پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 25 Apr 2024
تاریخ انتشار :
دوشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۳ / ۲۳:۰۱
کد مطلب: 29386
۰

توسعه پذیرش دانشجو در ۳ دانشگاه محدود می شود

به گزارش مهر، دکتر مجتبی شریعتی‌نیاسری صبح امروز در نشستی مطبوعاتی که در محل این وزارتخانه برگزار شد، به سیاست‌های معاونت آموزشی اشاره کرد و گفت: یکی از مصوبات معاونت آموزشی در مورد پردیس‌های بین‌المللی دانشگاه ها این است که امسال آزمون غیرمتمرکز بهمن ماه برای این پردیس ها ممنوع شد و این پردیس ها مهر ماه ۹۴ دانشجو پذیرش خواهند کرد و مهر ۹۵ نیز بر اساس برنامه بازنگری شده پذیرش دانشجو خواهند داشت یعنی در واقع ماموریت پردیس ها از مهر ۹۵ بازتعریف می شود.

لغو مجوز به موسسات غیرانتفاعی 

وی در ادامه به صدور مجوز موسسات غیردولتی اشاره کرد و ادامه داد: سال گذشته مجوزی به این موسسات ارائه نشد و در حال حاضر نیز به این موسسات مجوزی نمی دهیم.

شریعتی‌نیاسری از دیگر مصوبات معاونت آموزشی وزارت علوم به صدور احکام مسئولین گروه های برنامهریزی آموزشی اشاره کرد و توضیح داد: برنامه ما این است که از نقش اساتید دانشگاهی در برنامه های خود بیشتر استفاده کنیم.

معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه به برگزاری اولین جلسه شورای برنامه ریزی این وزارتخانه اشاره کرد و گفت: در این جلسه چند مصوبه داشتیم که ۷ مورد آن مربوط به برنامه های آموزشی دوره دکترا بود، ۳ مورد هم برنامه های آموزشی دوره کارشناسی ارشد تصویب شد.

ساماندهی رشته های دانشگاه آزاد

وی در ادامه از تشکیل اولین جلسه شورای گسترش آموزش عالی پس از ۱۰ سال خبر داد و تصریح کرد: این شورا بعد از ۱۰ سال تشکیل شد و مصوبات خوبی داشت. یکی از مصوبات آن ساماندهی رشته های دانشگاه آزاد اسلامی بود که فاقد مجوز بودند. دانشگاه آزاد رشته های فاقد مجوز زیادی دارد. در بازه چند ماه گذشته حدود ۸۷۲ رشته فاقد مجوز دانشگاه آزاد بررسی شد، از این تعداد ۳۴۹ رشته تایید شد که ۱۰۸ رشته آن مربوط به رشته های دکترا و ۲۴۱ رشته آن مربوط به مقطع کارشناسی ارشد بود، بقیه رشته ها تصویب نشد.

شریعتی‌نیاسری افزود: همچنین ۲۳ مورد رشته علوم انسانی در شورای تحول بررسی شد و در شورای گسترش تنفیذ شد. همچنین در جلسه شورای گسترش ۴۷ رشته محل دانشگاه پیام نور در مقطع کارشناسی ارشد و همچنین ۹۶ مورد از رشته های دانشگاه های دولتی در مقطع تحصیلات تکمیلی تصویب شد.

پذیرش دانشجو در ۵ موسسه غیرانتفاعی صفر شد

معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به مصوبات منفی که تصویب شده بود اشاره کرد و گفت: در بررسی های به عمل آمده تعداد ۵ مورد از موسسات غیرانتفاعی مجوز پذیرش دانشجوی آنان به صفر رسید. همچنین مجوز پذیرش دانشجوی یکی از پژوهشگاه ها نیز به صفر رسید تا اینکه خود را به امتیاز مطلوب برسانند.

وی ادامه داد: احکام اعضای کمیسیون های آموزشی و پژوهشی شورای گسترش صادر شد که بر اساس احکام صادر شده کمیسیون ها با ساختارهای جدید فعالیت می کنند. ۱۰ گروه تخصصی در زیرمجموعه این کمیسیون های به وجود آمد که می توان به کمیسیون های فنی و مهندسی، علوم انسانی، علوم پایه، کشاورزی و منابع طبیعی، هنر، دامپزشکی، دروس حوزوی، علوم شناختی، نانوفناوری و یادگیری الکترونیکی اشاره کنیم.

شریعتی‌نیاسری ادامه داد: برنامه ما این است که حدود ۱۱۰ نفر از اساتید برجسته دانشگاه ها را در برنامه ریزی شورای گسترش دخالت دهیم و از تجربیات آنها استفاده کنیم.

وضعیت بدهکاری موسسات

معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه به موسسات غیردولتی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ۳۵۸ موسسه غیردولتی داریم که از این ۳۵۸ تا، ۲۷۵ مورد فقط در سال ۸۴ تا ۹۲ مجوز گرفته اند و در حال حاضر وضعیت موسسات غیردولتی به گونه ای است که ۴۰ درصد آنها تعداد دانشجویانشان زیر ۵۰۰ نفر است و به شدت بدهکار هستند. ۱۰ درصد از دانشجویان کل کشور در موسسات غیردولتی هستند و ۳ درصد از دانشجویان تحصیلات تکمیلی در این موسسات تحصیل می کنند.

وی در ادامه افزود: قرار است آئین نامه ای تدوین کنیم که بر اساس آن جذب هیات علمی در موسسات غیرانتفاعی را تسهیل کنیم و تسهیلاتی برای این زمینه قرار دهیم که تا پایان اسفند ماه این آئین نامه ابلاغ خواهد شد.

شریعتی‌نیاسری در ادامه اضافه کرد: تا پایان اسفند ماه موسسات غیرانتفاعی سطح‌بندی خواهند شد و از ۳۵۸ موسسه غیردولتی تاکنون ۱۸ موسسه به دانشگاه ارتقاء یافته که مشمول تسهیلات غیردولتی ها نخواهند شد.

توسعه پذیرش دانشجو در ۳ دانشگاه محدود می شود

معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه افزود: از دیگر برنامه های ما این است که از توسعه کمی پذیرش دانشجو در دانشگاه های خاص (دانشگاه پیام نور، جامع علمی کاربردی، فنی‌حرفه‌ای) جلوگیری کرده و آن را محدود خواهیم کرد. قرار نیست که این دانشگاه ها به صورت وسیع وارد دوره های تحصیلات تکمیلی شوند.

وی به دانشگاه های دولتی اشاره کرد و گفت: طی ۷ سال گذشته ۵۴ دانشگاه مجوز گرفتند که ۴۷ مرکز دانشگاهی ظرف سال ۹۱ تا ۹۲ مجوز آنها صادر شده است و در مجموع می توان گفت بالغ بر ۱۰۰ دانشگاه ظرف ۷ سال گذشته مجوز گرفته اند.

شریعتی‌نیاسری در ادامه به پردیس های بین الملل دانشگاه ها اشاره و خاطر نشان کرد: در حال حاضر ۲۱ هزار دانشجو در یک هزار و ۳۳۳ رشته محل تحصیل می کنند در واقع این پردیس ها به مرکز درآمدزایی برای دانشگاه های دولتی تبدیل شدند که این مطلوب ما نیست. در حال حاضر ۵۳ پردیس در حال فعالیت هستند که غالب آنها برای مرکز دانشگاهی خود درآمدزایی کرده و کیفیت نامطلوب دارند.

معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه به سیر جمعیتی ۱۸ تا ۲۴ سال از سال ۹۰ تا ۱۴۰۴ اشاره کرد و گفت: بر اساس این جدول باید جمعیت ما سیر کاهشی داشته باشد و در سال ۱۴۰۴ جمعیت دانشجویی ما به ۷ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر کاهش یابد. این در حالی است که در سال ۹۳ تعداد جمعیت دانشجویی ما ۴ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر است یعنی ما ۶۰ درصد برنامه هفتم را محقق کرده ایم و این نشان از رشد بی رویه و غیرهدفمند دانشجو دارد.

مصوبات جدید درباره استعداد درخشان

وی در ادامه به آئین نامه استعداد درخشان اشاره کرد و گفت: این آئین نامه به دانشگاه ها ابلاغ شد ولی مورد اعتراض دانشجویان بود و نیاز داشت که آن را بازنگری کنیم. سه تغییر در آئین نامه صورت گرفت و تصویب شد. میانگین معدل کارشناسی ۱۶ و کارشناسی ارشد در آئین نامه قبلی ۱۷ لحاظ شده بود ولی در بررسی که انجام شد معدل کارشناسی ارشد همان ۱۷ باقی مانده و معدل کارشناسی قرار شد با توجه به نظام نمره‌دهی ترازبندی شود. سازمان سنجش جدولی تهیه کرده تا به دانشگاه ها ابلاغ کند که هر دانشگاه با ملاک خود معدل کارشناسی را مشخص و ملاک قرار دهد.

شریعتی‌نیاسری ادامه داد: جدول امتیازات آموزشی و پژوهشی ۷۰ درصد بود که ۱۰ امتیاز آن به پژوهش اختصاص داشت که به ۷ امتیاز کاهش پیدا کرد همچنین شیوه امتیازدهی به مقالات بر اساس آئین نامه ارتقاء دانشگاه بود که این مساله نیز حذف شد. همچنین نمره زبان حداقل ۷۰ بود که به ۵۰ کاهش یافت و این کمک بسیار خوبی برای دانشجویان مستعد است که در آئین نامه قبلی مغفول مانده بود.

معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: همچنین مقرر شد تا پایان برنامه ششم کمک‌های ویژه ای به آموزش عالی در بخش خصوصی شود که بر اساس این برنامه مقرر شد ۳۰ درصد آموزش عالی به غیرانتفاعی ها اختصاص داده شود و همچنین سهم آموزش عالی غیرانتفاعی از تحصیلات تکمیلی به ۲۰ درصد افزایش پیدا کند و اگر این محقق شود باعث می شود که فشار کمتری نیز در پذیرش دانشجو به دانشگاه های دولتی وارد شود.

وی ادامه داد: همچنین قرار شد بر اساس آئین‌نامه استعداد درخشان به دانشگاه های برتر اجازه داده شود ۲۰ درصد دانشجویان ممتاز دوره روزانه و شبانه مقطع کارشناسی را از طریق این آئین نامه بدون کنکور در کارشناسی ارشد جذب کنند ولی دانشگاه های غیربرتر چنین اجازه ای ندارند و مجاز هستند همان ۱۰ درصد پذیرش داشته باشند.

شریعتی‌نیاسری در ادامه به دانشگاه ایرانیان اشاره کرد و توضیح داد: من معتقدم بی توجهی به سه اصل بی‌تقوایی، خودمحوری و تفسیر به رأی از قانون باعث می شود بسیاری از سوءاستفاده ها برای سودجویان در جامعه فراهم شود. یک نمونه از این مصادیق، دانشگاه ایرانیان است که من معتقدم ناشی از بی توجهی به این سه نکته بی تقوایی، خودمحوری و تفسیر به رأی از قانون است.

معاون آموزشی وزیر علوم افزود: مجوز این دانشگاه سال ۸۹ اخذ شده که برای تاسیس یک موسسه ای در امارات متحده عربی بوده که هیچ ربطی به مجوز اخیری که اعلام کردند، ندارد و از زمان آن سه سال نیز گذشته و در واقع منقضی شده است و این دانشگاه مسیر خود را طی نکرده و فاقد مجوز و وجاهت قانونی است و هر اقدامی که انجام دهد به لحاظ قانونی باید پاسخگوی تبعات آن باشد.

وی در خصوص دانشگاه عارف نیز تصریح کرد: درخواست رسیدگی در دستور کار نداریم و چیزی نیز دریافت نکردیم و هر زمان نیز درخواستی در این رابطه دریافت کنیم، طبق ضوابط عمل خواهیم کرد.

شریعتی‌نیاسری از برنامه های معاونت آموزشی به ایجاد مناطق ۱۰ گانه آموزشی در کل کشور، رتبه‌بندی دانشگاه ها، فراهم نمودن تمهیدات جدید جذب هیات علمی در غیردولتی‌ها، واگذاری بررسی رشته های علوم انسانی به شورای تحول علوم انسانی، بررسی جدی برنامه آموزشی دانشگاه‌ها، توجه ویژه به انطباق رشته با بازار کار، تلاش برای بین المللی کردن دانشگاه ها، تغییر مصادیق تفویذ اختیار به دانشگاه ها و برخورد و مقابله با مصادیق غیرقانونی ایجاد موسسات غیرقانونی اشاره کرد و گفت: مقرر شده است تمام رشته های دانشگاه ها که قدمتی بین ۱۰ تا ۳۰ سال دارند، بازنگری شود و اگر در مهلت تعیین شده این بازنگری انجام نشود، پذیرش دانشجو در این رشته ها قرار است به صفر برسد.

معاون آموزشی وزیر علوم اضافه کرد: در حال حاضر ۱۸۲ مرکز آموزش عالی وابسته به وزارت علوم فعال هستند که از این تعداد، ۱۴۰ موسسه آموزشی و ۴۲ موسسه پژوهشی هستند. همچنین ۷۰ موسسه غیروابسته به آموزش عالی و مرتبط با سایر دستگاه ها فعال هستند که از این ۷۰ موسسه، ۱۰ موسسه آموزشی و ۶۰ موسسه پژوهشی هستند. بر اساس میانگین اعلام شده، ۶۰ درصد از کل موسسات منحصرا فعالیت آموزشی دارند بنابراین این معاونت بسیار حساس و مهم است.

نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

ایجاد هر خاطره جدید به مغز آسیب می‌زند!
مطالعه نشانگر عصبی بالقوه برای آسیب اجتماعی در اختلالات روانی را نشان می دهد!
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
از آدمهای حسود؛ متنفر نباشید، دلیل حسادت آنها این است که فکر می کنند شما از آنها بهتر هستید... پائولو کوئلیو