شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 Apr 2024
تاریخ انتشار :
سه شنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۱ / ۱۸:۴۴
کد مطلب: 15561
۲۶
۳۲

هرم سلسله مراتب نیازهای مازلو

هرم سلسله مراتب نیازهای مازلو
میگنا: آبراهام مازلو (Abraham Maslow) نظریه روانشناسی خود را به عنوان «نظریه انگیزه‌های انسان» در سال 1943 ارائه کرد. او افراد موفق بسیاری را مورد مطالعه قرار داد که در میان آن‌ها مشاهیر علمی و سیاسی، دانشجویان برجسته دانشگاه‌ها و … حضور داشتند. او معتقد بود مطالعه افراد ناتوان و بی‌چاره به یک نظریه روان‌شناسی ناتوان و بی‌چاره منتهی می‌شود.

به نظریه مازلو انتقادات مهمی هم وارد است. مثلا گروهی بر این باورند که نیازهای اساسی انسان خطی و سلسه‌مراتبی نیستند و اجزای تغییر ناپذیر هستی انسان‌اند.
آشنایی با نظریه مازلو دید خوبی به فرد می‌دهد ولی نباید آن‌را بیش از حد تعمیم داد و سعی کرد همه رفتارهای انسانی را در چارچوب آن گنجاند.

هرم مازلو  
سلسله مراتب نیازهای مزلو غالباً به صورت یک هرم نشان داده می‌شود. در سطوح پائین‌تر هرم، ابتدائی‌ترین و پایه‌ای‌ترین نیازها و در بالاترین سطح هرم، نیازهای پیچیده‌تر قرار دارند.

مازلو نیازهای اساسی انسان را در یک هرم جای داده است که دارای 5 طبقه است. طبقات پایین‌تر هرم نیازهای حیاتی‌تر و ساده‌تر و طبقات بالاتر نیازهای پیچیده‌تر ولی کمتر حیاتی را نشان می‌دهند. نیازهای طبقه‌های بالاتر فقط وقتی مورد توجه فرد قرار می‌گیرند که نیازهای طبقه‌های پایین‌تر برطرف شده باشند.

هرگاه فردی به طبقه‌ بالاتر حرکت کرد، نیازهای طبقه پایین‌تر چندان مورد توجه اصلی او نخواهد بود. اگر هم به صورت موردی به یک نیاز در طبقه‌های پایین‌تر احتیاج پیدا کند به صورت موقتی اولویت آن نیاز را بالا می‌برد ولی هرگز به صورت دائمی به طبقه پایین‌تر باز نمی‌گردد. به عنوان مثال یک شخص موفق از لحاظ تجاری که کارش را نیز دوست دارد در صورتی که مبتلا به سرطان شود (نیاز طبقه پایین: سلامتی) وقت و انرژی زیادی را برای بهبود یافتن صرف می‌کند، اما همچنان به کار و موقعیت‌اش به عنوان یک فرد موفق خواهد بالید و احتمالا در صورت توان به کارش باز خواهد گشت. هرم سلسله مراتب نیازهای مازلو یا به طور خلاصه هرم مازلو، نظریه آبراهام مازلو نظریه پرداز کلاسیک در مورد نیازهای انسان است.

این نظریه در میان بینش‌ های حاصل از جنبش روابط انسانی در مدیریت مقارن با دوران رکود اقتصادی بزرگ غرب از اهمیت ویژه برخوردار بوده و نظریه‌ای بنیادین محسوب می‌شود.

این نظریه از نظریه‌های محتوایی در مورد انگیزش به شمار می‌آید. نظریه‌ های محتوایی چیستی رفتارهای برانگیخته را شرح می‌دهند و به طور عمده با آنچه در درون فرد یا محیطش می‌گذرد و به رفتار فرد نیرو بخشیده سرو کار دارد؛ به عبارت دیگر این نظریه‌ها، به مدیر نسبت به نیازهای کارکنانش بینش می‌دهند و به او کمک می‌کنند تا بداند کارکنان به چه چیزهایی به عنوان پاداش کار یا ارضا کننده‌ بها می‌دهند؛ در حالیکه نظریه‌های فراگردی چگونگی و چرایی برانگیختگی افراد را توصیف می‌کنند.

به اعتقاد مازلو نیازهای آدمی از یک سلسله مراتب برخوردارند که رفتار افراد در لحظات خاص تحت تأثیر شدیدترین نیاز قرار می‌گیرد.

هنگامی که ارضای نیازها آغاز می‌شود، تغییری که در انگیزش فرد رخ خواهد داد بدین گونه است که به جای نیازهای قبل، سطح دیگری از نیاز، اهمیت یافته و محرک
رفتار خواهد شد. نیازها به همین ترتیب تا پایان سلسله مراتب نیازها اوج گرفته و پس از ارضاء، فروکش کرده و نوبت به دیگری می‌سپارند.



نیازهای انسان
در این نظریه، نیازهای آدمی در پنج طبقه قرار داده شده‌اند که به ترتیب عبارتند از:

اول : نیازهای زیستی
نیازهای زیستی در اوج سلسله مراتب قرار دارند و تا زمانی که قدری ارضا گردند، بیشترین تأثیر را بر رفتار فرد دارند. نیازهای زیستی نیازهای آدمی برای حیات خودند؛ یعنی: خوراک، پوشاک و مسکن. تا زمانی که نیازهای اساسی برای فعالیت‌های بدن به حد کافی ارضاء نشده‌اند، عمده فعالیت‌های شخص احتمالاً در این سطح بوده و بقیه نیازها انگیزش کمی ایجاد خواهد کرد؛

دوم : نیازهای امنیّتی
نیاز به رهایی از وحشت، تأمین جانی و عدم محرومیت از نیازهای اساسی است؛ به عبارت دیگر نیاز به حفاظت از خود در زمان حال و آینده را شامل می‌شود؛

سوم : نیازهای اجتماعی
یا احساس تعلق و محبت؛ انسان موجودی اجتماعی است و هنگامی که نیازهای اجتماعی اوج می‌گیرد، آدمی برای روابط معنی‌دار با دیگران، سخت می‌کوشد؛

چهارم : احترام
این احترام قبل از هر چیز نسبت به خود است و سپس قدر و منزلتی که توسط دیگران برای فرد حاصل می‌شود. اگر آدمیان نتوانند نیاز خود به احترام را از طریق رفتار سازنده برآورند، در این حالت ممکن است فرد برای ارضای نیاز جلب توجه و مطرح شدن، به رفتار خرابکارانه یا نسنجیده متوسل شود؛

پنجم : خودشکوفایی
یعنی شکوفا کردن تمامی استعدادهای پنهان آدمی؛ حال این استعدادها هر چه می‌خواهد باشد. همان طور که مازلو بیان می‌دارد: «آنچه آنسان می‌تواند باشد، باید بشود».
به طبقه‌بندی مذکور دو نیاز « دانش‌اندوزی و شناخت و درک پدیده‌ها » و « نیاز به زیبایی و نظم » نیز اضافه شده است؛ که قبل از نیاز به خود شکوفایی قرار می‌گیرند.
 

 
ویژگی های انسان خود شکوفا:
- حس تشخیص واقعیت، آگاهی از شرایط موجود و واقعی، واقع گرا، قضاوت بی طرفانه و عینی و نه بر اساس طرز تفکر شخصی و متعصبانه.
- طرز نگرش بر مشکلات به عنوان چالشها و شرایطی که نیـاز بـه راه حل دارند و نه به عنوان حربه ای برای شکوه گری و توجیهات فردی.
- نیاز به حریم و تنهایی و توانایی تحمل تنهایی.
- متکی به قضاوتها و تجارب خویش، مستقل، عدم اتکاء بـه فـرهنـگ و محـیـط پـیرامون خود برای شکل گیری عقاید و دیدگاه ها.
- عدم تأثیر پذیری از فشارهای اجتماعی.
- دموکراتیک، منصف و بدون قائل شدن به تبعیض، پذیرش و لذت بردن از تمامی فرهنگـها، نژادها و تفاوتهای فردی انسانها.
- از لحاظ اجتماعی دلسوز و مهربان، دارای خصوصیات انسانی و بشر دوستانه.
- پذیرش افراد همانگونه که هستند و عدم تلاش برای تغییردادن آنها.
- در کنار دیگران راحت بودن، با وجود هر نوع گرایش نا متعارف دیگران.
- خود انگیخته و با اصالت بودن، با خویشتن صادق است، هـمان گـونـه که دوست دارد رفتار می کند و نه آنگونه که دیگران از وی می خواهند.
- شوخ طبع بودن البته حس شوخ طبعی ایی که متوجه خود و یا وضعیت کلی بشریت است و نه دیگران.
- تعداد محدودی دوست صمیمی دارد و نه تعداد زیادی رابطه سطحی.
- علاقه مند به همه چیز حتی امور عادی.
- خلاق،مبتکر و اصیل.
- بدنبال تجارب ناب و دستیابی به موفقیت هایی است کـه اثـری مـانـدگـار از خود بجای گذارد.
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

Iran, Islamic Republic of
خیلی خوب میشد اگر همه ما آدما تو هر جایگاه و هر رابطه و یا هر مقطعی از زندگیمون به این هرم توجه میکردیم اونوقت دیگه خیلی از مشکلات نبودمفهوم اون کلید که تو مثلث خودشکوفایی هست چی میتونه باشه !؟ من که نفهمیدم
حسن ديگه
طیبه
Iran, Islamic Republic of
توی این حرم ی استثنایی وجود داره :
این سلسله نیاز ها ب صورت کلی نیست
یکی است فقط ب انسانیت و معنویت فکر میکنه پس ازهمه نیازاش چشم میپوشه و فداکاری میکنه...مث کسایی ک جونشونو ب خطر انداختن و نیازهاشون ک خانواده و موقعیت خوب اجتماعیو احترامو و خیلی چیزای دیگرو نادیده گرفتنو شهید شدن.دفاع کردن.منظور از کلید ب نظرمن اون میتونه باشه
Iran, Islamic Republic of
درمورد هرم مازلوتا به حال چیزی نشنیده بودم واز روی کنجکاوی وارد لینک شدم وبسیار جالب و آموزنده بود
توروخدا یکی بگه اون کلید یعنی چیای خدا
نسیم
کلید دکتر روحانیه.
Iran, Islamic Republic of
دوست عزیز! همون طور که در متن اشاره شده طبقات پایینتر هرم بین انسان و حیوان مشترکه. یعنی هرچه به نوک هرم نزدیکتر بشیم، درجه خلوص انسانیت بیشتر میشه. شاید نویسنده می خواد بگه که کلید انسانِ ناب بودن، توجه به خودشکفایی است
Alireza salome
Iran, Islamic Republic of
ازنگاه من اون کلید روفقط یه سری از آدما که تصمیم گرفتن خودشونو ومسیر زندگیشونوتغییربدن وعالی باش وبه کمال برسن
بدست میارن وبعد طی کردن راه طولانی وسخت وپرامتحان با اراده وصبرشون ،فعل خواستن وکائنات اوناروبه دری میرسونه که پاداش خودشون روبگیرن این در باهمون کلیده باز میشه وپاداش پشت در همون نکات درون هرم مازلوهستش که فرد عادی روبه فرد بخصوص +موفق+ثروتمند آنی و با نشاط واخلاق ورفتا نیک وغیره... تبدیل میکنه
جالب بود . اگه کمی بیشتر شرحش می دادین جالبترم میشد
-
Canada
بسیار عالی و مطلوب خواهد بود نظرات این روانشنناس معروف امریکایی در حوزها تدریس شود.
مینا حیدری
جالب بود نظراتش خوشم اومد به منطق من نزدیک
ناهيد
كليد يعني يك نفر اگر تمام ويژگيهاي خودشكوفايي و داشته باشه ميشه يك انسان باشعور و كمالات
علي
Iran, Islamic Republic of
نخيرم -كليد يعني اينكه هر كسي بتونه با تلاش بسيار به پله هفتم برسه انسان كامل شده و اين يعني اينكه كليد زندگي سعادتمندانه در دنيا را بدست خواهد آورد
عیسی
نیازهای جنسی درفیزیولوزیکی است
شایان
Iran, Islamic Republic of
رفیق! ارضای نیاز جنسی توی این مرحله منظور نیس. منظور برقراری رابطه بر مبنای عشقه. چه عشقی ک رابطه جنسی داشته باشه و چه عشقی ک مثلا به مادر باشه. کامروا باشید
حسن آقا
پس ارضای جنسی کجاست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

رضا
Iran, Islamic Republic of
همون طبقه اول يعني نيازهاي فيزيولوزي غذا-خوراك-غريزه جنسي و... كه با حيوانات هم مشترك است
البرت
Romania
واقعا دقیقا درست گفت دوست عزیزمون با حیوانات مشترکه
i...3...a
سلام دوست عزیز ،احتمالا تو نیاز جنسی نداشته باشی که این حرفو میزنی،چون من با تکیه بر نظریه مازلو و به این دلیل که غریزه جنسی نیز جزو نیازهای بیولوژیکی و اساسی انسان است در حال تهیه یک مقاله در مورد نیاز جنسی افراد میباشم.
شمشاد
در کشور ما مردم توی نیاز های اولیه(ازدواج-خانه-مخارج زندگی )ماندن .چطور ادعا میکنند کشور ما می تونه الگو باشه.و یا پیشرفت کنه.من که که خودم تو نیاز اولیه موندم باید برای براوردن انها کجا.....برم.
zaman mobarz
Afghanistan
به نظرمن این خیلی خوب است که همه ما دراین چیز ها دسترسی داشته باشیم
میثم
Iran, Islamic Republic of
با عرض سلام خدمت دوستان
هرم سلسله مراتب مزلو قابل تحسین می باشد
در صورت امکان اگر دوستان گرامی در خصوص اجرایی نمودن این نظریه در سازمان قادر به راهنمایی بنده باشند سپاسگزارم
در جستجوی بصیرت
Romania
سلام
این نظریه ، همچنان که نگارنده مقاله فرمودند ، برای همه قابل تعمیم نیست. چون انسان خلقت پیچیده ای دارد و نه آقای مازلو و نه هیچ دانشمند دیگر نمی تواند ادعا کند که کاملا به تمامی زوایای وجودی انسان پی برده است( حتی جسم انسان خیلی پیچیده است چه رسد به روح انسان که خیلی پیچیده تر از جسم انسان است) بنابراین انسان می تواند با توجه به آموزه های دینی و اخلاقی، قبل از اینکه نیازهای قاعده هرم ، کاملا تامین شده باشد، به مراتب بالاتر هرم دست یابد . پس این هرم را خیلی جدی نگیرید!!!
milad
Iran, Islamic Republic of
البته دوست عزيز جالبتر اين بود به اين نکته اشاره ميکردين هميشه اين طبقه بندى به همي صورتى که اقاى مزلو گفته صدق نميکنه
آرمان
Iran, Islamic Republic of
کی به شما گفته که توکل جزو نیازهاییه که در رده های بالا مطرحه؟ من از شما می پرسم: اگر همه نیازهای من برطرف باشن، من دیگه اصلا چه نیازی به توکل دارم؟ آیا شما تالاش دارید وظایف شخصی افراد رو به رفتنشون به بعد از کوچ به بهشت به تعویق بندازید؟
Iran, Islamic Republic of
آبراهام مازلو گفته
Iran, Islamic Republic of
اگر تمام نیازهایت رفع شود توکل جزء ضروری ترین است زیرا انسان هستید و ضعیف و هیچ وقت بر امورات عالم احاطه ندارید
مجی
United Kingdom
با سلام
ب نظر من علت عقب ماندگی کشورمون اینه ک ب نیاز های فیزیولوژی مخصوصا نیاز جنسی کمتر توجه یا اصلا ب رسمیت نمیشناسن و انکار میکنن تا نیاز های سطح پایین حل نشه رسیدن ب خودشکوفایی و اختراع فقط خواب است و بس
دانشجویان ما فکر و ذکرشون نیاز جنسی است تا درس...
دوستان حقیقته بخدا
بهنام
Iran, Islamic Republic of
سلام بر شما اساتید سوالم اینه چه کسانی میتوانند بدون تجربه کردن مراحل ۲و۳و۴ از مرحله ۱ به مرحله ۵ دست بیابند اینها چگونه افرادی هستند لطفا جواب بدید خیلی مهمه
طیبه
Iran, Islamic Republic of
افراد ایثار گر و از خود گذشته...اونا از همه نیاز های خودشونو موقعیتاشونو ندید میگیرن
ناصر محمودیان
United States
افرادی هستند که هیچ وقت مراتب پایین را تجربه نمیکنند چون از بدو تولد در مرآتب بالاتری قرار دارند این افراد حتی حاضرند میلیونها حتی میلیاردها پول هزینه کنند تا به یک موقعیت خاص اجتماعی برسند.
نتت
Iran, Islamic Republic of
عزیزم خیلی بی سوادی
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
آنكه مدام از كمبودها و ناراستي هاي زندگي خويش سخن مي گويد دوست خوبي براي تو نخواهد بود .