پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - 28 Mar 2024
تاریخ انتشار :
پنجشنبه ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۱ / ۰۷:۰۴
کد مطلب: 10781
۳
۴۱

تعریف سزارین ، علل انجام آن ، مزایا و معایب و عوارض انجام عمل سزارین

بگزین ره سلامت، ترک ره بلاکن!
داشتن فرزند آرزوی هر پدر و مادری است.کودک نعمتی است که شادی و نشاط را با وجود کودکانه خود برای والدین به ارمغان می‌آورد. مادر شدن از زيباترين دوران زندگي هر زني به شمار مي رود اما ترس از دردهاي زايمان و گاهي مشكلات پس از آن در سالهاي اخير بسياري از مادران را بر آن واداشته كه به انجام عمل سزارين تن در دهند.
دوران بارداری برای هر مادری سخت، اما مقدس و شیرین است. دغدغه همه مادران به‌ویژه مادرانِ جوان و آنانی که تولد اولین کودک خود را تجربه می‌کنند، در ماه‌های آخر بارداری فرایند زایمان و وضع حمل است. برخی از مادران جوان ماه‌های آخر بارداری خود را با ترس بی‌مورد از زایمان و با ناراحتی و کابوس سپری می‌کنند.

حاضر نیستیم زنده زنده شكنجه شویم. این تصوری است كه در میان نسل جدیدی از زنان رایج شده است كه زایمان به شیوه طبیعی را انتخاب نمی كنند. در یك كلینیك مراقبت های قبل و بعد از بارداری در خیابانی در شمال شهر تهران ، زن جوانی در انتظار به دنیا آمدن نخستین فرزندش، می گوید: «از زایمان طبیعی فقط صحنه های جیغ و فریاد زن ، و دردی كه می كشد در خاطرم هست. واقعاً زایمان طبیعی مثل شكنجه است.» دیری نمی‌پاید که رؤیای شیرین مادر شدن جای خود را به ترس‌های ناشی از خرافات و تلقین‌های بعضا غلط اطرافیان می‌دهد و دیگر زایمان نه آن ارتباط نزدیک و معنوی با خدا، بلکه رویدادی دلهره‌آور است که ترجیح می‌دهند در بی‌هوشی سپری شود. آمارها نشان می‌دهد که میزان کلی سزارین در غرب که در سال1980 به 25 درصد رسیده بود، با راهکارهای دولت‌ها بسیار کاهش یافته و هم اکنون در بعضی کشورها به کمتر از 10 درصد رسیده است. میانگین این آمار در غرب، هم اکنون چیزی نزدیک به 20 درصد است، حال آنکه در ایران این رقم به 35 درصد (‌60 درصد در شهرها و نزدیک به 100 درصد در بعضی از بیمارستان‌های خصوصی تهران) رسیده است. ۷۵ درصد سزارین‌هایی که در کشور ایران انجام شده، غیرضروری و به‌صورت انتخابی بوده است.
حالا او با انتخاب زایمان به شیوه سزارین از تصور روزی كه وضع حمل خواهد كرد، خوشحال و هیجان زده است: «این طوری نه خودم اذیت می شوم و درد می كشم و نه اطرافیانم به زحمت می افتند. با پای خودم به بیمارستان می روم و مثل زایمان طبیعی به بچه هم فشار نمی آید.»

از ایران چه خبر؟
آمارهای سزارین در سالهای اخیر در کشور ما روند صعودی این شاخص مهم را در بسیاری از نقاط کشور، بویژه شهرهای بزرگ نشان می‌دهد. در حالی که طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت در کشورهای پیشرفته تنها 5 تا 15درصد زایمان‌ها به طریق سزارین انجام می‌شود، در کشور ما آمار رسمی سزارین در سال‌های اخیر حدود 30 درصد بوده است، هر چند برخی متخصصان معتقدند آمارهای واقعی بالاتر از این حد است. در حالی که در اروپا، زایمان با روش سزارین 10 تا 30 درصد زایمان‌ها را شامل می‌‌شود، این وضعیت در ایران، افزایش و رشد قابل ملاحظه‌‌ای نسبت به زایمان طبیعی دارد، به طوری که 40 تا 60 درصد زایمان­ها در کشور، امروزه با روش سزارین انجام می­شوند که از آمار استاندارد جهانی خیلی بیشتر است.

● آمار چه می گوید؟
شاید تعجب کنید اگر بشنوید آمار بیمارستان­های کشور، نشان می‌دهد حدود 75درصد زایمان­های سزارین، غیرضروری و انتخابی بوده است. ترس از بین رفتن سلولهای مغزی بر اثر فشار زایمان، ترس از به هم ریختگی اندام مادران و مهم‌تر از همه ترس از درد غیرقابل تحمل، موجبات این گرایش را در بین مادران جوان فراهم کرده است. آمار می گوید در ایران در سال ۷۹ حدود ۳۵ درصد از كل زایمان ها به روش سزارین بود. در سال های بعد این رقم سیر صعودی پیدا كرد و در سال ۸۲ آمار سزارین در بیمارستان های دولتی دانشگاهی ۲۹ درصد ، در بیمارستان های دولتی غیر دانشگاهی ۴۴ درصد و بیمارستان های خصوصی ۸۸ درصد شد.
مدیر انجمن مامایی كشور هم اعلام كرده: « ۶۰ درصد زایمان های زنان ایرانی سزارین است.» « ناهید خداكرمی» افزوده است: « در حالی كه به طور طبیعی فقط باید ۱۰ تا ۱۵ درصد زایمان ها به صورت سزارین انجام شود، اما متأسفانه عمل های سزارین در برخی بیمارستان های خصوصی به ۱۰۰ درصد رسیده و در بیمارستان های دولتی در تهران و در شهرستان ها این عمل ۶۰ تا ۷۰ درصد كل زایمان هاست.»
فاصله ما از این لحاظ هم با كشورهای دیگر عجیب و باور نكردنی است:
«۸۵ درصد زایمان ها در ایرلند به طور طبیعی انجام می شود. در سوئد ۴۰ درصد زایمان ها طبیعی است و در منزل به وسیله ماما صورت می گیرد و در امارات متحده ۸۹ درصد زایمان ها به شكل طبیعی انجام می شود.» بسیاری ‌از مادران باردار تصور می­کنند که در عمل سزارین کمتر درد کشیده و زایمانی راحت­تر دارند، در صورتی که سزارین یک جراحی کامل بوده و عوارض همه اعمال جراحی از جمله درد پس از عمل، عفونت، چسبندگی و لخته شدن خون در رگ‌ها را دارد.
آن طور که تحقیقات در ایران و جهان نشان می­دهد، در مقایسه زایمان طبیعی و سزارین انتخابی یا همان الکتیو، کفه ترازوی زایمان طبیعی، سنگین­تر است و سزارین انتخابی نه تنها مزیتی بر زایمان طبیعی نداشته بلکه عوارض بیشتری هم به دنبال دارد. میزان سزارین در ایران بیش از ۳ برابر نرخ جهانی است! آمار بالای سزارین‌های غیرضروری در کشور ایران زنگ خطری برای متولیان بهداشت و درمان است و نشان می‌دهد که مادران، به‌ویژه مادران جوان به انجام مشاوره‌های دقیق برای آگاهی از عوارض زایمان سزارین نیاز دارند. به گفته محققان، افزایش نرخ زایمان سزارین به‌ویژه در سال‌های اخیر به عوامل گوناگونی بستگی داشته که ناآگاهی بیماران، محرک‌های مالی، ترجیح پزشکان و فلسفه آموزش و تمرین در پزشکی با نگرش پاتولوژیک نسبت به زایمان برخی از دلایل آن است.
 
گفته می‌شود سزارین در هر کشور یکی از شاخص‌های بررسی عملکرد برنامه‌های سلامت مادران است و افزایش سزارین‌های غیرضروری نشان‌دهنده عملکرد نامناسب نظام سلامت کشور است.

تعریف
سزارین، رُستَم‌زایی یا رُستَمینه یک نوع زایمان غیرطبیعی است که در آن نوزاد با ایجاد برشی در دیواره شکم و رحم مادر خارج می‌گردد. در شرایط ویژه‌ای که زن باردار به دلایل پزشکی توانایی یک زایمان طبیعی را نداشته باشد از روش سزارین که نوعی عمل جراحی است استفاده می‌شود تا زایمان میسر گردد.
تاریخچه
در این زمینه اطلاع دقیقی در دست نیست، اما وجود داستانی در شاهنامهٔ فردوسی مشخص می‌سازد که این شیوهٔ زایمان در ایران قدمتی هزاران ساله دارد. در شاهنامهٔ فردوسی، هنگامی که رودابه، همسر زال و مادر رستم قصد زایمان و به دنیا آوردن رستم را دارد به علت درشتی هیکل رستم با مشکل مواجه شده و درد بسیاری را متحمل می‌شود. زال برای حل این مشکل و نجات جان همسر و فرزندش از سیمرغ کمک می‌خواهد و این پرندهٔ افسانه‌ای روشی که امروز به سزارین شهرت دارد را به زال آموزش می‌دهد.
در فرهنگ ایران این عمل نخستین بار برای زایش رستم انجام شده و ریشهٔ نام «رستم‌زایی» یا «رستمانه» از آن داستان است.

در اروپا مشابه این روایت برای تولد سزار نقل می‌شود و ریشهٔ نام سزارین نیز از آن است.   سزارین یک جراحی بزرگ است که با شکافتن پوست روی شکم ، عضلات زیر آن و جدار رحم همراه است به طورمتوسط، ۱۰ درصد زایمان ها در جهان به روش سزارین انجام می شود،طبق آمار رسمی در ایران حدود ۲۵ تا ۳۵ درصد زایمانها به صورت عمل جراحی یعنی سزارین صورت می گیرند، در حالی که طبق آمار غیر رسمی در ایران سزارین ۵ برابر سایر نقاط جهان است. 
امروزه در برخی از بیمارستان های ایران این آمار حتی  ۱۰۰ در صد نیز گزارش شده است برخی متخصصین علت افزایش گرایش زنان به انتخاب سزارین، فرار از درد زایمان است. اما عمل سزارین خود با درد فراوان همراه است و عواقب منفی متعددی نیز به همراه دارد. از آنجا که زایمان به صورت سزارین با درد کمتری برای زن باردار همراه است، این گونه زایمان بسیار شایع شده و تعداد زیادی از زنان باردار مایل به استفاده از این روش هستند. اگر چه سازمان بهداشت جهانی توصیه می‌کند که حداکثر ۱۵ درصد از تولدها به روش سزارین انجام شوند، اما شیوع عمل سزارین در بسیاری کشورها بیش از این مقدار است، چنان که حدود ۳۰ درصد از تولدها در آمریکا و ۴۶ درصد تولدها در چین به روش سزارین انجام می‌گیرد. در ایران نیز گرایش زیادی به تولد نوزاد به روش سزارین وجود دارد.
سزارین یک حسن دارد و هزار عیب اگر تصمیم گرفته­اید نوزادتان را به روش سزارین به دنیا آورید بهتر است بدانید پژوهشگران مرکز سلامت جامعه دانشگاه بوستون با بررسی بیش از 470 هزار تولد که سالهای 1998 تا 2003 انجام شده بود، متوجه شدند که احتمال بستری شدن مجدد در بیمارستان در ماه نخست پس از زایمان در زنانی که به انتخاب خود سزارین شده­اند حدود 5/2بار بیش از زنانی است که زایمان طبیعی داشته­اند.
علاوه بر این گزارش بررسی 97 هزار زایمان که در مجله لنست چاپ شده، نشان داده هر قدر تعداد زایمان‌های سزارین در بیمارستان بیشتر باشد احتمال به دنیا آمدن نوزاد نارس، مرگ نوزاد پس از تولد، مرگ مادر براثر‌ ‌عفونت، خونریزی و استفاده از آنتی‌بیوتیک‌ها بیشتر است.
محققان آمریکایی نیز با بررسی بیش از 7/5 میلیون تولد از سال 1998 تا 2001، متوجه شدند آمار مرگ و میر در نوزادان متولد شده به روش سزارین 77/1 از هر یک هزار زایمان و در نوزادانی که به روش طبیعی متولد شده بودند تنها 62/0 بود.

بگذار نفس بکشد
متخصصان معتقدند مشکلات تنفسی هم در زایمان طبیعی کمتر است. بیهوشی بکار رفته در سزارین باعث کم شدن ذخیره اکسیژن تنفسی نوزاد شده و گاهی او را به داروهایی برای مقابله با این مشکل نیازمند می­کند. محققان معتقدند مراحل زایمان طبیعی، نوزاد را برای زندگی در خارج از رحم آماده می­کند.
همچنین خارج شدن مایعات درون ریه­ ها حین زایمان طبیعی باعث ترشح هورمون­هایی در بدن نوزاد می­شود که نقش مهمی در سلامت ریه­ها دارند. درد زایمان نیز سهم مهمی در جریان تولد دارد به طوری که نوزاد را برای تنفس در محیط خارج از رحم آماده می­کند. حالا باز بگویید که زایمان طبیعی بد و درد آور است!
تنها مزایای زایمان سزارین انتخابی، اطلاع مادر از چگونگی زایمان و عامل دیگر راحتی آن برای جراح است. اما خانم‌ها باید بدانند که جراحی سزارین یک جراحی بزرگ شکمی و بسیار جدی است و از شروع سزارین تا حین عمل و پس از آن سه تا چهار ساعت طول می‌کشد.
حتی بسیاری از خانم‌های باردار در مورد انجام زایمان واژینال یا همان طبیعی بعد از زایمان سزارین مطلع نیستند و در واقع بسیاری از پزشکان این اجازه را به زنان نمی‌دهند تا بعد از سزارین، طبیعی زایمان کنند.

بهبود آسان نیست
بهبود جراحی سزارین ساده نیست. مدت معمول اقامت در بیمارستان بعد از جراحی سزارین معمولا چهار تا پنج روز است و در مقایسه با دو روز برای مادرانی که زایمان طبیعی دارند، کمی طولانی‌تر است.
در واقع روز بعد از جراحی معمولا مادران باید حرکت داشته باشند اما هنوز هم به آرامبخش و مسکن نیاز دارند. پرستار به مادر باردار کمک می‌کند تا شروع به حرکت کند تا خطر تشکیل لخته در پاها و بدن کمتر شود.

موضوع بسیار مهم آن است که چون رحم نزدیک روده‌ها و مثانه قرار دارد، برش سزارین باید به دقت انجام شود؛ چرا که ممکن است به ارگان‌های دیگر آسیب‌رسیده و سبب خونریزی یا عفونت شود و برای زنانی که سه تا چند سزارین داشته‌اند این خطرات بسیار بیشتر خواهد بود.

از طرفی جفت در عمقی به رحم چسبیده و به سختی خارج می‌شود بنابراین ممکن است خطر خونریزی سنگین وجود داشته باشند و حتی احتمال نیاز به تزریق خون بالاست. گاهی نیز هیسترکتومی یا برداشتن رحم تنها راه نجات جان مادر است.

در عین حال پزشکان معتقدند بیش از 40 درصد خانم‌هایی که سه سزارین بیشتر داشته‌اند ممکن است دچار این عوارض شوند. بنابراین انجام زایمان سزارین باید محدود به افرادی شود که از نظر پزشکی لازم است نجات‌دهنده جان مادر باشد.

بسیاری از مادران باید بدانند که وقتی از بیمارستان مرخص می‌شوند نباید به مدت حداقل دو ماه چیز سنگینی به غیراز نوزاد خود بلند کنند. همچنین نباید به مدت دو هفته رانندگی و به مدت چهار تا شش هفته هم ورزش کنند و حداقل شش هفته فعالیت جنسی نداشته باشند .

افزایش خطر خونریزی در سزارین

خونریزی‌ به دنبال سزارین و عفونت‌های محل عمل و رحم تقریبا دو برابر بیشتر از زایمان طبیعی است و برخلاف تصور عموم افراد، سلامت مادر در سزارین بیشتر در معرض خطر قرار می‌گیرد. شاید باورتان نشود اما خونی که مادر در سزارین از دست می­دهد، دو برابر مقدار خونی است که در زایمان طبیعی از دست می­رود. به طوری‌که 3درصد خانم­ها بعد از عمل سزارین نیاز به تزریق خون پیدا می­کنند.

علاوه بر این محققان کلینیک مایو معتقدند هرچه تعداد سزارین­هایی که انجام داده­اید بیشتر باشد احتمال چسبندگی جفت به دیواره رحم (پلاسنتا آکرتا) هم بیشتر بوده و خونریزی حین زایمان تشدید می­شود. متاسفانه گاهی این مشکل چاره­ای جز در آوردن رحم از شکم باقی نمی­گذارد.

بیهوشی خطرناک
مساله بیهوشی حین سزارین می‌تواند مشکلاتی را برای مادر به وجود آورد. سزارین در هر صورت یک عمل جراحی است و به دنبال آن مشکلات ناشی از جراحی نیز برای مادر پیش خواهد آمد. در عین حال علاوه بر عوارض بیهوشی می‌توان به مشکلات ادراری مانند سوزش ادرار، عفونت‌های ادراری و درد ناحیه مثانه پس از سزارین اشاره کرد.

شادابی پس از زایمان طبیعی

سرحالی و شادابی مادر پس از زایمان طبیعی نکته بسیار مهمی است. مادری که زایمان طبیعی می‌کند، همان روز پس از زایمان به راحتی می‌تواند کارهای مربوط به خود و بچه را انجام دهد اما مادری که سزارین می‌کند چند روز باید استراحت کند.
دردهای پس از سزارین نیز خیلی زیاد است؛ به طوری که مادر نیاز به مسکن پیدا می‌کند. در حالی که به صورت معمولی و طبیعی مادر هفت تا هشت ساعت قبل از زایمان طبیعی درد خواهد داشت. اما در مورد سزارین این دردها چند روز ادامه می‌یابند.

سزارین سد راه زایمان طبیعی
مادر می‌تواند پس از فقط یک بار سزارین، زایمان طبیعی داشته باشد اما مادران اغلب این نکته را نادیده می‌گیرند. در چنین شرایطی ممکن است خانمی دو یا سه بار تحت جراحی قرار گیرد و همین مساله باعث افزایش احتمال چسبندگی‌ها و دردهای ناشی از آن می‌شود. این چسبندگی‌ها هم ممکن است مشکلاتی از جمله مشکلات گوارشی را برای بیمار به وجود آورند.

مشکل کاهش وزن بعد از زایمان سزارین

خانم‌هایی که زایمان طبیعی دارند بسیار زودتر از خانم‌های سزارینی فعالیت روزانه خود را آغاز می‌کنند و به واسطه فعالیت‌ها و ورزش‌های بعد از زایمان زودتر به تناسب اندام می‌رسند؛ چرا که عوارض بیهوشی و درد ناشی از بخیه‌ها و فشارهای شکمی را ندارند. در عین حال به راحتی قادرند به نوزادشان شیر دهند و همین شیردهی موجب سوختن 500 کالری در طول شبانه روز خواهد شد.

سزارین، دشمن اولین واکسن نوزاد
مادرانی که زایمان طبیعی دارند در شیردهی به ویژه دادن آغوز به نوزاد خود موفق‌تر هستند و به دلیل درد زیاد، خونریزی یا بیهوشی، نوزاد خود را از خوردن آغوز به عنوان اولین واکسن کودک، محروم نمی‌کنند.

خداحافظی با خاطرات شیرین به دلیل سزارین
اغلب خانم‌ها دوست دارند در طول مدت زایمان خود کاملا هوشیار بوده و به‌طور کامل در جریان روند زایمان قرار گیرند. درمدت انجام عمل سزارین ممکن است از بیهوشی عمومی استفاده شود و در نتیجه تماس اولیه نوزاد با مادر و شروع شیردهی به نوزاد به تاخیر می‌افتد و مادر لذت شیرین درآغوش گرفتن نوزاد بلافاصله بعد از زایمان را از دست می‌دهد.

مغز هم حق انتخاب دارد
پیش از این تصور می­شد سزارین کمتر از زایمان طبیعی به مغز نوزاد آسیب می­رساند. در حالی که نتایج تحقیقات انجام شده در دنیا، در میان دو گروه از نوزادانی که با روش‌های طبیعی و سزارین متولد شده­اند، نشان داده که با افزایش سزارین میزان آسیب­هایی مانند فلج مغزی کم نشده است.
البته تحقیقات نشان می­دهد، این تنها عارضه مغزی در سزارین نیست. یکی از پزشکان اصفهانی در بررسی خود متوجه شده که سایر مشکلات مغزی ازجمله تشنج نوزاد هم ممکن است از دیگر عوارض این جراحی شایع باشد. در زایمان طبیعی به دلیل افزایش ضربان قلب و فشار خون جنین و در نتیجه افزایش خون‌رسانی به مغز نوزاد متولد شده، معمولاً آسیب مغزی ایجاد نمی‌شود، اگر چه ممکن است نقاط خونریزی کوچکی به وجود بیاید که به تدریج و خود به خود بهبود می­یابند.
اما با سزارین، خون‌رسانی مغز نوزاد کم شده و عوارض مغزی را برای او به همراه خواهد داشت. دکتر عموشاهی معتقد است علاوه بر عمل جراحی، استفاده از بیهوشی عمومی برای سزارین هم در ایجاد این مشکل نقش دارد.
خطر سزارین برای نوزاد و مادر
در نوزادانی که به روش سزارین متولد می‌شوند، خطر ابتلا به دیابت نوع اول، ابتلا به آسم و آلرژی بسیار بالاتر از نوزادانی است که به روش زایمان طبیعی به دنیا می‌آیند. حتی تحقیقات نشان می‌دهند سندروم مرگ ناگهانی نوزادان در ماه‌های نخست، در نوزادانی که به شیوه سزارین متولد می‌شوند تا سه برابر بیشتر است. همچنین افسردگی مادران سزارینی دوبرابر مادرانی است که به روش زایمان طبیعی وضع حمل کرده‌اند.

عفونت خود خواسته
متخصصان معتقدند خطر ابتلای مادر به بیماری­های عفونی رحم و اعضای مجاورش مانند مثانه و کلیه، ‌در زایمان طبیعی بسیار کمتر از سزارین است. به طوری که در بعضی تحقیقات احتمال عفونت در سزارین­های انتخابی سه برابر زایمان طبیعی گزارش شده.
علاوه بر این نوزادانی که با زایمان طبیعی به دنیا می­‌آیند نسبت به سزارینی‌‌ها در برابر بیماری و حساسیت‌ها مقاوم‌ترند. دستگاه گوارش نوزادانی که با زایمان طبیعی به دنیا می‌آیند دارای باکتری‌های مفیدی ‌است که ‌مقاومت کودک را در برابر بیماری­ها به خصوص بیماری‌های عفونی بالا می‌برند، اما نوزادانی که با عمل سزارین به دنیا می‌آیند به ‌دلیل نداشتن این باکتری‌ها بیشتر به حساسیت غذایی، اسهال و آسم مبتلا می­شوند.

زایمان طبیعی هم عارضه دارد!
اگر چه زایمان طبیعی هم بدون عارضه نیست، اما این عوارض ناچیز بوده و شایع نیستند. به جز درد شدید و طولانی زایمان که آن هم با روش­های بدون درد قابل کنترل است، برش دیواره واژن (اپیزیوتومی)، صدمه به پیشابراه و مقعد، افتادگی رحم و بی‌اختیاری ادرار عوارض نادری هستند که روبه‌رو شدن با آن به فایده­های زایمان طبیعی می­ارزد.  

خطر دیگر سزارین
در حالی که آمارها در کشورهای گوناگون، و از جمله در کشور خودمان، نشان می‌دهد که تعداد زایمان‌هایی که به روش سزارین انجام می‌شود، به شکل کاملا غیرطبیعی زیاد می‌شود
محققان دانشگاه آروس،  در خبری در بی‌بی‌سی اعلام کردند که زایمان سزارین می‌تواند احتمال مشکلات تنفسی را در نوزادان بالا ببرد. بنابراین خانم‌هایی که به سلامت فرزندشان علاقه دارند،  بد نیست به این نکته هم در انتخاب روش زایمان‌شان توجه کنند.
گزارش‌ها نشان می‌دهد هم‌اکنون چیزی حدود یک‌چهارم از زایمان‌ها،  به طریقه سزارین انجام می‌شود که با آمار استاندارد سازمان جهانی بهداشت فاصله دارد؛  استانداردی که حداکثر نیاز به زایمان سزارین را در یک جامعه عمومی،  10 تا 20 درصد تعیین کرده است.
وضیح این که زایمان سزارین،  گاهی وقت‌ها از روی ضرورت انجام می‌شود، گاهی اوقات هم تنها به انتخاب مادر و بیشتر به خاطر ترسی که آنها از دردهای زایمانی و عوارض آن دارند،  انجام می‌شود.
آمارها می‌گوید حداقل در نیمی از موارد سزارین به  دلیل ترس از درد زایمان طبیعی انجام می‌شود،  یعنی هیچ ضرورت پزشکی،  برای سلامت مادر یا جنینش،  جهت انجام این عمل جراحی وجود ندارد.
این مطالعه جدید،  نشان داده است که نوزادان ماحصل زایمان سزارین،  تا 4 برابر بیشتر از سایر نوزادان در معرض خطر نارس بودن ریه هستند و به همین علت بیشتر امکان دارد که پایشان به بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان باز شود.
به گفته متخصصان نوزادان،  دردهای زایمانی،  می‌تواند باعث ترشح بیشتر هورمون کورنیزول در مادر شود،  هورمونی که دقیقا نوزاد برای بالغ شدن ریه‌هایش،  و کسب آمادگی برای تنفس در هوای آزاد،  به آن نیاز دارد. اما وقتی مادری قبل از شروع دردهایش،  به اتاق عمل برود و نوزادش را با برشی در شکم،  به دنیا بیاورد،  دیگر فرصتی برای بلوغ ریه‌های نوزاد باقی نمی‌ماند.
در مطالعه اخیر،  تأثیر سایر عوامل مؤثر شناخته شده بر مشکلات تنفسی نوزادان،  حذف شده است؛ عواملی مانند سن مادر،  وزن او و مصرف سیگار یا الکل. البته خطر مشکلات تنفسی در نوزاد با سنین جنینی متفاوت، فرق می‌کند.
در 37 هفتگی،  احتمال آن 4 برابر و در 38 هفتگی 3 برابر است در حالی که در سن 39 هفتگی جنین،  احتمال بروز مشکلات تنفسی،  2 برابر نوزادانی است که در همین سن به روش طبیعی و از راه واژن به دنیا آمده‌اند. توضیح این که هرچه سن جنین بیشتر شود و نوزاد به اصطلاح رسیده‌تر باشد،  احتمال این که ریه‌هایش بلوغ کافی پیدا کرده باشد،  بیشتر خواهد بود.
اما مشکلات زایمان سزارین به همین جا محدود نمی‌شود. یک مطالعه که آن هم به تازگی منتشر شده بود،  نشان می‌داد احتمال مرگ مادران در  زمان زایمان،  وقتی که به روش سزارین باشد،  خیلی بیشتر از سایر مادران است.
در مطالعه محققان دانشگاه آکسفورد مشخص شده زایمان به روش سزارین می‌تواند تا 4  برابر خطر مرگ مادر را بالا ببرد. این مرگ زیاده از حد طبیعی علل گوناگونی می‌تواند داشته  باشد،  اما شاید عجیب بودن این خبرها برای ما به این دلیل باشد که وضعیت فیزیولوژیکی مثل زایمان را تبدیل کرده‌ایم به یک وضعیت بیمارگونه که باید برای آن اقدامات درمانی انجام شود. اما د رعین حال،  لوازم و اقتضائات آن را که شامل عوارض گوناگونی است که اصولا همه اعمال جراحی دارند،  از یاد برده‌ایم.
اما علت دیگر شاید این است که خانم‌ها به اندازه کافی در مورد زایمان طبیعی و مراحل آن و همچنین عوارض احتمالی زایمان سزارین آموزش و آگاهی ندارند.

سزارین آسم می‌آورد
والدین با تصمیم‌های خود، بر سرنوشت آینده فرزندان‌شان تاثیر می‌گذارند و یکی از مهم‌ترین این تصمیم‌ها، برنامه‌ریزی برای چگونه به دنیا آمدن آنهاست که هر روز محققان شواهد تازه‌ای از تاثیر آن بر سلامت کودکان ارائه می‌کنند.
تازه‌ترین مطالعات نشان داده است نوزادانی که از راه سزارین به دنیا آمده‌اند، در سن 18 سالگی، بیش از دیگران احتمال دارد که دچار آسم شوند. این در حالی است که مطالعات متعددی نیز از سلامت بیشتر خود مادران، در زایمان طبیعی، نسبت به زایمان سزارین، خبر داده بودند.
مطالعه جدید را محققان نروژی در دانشگاه برگن انجام داده‌اند و خبرگزاری رویترز آن را گزارش کرده است.
براساس این گزارش، مطالعه مذکور از چند جنبه موضوع را بررسی کرده است؛ یکی نوع زایمان از لحاظ طبیعی (واژینال) یا سزارین؛ و در زایمان‌های سزارین، از لحاظ اورژانس بودن یا برنامه‌ریزی‌شده بودن.
همچنین استفاده از وسایل کمکی در زایمان‌های واژینال نیز ثبت شده است. بیش از یک میلیون و 700 هزار مورد زایمان بررسی شد و وضعیت فرزندان ماحصل آن، از لحاظ ابتلا به آسم، در سن 18 سالگی، ارزیابی شد.
نتایج نشان‌دهنده این واقعیت بود که انجام زایمان به طریقه سزارین، می‌تواند احتمال بروز آسم را تا 50 درصد، نسبت به موارد زایمان واژینال خودبه‌خودی و بدون مداخله، افزایش دهد.
اما نکته جالب اینکه استفاده از وسایل کمکی، مانند فورسپس یا وکیوم نیز، با افزایش حدود 19 درصدی احتمال ابتلا به این بیماری همراه بود. همچنین زایمان‌های سزارینی که به‌صورت اورژانس انجام شده بودند، خطر ابتلا به آسم را در فرزندان ماحصل آن، تا نزدیک به 14‌درصد افزایش داده بودند.
فرضیه‌های مختلفی در مورد چگونگی رابطه شیوه تولد یک فرد با بروز آسم در او وجود دارد. یکی از توجیه‌های محققان در این مورد آن است که وقتی زایمان از راه کانال طبیعی آن - یعنی واژن مادر- اتفاق نمی‌افتد، نوزاد امکان مواجهه با باکتری‌هایی که به‌طور طبیعی در این مجرا زندگی می‌کنند، نمی‌یابد.
این عدم‌مواجهه زودرس، می‌تواند تکامل سیستم ایمنی او را تحت‌تأثیر قرار دهد و آن را متوقف کند. توجیه دیگر این است که دردهای طبیعی مادر در هنگام زایمان واژینال، باعث ترشح هورمون‌های استرسی مانند کورتیزول در او می‌شود و این درست همان هورمون‌هایی است که برای تکامل بافت ریه نوزاد لازم است.
مطالعات متعدد نشان داده‌اند که احتمال بروز سندرم زجر تنفسی نوزاد، در نوزادانی که به شیوه سزارین به دنیا می‌آیند، بیشتر از سایر نوزادان است.
یکی از مطالعات انجام‌شده در این زمینه که کار محققان دانشگاه آروس در سال گذشته بود، حاکی از این حقیقت است که نوزادان ماحصل زایمان سزارین، تا 4 برابر بیشتر از سایر نوزادان در معرض خطر نارس‌بودن ریه هستند و به همین علت بیشتر امکان دارد که پایشان به بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان باز شود.
محققان مجری این مطالعه اخیر، عقیده دارند احتمالا این بلوغ ناکافی در زمان تولد، ممکن است اثرات درازمدتی، بیش از آنچه تاکنون تصور می‌شد، داشته باشد و به این ترتیب باعث بروز حساسیت تنفسی یا آسم در این کودکان، در سال‌های بعدی شود.
با این حال، هیچ‌کدام از این فرضیه‌ها، نمی‌تواند توجیه مناسبی برای این نکته ارائه دهد که چرا استفاده از وسایل کمکی، مانند فورسپس و وکیوم و نیز زایمان سزارین اورژانس، با خطر بالاتر ابتلا به آسم همراه است.
محققان می‌گویند به‌نظر می‌رسد هنوز حقایق پنهان زیادی در فرایند طبیعی زایمان وجود دارد که مطالعات بعدی باید پرده از راز آنها بردارد؛ حقایقی که هم سلامت مادر و هم سلامت فرزند او را - هم در کوتاه‌مدت و هم در درازمدت‌- به ارمغان خواهد آورد.

سزارینی‌ها بیشتر سکته می‌کنند

در فواید زایمان طبیعی، سخن‌های بسیار می‌توان گفت، اما تازه‌ترین مطالعات نشان داده که انجام زایمان به روش سزارین ممکن است خطر دیگری، علاوه بر خطرهای پیشتر گفته شده داشته باشد و آن بالا رفتن احتمال سکته مغزی است.
به گزارش رویترز، مطالعات محققان دانشگاه تایپه در فاصله 3، 6 و 12 ماه بعد از زایمان،  نشان داده است که زنانی که زایمان‌شان به روش سزارین بوده است، به ترتیب، 67، 61 و 49 درصد بیشتر از زنانی که طبیعی زائیده‌اند، احتمال دارد که سکته کنند.
البته محققان اشاره کرده‌اند که خطر کلی بروز سکته بعد از زایمان در زنان مورد مطالعه بسیار پایین است؛ در زنان به روش واژینال و طبیعی، 5 صدم درصد و در زنان به روش سزارین، 8 صدم درصد.
اما آنها مقایسه این اعداد را حاوی معنا و پیام مهمی می‌دانند. آنها می‌گویند این تفاوت بین احتمال بروز سکته، به لحاظ آماری معنادار است و نشان‌دهنده بروز نوعی اختلال در سیستم عروقی زنانی است که به هر دلیل تحت زایمان سزارین قرار می‌گیرند.
این محققان در گزارش مطالعه‌شان در شماره آوریل نشریه بیماری‌های زنان و زایمان آمریکا تاکید می‌کنند که مطالعاتی از این دست می‌تواند به درک بهتر سازوکار اتفاق‌افتاده در حین زایمان سزارین کمک کند و به این ترتیب راه را برای کم کردن این گونه عوارض ناخوشایند هموار کند.
یک فایده دیگر مطالعاتی از این دست،  می‌تواند هشداری باشد برای زنان باردار؛ آنهایی که نگران عوارض احتمالی زایمان طبیعی هستند یا احتمالا از زایمان طبیعی می‌هراسند و گمان می‌کنند تحمل دردهای زایمانی را ندارند.
این مطالعه جدید می‌تواند به آنها در تصمیم‌گیری آگاهانه‌تر کمک کند؛ نکته‌ای که به خصوص در مورد زنان کشورمان، بااهمیت به نظر می‌رسد. توضیح اینکه زایمان سزارین، گاهی وقت‌ها از روی ضرورت انجام می‌شود، گاهی اوقات هم تنها به انتخاب مادر و بیشتر به خاطر ترسی که آنها از دردهای زایمانی و عوارض آن دارند.
آمارها می‌گوید حداقل در نیمی از موارد، سزارین به‌دلیل ترس از درد زایمان طبیعی انجام می‌شود، یعنی هیچ ضرورت پزشکی، برای سلامت مادر یا جنینش، جهت انجام این عمل جراحی وجود ندارد.
شاید اگر زنان باردار و مادران آینده، از خطرهای احتمالی سزارین برای خود و نوزادشان آگاه می‌شدند، به همین راحتی آن را انتخاب نمی‌کردند. از خطرهای سزارین، که شاید کمتر گفته شده، یکی هم خطری است که محققان دانشگاه آروس، سال گذشته در مورد آن به نتیجه رسیدند.
مطالعات این محققان حاکی از این حقیقت است که زایمان سزارین می‌تواند احتمال مشکلات تنفسی را در نوزادان بالا ببرد. این مطالعه نشان داده است که نوزادان ماحصل زایمان سزارین، تا 4 برابر بیشتر از سایر نوزادان در معرض خطر نارس بودن ریه هستند و به همین علت بیشتر امکان دارد که پایشان به بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان باز شود.
دردهای زایمانی، می‌تواند باعث ترشح بیشتر هورمون کورتیزول در مادر شود، هورمونی که نوزاد برای بالغ شدن ریه‌هایش و کسب آمادگی برای تنفس در هوای آزاد، به آن نیاز دارد.
اما وقتی مادری قبل از شروع درد زایمانی، به اتاق عمل برود و نوزادش را با برشی در شکم، به دنیا بیاورد، دیگر فرصتی برای بلوغ ریه‌های نوزاد باقی نمی‌ماند.
مطالعه دیگری که نتایج آن سال گذشته منتشر شده بود، نشان می‌داد احتمال مرگ مادران در زمان زایمان، وقتی که به روش سزارین باشد، خیلی بیشتر از سایر مادران است.
در این مطالعه که در دانشگاه آکسفورد انجام شده، مشخص شده زایمان به روش سزارین می‌تواند تا 4 برابر خطر مرگ مادر را بالا ببرد؛ که البته عوامل گوناگونی در مرگ این مادران دخالت داشته‌اند.   این زنان در مقایسه با زنان پیش از خود چه تفاوتی كرده اند؟!
به نظر می رسد با وجود شیوه های نوین پزشكی ، این زنان دیگر حاضر به تحمل درد و رنج زایمان طبیعی نیستند. مسئول كلینیك می گوید: «انگیزه اغلب زنان از زایمان به شیوه سزارین، كاهش آستانه درد است.» و با مثالی كه می زند بر این نكته صحه می گذارد:
« از هر ۱۰ زن بارداری كه به این مركز مراجعه می كنند، ۵ نفر آنها تصمیم قطعی برای زایمان به شكل سزارین دارند. ۳ نفر بین انتخاب زایمان طبیعی و سزارین مرددند و منتظر اعلام نظر پزشك می مانند و فقط ۲ نفر به قطع و یقین می خواهند به شكل طبیعی زایمان كنند. »
نه فقط در تهران ، بلكه وضعیت در شهرستان ها نیز همین گونه است. دكتر« پردیس بهرامیان » جراح و متخصص زنان و زایمان می گوید: « در شهرهای كوچك كه تا چند سال پیش یك سزارین هم انجام نمی شد، زایمان به روش سزارین افزایش یافته است.»
به این ترتیب شاید به زودی پرونده زایمان طبیعی برای همیشه بسته شود و از آن فقط خاطره ای در نقل قول های مادران و مادربزرگ ها باقی بماند!  
البته سزارین روشی است که اگر به موقع و در هنگام نیاز از آن استفاده شود، می‌تواند مادر و نوزاد را از شر مشکلات حین زایمان در شرایطی خاص (مانند عدم پیشرفت زایمان و فشار خون بالای مادر) نجات دهد. بنابراین سزارین در این شرایط خاص نه تنها خوب بلکه ضروری است، اما متاسفانه بیشتر سزارین­ها از نوع غیر ضروری بوده و فقط به خواست مادر و نا­آگاهانه انجام می­شود.
   
شرایطی که عمل سزارین ضروری است
در صورتی که فرد قبلا سزارین کرده باشد.
زمانی که فرزند در رحم مدفوع کرده باشد.
جفت سر راهی
رگ سر راهی
نمایش بند ناف
دیسترس جنین در سن بالای ۲۴ هفته
دیستوشی زایمان (مانند توقف زایمانی، عدم تناسب سر جنین با لگن مادر)
پرولاپس بند ناف
وجود تب خال تناسلی
دو قلویی وقتی که جنین اول با نمایش سر نباشد
دوقلوهای منوآمنیونی
جنین بزرگتر از ۴.۵ کیلوگرم
وجود ناهنجاری های رحمی در مادر(رحم دوشاخ)  

چرا در ایران آمار میزان سزارین به طور غیر متعارف بالا رفته است؟
علل زیادی برای این سوال وجود دارد و به گفته برخی متخصصین بارزترین علت آن پیشرفت پزشکی و تکنولوژی می باشد که در مواقع خطر برای مادر و جنین مفید واقع می شود
برای مثال خطرات عمل جراحی برای مادر خیلی کاهش یافته است (به علت امکانات بیهوشی، انتقال خون و آنتی بیوتیکها). مراقبتهای نوزادی نیز پیشرفت کرده و خطرات سزارین برای نوزاد نیز کاهش یافته است.
همچنین روشهای بهتری برای تعیین سلامت جنین در حین دردهای زایمانی وجود دارند. بنابراین بامشاهده علایم خطر برای جنین ویا مادر در حین دردهای زایمانی  می توان فوراً او را سزارین نمود، در حالی که این امکانات در۲۰ سال پیش وجود نداشت.یک علت دیگر از منشاء پزشکان می باشد. متأسفانه برخی از پزشکان به خاطر اینکه ریسک یک زایمان مثلاً با دستگاه (واکیوم و یا فورسپس) را متحمل نشوند فوراً بیمار را سزارین می کنند و البته هزینه بیشتری نیز صورت می کنند.

۱- انتخاب مادران و تفکر اشتباه زنان
علت دیگر افزایش تعداد سزارین، خود بیماران هستند. متأسفانه برخی از خانمها سزارین را مثل یک پدیده مد می پندارند و فکر می کنند که هر کس مدرن تر و یا امروزی تر است باید سزارین شود و حتی اصطلاحاتی مانند این که زایمان طبیعی یک نوع ((توحش)) است نیز گفته شده است. برخی هم فکر می کنند سزارین برای نوزادشان بهتر است، چرا که ((فشار)) برروی سر بچه وارد نمی شود. باید به چنین خانمهایی تذکر داد که همین فشاری که جنین تحمل می کند برای او حتی مفید هم هست چرا که با حالت مکشی که ایجاد می کند ریه های او راپاک می نماید. به همین علت است که نوزادان زایمان طبیعی مشکلات تنفسی کمتری نسبت به سزارینی ها دارند.
از بابت فشار بر روی سر جنین نیز نباید نگران باشند چون استخوانهای سراو به نحوی هستند که این فشار را به خوبی تحمل می کنند و هیچ عارضه ای برای نوزاد پیش نمی آورد، مگر در مواردی که سر جنین نسبت به لگن مادر بزرگ باشد که دراین مواقع سزارین برای مادر و جنین مفید و ضروری می باشد. حتی در یک تحقیق روشن شد بچه هایی که با روش طبیعی به دنیا آمده اند، بهره هوشی بالاتردارند (باهوشترند). از نظر مد و مدرنی باید بدانند که امروزه در کشورهای پیشرفته زایمان طبیعی را یک موفقیت بزرگ برای زنان می دانند و سزارین را یک شکست تلقی می کنند بطوری که کلوپهای حمایت از سزارینی ها تشکیل می شود تا آنها را از نظر روحی حمایت کنند چرا که معتقدند قادر به کسب یک موفقیت بزرگ نشده اند.
از نظر پیشرفته بودن هم باید تذکر داد که با این که سزارین یک عمل  پیشرفته می باشد ولی یک عمل جراحی بزرگی است که در صورتی که برای  بیمار واجب نباشد اصلاً عاقلانه نیست. امروزه در آمریکا هیچ پزشکی نمی تواند بدون یک علت پزشکی قابل قبولی اقدام به سزارین بیمار کند و چیزی بعنوان سزارین اختیاری که ما در ایران داریم، وجود ندارد. یعنی  اگر چنین کاری را انجام دهند از نظر قوانین پزشکی توبیخ می شوند!

دلایل مورد قبول برای اجرای یک سزارین

۱٫  عدم تطابق سرجنین بالگن مادر:
اغلب اینگونه موارد درموقع دردهای زایمانی مشخص می شوند.به این ترتیب که با وجود انقباضات زایمانی،پیشرفت زایمان خوب نیست ویا این که در معاینه داخلی متوجه این عدم تطابق می شوند.البته موارد تنگی ویا اختلاف اندازه بسیار فاحش،قبل از دردها ودر یک معاینه دقیق داخلی که توسط مامایا پزشکتان در ماه آخر صورت می گیرد مشخص می شود.
۲٫  زجرجنین:
زجر جنین به معنای تغییرات بارزدر تعداد ضربان قلب جنین است که نشان دهنده این موضوع می باشد که میزان اکسیژن خون او کافی نیست و مواد زاید خونش بیش از اندازه است . در این صورت معمولاً عمل سزارین بطور اورژانس انجام می شود .
۳٫  طرز قرار گرفتن غیر عادی جنین :
وضعیت طبیعی قرار گرفتن جنین به صورت سر به پایین وداخل لگن مادر است. اگر مثلاً جنین به صورت عرضی قرار گیرد امکان زایمان طبیعی وجود ندارد. در صورتی که پاهای جنین داخل لگن مادر باشد (سراو بالا باشد) در برخی موارد امکان زایمان طبیعی وجود دارد ولی اغلب مواقع سزارین راه انتخابی است. migna.ir

۴٫  مشکلات مربوط به جفت و بند ناف:
اگر جدا شدن زودرس جفت صورت گیرد و یا جفت بجای این که در قسمت فوقانی رحم واقع شود، بر روی دهانه رحم قرار گیرد (جفت سرراهی)، بهترین روش زایمان همان سزارین می باشد. ممکن است در حین یک دوره دردهای طبیعی، ناگهان بند ناف جنین به داخل مجرای زایمانی و جلوی سر جنین لیز بخورد. در چنین حالتی بند ناف بین سر جنین و لگن مادر تحت فشار قرار می گیرد و جریان خون و اکسیژن به جنین قطع می گردد. این مورد نیزاز موارد سزارین اورژانس می باشد.

۵٫  سزارین قبلی :
قبلاً اعتقاد براین بود که اگر یک بار سزارین شد، باید همیشه سزارین شود. البته در برخی بیماران این قانون هنوز هم حاکم است ولی امروزه اعتقاد بر اینست که اگر علت سزارین قبلی در این حاملگی وجود ندارد (مثلاًحاملگی قبلی جنین بطور عرضی قرار داشته ولی دراین حاملگی جنین با باسر قرار دارد) و بیمار در یک بیمارستان مجهز قرار دارد می تواند تحت نظر یک متخصص زنان و زایمان، زایمانی طبیعی انجام دهد. باید بیماران تفهیم شوند که در صورتی که مورد منعی برای این اقدام وجود نداشته باشد، زایمان طبیعی بسیار مطمئن تر و بی خطرتر از یک عمل جراحی بزرگی مثل سزارین می باشد. عوارض مربوط به مادر و جنین کاهش می یابد و یک فاکتور مهم دیگر یعنی هزینه نیز کاهش می یابد .
هزینه یک زایمان طبیعی حدود یک چهارم عمل سزارین می باشد . البته خانمهایی که قبلاًسزارین شده اند و برش روی رحمشان به صورت طولی انجام شده نمی توانند زایمان طبیعی داشته باشند. فقط خانمهایی که برش روی رحمشان عرضی بوده و مورد منعی برای زایمان طبیعی ندارند، می توانند به این فیض برسند. (معمولاًبرش روی شکم بابرش روی رحم مطابقت دارد اما گاهی اینطور نیست، بنابراین داشتن پرونده پزشکی باقید نوع برش روی رحم الزامی است).

۶٫  دخالتهای پزشکی بیش از اندازه در دوره دردهای زایمانی:
مصرف داروهای مسکن زودتر از موقع و یا داروهای محرک انقباضات (بیش از حد مجاز) می تواند پیشرفت زایمان را کند نماید و به علت زایمان طول کشیده، سزارین انجام شود. آمار نشان داده است که بیماران تحت نظر ماماها کمتر سزارین می شوند. یکی از دلایل آن اینست که ماماها کمتر از پزشکان از داروهای مختلف استفاده می کنند و علت دیگر اینست که چون خود ماما نمی تواند عمل سزارین را انجام دهد، سعی می کند تا جایی که برای بیمار و جنین ضرری نداشته باشد، زایمان او رابه صورت طبیعی انجام دهد.

۷٫  جنینهای نارس و دیررس:
(کمتر از ۳۸ هفته و بیشتر از ۴۲ هفته ). چون جنینهای نارس احتمالاً تحمل فشار زایمان طبیعی رانخواهند داشت و جنینهای دیررس به علت درشتی و اشکال در خون رسانی آنها نیز دچار مشکل در زایمان طبیعی می شوند .

۸٫  جنینهای دارای مشکلات RH  خون:
جنینهایی هم که مشکلات ناشی از RH خون دارند بهتر است با روش سزارین متولد شوند چون به اندازه کافی قوی نیستند که زایمان طبیعی را تحمل کنند.

۹٫  چند قلویی :
گاهی زایمان دو قلوها به صورت طبیعی صورت می گیرد اما در اغلب موارد سزارین به عنوان بهترین راه انتخاب می شود. حاملگیهای بیش از دو قلو یی حتماً به صورت سزارین خاتمه می یابند .

۱۰٫ موارد متفرقه:
مانند عفونت هرپسی در ناحیه تناسلی (نوعی عارضه تبخال مانند بسیار مسری که برای جنین خطرناک است). فشارخون بالا، تومورهای فیبروییدی، بیماری قند، ایدز مادر و دوره دردهای زایمانی که بسیار طول کشیده باشد از موارد دیگر سزارین می باشند. سابقه مرگ نوزاد‏، سابقه ی نازایی و شکم اوّل مسن (بیش از ۳۵ سال) نیز قابل ذکر هستند.

عوارض سزارین
باوجود پیشرفتهای پزشکی و افزایش امنیت عمل جراحی، بااین حال یک سزارین، خالی از خطر  و عوارض نمی باشد.

عوارض مربوط به مادر عبارتنداز:
خونریزیهای پس از عمل، لخته های خونی (که در برخی از موارد بسیار خطرناک و حتی کشنده هستند)، عفونت و چسبندگیهایی در رحم و لوله ها و حتی روده ها، عوارض بیهوشی و دردهای مربوط به بخیه ها (در مقایسه با زایمان طبیعی که معمو لاً فرد زایمان کرده، از فردای زایمان می تواند راه رفتن و فعالیت عادی رااز سر بگیرد در حالی که خانمی که سزارین شده تا چندین روزاز دردهای شکمی و محل بخیه ها شاکی است)
پس باید بخاطر سپرد که :

۱-روزهای بستری در سزارین برای بیمار بیشتر است،
۲- احتمال خونریزی بعد از زایمان بیشتر است .
۳-دردهای لگنی و چسبندگی بیشتر است،
۴-مدت زمانی که فرد بتواند به روال عادی زندگی برگردد بیشترست
۵- احتمال نازایی بعد از سزارین وجود دارد.

عوارض مربوط به جنین :
عبارتند از یرقان و مشکلات تنفسی.
البته منظور اینست که احتمال بروز این مشکلات در نوزادان سزارینی بیشتر از نوزادان زایمان طبیعی است نه این که حتماً در هر نوزادی که با روش سزارین به دنیا می آید این مشکلات نیز پیش می آید.
فشاری که در حین زایمان طبیعی به قفسه سینه نوزاد وارد می آید کمک زیادی به تمیز کردن ریه های او از ترشحات و مایعات می کند که بر قراری یک فعالیت تنفسی عادی را برای نوزاد ایجاد می کند. البته باز هم باید تأکید نمود در صورتی که ماما یا پزشکتان تشخیص دهد که عمل سزارین برای شما و نوزادتان مفیدتر است باید سزارین انجام شود و عوارض آن با عوارض مربوط به یک زایمان طبیعی مشکل باید سنجیده شود و هرکدام برای شما مفیدتر است انتخاب گردد .
یکی دیگر از عوارض سزارین، عوارض مادی آن است. همانطور که قبلاً ذکر شد هزینه یک عمل سزارین و مدت بستری پس از آن حدود ۴ برابر و یا بیشتر از یک زایمان طبیعی است.
پس از سزارين حال من چطور خواهد بود؟
پس از سزارين شما نيز مثل هر مادر ديگري با در آغوش گرفتن فرزندتان احساس سرخوشي و در عين حال خستگي خواهيد داشت. ولي در عين حال زخمي هم بر روي شكم داريد. به هر حال شما در دوره نقاهت پس از يك جراحي شكمي بزرگ هستيد. بطور معمول بيماراني كه تحت جراحي سزارين قرار گرفته اند 1 تا 2 روز بعد از جراحي در بيمارستان مي مانند. معمولا نيازي به آنتي بيوتيك نداريد مگر اينكه برايتان تجويز شده باشد. پس از مرخص شدن مي توانيد حمام كنيد. نيازي به پانسمان مجدد در محل برش نداريد، كافي است محل را خشك نگه داريد.

پس از سزارين چه نوع مسكني دريافت مي كنم؟
اگر براي سزارين تحت بيهوشي عمومي قرار گرفته ايد و يا از طريق اپي دورال و اسپينال دوزهاي مرفين اضافي دريافت نمي كنيد. ممكن است به شما بلافاصله پس از جراحي تركيبات مخدر سيتميك تزريق شود. ممكن است هر چند ساعت داروي ضد درد بصورت تزريق يا شياف دريافت كنيد.
در هيچ شرايطي از اينكه درخواست مسكن كنيد خجالت نكشيد. شما نبايد در سكوت رنج ببريد و هر چه بيشتر صبر كنيد كنترل درد مشكل تر مي شود. بعلاوه، هر چه راحت تر و آرام تر باشيد شيردادن و براه افتادن براي خودتان آسان تر خواهد بود.

در اولين روزهاي پس از سزارين تا چه حد بهبودي حاصل مي شود؟
ممكن است بلافاصله پس از جراحي احساس گيجي و تهوع داشته باشيد. بسياري از مادران در سراسر بدن احساس خارش دارند بخصوص آنهايي كه از طريق اپي دورال يا اسپينال مواد مخدر دريافت كرده اند. در چنين صورتي به پزشك اطلاع دهيد تا داروي ضد خارش برايتان تجويز كند.
اگر بخواهيد نوزاد را شير دهيد مي توانيد در اولين فرصت ممكن اين كار را انجام دهيد. از پرستار بخواهيد كه به شما آموزش دهد چگونه در وضعيت خوابيده به پهلو به نوزاد شير دهيد.
ممكن است در محل برش سزارين احساس درد و بي حسي كنيد. محل برش ممكن است كمي برآمده و برجسته بوده و از رنگ پوست تان تيره تر باشد. عطسه، سرفه يا ساير فعاليت هايي كه در محل شكم فشار ايجاد نمايد، در روزهاي اول دردناك خواهد بود ولي روز به روز و رفته رفته بهتر خواهيد شد.
پرستار شما در ابتدا هر چند ساعت يكبار به بالين شما خواهد آمد كه وضع شما را كنترل كرده و به شما كمك نمايد. او علائم حياتي شما را كنترل مي كند، شكم شما را لمس مي كند تا ببيند آيا رحم سفت است و ميزان خونريزي واژن را بررسي مي كند. نظير هر زني كه به تازگي بچه اي بدنيا آورده است شما نيز داراي ترشحاتي از واژن خواهيد بود كه حاوي خون و بافت هاي اضافي كنده شده از حفره دروني رحم است. ممكن است اولين بار كه از جا برمي خيزيد مقداري زيادي از اين ترشحات خوني دفع شوند و تا 3 يا 4 روز اول به رنگ قرمز روشن خواهد بود.
همچنين پرستار به شما آموزش خواهد داد كه چگونه سرفه كنيد يا تمرينهاي منظم تنفس انجام دهيد تا مايعات جمع شده در ريه ها تخليه شود. اين امر در صورتيكه بيهوشي شما از نوع عمومي بوده باشد بسيار حائز اهميت است. (خطر ابتلا به پنوموني با اين عمل كاهش مي يابد). دقت كنيد كه هنگام سرفه (و نيز عطسه و خنده) دستها يا يك بالش روي محل زخم بگذاريد. اگر همه چيز روبراه باشد سرم و سوند ادراري در عرض 12 ساعت پس از جراحي برداشته خواهد شد و شما به محض آنكه ميل به خوردن داشته باشيد مي توانيد غذا بخوريد.
در دو روز اول ممكن است از نفخ و تجمع گاز در شكم رنج ببريد. از آنجا كه حركات روده بعد از جراحي كند مي شود گاز در روده تجمع مي يابد. حركت كردن و راه رفتن به سيستم گوارشي كمك مي كند تا مجددا فعاليت خود را از سرگيرد. اگر ناراحتي شما زياد باشد پرستار به شما داروهاي ضد نفخ حاوي سايمتيكون مي دهد اين دارو باعث مي شود كه حباب هاي گاز راحت تر كنار يكديگر جمع شوند و گاز دفع شود. اما اگر باز هم دفع نداشتيد حتما اطلاع دهيد تا از خطرات احتمالي جلوگيري شود. مصرف سايمتيكون در دوران شير دهي بي خطر است.
احتمالا در روز جراحي و مسلما در روز بعد از آن به شما توصيه مي شود كه تخت را ترك كنيد. (با اين حال سعي نكنيد كه خودتان به تنهايي از تخت برخيزيد. براي اولين بار پرستار بايد در كنار شما باشد) هنگاميكه در تخت هستيد با حركت دادن و كشيدن ساق ها و چرخاندن مچ پا خون را در ساق پا به جريان بياندازيد. در روز دوم بايد با كمك همسرتان يا پرستار چند بار در اتاق قدم بزنيد. اين امر به گردش خون در بدن كمك مي كند، از تنبلي روده ها مي كاهد، و خطر لخته شدن خون را در ساق پا كاهش مي دهد. در ابتدا ممكن است حتي رفتن به دستشويي غير ممكن به نظر برسد ولي حركت كردن در بهبود شما اهميت خاصي دارد مي توانيد برنامه راه رفتن را طوري تنظيم كنيد كه پس از دريافت مسكن باشد تا درد كمتري احساس كنيد.
احتمالا در عرض 7 تا 10 روز بخيه ها را خواهند كشيد. اين عمل چند دقيقه بيشتر وقت نمي گيرد و شما تنها كمي احساس نيشگون گرفتن مي كنيد؛ ولي درد ندارد.

در اولين روزهاي پس از مرخص شدن از بيمارستان تا چه حد بهبودي حاصل مي شود؟
پس از ترك بيمارستان به كمك زيادي نياز خواهيد داشت. اگر تاكنون كسي پيشنهاد كمك به شما نكرده است از همسر خود، بستگان و يا دوستان تقاضاي كمك كنيد.
انتظار نداشته باشيد كه به محض رسيدن به منزل، مسكن را كنار بگذاريد. ممكن است تا يك هفته پس از جراحي نيز به مسكن نياز داشته باشيد. (اگر خودتان نوزاد را شير مي دهيد از مصرف آسپرين يا داروهاي حاوي استيل سالسيليك اسيد بپرهيزيد).
ميزان مصرف مايعات را بيافزائيد تا دچار يبوست نشويد. محل زخم روز به روز بهتر خواهد شد.migna.ir با اين حال ممكن است تا چندين هفته حساس باشد. در صورتيكه در محل زخم علائم عفونت از جمله گرمي، قرمزي يا ورم وجود داشته و يا زخم ترشح دارد، درد بدتر شده و يا درد ناگهاني آغاز شده است، و نيز اگر تب داريد (حتي اگر زخم خوب شده است) فورا به پزشك مراجعه كنيد.
خونريزي و ترشح از واژن بايد رفته رفته كم شود و البته ممكن است تا 6 هفته ادامه يابد. ترشح تدريجا به رنگ قرمز روشن و سپس صورتي و پس از آن زرد مايل به سفيد تغيير مي كند. اگر خونريزي نظير قاعدگي بيشتر از 4 روز اول پس از زايمان ادامه يابد و يا بعد از كاهش، مجددا افزايش پيدا كند به پزشك خود مراجعه كنيد.

تا چه حد ميتوانم فعال باشم؟
وقتي به منزل مي رويد استراحت كافي برايتان لازم است؛ با اين حال بايد بطور منظم از جا برخاسته و حركت كنيد. راه رفتن پديده بهبود را تسريع كرده و به پيشگيري از عوارضي نظير لخته شدن خون كمك مي كند، ولي نبايد فعاليت بيش از حد باشد. از فعاليت آهسته شروع كنيد و رفته رفته به ميزان آن بيافزائيد. از آنجائيكه در حال بهبود از يك عمل جراحي شكمي بزرگ هستيد عضلات شكم شما تا مدتي درد خواهند داشت؛ سخت نگيريد و از بلند كردن چيزهاي سنگين تر از وزن نوزاد تا 8 هفته بپرهيزيد.
درعرض 6 تا 8 هفته شما قادر خواهيد بود كه به ميزان متوسطي فعاليت كنيد ولي براي تمرينات بيشتر تا وقتي كه پزشك به شما اجازه نداده صبر كنيد. ممكن است چندين ماه طول بكشد تا شما به حالت قبل بازگرديد. درعرض 4 تا 6 هفته و با صلاحديد پزشك مي توانيد مقاربت جنسي را آغاز كنيد.

محل برش عمل چه شكلي دارد؟
در ابتدا جاي زخم اندكي برجسته و بالا آمده است و رنگي تيره تر از پوست طبيعي خودتان دارد ولي در عرض 6 هفته پس از جراحي كاملا كوچك مي شود. طول برش سزارين 10 تا 15 سانتيمتر است و حدود 3 ميليمتر عرض دارد. با گذشت زمان رنگ زخم برش سزارين به رنگ پوستتان نزديك تر مي شود وعرض آن نيز به نصف ميزان قبل تقليل مي يابد.
برش سزارين معمولا در قسمت پايين شكم قرار دارد. محل زخم تدريجا با موهاي زهار پوشانده مي شود و احتمالا خيلي پايين تر از دور كمر لباس زير يا بيكيني قرار مي گيرد. هنگام بهبود ممكن است خارش نيز داشته باشد.

احساسات من چگونه خواهد بود؟
پس از سزارين مادران احساسات كاملا متفاوتي دارند. ممكن است اگر دوست داشتيد كه با زايمان طبيعي نوزاد را بدنيا آوريد، با انجام سزارين كمي نااميد شويد. شايد هم اصلا به نوع بدنيا آوردن نوزاد اهميت نمي داديد. بخصوص اگر بارداري همراه با عارضه داشتيد و يا نگران سلامت نوزاد بوديد.
بعضي از خانمها كه بعد از طي كردن دردهاي زايمان به مدت طولاني، سزارين مي شوند احساس آرامش مي كنند در حاليكه عده اي ديگر ممكن است از اينكه نهايتا پس از ساعتها درد كشيدن سزارين شده اند ناراحت شوند. بعضي از مادران ابراز مي دارند كه احساس مي كنند سرشان كلاه رفته است كه سزارين شده اند بخصوص اگر در كلاسهاي زايمان شركت كرده باشند.
برخي ديگر مي گويند كه احساس مي كنند از ساير خانمها كمترند زيرا به سزارين احتياج داشته اند. وجود چنين احساساتي شايع است و رهايي از آن مشكل است و اگر شما نيز چنين احساسي داريد ممكن است مدتها طول بكشد تا بتوانيد با نوع زايماني كه متفاوت از آن چيزي بوده كه در دوران بارداري انتظارش را داشته ايد كنار بياييد.
ممكن است دانستن اين امر كه تولد نوزاد براي بسياري از خانم ها - خواه طبيعي و خواه از طريق سزارين - بسيار با آنچه انتظارش را داشته اند متفاوت بوده است، به شما كمك كند.
اگر شما در واقعيت لزوم انجام جراحي شك داريد با پزشك خود در اين زمينه صحبت كنيد و از او بخواهيد تا علت اين تصميم را برايتان توضيح دهد. بخاطر داشته باشيد كه شما ممكن است طيفي از احساسات گوناگون را نظير ساير مادران در دوران پس از زايمان تجربه كنيد. بدون در نظر گرفتن نوع زايمان، افسردگي پس از زايمان شايع است خواه پس از زايمان طبيعي و خواه پس از سزارين. اگر شما واقعا احساس اندوه داريد نزد مشاور يا روانپزشك برويد. ممكن است به افسردگي پس از زايمان دچار شده باشيد.
عمل سزارین عمل جراحی بزرگ است و بعد از سزارین انتظار بروز این رویدادها را داشته باشید و موارد زیر را رعایت کنید:
۱- دردی که معمولا در روز اول پس از جراحی  شدیدتر است و بعد از آن باید فروکش کند.
۲- ترشح از دستگاه تناسلی که طبیعی است.
۳- هر روز مقدار فراوانی آب بنوشید – بین ۸ تا ۱۰ لیوان.
۴- از بلندکردن اشیای سنگین و از بالارفتن از پله‌ها خودداری کنید.
۵- رانندگی نکنید تا زمانی که بتوانید به راحتی کمربند ایمنی را ببندید.
۶- در صورتی که محل برش جراحی قرمز و متورم شد، به دکترتان اطلاع دهید.

چه اتفاقاتی در حین سزارین رخ می دهد ؟
عمل سزارین یک عمل جراحی بزرگ است. قبل از عمل شکم شما شسته می شود و موهای روی آن اصلاح می شود و یک سوند ادراری در مثانه شما کار گذاشته می شود (تا که مثانه خالی بماند) و یک سرم به شما وصل می شود تا مایعات و داروهای لازمه از آن طریق بشما رسانده شود.
روی تخت اطاق عمل می خوابید و بیهوشتان می کنند. قبل از بیهوشی، پارچه های استریل مخصوصی روی شکمتان پهن می شود و شکمتان با مواد ضد عفونی کننده شسته می شود. البته در برخی از بیمارستانها و بعضی از پزشکان، بیهوشی کامل نمی دهند و نوعی بی حسی ایجاد می کنند که از کمر به پایین بی حس می شوید بدون این که بخوا ب روید. در این صورت می توانید به دنیا آمدن نوزادتان راهم  ببینید!
عوارض و فواید این دو نوع بیهوشی و این که امکان اجرای آن هست یانه را از پزشکتان سوال کنید. البته اغلب موارد به همان صورت بیهوشی عمومی صورت می گیرد. سپس یک برش بر روی جدار شکم (همه لایه های آن) و یک برش هم بر روی رحم ایجاد می شود. معمولاً هر دو این برشها به صورت عرضی صورت می گیرد که هم زودتر ترمیم می شود و  هم خونریزی کمتری دارد. مرحله بعد، تولد نوزاد است که معمولاً در همان دقایق اوّل جراحی صورت می گیرد. سپس خارج نمودن جفت که از همان شکاف صورت می گیرد و در نهایت شکافهای ایجاد شده بخیه زده می شود که این مرحله طولانی ترین بخش عمل می باشد. بخیه های داخلی کشیدنی نیستند ولی بخیه های روی پوست معمولاً از نوع کشیدنی هستند که از یک تا دو هفته پس از زایمان باید آنها راکشید (البته گاهی هم از نوع جذب شدنی می باشند).
پس از عمل جراحی، شما را به قسمت دیگری در همان بخش اطاق عمل منتقل می کنند. در اینجا ممکن است چند ساعتی بمانید و فشارخون، نبض، درجه حرارت و خونریزی رحمی شما مرتب کنترل می شود.
داروهای لازم برای جمع شدن رحمتان و آنتی بیوتیک از طریق همان سرمی که در ابتدا بشما وصل شد تجویز می گردد. درصورتی که درد شدیدی دارید حتماً به پرستار آن قسمت اطلاع دهید تا در صورت امکان به شما مسکن تزریق کنند (که معمولاً صورت می گیرد). پس از چند ساعت به بخش منتقل می شوید ولی حداقل زودتر از ۸ ساعت نباید از تختتان خارج شوید، که البته خودتان هم احتمالاً تمایل و توانایی آنرا هم ندارید، چرا که نشستن تنها هم زحمت زیادی برایتان دارد، چه برسد به بلند شدن و راه  رفتن. با این حال باید بالاخره دردها راتحمل کنید و راه بروید، چرا که راه رفتن عمل ترمیم راتسریع می کند و از تجمع گاز در روده هایتان جلو گیری می نماید.
سوند ادراری شما معمولاً تا روز بعد خارج می گردد (شاید هم همان روز)، ولی سرمتان ممکن است ۲ یا ۳ روزی باقی بماند.
یکی دو روز پس از سزارین، عمل روده هایتان بطور عادی برمی گردند و حرکات آنها و تولید گاز می تواند برای شما ناراحت کننده باشد . اگر این مشکل راداشتید به  پزشکتان اطلاع دهید تا با تجویز برخی داروها و یا حتی تنقیه به شما کمک کند.

پس از ۳-۲ روز، بسته به نظر جراحتان، احتمالاً مرخص می شوید (مگر آنکه خدای ناکرده مشکلی داشته باشید). پزشکتان به شما توصیه می کند که برای مدتی کارهای سنگین انجام ندهید، از پله زیادی بالاو پایین نروید و رویهم رفته مراقب خودتان باشید. البته شما هم مانند خانمهایی که به شکل طبیعی زایمان نموده اند می توانید از همان روز اوّل به نوزادتان شیر دهید.
تنها تفاوت اینست که شما ازهمان لحظه اوّل نمی توانید به این فیض برسید و باید چند ساعتی صبر کنید تا اثر داروها ی بیهوشی از بدنتان خارج شده باشد. معمولاً برای شیر دادن، شما بیشتر از آنها احتیاج به کمک دیگران دارید چرا که نشستن و نگه داشتن طفل برایتان مشکل تر است. ولی نگران نباشید، چند روز بعد شما هم مانند آنها مشکلی نخواهید داشت.

چرا ایران رکورد دار عمل سزارین است؟
۱- ترس از زایمان طبیعی
طرفداری از سزارین این روزها هم از جانب بیماران صورت می‌گیرد و هم پزشکان که دو جنبه اصلی در یک زایمان را شامل می‌شود. شاید اولین علت تمایل بیماران به سزارین ترس از زایمان طبیعی و درد ناشی از آن باشد و عامل مهمی که موجبات این ترس را فراهم می‌کند کمبود امکانات در زایمان طبیعی، تسهیلات کمتر بیمه و روش نادرست زایمان طبیعی در شرایط فعلی باشد.
در حقیقت زایمان مادر، در محیطی آرام و امن که شخص، کادر مامایی آن را غمخوار خود بداند و به طور کلی از زایمان طبیعی خود خاطره خوبی در ذهنش بماند می‌تواند اهرمی برای تبلیغ این زایمان باشد.
مادر باید مطمئن باشد که در هر ساعتی که وقت زایمانش فرا برسد شرایط کادر مامایی یکسان است و او می‌تواند در فضایی مناسب زایمان کند.
مسئله مهم دیگر طرفداری پزشکان از سزارین است و معمولا علل مختلفی را شامل می‌شود. یکی از این عوامل قابل پیش‌بینی بودن سزارین و مشخص بودن برنامه پزشک است که در نتیجه دغدغه کمتری را به او تحمیل می‌کند و چون تمام کادر مامایی با مسؤولیت وی و تحت اختیار پزشک اداره می‌شود مطمئن‌تر است و پزشک ترجیح می‌دهد با خاطری آسوه‌تر عمل خود را انجام دهد.

۲- مشکل تعرفه‌ها و انتخاب پزشکان بخاطر سود مالی
از نظر پزشکان زایمان طبیعی ۳ تا ۴ برابر سزارین دردسر ساز است ولی تعرفه‌هایی که به آن اختصاص داده شده خیلی کمتر از سزارین است که این موضوع نیز بر افزایش سزارین در ایران دامن می‌زند در حالی که در کشورهای پیشرفته دنیا تسهیلات ویژه‌ای را برای زایمان طبیعی اختصاص داده‌اند که افراد را به آن ترغیب می‌کند.

۳- علل علمی که پزشک را مجبور به انتخاب سزارین می کند
هر زایمان طبیعی ممکن است به سزارین بکشد به هر حال به این نکته هم باید توجه کرد که یکی از شرایط زایمان طبیعی اورژانسی شدن و اضطرار سزارین در حین زایمان است.
با توجه به این که ۸ تا ۱۰ درصد زایمان‌ها نیاز ضروری به سزارین پیدا می‌کند هر زایمان طبیعی ممکن است به سزارین ختم شود و این شرایط قابل پیش‌بینی نیست.
افت قلب نوزاد،کنده شدن جفت و حوادث اورژانسی دیگر ممکن است زایمان طبیعی را به سزارین بکشد اما نباید این حوادث را عارضه زایمان بدانیم و مهم است بدانیم در خیلی از موارد اگر سزارین صورت نگیرد جان مادر و نوزاد در خطر می‌افتد.

ورزش مناسب در دوران حاملگی
راه حل اصولی و مهمی که کمتر مادران از آن اطلاع دارند و کمتر توصیه می‌شود ورزش مناسب در دوران حاملگی است که شرایط راحت‌تری را در زایمان طبیعی برای فرد به همراه دارد و می‌تواند عامل روی آوردن بیشتر مادران به زایمان طبیعی باشد.
به جای این که اولین راه زایمان کم درد را سزارین بدانیم و آن را توصیه کنیم به مادرانمان آموزش ورزش مناسب این دوران را بدهیم که آنها را ترغیب به زایمان طبیعی کند.
در زایمان طبیعی اگر در دوران بارداری اصول راه رفتن صحیح و ورزش‌های مناسب این دوران انجام شود هم درد زایمان و هم عوارض بعد از آن کمتر می‌شود. از طرفی نوزاد هم وقتی این شرایط به دنیا بیاید تنفسش طبیعی‌تر است.
بعضی زنان افتادگی رحم را به طبیعی یا سزارین شدن فرد نسبت می‌دهند در حالی که در بیشتر موارد علت آن غلط راه رفتن، غلط نشستن و گودی کمر فرد است.
بهتر است زایمان طبیعی به دست ماماها سپرده شود و آنها را طوری آموزش دهیم که از عهده این کار به درستی برآیند و فقط در موارد حاد و اضطراری از پزشکان کمک بگیرند.
عوارض روش زایمانی سزارین به مراتب دشوارتر و نگران کننده تر از روش طبیعی زایمان است.
تحقیقات نشان داده است که مرگ و میر نوزادان در ایران بین ۹ تا ۱۰ برابر کشورهای پیشرفته و برابر ۶ در هر ۱۰۰۰ تولد زنده است.
مطابق بیانیه سازمان بهداشت جهانی WHO ، در سال ۱۹۸۵ کشورهایی که از کمترین میزان مرگ و میر در حوالی تولد برخوردارند ، همزمان میزان سزارین زیر ۱۰ درصد را دارند.
انتخاب روش سزارین از طرف پزشک عمدتا ناشی از فاکتورهای غیر مامایی شامل موارد زیر است :
۱- استفاده از تکنولوژی در انجام زایمان
۲- ترس از شکایت بیماران
۳- محرک های مالی مانند تعرفه بیشتر
۴- ترجیح پزشکان به انجام زایمان در زمان کمتر
۵- سیستم  آموزش پزشکی و نگرش پاتولوژیک نسبت به زایمان در دانشگاه ها
تحقیقات نشان داده است در کشورهایی که آمار سزارین پایین است ، مادران تمایل بیشتری به انجام زایمان طبیعی دارند و عامل این تمایل ، رضایت آنان از انجام زایمان واژینال است.
میزان کلی سزارین در غرب که طی ۱۹۸۰ به ۲۵ درصد رسیده بود ، با راهکارهای دولت ها بسیار کاهش یافت و هم اکنون در بعضی کشورها به کمتر از ۱۰ درصد رسیده است. میانگین این آمار در غرب هم اکنون چیزی نزدیک به ۲۰ درصد است ، حال آنکه در ایران این رقم به ۳۵ درصد ( ۶۰ درصد در شهرها و ۱۰۰ درصد در بعضی از بیمارستانهای خصوصی تهران ) رسیده است.
آمارها نشان می دهد ۵۲ درصد زایمان هایی که در بیمارستانهای خصوصی و ۳۰ درصد در بیمارستانهای دولتی صورت می گیرد ، به عمل جراحی سزارین می انجامد.
سزارین باعث کاهش عوارض زایمان برای نوزاد نمی گردد
برخی زوجین برای مصون ماندن نوزاد از خطر زایمان ، روش سزارین را انتخاب می کنند که بر اساس اظهارات پزشکان متخصص ، چنین روشی به هیچ وجه از بروز آسیب به نوزادان جلوگیری نمی کند.
نتایج تحقیقات انجام شده در دنیا در میان دو گروه از نوزادانی که با روش های طبیعی و سزارین متولد شده اند ، نشان داده که با افزایش سزارین میزان آسیب های ناشی از زایمان کاهش نیافته است.
۷۵ درصد سزارین هایی که در کشور ایران  انجام شده ، غیر ضروری و به صورت انتخابی بوده است.
میزان بالای سزارین های غیر ضروری در کشور ایران زنگ خطر برای متولیان بهداشت و درمان است این وضعیت نشان می دهد که مادران به میزان بیشتری به انجام مشاوره های دقیق برای آگاهی از عوارض زایمان سزارین نیاز دارند.
در اتاق زایمان با مادران باردار رابطه خوبی برقرار نمی شود و زنان باردار ممکن است ساعتها درد را تحمل کنند.
مهم ترین علت روی آوردن زنان باردار به سزارین ، عدم استفاده از روش های بی دردی زایمان و همچنین برخورد بد با زنان باردار است.ماماها در انجام این روش ها تبحر ندارند و انجام این روش ها اساسا در ایران معمول نیست. متاسفانه در بیمارستان با مادران باردار رابطه خوبی برقرار نمی شود و زنان باردار ممکن است ساعتها درد را تحمل کنند. در حالی که مادر طی عمل سزارین بیهوش است و دردی حس نمی کند و پس از زایمان هم مادرانی که نوزاد خود را به صورت سزارین به دنیا آورده اند ، حس بهتری دارند.
با اینکه همین مادر باردار ممکن است برای انجام یک جراحی بسیار کوچک به چند پزشک مراجعه کند و از نظر همه مطلع شود یا برای یک جراحی لثه مدت ها تعلل کند اما با اختیار به انجام عمل جراحی سزارین تن می دهد. طبیعی است در صورتی که فرد از انجام زایمان طبیعی رضایت نداشته باشد ، این تجربه به بقیه منتقل می شود و می تواند عده بسیاری را به زایمان طبیعی بدبین کند. این یکی از بزرگترین دلایل کاهش آمار زایمان طبیعی در ایران است…
مشاوره زنان پیش از زایمان و ارائه آموزشهای لازم در دوران بارداری عامل فراموش شده در ایران است
تحقیقات انجام شده در ایران نشان می دهد سزارین به عنوان مهم ترین خطر جدی افسردگی پس از زایمان تلقی می شود. بنابراین مشاوره زنان پیش از زایمان و ارائه آموزشهای لازم در دوران بارداری به آنان به میزان زیادی موثر خواهد بود ، چون مادران را در انتخاب روش صحیح زایمان راهنمایی می کند.
میزان سزارین در ایران بیش از  ۳  برابر نرخ جهانی است.
بر اساس شاخص های بهداشت جهانی میزان سزارین بین ۵ تا ۱۵ درصد از کل زایمانها را شامل می شود که در ایران این وضعیت ۳۵ تا ۴۵ درصد است و در بعضی نقاط کشور ایران این میزان به بیش از ۸۰ درصد رسیده است.
در حال حاضر ۷۰ درصد زایمان ها به سزارین منجر می شود و بر خلاف دیگر کشورها که در این زمینه تبلیغات مناسب دارند ، در ایران ترویج زایمان طبیعی نیز صورت نمی گیرد.
بالا رفتن آمار عمل سزارین ، نشان دهنده دو واقعیت تلخ در جامعه ایران است. نخست اینکه عده ای به دنبال منافع مالی خود ، حاضر هستند جان مادر و نوزادش را به خطر بیندازند و دوم اینکه سطح آگاهی جامعه در مسائل پزشکی ، هنوز در حدی قرار نگرفته که بتواند معایب و مزایای شیوه علم نوین پزشکی را از یکدیگر تشخیص دهد

مزایای زایمان طبیعی
مدت بستری شدن و  توانایی بازگشت به کارهای عادی و روزمره بعد از زایمان طبیعی خیلی کمتر از سزارین است و مادرانی که زایمان طبیعی داشته اند زودتر به خانواده خود ملحق می شوند.
حجم خونی که مادر طی زایمان طبیعی از دست می دهد تقریباً نصف یک عمل سزارین است لذا خطر خونریزی و کم خونی، در یک زایمان طبیعی خیلی کمتر از زایمان به طریق  سزارین می باشد.
خطرات و ریسک بیهوشی برای زایمان طبیعی وجود ندارد، درحالیکه برای مادرانی که به روش سزارین زایمان می نمایند این خطرات اجتناب ناپذیر است .
از نظر اقتصادی زایمان طبیعی به نفع مادر، بیمارستان و جامعه می باشد.
درصد ابتلاء به عفونت در بین مادران سزارین شده بیشتر از مادرانی است که زایمان طبیعی نموده اند.
مادرانی که زایمان طبیعی داشته اند در دادن آغوز به نوزاد خود موفق تر هستند چرا که خوردن آغوز یا کلستروم  به عنوان اولین واکسن برای  کودک منافع  بسیاری دارد.
مادرانی که زایمان طبیعی نموده اند در امر شیردهی به نوزاد خود موفق تر از مادرانی می باشند که بطریقه سزارین نوزاد خود را بدنیا آورده اند.
پس از زایمان طبیعی، مادران با انجام ورزشهای مناسب ، به مراتب سریعتر از زمانی که سزارین می شوند، می توانند تناسب  اندام خود را بدست آورند.
بطور متوسط  مدت اقامت مادران سزارینی در بیمارستان دو برابرو نیم  مادرانی است که زایمان طبیعی داشته اند .
بعضی از خانمها دوست دارند در طول مدت زایمان خود کاملاً هوشیار بوده و بطور کامل در جریان روند زایمان قرار گیرند. درمدت انجام عمل سزارین ممکن  است  از بیهوشی عمومی استفاده شود ، در نتیجه  تماس اولیه نوزاد با مادر و شروع شیردهی به نوزاد به تاخیر می افتد.

توصیه های ما مادران باردار:
ترس و هراس بی مورد از زایمان  را از خود دور  کنید .
به منظور کسب اطلاعات بیشتر در مورد حاملگی و زایمان و حل مشکلات خود به افراد مجرب و آموزش دیده در مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنید . آنها قادر خواهند بود شما را راهنمائی کنند.
برای اطمینان از سیر طبیعی حاملگی و تامین سلامتی خود و نوزادتان  حتماً بطور مستمر در دوران بارداری به مراکز بهداشتی درمانی ، ماما و یا پزشک مراجعه و به توصیه های بهداشتی آنان، عمل نمائید.
انجام معاینه داخلی ( توسط پزشک ) در سه ماهه آخر دوران بارداری می تواند به آنها کمک کند تا درمورد نحوه زایمان شما آسانتر تصمیم بگیرند.
رعایت برنامه تنظیم خانواده و فاصله گذاری مناسب بین حاملگیها از نکات حائز اهمیتی است که می تواند در داشتن زایمان ایمن موثر باشد.
استفاده از تکنیکهای پیشرفته مانند سونوگرافی برای ارزیابی وضعیت جنینی و مادر گاهی ضروری است لذا طبق توصیه پزشک حتماً آنرا انجام دهد.
به پزشک یا مامای خود اعتماد کنید و به او اجازه دهید در مورد نحوه زایمان شما تصمیم بگیرد . هرگز به دلیل ترس از درد زایمان که یک امر طبیعی است . سزارین را به زایمان طبیعی ترجیح ندهید.
بخاطر داشته باشید در صورتی باید زایمان شما بوسیله سزارین انجام شود که امکان زایمان طبیعی برایتان وجود نداشته باشد.
ترویج زایمان طبیعی به جای سزارین فقط با بخشنامه و درگیری و زور و تنبیه حل نمی شود
در انتها لازم به تاکید است ترویج زایمان طبیعی به جای سزارین فقط با بخشنامه و درگیری و زور و تنبیه حل نمی شود باید موانع مختلف بر سر راه کاهش سزارین در کشور نظیر رفتارها و باورهای غلط ، نبود امکانات برای انتخاب بهتر افراد، برداشته شوند تا با ایجاد تسهیلات و امکانات مناسب برای همه زنان ، تمامی مادران باردار  بتوانند از زایمان های ایمن بدون درد و روشهای دیگر نظیر زایمان در آب استفاده کنند. باید زایمان طبیعی نیز همانند سزارین برای متخصصین زنان و زایمان داری جذابیت مالی باشد.
     
درست انتخاب كنيد! زايمان طبيعي يا سزارين
شما مادر باردار حتماً تا به حال بارها از خود پرسيده ايد كجا و چگونه بايد زايمان كنم ؟ كدام روش زايمان مناسب تر است؟
زايمان طبيعي
زايمان طبيعي روندي فيزيولوژيك و طبيعي براي تولد جنين است كه نيازي به مداخله پزشكي ندارد وبدون هيچ مداخله اي صورت مي گيرد ،همچنين در زايمان طبيعي به سلامت بدن مادر خدشه اي وارد نمي شود.
به گفته پزشكان متخصص، در بارداري ها همواره اولويت با زايمان طبيعي است و مشاوره قبل از بارداري و همزمان با دوران بارداري و مراقبت از مادر در طول بارداري از نكات مهم و قابل توجه است كه گاهي به آن بي توجهي مي شود.

سزارين
زايمان سزارين به صورت تولد جنين از راه برش ديواره شكم وديواره رحم تعريف مي شود. از آنجا كه زايمان طبيعي براي مادر و نوزاد خطرات كمتر و هزينه كمتري در بر دارد، مناسب ترين روش مي باشد. از طرفي سزارين يك جراحي غيرانتخابي است كه با شكافتن پوست جدار شكم، عضلات زير آن و جدار رحم همراه است كه از اين طريق جنين خارج مي شود.
همان طور كه از اسمش پيداست سزارين روندي غيرطبيعي است كه مادر نوزاد سالم را به دنيا مي آورد ولي روند اين جراحي با بيهوشي و بي حسي همراه است و متاسفانه گاه براي مادران عوارض جبران ناپذيري را ايجاد مي كند.
در كشورهاي پيشرفته زايمان به روش سزارين در صورتي انجام مي گيرد كه جان مادر و نوزاد در خطر باشد. به طورمتوسط، ۱۰ درصد زايمان ها در جهان به روش سزارين انجام مي شود،طبق آمار رسمي در ايران حدود ۲۵ تا ۳۵ درصد زايمانها به صورت عمل جراحي يعني سزارين صورت مي گيرند، در حالي كه طبق آمار غير رسمي در ايران سزارين چندين برابر ساير نقاط جهان است.

امروزه در برخي از بيمارستان هاي ايران اين آمار حتي ۱۰۰ در صد نيز گزارش شده است برخي متخصصين علت افزايش گرايش زنان به انتخاب سزارين را فرار از درد زايمان اعلام كرده اند. در حالي كه عمل سزارين خود با درد فراوان همراه است و عواقب منفي متعددي نيز به همراه دارد.

دكتر مريم افراخته، عضو هيأت علمي دانشگاه شهيد بهشتي در اين رابطه مي گويد: در روش زايمان سزارين عضلات بدن بريده مي شود. به اين معني كه در گذشته با وجود مشكلاتي مانند كوچك بودن لگن مادر، قرار گرفتن جفت در كانال زايماني و اين موارد باعث مي شد كه هم مادر وفرزند هر دو فوت كنند به همين دليل روش سزارين ابداع شد و كم كم پيشرفت كرد والبته امروزه با تجويز پزشك اين عمل جراحي براي حفظ سلامت مادر يا نوزاد انجام مي شود.
لازم به ذكر است ؛از آنجاكه خطرات عمل جراحي براي مادر خيلي كاهش يافته است (به علت امكانات بيهوشي، انتقال خون و آنتي بيوتيكها) به طبع آن مراقبتهاي نوزادي نيز پيشرفت كرده و خطرات سزارين براي نوزاد نيز كاهش يافته است.
همچنين روشهاي بهتري براي تعيين سلامت جنين در حين دردهاي زايماني وجود دارند. بنابراين بامشاهده علايم خطر براي جنين ويا مادر در حين دردهاي زايماني مي توان فوراً او را سزارين كرد ، در حالي كه اين امكانات در۲۰ سال پيش وجود نداشت. البته برخي از پزشكان به خاطر اينكه ريسك يك زايمان مثلاً با دستگاه (واكيوم و يا فورسپس) را متحمل مي شوند و روش زايمان طبيعي را انتخاب مي كنند.

گفتني است ؛ برخي از مادران بر اين باورند سزارين يك عمل جراحي ساده است ؛ در صورتي كه علت ديگر افزايش تعداد سزارين، خود مادران باردار هستند. متأسفانه برخي از خانمها سزارين را پديده اي، عادي مي پندارند و تصورشان بر اين است مي كنند با پيشرفت علم پزشكي بايد از روش سزارين براي زايمان استفاده كنند. برخي از مادران باردار نيز فكر مي كنند سزارين براي نوزادشان بهتر است؛ چرا كه فشار برروي سر بچه وارد نمي شود به شكل انتخابي اين عمل جراحي را انتخاب مي كنند.
دكتر مريم كاشانيان ، مدير بيمارستان دوستدار مادر، در اين باره مي گويد: با اين حال اگردر سزارين سلامت مادر به خطر بيفتد مي بايست سزارين انجام شود چون با توجه به اين مسئله نبايد قاطعانه سزارين را رد كنيم. چون در برخي از موارد باتوجه به تجويز پزشك، سزارين براي مادر تشخيص داده مي شود.اما باتوجه به پيشرفته شدن جراحي هاي امروزي عوارض سزارين با تجويز پزشك كاهش يافته است. ولي به هر حال عوارض هر عمل جراحي اجتناب ناپذير است.
مدير بيمارستان دوستدار مادر مي افزايد: اگر زايمان به شكلي باشد كه هيچ مداخله اي صورت نگيرد زايمان به شكل فيزيولوژيك مسيرش را طي مي كند و فقط در مركز دوستدار مادر بيمارستان شهيد اكبرآبادي، مادران مي توانند از روش هاي زايمان هاي طبيعي زايمان بدون درد را برگزينند .
در واقع هر گاه اشكالاتي در روند طبيعي جنين يا نوزاد صورت گيرد و يا در كانال زايماني باشد مانند تنگي هاي لگن ، درشتي بيش از حد جنين و همچنين به طور مثال نوزاد با پا قرار گرفته است يا به عبارتي افت ضربان قلب پيدا كند از روش هاي غير طبيعي براي تولد نوزادان استفاده مي كنند.
شايان ذكر است امروزه در كشورهاي پيشرفته دنيا روش زايمان طبيعي را يك موفقيت بزرگ براي زنان مي دانند و سزارين را يك شكست تلقي مي كنند. البته گذشته از تبعات منفي بالا بودن سزارين ها براي مادران، نبود توجه به جايگاه ماما ها در ترويج و فرهنگ سازي براي مراقبت هاي دوران بارداري و زايمان طبيعي، به بيكاري آنها نيز دامن زده است.

شيوه هاي كاهش درد در زايمان هاي طبيعي و غير طبيعي

روش هاي كاهش درد در زايمان فيزيولوژيك شامل موارد مختلفي از قبيل استفاده از ماساژ، گرما درماني، سرما درماني، آب به صورت هاي مختلف، عطر افشاني و طب فشاري ، طب سوزني ،استفاده ازروش هاي درمان دارويي مانند مسكن ها و روشهاي نخاعي ، هيپنوتيزم وتحريكات الكتريكي است.لازم به ذكر است انتخاب نوع وروش زايمان بي درد براساس وضعيت مادر در اين نوع زايمان انتخاب مي شود.
افراخته ،عضو هيأت علمي دانشگاه در ادامه مي گويد: استفاده از آواهاي موسيقي، حمايت هاي حين زايمان ، استفاده از طب فشاري و طب سوزني رايحه هاي طبيعي چون بابونه وموارد گياهي براي كاستن درد زايمان نيز بسيار مفيد است.
دكتر مريم كاشانيان مي افزايد: براساس پژوهش هاي صورت گرفته زايمان فيزيولوژيك مزاياي بسيار زيادي براي مادري كه پرخطر نباشد، داراست. همچنين مادران بارداري كه در زايمان هاي فيزيولوژيك از سوي همراه شان مورد حمايت هاي عاطفي قرار مي گيرند طول زايمانشان كوتاه تر ودرد زايمان كمتري دارند.
مدير بيمارستان دوستدار مادر اضافه مي كند: گذراندن مراحل قبل از زايمان در وان آب گرم و يا زايمان در آب از مواردي است كه مي تواند در كاهش درد زايمان بسيار موثر است.
البته برخي از اين روش ها نيازمند آماده سازي در دوران بارداري است تا اثر بخشي بهتري داشته باشد مانند كلاس هاي آموزشي به مادر و مشاوره قبل از بارداري كه همزمان با دوران بارداري و مراقبت از مادر در طول بارداري كه ۸ هفته به طول مي انجامد آغاز مي شود. كه اين خوداز نكات مهم و قابل توجه است. چون در اين جلسات مشاوره مراحل مختلف زايمان و فيزيولوژي مادر در دوران بارداري و قبل ازآن براي مادر وهمراهش توضيح داده مي شود.
وي در ادامه مي گويد: مداخله هاي غير طبيعي براي زايمان زنان باردار از جمله اجازه حركت ندادن و يا وصل كردن سرم از مواردي است كه در بيمارستان هاي شهر تهران اجرا مي شود. اين در حالي است كه در زايمان فيزيولوژيك، مادر مي تواند حركت داشته باشد و يا بنشيند . به عبارت ديگر در اين روش ماما يا پزشك متخصص زنان بارداررا حمايت مي كند.
گفتني است ؛مادران باردار در صورت تمايل به استفاده از زايمان بي درد زير نظر متخصص بيهوشي مي توانند از بي حسي نخاعي براي كاهش درد بهره بگيرند.بنابراين در بيمارستان هاي دوستدار مادر اين امكان فراهم شده كه زنان باردار در اتاق هاي مجزا بتوانند زايمان طبيعي بدون درد داشته باشند . در واقع با ايجاد بيمارستان دوستدار مادرميزان رضايتمندي زنان باردار افزايش يافته است.

مراقبتهاي پس از زايمان

زمان ترخيص زائو به طور معمول در زايمان طبيعي ۲۴ ساعت بعد از زايمان و در سزارين ۷۲ ساعت بعد از زايمان دوران نقاهت يا نفاس مي باشد.
دكتر كاشانيان مي گويد: تقريبا نزديك به ۷۰ درصد زنان باردار مي توانند زايمان طبيعي داشته باشند و ۳۰ درصد مابقي نيز زير نظر پزشك متخصص مي توانند اين روش سزارين را انتخاب كنند. اما خطرات بيهوشي براي زايمان طبيعي وجود ندارد، درحالي كه براي مادراني كه به روش سزارين زايمان مي كنند اين خطرات اجتناب ناپذير است. همچنين در برخي از مواقع سزارين نجات دهنده بوده زنان باردار نبايد در مقابل سزارين مقاومت كنند.
زايمان طبيعي يا سزارين؟!
در زايمان طبيعي كودك به طور كامل هوشيار است چون ماده بيهوشي به بدن مادر وارد نشده است. مادراني كه زايمان طبيعي داشته اند در دادن آغوز به نوزاد خود نسبت به مادراني كه به طريقه سزارين نوزاد خود را بدنيا آورده موفق تر هستند؛ چرا كه خوردن آغوز يا كلستروم به عنوان اولين واكسن براي كودك منافع بسياري دارد. همچنين در سزارين ماده بيهوشي از طريق جفت و بند ناف به جنين مي رسد و كودك هنگام تولد ممكن است خواب آلوده باشد و خوب گريه نكند كه خود كمك زيادي در باز شدن ريه هايش مي كند.
زماني كه جنين داخل رحم است مايعي دور جنين است كه به آن مايع آمي نيوتيك گفته مي شود اين مايع در زايمان طبيعي زودتر از بدن نوزاد خارج مي شود يعني كودك در ۲۴ ساعت اوليه تنفس راحت تري دارد ولي درسزارين اين مايع كه ريه جنين است ديرتر دفع مي شود.
دكتر افراخته اشاره مي كند: مدت بستري شدن و توانايي بازگشت به كارهاي عادي و روزمره بعد از زايمان طبيعي خيلي كمتر از سزارين است و مادراني كه زايمان طبيعي داشته اند زودتر به خانواده خود ملحق مي شوند.
البته در سزارين بيهوشي عمومي مي تواند خطراتي را به همراه داشته باشد ولي در زايمان طبيعي از بيهوشي استفاده نمي شود و نوزاد درآغوش مادر قرار مي گيرد و در زايمان طبيعي اين مسئله بسيار مهم است چون مادر وكودك ارتباط اوليه را در همان ساعت برقرار مي كنند.
البته بعضي از خانمها دوست دارند در طول مدت زايمان خود كاملاً هوشيار بوده و بطور كامل در جريان روند زايمان قرار گيرند.migna.ir درمدت انجام عمل سزارين ممكن است از بيهوشي عمومي استفاده شود ، در نتيجه تماس اوليه نوزاد با مادر و شروع شيردهي به نوزاد به تاخير مي افتد.

توصيه هاي پزشكان به مادران باردار
پس پزشكان متخصص مي توانند راهكارهايي را براي كاهش درد و انجام زايمان آسان و مطلوب به مادران توصيه كنند تا زنان باردار در صورت تجويز پزشك به زايمان طبيعي ترغيب شوند. اما و ظيفه اصلي پزشك و ماما در برخورد با زائو آن است كه بتواند يك زايمان طبيعي را از غيرطبيعي بازشناسد.
البته يكي از عواملي كه باعث شده ميزان سزارين در زنان افزايش يابد به دليل ترس از درد زايمان است كه يك كاملا طبيعي است . به همين دليل بسياري از زايمانها منجر به زايمان غيرطبيعي مي شوند ،در صورتي كه اكثر خانمها مي توانند يك زايمان طبيعي داشته باشند. امروزه خوشبختانه با مراقبتهاي دوران بارداري مي توان بسياري از موارد خطرناك براي مادر و جنين را تشخيص داد و به موقع براي حفظ سلامت مادر و جنين اقدام كرد.
پس زنان باردار مي بايست به پزشك يا ماماي خود اعتماد كنند و به او اجازه دهند در مورد نحوه زايمانشان تصميم بگيرد . هرگز به دليل ترس از درد زايمان كه يك امر كاملا طبيعي است زنان باردار نبايد سزارين را به زايمان طبيعي ترجيح دهند و سلامت خود را به خط بيا ندازند.
در واقع تنها درصد معدودي از زنان باردار به علت داشتن شرايط ويژه مي بايست زايمان سزارين را داشته باشند . در حالي كه اكثر يت زنان بار دار مي توانند با بهره گيري از روشهاي زايمان بدون درد يك زايمان طبيعي داشته باشند.
پس با افزايش تعداد بيمارستان هاي دوستدار مادر و همچنين مشاوره هاي پزشي قبل از زايمان مي توانيم مادران باردار را به زايمان به روش هاي بدون درد ترغيب كنيم . همچنين در بسياري از كشورهاي پيشرفته پزشكان متخصص براي ترغيب مادر به زايمان طبيعي با وي گفت و گو مي كنند كاري كه بنظر مي رسد در كشور ما نيز بايد جدي گرفته شود تا مادران بارداربا تجويز پزشك سلامت خود و كودكانشان در انتخاب روشهاي بارداري درنظر بگيرند.

  هشدار محافل علمی نسبت به عمل سزارین
● «سزارین» انتخاب تك فرزندها
اغلب خانواده های ایرانی پرجمعیت بودند. دكتر «جواد پیروز بخت» متخصص زنان و زایمان خود به یكی از این خانواده های پرجمعیت تعلق دارد، اما به عقیده او حالا كه تك فرزندی ایده خیلی از جوان ها شده ، زنان جوان هم ترجیح می دهند نخستین و تنها زایمانشان بدون درد باشد.
كاهش درد، انگیزه اغلب زنان برای انتخاب زایمان به شیوه سزارین است. دكتر پیروز بخت می گوید: «آنچه این زنان به آن بی توجهند این است كه هر دو زایمان با درد همراه است.
در زایمان طبیعی این درد قبل از وضع حمل است و در سزارین درد بعد از زایمان به وجود می آید كه بسیار شدید تر از درد زایمان طبیعی است. ضمن این كه درد زایمان طبیعی چون متناوب است بین فواصل درد برای فرد امكان استراحت هست، اما درد زایمان سزارین این طور نیست و زمان زیادی باید بگذرد كه اثر داروهای بیهوشی ، مصرف آنتی بیوتیك ها و ... كه بر روی شیردهی نیز مؤثر است، ازبدن مادر خارج شود. در زایمان طبیعی خونریزی كمتر است. احتمال عفونت و آمبولی كاهش می یابد و نیاز نیست بیمار آنتی بیوتیك زیادی مصرف كند.
بازگشت سریع عضلات بدن به فرم طبیعی، بازگشت سریع تر به محیط خانواده و شروع زندگی عادی و كاهش هزینه درمان ، از دیگر محاسن زایمان طبیعی است. دكتر پیروز بخت می گوید:« زایمان طبیعی به نوزاد فرصت می دهد خود را با محیط خارج از رحم تطبیق دهد. در واقع انقباض های طبیعی رحم هنگام زایمان، سبب كنار آمدن تدریجی نوزاد با محیط خارج از رحم می شود.»

● زایمان بدون درد
▪ آیا زایمان طبیعی عوارضی هم دارد كه در گرایش زنان به انتخاب سزارین مؤثر است؟
در یك بیمارستان دولتی ، مادر جوانی كه سه هفته قبل فرزندش را با زایمان طبیعی به دنیا آورده است ، با وجود سلامتی نوزادش، همچنان با تردید به زایمان طبیعی نگاه می كند:« شنیده بودم كه در زایمان طبیعی نوزاد از ناحیه سر آسیب می بیند و فشار دهانه رحم روی سر نوزاد سبب كند ذهنی او درآینده می شود.» حالا او گمان می كند كشیدگی سر نوزاد ۲۱ روزه اش ازهمان عوارض زایمان طبیعی است.
بیست دقیقه بعد هر دو نفر ما در اتاق دكتر « بهرامیان » ، متخصص و جراح زنان و زایمان به توضیحات او درباره عوارض زایمان طبیعی گوش می دهیم: « اگر زایمان طبیعی درست انجام نشود و زیر نظر پزشك نباشد، می تواند سبب مرگ نوزاد شود. برای مثال اگر بند ناف پیچیده شده باشد و پزشك نتواند به موقع واكنش نشان بدهد، جان نوزاد به خطر می افتد. گاهی درست كنترل نشدن زایمان طبیعی ممكن است موجب خونریزی شدید و سپس كم خونی مادر شود.» اما به اعتقاد دكتر بهرامیان هیچ سند معتبر و علمی ای وجود ندارد كه نشان بدهد زایمان طبیعی روی هوش نوزاد تأثیر می گذارد و یا سبب كم هوشی او و فشار آمدن به سر نوزاد می شود: « معمولاً به علت نرمی جمجمه سر نوزاد به هنگام زایمان طبیعی ممكن است كمی كشیدگی در این ناحیه به وجود بیاید كه بعد از تولد و در مدت كمتر از یك ماه با رشد نوزاد برطرف می شود.»
كاهش درد زایمان طبیعی به جای جایگزین كردن كامل شیوه سزارین، اقدامی است كه در حال حاضر در بسیاری از كشورها انجام می شود. زایمان بی درد یكی از روش های مطمئنی است كه در كشورهای اروپایی از آن استفاده می شود. در این روش مواد بی حس كننده به داخل كانال نخاع تزریق می شود و بیمار می تواند زایمانی بدون درد داشته باشد.
روش دوم استفاده از مواد بیهوشی استنشاقی است. مثلاً در مواردی كه درد شدید می شود، می توان از گاز N۲O (گاز خنده) برای تسكین درد و كاهش هیجان و استرس بیمار با رعایت اصول پزشكی بیهوشی، استفاده كرد. كمك گرفتن از وسایلی نظیر « فورسپس » و « وكیوم » هم می تواند در كاهش درد زایمان طبیعی و وضع حمل راحت تر مادر مؤثر باشد. »

● آنچه پزشكان می خواهند
پزشكان، مادران را به استفاده از شیوه سزارین ترغیب می كنند. این مسئله به همراه تصور زنان از زایمان طبیعی، سبب افزایش زایمان به شیوه سزارین در كشور می شود. « ناهید خداكرمی » مدیر انجمن مامایی كشور، علت را ناشی از قرار نگرفتن ماما در جایگاه اصلی خودش می داند:« از آنجا كه زنان كشور از همان ابتدای دوران بارداری خود به متخصص زنان و زایمان مراجعه می كنند، اغلب زایمان ها به صورت سزارین انجام می شود. زیرا پزشكان متخصص، بیماران را به عمل سزارین تشویق می كنند. حتی در برخی از بیمارستان های دولتی پزشكان متخصص با بیماران خود قراردادهای مالی جداگانه می بندند كه خارج از لیست بیمه است و این باعث ادغام بخش خصوصی و دولتی شده است. »
برای یك زایمان طبیعی، پزشك باید چند ساعت وقت بگذارد. علاوه بر این، زایمان ممكن است در هر ساعت از روز یا شب اتفاق بیفتد. دكتر « پیروزبخت » به این موارد، نكات دیگری را هم اضافه می كند:« تفاوت دستمزد بین زایمان سزارین و طبیعی، ترافیك ، مسافت های طولانی ، مشكلات و گرفتاری های كاری پزشك، تعداد مراجعان و رسیدگی به وضعیت همه آنها، شاید سبب شود همكاران پزشك ترجیح بدهند بیماران به شیوه سزارین وضع حمل كنند كه زمان آن از قبل مشخص می شود و وقت گیری های زایمان طبیعی را هم ندارد. »
دكتر « بهرامیان » متخصص و جراح زنان و زایمان معتقد است:« انتخاب شیوه زایمان در یك رابطه دو طرفه پزشك و بیمار قرار دارد. وقتی بیمار با وجود توصیه پزشك به زایمان طبیعی، اصرار به سزارین دارد، پزشك كاری نمی تواند بكند. بنابراین هر چه با آموزش های عمومی سطح آگاهی زنان را بالا ببریم، پزشكان نیز در نهایت تابع نظر بیماران خود خواهند بود و جز در مواردی كه از نظر پزشكی انجام دادن سزارین به نفع بیمار است، آن را توصیه نمی كنند. »

● نوزادان قیمتی
نوع بیمارستان، مدت اقامت بیمار در بیمارستان، خدمات بهداشتی و پزشكی ارائه شده به بیمار، شهرت پزشك، و توافق بیمار و پزشك در تعیین هزینه انواع زایمان مؤثر است.
هزینه زایمان طبیعی در بیمارستان های دولتی برای فرد غیربیمه از ۲۵ هزار تومان به بالا و هزینه زایمان به شیوه سزارین ۹۰ تا ۱۲۰ هزار تومان است. در بیمارستان های خصوصی تفاوت هزینه ها چشمگیرتر است. به گونه ای كه هزینه زایمان سزارین در تعدادی از بیمارستان های خصوصی تهران به بیش از یک میلیون تومان نیز می رسد كه شامل هزینه بیمارستان (اتاق عمل، دارو، بیهوشی) و دستمزد جراح و كمك جراح و مبلغی است كه بیمارستان برای حق جراح دریافت می كند. دكتر« پیروزبخت » می گوید:« در واقع كسانی كه می خواهند پزشك خاصی زایمان آنها را انجام دهد، حاضرند هر مبلغی كه پزشك تعیین می كند، به او بپردازند. »

● مسئولان چه كردند
به دنبال افزایش تعداد زایمان به شیوه سزارین، مسؤولان در سال ۸۲ دستورالعملی برای محدودیت عمل سزارین صادر كردند كه براساس آن عمل سزارین به شرایط اضطراری و خاص محدود می شود. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی اعلام كرد: این دستورالعمل با توجه به تمایل زیاد زنان باردار ایرانی برای عمل سزارین و به منظور كاهش عوارض ناشی از این عمل برای نوزادان، صادر شده است.
بر اساس این مصوبه و بخشنامه آن مقرر شد در صورتی كه بیش از ۲۵ درصد كل زایمان های انجام شده در یك بیمارستان، به روش سزارین باشد، پرداخت حق بیمه آن قطع خواهد شد. صدور این دستورالعمل البته مخالفت هایی را در میان پزشكان و متخصصان زنان و زایمان و بیمارستان ها به همراه داشت، اما بیش از همه زنان به آن اعتراض كردند. در یك نظرسنجی ۸۵ درصد زنان عقیده داشتند دولت حق ندارد نوع زایمان را تعیین كند، اما می توان به جای به كار گرفتن این قبیل روش های بازدارنده، كارهای اساسی تر دیگری انجام داد، از جمله آگاه كردن زنان از عوارض زایمان به شیوه سزارین و فواید زایمان طبیعی، بهبود كیفیت بیمارستان های دولتی كه در آنها زایمان طبیعی در اولویت باشد و تغییر تعرفه ها به گونه ای كه بالا بودن هزینه سزارین، آن را به انتخابی برای طبقه مرفه جامعه تبدیل نكند.

15 پرسش شايع خانم‌ها درباره سزارين

سزارین یعنی چه؟
‌‌سزارین یعنی شكافتن شكم و ایجاد یك برش بر روی رحم زن باردار به منظور خارج كردن جنین از داخل رحم می باشد و ...

شایع‌ترین مواردی كه باعث می‌شود پزشكان از این روش استفاده كنند، چه مواردی است؟
ج: اگر بحث اصرارهای بیجای خانم باردار و خانواده‌اش را كنار بگذاریم، معمولا پزشكان به یكی از 4 دلیل زیر دست به سزارین می‌زنند:
1ـ عدم پیشرفت زایمان یا بحرانی‌شدن شرایط زایمان.
2ـ سابقه سزارین در زایمان‌های قبلی زائو.
3ـ وضعیت استقرار نامناسب جنین برای زایمان طبیعی. (همانطور كه می‌دانید بچه‌ها معمولا با سر از رحم بیرون می‌آیند اما اگر شرایط استقرار جنین به نحوی باشد كه مثلا بخواهد با پا از رحم خارج شود، آنوقت باید برای سزارین اقدام كرد.)
4ـ وضعیت نامناسب و بحرانی تنفس در جنین.

معمولا سزارین در كدام دسته از خانم‌های باردار شایع‌تر است؟
ج: میزان سزارین معمولا در خانم‌هایی كه تا به حال زایمان نداشته‌اند و برای اولین بار می‌خواهند فرزندی به دنیا بیاورند، بیشتر است و البته این میزان با افزایش سن نیز افزایش می‌یابد.

در شرایط غیر اورژانس، چه زمانی برای انجام سزارین مناسب‌تر است؟
ج: مناسب‌ترین زمان در شرایط غیراورژانس، وقتی است كه معیارهای بالینی و آزمایشگاهی برای بلوغ جنین به اثبات رسیده باشد و معمولا وقتی این اتفاق می‌افتد كه سی و نه هفته كامل از تاریخ آخرین قاعدگی خانم باردار گذشته باشد.

آیا برای انجام عمل سزارین نیز مانند سایر جراحی‌های بزرگ، ضرورت دارد كه بیمار چند ساعت قبل از عمل، ناشتا باشد؟
ج: بله، در سزارین نیز ضرورت دارد كه بیمار حداقل 8 ساعت قبل از عمل، ناشتا باشد تا معده خالی شود و عوارض حین عمل مثل آسپیراسیون (برگشت محتویات گوارشی از مری و ورود آن به مجاری تنفسی) اتفاق نیفتد.

حجم خونی كه خانم‌ها در حین سزارین از دست می‌دهند، چقدر است؟
ج: میزان خونریزی در حین عمل سزارین به طور معمول، یك لیتر است و البته بعضی از خانم‌ها ممكن است خونریزی تا یك و نیم لیتر را هم تجربه ‌كنند. به همین دلیل است كه معمولا یك تا دو لیتر سرم رینگر لاكتات و یا سرم قندی نمكی در طی عمل و بلافاصله بعد از عمل به بیمار تزریق می‌شود.

مدت زمانی كه لازم است زائو بعد از انجام عمل سزارین ناشتا باشد، چقدر است؟
ج: معمولا بیمار باید 24 ساعت بعد از انجام این عمل جراحی، ناشتا باشد تا شانس بروز آسپیراسیون به حداقل برسد و همچنین، از آنجایی كه احتمال بروز عوارض بعد از زایمان نیز طی 24 ساعت اول بعد از سزارین بالاست، بهتر است كه بیمار در طی این 24 ساعت ناشتا بماند و غذایش را صرفا از طریق سرم‌های خوراكی دریافت كند.

پس از سزارین، زائو تحت چه شرایطی از اتاق ریكاوری خارج می‌شود؟
ج: شرط اول خروج از ریكاوری این است كه زائو كاملا به هوش آمده باشد و شرط بعدی این است كه خونریزی‌اش به حداقل كاهش پیدا كرده باشد. ضمنا فشار خون بیمار نیز باید به شرایط پایداری رسیده و ادرارش هم باید جریان پیدا كرده باشد، حداقل به میزان 30 سی سی در ساعت.

آیا در شرایط معمول پس از سزارین باید داروی خاصی برای بیمار تجویز شود؟
ج: بله، تا زمانی كه بیمار در بیمارستان بستری است معمولا هر شش ساعت آنتی‌بیوتیك وریدی دریافت می‌كند و بعد از ترخیص از بیمارستان نیز می‌توان تا هفت روز برای بیمار آنتی بیوتیك خوراكی تجویز كرد.

سوند ادراری را چه مدتی بعد از سزارین، بیرون می‌آورند؟
ج: در شرایط طبیعی، سوند فولی را باید 12 ساعت بعد از عمل و یا صبح روز بعد از عمل خارج كرد.
پس از چه مدتی، بیمار می‌تواند از تخت پایین بیاید و شروع به راه رفتن كند؟
ج: حركت دادن بیمار را باید هر چه زودتر شروع كرد. در بیشتر موارد، درست روز بعد از عمل، بیمار باید حداقل دو بار و با كمك همراه از تخت خارج شود. در روز دوم بعد از عمل، بیمار می‌تواند با كمك همراه در بخش قدم بزند. با حركت دادن زودرس بیمار، شانس ایجاد لخته‌های خونی در عروق بیمار و به حركت افتادن این لخته‌ها در مسیر گردش خون به حداقل می‌رسد.

آیا بیمار می‌تواند غذا خوردنش را بلافاصله با صرف غذاهای معمولی شروع كند؟
ج: نه، در اكثر بیماران رژیم مایعات روز بعد از عمل شروع می‌شود و در روز دوم بعد از عمل معمولا رژیم غذایی عادی آغاز می‌شود. اما در مواردی كه داخل شكم، دستخوش دستكاریهای شدید شده باشد و یا عفونت‌های گسترده‌ای اتفاق افتاده باشد، معمولا رژیم غذایی مایعات نیز با تاخیر آغاز می‌شود.

شستشوی محل بخیه‌ها از چه زمانی بلامانع است؟
ج: از روز سوم به بعد، دوش گرفتن برای این محل نیز بلامانع است اما تا قبل از آن، محل بخیه‌ها باید هر روز معاینه شود و با مواد ضد عفونی‌ كننده‌ای مانند بتادین شستشو داده شود و پانسمان گردد. بخیه‌ها را به طور معمول در روز چهارم بعد از عمل بیرون می‌كشند.

شایع‌ترین عوارض احتمالی سزارین چیست؟
ج: عوارض بیهوشی نظیر آسپیراسیون (برگشت محتویات گوارشی به مجاری تنفسی) و آسیب‌های ریوی ناشی از آن، عفونت‌های موضعی، عفونت‌های گسترده، خون‌ریزی شدید، لخته‌شدن خون در عروق خونی و به جریان افتادن این لخته‌ها در مسیر جریان خون كه البته بسیار خطرناك است، صدمه دیدن دستگاه ادراری، وارد آمدن آسیب‌هایی به مغز یا نخاع بچه و شكستگی‌های استخوان جمجمه، ران و اعضای دیگر بچه.
معمولا چند روز بعد از سزارین، زائو ترخیص می‌شود؟
ج: در صورتی كه عوارض بعد از زایمان وجود نداشته باشد، مادر می‌تواند در روز سوم یا چهارم بعد از زایمان از بیمارستان مرخص شود. در نخستین هفته بعد از زایمان، فعالیت‌های مادر باید به مراقبت از خود و بچه‌اش محدود شود و نخستین ویزیت بعد از زایمان نیز بهتر است كه سه هفته بعد از ترخیص باشد.

  =======================
همشهری/تندرستی/پزشكان بدون مرز/ویکی پدیا/میگنا/کیهان
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

مريم
Iran, Islamic Republic of
من اصلا زايمان طبيعي راقبول ندارم
BITA
manham zayman tabiyi ro aslan ghabol nadaramvahshatnake miri on donya miyay ama tosezariyan bihoshi fagat badeamal yekam bayad dardeshro tahamol koni
نرگس
من در هیچ شرایطی حاظر نیستم زایمان طبیعی انجام بدمٌٍ
چرندنگو زمان قدیم نیست که کسی به این راحتی بمیره
زهرا
سلام این چرندیات چیه توی اینترنت می نویسید من پسرم را سزارین کردم هیچ مشکلی نه برای خودم نه پسرم پیش نیومد الان هم پسرم مدرسه تیزهوشان میرود خودم هم ظرف پنج روز از رختخواب پا شدم و سلامت کامل بدست آوردم ولی دوستم طی زایمان طبیعی هم بچش خفه شد هم خودش ایست قلبی کرد خانم دیگری طی زایمان طبیعی دست بچش شکست و برای همیشه معیوب ماند. سزارین یک روش کاملا مطمئن و بی خطر است قدیم خیلی زنها و بچه ها طی زایمان طبیعی می مردند. این یک واقعیت است و شما مردم را گول نزنید.
مهتاب
واقعیت اینه که زایمان طبیعی خیلی بهتره. هر چی باشه روشی که خدا برا انسان گذاشته بهتر از روشیه که انسان برا خودش کشف کرده ولی زن های امروز با تحرکی که دارند و تغذیه ای که میشن و از نظر ژنتیک دیگر به سختی میتونن یه بچه سالم ....
م
خانم من کلی درد کشید(6ساعت) . آخرش هم مجبور شدن سزارین کنند
شاپرک رضایی
من زایمان طبیعی کردم فیستول رکتوواژینال گرفتم3باره عمل کردم هنوز خوب نشدم
لیلا
من خودم ماما هستم در کشور های دیگه روش های طبیعی متنوعه زایمان در آبٰ. روی توپ و همسر کنار خانمشه خیلی حمایت میشه از زائو اما اینجا اگر هم محدود اینچیزا باشه کلی باید پول بدی بعدشم میری سزارین .پس معلومه بهتره همه از اول سنگین و رنگین برن سزارین تا در آینده هم سیستوسل و رکتوسل نگیرند
یسنا
من 38فته باردارم منم اماده بری عمل هستم اما نظرات منو کمی توفکر انداخت اخه طبیعی میگن افتادگی...داره چیکارکنم
زینب
Iran, Islamic Republic of
سزارین کن مطمئن باش پشیمان نمیشی فقط بعداز عمل یه کمی درد میکشی که با درد طبیعی خیلی فرق میکنه من هردوتاشم امتحان کردم
نگار
Iran, Islamic Republic of
سلام من کاملا زایمان طبیعی رو قبول دارم و خودم هم طبیعی زایمان کردم واقعا راضیم اگه ادم با برنامه ریزی و زیر نظر یه فرد مجرب باشه بهترین روشه .اگه میدیدین چطور مثل گوسفند شکم رو پاره میکنن و دست رو توش میچرخونن این حرفو نمیزدین تو شهر ما تو یکسال دوازده نفر به خاطر عوارض پنهان بعد سزارین مردن
مهرنوش
United States
اگه به نادرات بخوایم فکر کنیم تو هر دوتا مواردی هست که ادم بخواد بترسه ولی توی زایمان طبیعی این موارد خیلی خیلی کم به مرگ ختم می شه اما تو سزارین یک اشتباه مساوی با مرگ مادره.من خودم تو خانوادم فقط دو مورد مرگ داشتم تو سزارین.اولی تشنج بعد از عمل کرد و رفت تو کما و بعد از یک هفته عمرش رو داد به شماو دومی به دلیل بریده شدن روده توسط دکتری مجرب ، بعد از سه روز فوت شد .چند نفر هستن الان که با زایمان طبیعی که خدا واسه زن گذاشته بمیرن ؟ شما مرگ و ترجیح میدین یا یه سری مشکلات زنانه که زودم رفع می شه ؟
زهرا
Iran, Islamic Republic of
من روی تفاوت زایمان طبیعی و سزارین تحقیق کرده ام نتایج حیرت آور بود همکار محترمی که فرمودند زایمان طبیعی باعث سیستوسل و رکتوسل می شود اگر نتایج حیرت آور این تحقیق را می دیدند به این راحتی سزارین را حتی از نوع انتخابی آن ترویج نمی کردند. تاتید می کنم ما مشکل زایشگاه مناسب داریم.
نا ریا
United Kingdom
سلا م من سزارین کرد م 2 تا بچه هیچ مشکلی ندارم
arezo
من چهار بار سزرین شده ام و اکنون مشکلات جسمی و درد دارم احتمال چه خطراتی با وجود فعالیت زیاد و مداوم مرا تهدید می کند لطفا پاسخ را به ایمیل من بفرستید
دنیا
سلاممن 2تا زایمان طبیعی داشتم.رواولی اصلا درد نداشتم از همه چیز راضیم رو دومی داغون شدم.تنهآ چیزی که منو خیلی ناراحت میکنه....من عمرا اجازه نمیدم دخترام طبیعی زایمان کنند.نظر شخصص
الی
من وقتی مطالبوخوندم از زن بودنم بدم اومد. اما بتدریج با خوندن نظرات دوستان که از سزارین راضی بودن اروم شدم.
بابا شاید یکی زایمان نکرده چرا انقد میترسونید..
وقتی سزارین هست چرا روش سنتی روتجربه کنم..
عاطفه
Iran, Islamic Republic of
زایمان طبیعی خیلی عالیه اما نه توی ایران..تو کشورهای خارجی هم علمشو دارن هم تجهیزات بهتری هست مثل زایمان در آب و..اما متاسفانه توی ایران به خاطر مدرک گرایی دکترا تقلبی اند و نمی تونند زایمان طبیعی رو سالم انجام بدن..توی ایران سزارین بهترین روشه..همون آمپول فشاری که واسه زایمان طبیعی میزنن کلی عوارض داره..دوست من رتبه کنکورش نه هزار بود ولی به خاطر فرزندجانبازی الان داره پزشکی میخونه همچین دکتری سطح علمیش پایینه و باعث مرگ آدما میشه ...متاسفم واقعا
نادیا
Iran, Islamic Republic of
عالی بود ازعمل سزارین هم منصرف شدم
مهسا
Iran, Islamic Republic of
متاسفانه یکی از اقوام ما در زایمان فرزند دوم که سزارین بود یک ماه بعد دچار سکته مغزی شد
ملیسا
Iran, Islamic Republic of
سلام من هنوز باردار نشدم ولی بدلیل اینکه به محض دیدن خون تشنج میکنم میخوام سزارین بشم مشکلی برای خودمو کودکم پیش نمیاد
مادر آينده
Iran, Islamic Republic of
من هفته 38 هستم،با خوندن اين مطالب خيلي ترس برم داشته، تعريف زيادي از زايمان طبيعي هم نشنيدم، واقعا كدوم يكي بهتره؟كدوم يكي ارزش امتحان كردن داره؟
Iran, Islamic Republic of
دوست عزيز من هم ده سأل پيش سزارين شدم خدا رو شكر تا حالا مشكلي نداشتم پسرم هم شاگرد ممتاز كلاسشونه أصلا به أين حرفها توجه نكن ، اميدوارم به خوبي و خوشي نيني گلت را بدنيا بياري
Iran, Islamic Republic of
همه ی اینا چرنده بچهی اول طبیعی خوبه چون سره بچه ی اول طبیعی درد نداره ولی بچه ی دوم سزارین رو پیشنهاد میکنم
حدیث
Iran, Islamic Republic of
سلام
مادر من هم تجربه طبیعی داشته هم تجربه 2 تا سزارین به من پیشنهاد کرده که سزارین کنم چون با وجود اینکه خواهر و برادرم را در سن بالا باردار شد و سزارین کرد ولی الان هیچ مشکلی نداره.
شما گفتید عوارض زایمان طبیعی اینهاست
صدمه به پیشابراه و مقعد، افتادگی رحم و بی‌اختیاری ادرار

به نظر من عوارض سزارین خیلی قابل تحمل تر از اینه که آدم توی یه مهمونی بی اختیار خودشو خیس کنه!!!!

عوارض سزارین چسبندگی جای بخیه هاست که باروش های جدید که توی بیمارستانهای خصوصی انجام میدن اصلا بخیه وجود نداره ...
تازه اگر هم چسبندگی ایجاد شه فوقش یه عملی هستش که خیلی راحت تر از اینه که بخوایی صدمه دیدن به مقعدت را درمان کنی ...
مثل یکی از آشناهای ما که بعد از زایمان طبیعی مجبور شد بره عمل کنه چون زایمان باعث شد مقعدش بیرون بزنه ...
به نظر شما حالا این مادر میتونه به بچش شیر بده؟؟؟؟؟!!!!
یا راحت بشینه یا راه بره؟؟؟!!!!!

نظر دوستی را که گفته توی کشور ما علمش را ندارن رو قبول دارم ... واقعاً ماماها و دکترای ما فکر می کنن اگر به طرز وحشیانه ای بیفتن روی شکم مادر بدبخت و داغونش کنن این خیلی طبیعیه!!!
مثل خواهر جاریم که از فشار زیاد کلیه هاش خونریزی کرد و دور از جون همتون فوت کرد.

می دونم که کاری که خدا قرار داده خیلی بهتره و زایمان طبیعی را قبول دارم اما با روشی که اینجا کار می کنن مخالفم و ترجیح میدم عوارض سزارین را قبول کنم هرچند تا الان هیچ کس را ندیدم که بعد از سزارین عوارضی واسش رخ داده باشه...
ایدا
Iran, Islamic Republic of
با نظر شما موافقم دوست عزیز. خدا به انسان عقل و خرد داده تا دانش کسب کنه و بهتر و راهتر زندگی کنه و یکی از این راهتی ها در زندگی ابداع روش سزارین هست
ریحان
Iran, Islamic Republic of
سلام من 3یار سزارین شدم.وبچه چهارم هم باردارم.میخاستم بدونم بعدازسزارین چهارم میتوانم کلیه احداکنم باتشکرسن 34سال قد158
من
United States
احدا نه، ولی میتونی اهدا کنی!!!
الي
Iran, Islamic Republic of
من در سزارين دوم با دجار اشكالات سيستم عروقي شدم وتا مرك بيش رفتم...
روشنک
Iran, Islamic Republic of
سلام دوستان عزیزم
من دو سال پیش زایمان طبیعی کردم
به نظر من بهترین زایمان اس
الهام
Iran, Islamic Republic of
سلام به همه،من زایمان اولم طبیعی بود چون زایمان زودرس بود و کیسه ابم پاره شد،بهم امپول زور دادن،و درد وحشتناکی تحمل کردم خوشبختانه بچم کوچیک بود راحت بدنیا اومد اما بنظرم زایمان طبیعی بدون امادگی خیلی عذاب اوره و خطرناک،دوستایی که میخوان به روش طبیعی زایمان کنن حتما قبلش کلاسای مخصوص رو برن و مامای همراه بگیرن تا زایمان راحت تری داشته باشن
فندق
Iran, Islamic Republic of
خودت فمیدی چی نوشتی؟؟؟. باین نظرت دیگه کاملن همه فمیدن چی خوبه چون خیلی خوب بیان کردی آش جو بلغور کردی داداج
nasnas
Iran, Islamic Republic of
با عرض سلام به متخصین اقایان وبهیاران در هنگام ایجاد کردن و شکل گیری بچه وکودک اقای پزشک وقتی به بیمار در هنگام زایمان در ایران بند ناف دور گردن نوزاد پیچ خورده پاه را شدید از هم فاصله میدهند تا پابسته بند ناف کشش بسته به تخت تا بند جفت جدا شه و پرتو نگاری super max انجام نمیدهن چون روغن مصرف نبوده و شش استفاده کند بد چند روز دیگر زنده نبود اثار که پزشک در شوک به جنین مدهند با محکم به شکم با کف دست با تشنج کرده در صورتی لنفوستی از استشاق از راه نایژه نه الکترون زگافی
فندق
Iran, Islamic Republic of
نظرم بالا ثبت شد اون برا شما بود nasnas👆
خدایی هذیون گفتی آ😒از خاب پریدی اومدی کامنت گذاشتی😂
sima
Iran, Islamic Republic of
من سزارین کردم توی بیمارستان خصوصی و یه دکتر مجرب
بعد از مدتی سمت چپ شکم ام باد کرد
بعد از چند ماه درد ام برطرف نشد
رفتم سونو
روده ام مشکل پیدا کرده
خانم
Iran, Islamic Republic of
زایمان طبیعی خیلی تحقیرآمیزه و بخشنامه کردنشم حقارت بارتر
منظورمو که کامل میفهمین! نه؟....
لیلا
Iran, Islamic Republic of
واضحه که با نوشتن این مطالب فقط قصد گمراه کردن دارید. از چندتا ماما شنیدم که گفتن بهمون میگن باید ترویج زایمان طبیعی بکنید. اما خود ماماها هم سزارین میکنن. مهمترین ضرر زایمان طبیعی غیر از درد و افسردگی بعد از زایمان گشاد شدن و تغییر شکل واژن هست که مشکلات زیادی به همراه داره. اینم بگم که مجبورید بین بد و بدتر بد رو انتخاب کنید.
مریم
Iran, Islamic Republic of
سلام،من دوسال قبل جراحی کبدداشتم آیا باتوجه به داشتن جراحی قبلی میتونم بدون پرداخت هزینه سزارین کنم
گلی
Iran, Islamic Republic of
چرت چرا میگید من سزارین داشتم فردای عمل کارامو انجام دادم بازار هم رفتم اما دوستم طبیعی تا چند ماه نمیتونست بشینه اصلا
امیر
Iran, Islamic Republic of
یکی از دلایلی که اصلا در جایی ذکر نمیشود اینست که بدلیل اینکه خانمها فکر میکنن در سزارین بدنشون پوشیده تر هست و نامحرم اونها را نمیبیند،برای همین ترجیح میدن سزارین بشن ،لطفا یه نظر سنجی محرمانه بزارین و بعد درصد بالای این موضوع را ببینید ،در حال که خانمها نمیدانند در هر عملی چه طبیعی و چه سزارین ،بدن اونها را برهنه میکنن وبیشتر وقتها مرد حضور دارد وشاهد ونظارت گر پرپ ودرپ کردن بیمار هست که انشاالله با اجرای طرح انطباق خواهید دید که زایمان طبیعی بیشتر خواهان دارد،که مملکتی که ادعای اسلام دارد واقعا جای تاسف دارد که به این موضوع خیلی عادی نگاه میشود و زن محجبه که عمری مواظب بوده بدنش وتار مویش را کسی نبیند براحتی لخت و برهنه میکنن و حرمت یک بیمار را میشکنند و زنان هم که دارای حیا ،و این رازها را در خودشان حبس میکنند و و یک نظر سنجی دیگر بگذارید که آیا مردان میدانند که در اتاق عمل با ناموس آنها چگونه برخورد میشود؟که مطمئنا اینهم آمار بالایی دارد
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
در نهان به آنان دل می بندیم ؛ که دوستمان ندارند و در آشکار از آنان که دوستمان دارند غافلیم شاید این است دلیل تنهایی ما... دکتر علی شریعتی