در مورد نحوه برخورد با رفتارهای خودکشی، ارتقاء سطح آگاهی مدیران، معلمین و مشاورین مدارس در مورد خودکشی و مدیریت آن، ایجاد نگرش صحیح و ارتقاء سطح آگاهی جامعه و ارتقاء نظام ثبت داده های رفتارهای خودکشی از دیگر اهداف این برنامه است.
دکتر حاجبی در خصوص نظام ثبت خودکشی در کشور، گفت: تا سال 86 این نظام ثبت وجود نداشت و در حال حاضر در منطقه EMRO تنها کشوری که توانسته نظام ثبت خودکشی راه اندازی کند ایران است.
وی همچنین، بر لزوم همکاری و ارتباطات بین بخشی میان دستگاه ها و سازمان ها به منظور کاهش میزان خودکشی در کشور تاکید کرد و افزود: در حال حاضر شایع ترین سن خودکشی 15 تا 24 سال و افراد دبیرستانی است و باید آموزش های لازم برای کاهش میزان خودکشی در این سن داده شود که نقش وزارت آموزش و پرورش در این راستا تعیین کننده است.


افسردگی و فاصله طبقاتی دو عامل خودكشی و گسترش آسیبهای اجتماعی در كشور

كارشناسان حاضر در نشست بررسی آسیبهای اجتماعی و خودكشی دو دسته شدند، گروهی افسردگی و اختلالات روانی را عامل اصلی معرفی كردند و گروهی فاصله طبقاتی، رانتخواری و «رژه ثروتمندان» را عامل آن دانستند.
نشست بررسی آسیبهای اجتماعی با موضوع خودكشی با حضور كارشناسانی از حوزه روانشناسی، جامعه شناسی و روانپزشكی در وزارت بهداشت برگزار شد.
-
سید احمدجلیلی، روانپزشك و مشاور سازمان بهداشت جهانی در حوزه روانپزشكی در این نشست گفت: خودكشی بیشتر در بین افرادی مشاهده می‌شود كه دچار افسردگی درمان نشده یا مقاوم به درمان هستند.
وی افزود: خودكشی هم خود یك معضل اجتماعی مهم است و هم نشانه وجود آسیبهای اجتماعی متعدد و شدید در یك جامعه است و البته صحبت كردن درباره آن در رسانه ها كار پیچیده‌ای است و گاهی شاید به مصلحت نباشد زیرا بیان این مسئله در جامعه ممكن است خود اثر فزاینده داشته باشد و انگیزه خودكشی را در برخی افراد تقویت كند.
جلیلی گفت: اگر افرادی كه دست به خودكشی می زنند، در رسانه قهرمان جلوه گر شوند یا خودكشی عملی غیر اخلاقی معرفی شود، هر كدام ممكن است تبعات منفی داشته باشد بنابراین باید ضوابطی برای انتشار اخبار مربوط به خودكشی تدوین شود و لازم است كارگاههایی برای آموزش اصحاب رسانه در این زمینه برگزار شود.

**رژه ثروتمندان عامل افزایش آسیبهای اجتماعی
میر طاهر موسوی، استاد جامعه شناسی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی نیز در این نشست گفت: نیابد از رسانه ها انتظار داشته باشیم آسیبهای اجتماعی را كتمان كنند، این مسائل باید در جامعه مطرح شود تا مسئولان به فكر راه حل بیفتند.
وی افزود: وزارت بهداشت قطعا یكی از متولیان سلامت اجتماعی است و باید در این زمینه برنامه داشته باشد.
موسوی گفت: در جامعه ما به علت اینكه دسترسی به امكانات زنندگی سخت شده است، آسیبهای اجتماعی نیز در سالهای اخیر تشدید شده است و پدیده هایی مانند فقر و افزایش شهرنشینی به این پدیده دامن زده است.
وی افزود: در كمتر از 50 سال پیش 30 درصد مردم كشور شهرنشین و 70 درصد روستایی و مولد بودند اما حالا 28 درصد روستایی غیر مولد و 70 درصد شهرنشین آن هم اكثرا غیر مولد داریم.

**صداقت دیگر ارزش اخلاقی نیست
این جامعه شناس گفت: ارزشهای اخلاقی نیز در جامعه تغییر كرده است، راستی و صداقت دیگر ارزش محسوب نمی شود چرا كه فرزندانی می بینند پدرشان سالها با صداقت كار كرده است اما حالا در سن پیری با نداری زندگی می كند.
وی افزود: نظام رانت و فساد در كشور سیستمی شده است، جامعه بین فقیر و غنی دو قطبی شده است، لشكر تهی‌دستان افزایش یافته است و باید مسئله فرادستان و فرودستان را در تحلیل خودكشی لحاظ كنیم.
موسوی گفت: جامعه ما با اكثریت فقیر و اقلیت ثروتمند مواجه است، مهاجرت، اسكان غیر رسمی و نبود برنامه ریزی اجتماعی و فرهنگی در بروز موارد خودكشی موثر بوده است.
وی افزود: 15 میلیون نفر حاشیه نشین در كشور داریم كه سالها مورد بی توجهی قرار داشته‌اند و به همین علت آسیبهای اجتماعی و از جمله خودكشی در این مناطق بیشتر است.
موسوی گفت: اضطراب، استرس و افسردگی نیز افزایش یافته است و در بروز موارد خودكشی موثر است، انعكاس اخبار این مسائل موضوع ثانوی است، مسئله اصلی رسیدگی به این آسیبهای اجتماعی و مردمانی است كه با نیازهای زیادی مواجه هستند.

**نمایش خودروهای 3 میلیاردی در خیابان
وی افزود: نمایش رژه ثروت جامعه را تهدید می‌كند و خودكشی را افزایش داده است،‌ افرادی كه با خودروهای 3 میلیاردی و خانه های 50 میلیاردی در جامعه هستند، حسادت و افسردگی را در جامعه گسترش می دهند به همین علت 70 تا 80 درصد خودكشی ها در شهرهاست.
استاد جامعه شناسی دانشگاه علوم بهزستی و توانبخشی ادامه داد: حسادت نه به معنای عامیانه بلكه به معنای عقب ماندن در رقابتهای اجتماعی به این مسئله دامن می زند، در حالی كه كشورهای پیشرفته با ایجاد نظام حقوق شهروندی از گسترش این مسائل جلوگیری كردند.
وی گفت: طبقه نوكیسه كه در بین مردم رژه ثروت برگزار می‌كنند، در كنار اقدامات صدا و سیما و سخنرانی هایی كه الگوهایی وارداتی را ترویج می‌كنند همگی به افزایش آسیبهای اجتماعی و خودكشی دامن زده است.

**افسردگی عامل 95 درصد خودكشی‌ها
احمدعلی نوربالا، مشاور وزیر بهداشت در امور روانپزشكی نیز در این نشست گفت: منابع علمی نشان می دهد بین 90 تا 95 درصد علت خوكشی، افسردگی است و مسائل اجتماعی در رده دوم اهمیت قرار دارد.
وی گفت: خودكشی البته عوامل ژنتیك و بیولوژیك نیز دارد كه باید در كنار عوامل روانشناختی مورد توجه قرار گیرد.

*شاه بیت عوامل خودكشی
این روانپزشك ادامه داد: شاه بین عوامل خودكشی، درماندگی و ناامیدی است كه باعث افزایش استرس های غیر قابل تحمل می شود و چگونگی كنارآمدن با این مسائل نیازمند آموزش همگانی است.
وی گفت: ‌23.44 درصد مردم كشور نشانگان اختلالات روانپزشكی را دارند، اما همه آنها اختلال جدی ندارند و كسانی كه دچار اختلال روانی جدی هستند كمتر از یك درصد جامعه هستند.

مشاور وزیر بهداشت ادامه داد: افرادی كه دچار اختلال روانی هستند، افرادی مغفول، مظلوم و رنجور هستند كه به عنوان بیماران خاموش باید مورد توجه قرار گیرند.
نوربالا گفت: این افراد باید به مشاور مراجعه كنند و همان طور كه یك بیمار دیابتی یا قلبی به پزشك مراجعه می كنند، افراد دچار اختلال روانی هم باید به روانشناس و روانپزشك مراجعه كنند اما انگ بیماری روانی مانع این نوع مراجعات به روانپزشك است.

وی افزود: در كشور برای كاهش آسیبهای اجتماعی نظام حمایت فرهنگی نداریم به همین خاطر افراد آخر خطی به صورت اقدام خودكشی خودنمایی می كنند.
مشاور روانپزشكی وزیر بهداشت ادامه داد: افرادی هم در فضای پساتحریم با برجسته كردن این نوع مسائل به دنبال اهداف سیاسی هستند.

نوربالا گفت: در آمارهای رسمی گفته شده كه بیشترین افرادی كه اقدام به خودكشی می كنند افراد 15 تا 24 سال هستند اما گروه سالمندان نیز باید مورد توجه قرار گیرند، سالمندانی كه تنها زندگی می كنند با توجه به افزایش سالمندی در كشور، در آینده نزدیك معضل مهمی در كشور خواهند بود.

 
 
مرجع : وبدا و ايرنا
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

علی رضا
Iran, Islamic Republic of
اگر مواد مخدر و روان گردان نبود،قطعا تعداد خودکشی ها چندین برابر میشد.کسی که به مواد مخدر پناه میبرد در واقع خودکشی کرده است.
محمد رضا
Iran, Islamic Republic of
اگر درصد خودکشی را نسبت به جمعیت هر طبقه از اجتماع محاسبه کنید.آن وقت مشاهده میگردد که تعداد خودکشی در افراد تحصیل کرده ی دانشگاهی بیشتر از افراد دیپلمه و زیر دیپلم است.
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
از آدمهای حسود؛ متنفر نباشید، دلیل حسادت آنها این است که فکر می کنند شما از آنها بهتر هستید... پائولو کوئلیو