جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :
پنجشنبه ۲۶ شهريور ۱۳۹۴ / ۲۰:۴۱
کد مطلب: 33094
۱

چرا طلاق قبح خود را در جامعه از دست داده؟

وقتی یک طلاق اتفاق می افتد مجموعه ای از عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، شخصیتی و محیطی باید مورد بررسی قرار بگیرد.دکتر محمد جعفر ایمانی فر در گفتگو با شفقنا ، با اشاره به این نکته که نباید ازدواج را امری ساده و طلاق را سخت و دشوار تلقی کرد افزود: بسیاری معتقد هستند که ازدواج کار ساده ای است اما تداوم زندگی و رضایتمندی از ازدواج، امر آسانی نیست. اگر ازدواج امر ساده ای است باید طلاق و جدایی دشوار باشد در واقع طلاق کار ساده ای نیست به ویژه اگر فرزند یا فرزندانی نیز در بین باشد طلاق یک ضرورت غم انگیز و ناراحت کننده است.

بنابراین دید پیشگیرانه به طلاق باید همیشه حاکم باشد. باید تلاش شود به جای سخت گرفتن این پدیده، به طور کلی نیاز به طلاق در ذهن زوج ها شکل نگیرد. پس مشکل عمده از این دیدگاه شروع می شود که ازدواج ساده تر از طلاق است.


از بین رفتن قبح طلاق در شهرهای بزرگ
وی در ادامه با بیان اینکه موضوع طلاق در کشور به خصوص در شهرهای بزرگ به امری عادی تبدیل شده است اظهار کرد: متاسفانه آمارها نشان می دهد در جامعه امروز ایران میزان طلاق از ازدواج هم پیشی گرفته است و قبح این پدیده در بین خانواده ها به خصوص شهرهای بزرگ از بین رفته است و باید به آن به عنوان یک پدیده بسیار خطرناک اجتماعی و فرهنگی یاد کرد. در واقع آمار طلاق در شهرهای کوچک به دلیل آنکه همه شناخت کافی از یکدیگر دارند و طلاق باعث رفتن آبروی یک زن یا مرد می‌شود، کمتر رخ می‌دهد.


علت طلاق را فقط به تصمیم اشتباه در ازدواج خلاصه نکنیم
وی در ادامه با بیان اینکه نمی توان عامل اصلی طلاق ها را در ازدواج نادرست خلاصه کرد گفت: درست است که ریشه بسیاری از طلاق‌هایی که اتفاق می‌افتد در یک تصمیم اشتباه و نادرست نهفته است واگر به موقع از تشکیل یک زندگی برپایه اشتباه، هیجانات و احساسات جلوگیری شود به طلاق نیز منجر نخواهد شد اما نمی توان ریشه بسیاری از طلاق ها را در این یک عامل خلاصه کرد. عوامل مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و روانشناسی در امر طلاق دخیل هستند و ما موارد فراوانی را مشاهده می کنیم که زوج ها نتوانستند زیر بار فشارهای سنگین اقتصادی و بیکاری کمر راست کنند در نتیجه طلاق را به عنوان اولین راه حل انتخاب کردند.


شیوع پدیده ازدواج هراسی در بین جوانان
این روانشناس اجتماعی از شیوع پدیده ای به نام ازدواج هراسی در جامعه خبر داد و افزود: ازدواج یکی از مهم‌ترین تصمیمات زندگی هر جوانی است و داشتن ترس و اضطراب از این انتخاب سرنوشت‌ساز کاملا طبیعی است اما ازدواج هراسی پدیده ای است که بر اساس آن بسیاری از جوانان از آن هراس دارند و به راحتی تن به ازدواج و قبول مسئولیت نمی دهند.دکتر ایمانی فر با بیان اینکه کاهش اعتماد اجتماعی آسیب جدی در تصمیم به ازدواج جوانان و همچنین زندگی ها ی مشترک آنها وارد کرده است گفت: اعتماد مولفه‌ای مهم و مبنایی اساسی برای تشکیل خانواده است.

امروزه بسیاری از دختران و پسران به واسطه فروریختن دیوارهای اعتماد در جامعه به سختی می‌توانند به جنس مخالف خود به عنوان شریک زندگی اعتماد کنند. در واقع افزایش میزان آسیب‌ها و نابهنجاری‌های اجتماعی از جمله دلایلی است که باعث کاهش حس اعتماد و افزایش بدبینی اعضای جامعه نسبت به یکدیگر شده است. برخی جوانان با تن دادن به روابط نامتعارف و تجربه خیانت‌های متعدد و عده‌ای دیگر با مشاهده روابط نامشروع، طلاق و ابتلای دیگران به انواع آسیب‌های اجتماعی ترس از این دارند که مبادا با حضور در رابطه متعهدانه‌ای چون ازدواج، فریب‌خورده‌ محسوب شوند.


دلایل ازدواج هراسی در جامعه

به گفته وی، روند افزایشی آمار طلاق ها، ترس از قبول مسئولیت یا بی مسئولیتی، ترس‌های درونی شده از ناکامی، ترس از خیانت، طلاق، بیکاری، رواج زندگی های خارج از چارچوب، حساسیت بیش از حد در انتخاب همسر، مشکلات اقتصادی، سست شدن بنیان های اعتقادات فردی و اخلاقی از مهم ترین دلایل بالا رفتن سن ازدواج یا پدیده ازدواج هراسی در جامعه است.


نگاه ساده انگارانه به ازدواج نداشته باشیم

وی در پایان با تاکید بر اینکه ازدواج در جامعه امری بسیار مهم و تعیین کننده است نباید به سادگی از کنار آن عبور کرد گفت: نقش دولت و مسئولان اجرایی ذی ربط در فراهم کردن شرایط ازدواج بسیار مهم است و نباید به سادگی از آن عبور کرد. در حقیقت در بحث ازدواج که در فرهنگ و دین ما مورد تاکید فراوانی است، دولت باید چه در مورد مباحث آموزشی و چه در زمینه فراهم آوردن مقدمات مالی و اقتصادی ازدواج به صورت فعالانه نقش ایفا کند زیرا ازدواج سالم و صحیح ما را با جامعه ای سالم، پویا و عاری از تنش رو به رو خواهد ساخت.

حال ازدواج در کجای ایران خوب نیست؟
حال ازدواج در کدام نقطه ایران زمین خوب است؟ آن هم در شرایطی که گفته می‌شود ازدواج اولویت هفتم جوانان ایرانی است. اگر به اطلس وضعیت زنان کشور که در ۲ سال گذشته توسط معاونت زنان و خانواده ریاست‌جمهوری تهیه شده‌است نگاه کنید. می‌بینید که حال ازدواج در «تهران» و «ایلام» اصلاً خوب نیست. به گزارش خبرآنلاین، فرصتی که در اطلس وضعیت زنان کشور فراهم آمده این است که ببینیم برای کدام استان‌ها باید برنامه‌ریزی بیشتری کنیم. به ویژه آنکه در آستانه تدوین برنامه ششم توسعه کشور هستیم و بحث بر سر سیاست‌های کلی جمعیت مدتی است ورد زبان برخی شده‌است باید دید نبض ازدواج کجا به کندی می‌زند و ابتدا به حال آن منطقه و جوانانش فکری کرد بعد سراغ بقیه مناطق کشور رفت.


استان تهران نیازمند برنامه‌ریزی در زمینه ازدواج محمد اسماعیل مطلق، مدیرکل دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت که اعلام کرده ازدواج اولویت هفتم جوانان ایرانی است همچنین گفته‌است «اکنون بیش از ۱۱ میلیون دختر و پسر در آستانه ازدواج در کشور داریم که بخش قابل توجهی از آنان درحال پشت سر گذاشتن سن مناسب ازدواج و باروری هستند.» حال باید ببینیم براساس نقشه‌ها و اطلاعاتی که «اطلس وضعیت زنان کشور» برای ما ترسیم می‌کند استان‌های نیازمند برنامه‌ریزی در زمینه ازدواج کدام‌ها هستند. براساس شاخص‌های آماری ثبت ازدواج در هر ۱۰۰هزارنفر مشخص شده‌است که استان تهران در کشور رتبه سی و یکم را در ثبت ازدواج داراست.

به عبارت دقیق‌تر در استان تهران در هر ۱۰۰ هزار نفر ۹هزار و ۶۳۳ ازدواج به ثبت رسیده‌است. آمارهای سال ۱۳۹۰ علاوه بر تهران استان‌های دیگری را هم در ردیف ۱۰ استان نیازمند برنامه‌ریزی برای ازدواج نشان می‌دهد. پس از تهران این استان البرز است که با ثبت ۹هزار و ۸۲۶ ازدواج در هر صدهزارنفر دومین استان نیازمند توجه برنامه‌ریزان است. استان‌های «سمنان»، «اصفهان»، «خراسان جنوبی»، «مازندران»، «بوشهر»، «گیلان»، «مرکزی» و «فارس» دیگر استان‌های نیازمند توجه در زمینه ازدواج معرفی شده‌اند. به نظر می‌رسد موضوع ازدواج در ایران به پدیده‌ای نامتفارن و ناموزن تبدیل شده‌است که در بررسی آن از یک سو با افزایش سن ازدواج مواجهه و از سوی دیگر هنوز با پدیده ازدواج در سن طفولیت سر و کار داریم.

این در حالی است که میانگین سن مردان در نخستین ازدواج بین ۲۴ تا ۲۹ سال ثبت شده‌است و این عدد برای زنان در نخستین ازدواج ۲۱ تا ۲۶ است.آنچه در بررسی ازدواج علاوه بر بالا رفتن سن، باید مد نظر داشت مدت ازدواج و نسبت طلاق به ازدواج است. به عبارت دیگر اگر ما صرفاً به کمیت در عدد ازدواج بیندیشیم و از کیفیت ازدواج و چگونگی زندگی زناشویی غافل شویم عملاً مدت زمان زندگی بین زن و مرد به حداقل ممکن می‌رسد.کما اینکه وقتی آمار ثبت طلاق در استان‌های کشور را نگاه می‌کنیم باز هم نام استان‌هایی را می‌بینیم که نیازمند برنامه‌ریزی برای ازدواج بودند. از سوی دیگر در بررسی شاخص «نسبت طلاق به ازدواج» نیز رتبه استان‌ها ارتباط معناداری برای برنامه‌ریزی در ازدواج نشان می‌دهد.


ازدواج در سن کم اگر به زبان جامعه‌شناسان و روانشناسان بخواهیم ۱۰ سالگی را طفولیت محاسبه کنیم باید بگوییم بیشترین ازدواج در دوره طفولیت متوجه استان «خراسان رضوی» است. براساس شاخص آماری «ازدواج دختران در سن ۱۰ تا ۱۴ سال» در ۱۰ استان بیشترین میزان ثبت ازدواج دختران در ۱۰ تا ۱۴ سالگی رقم خورده‌است.

 
 
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
خوشبختی یعنی بدست آوردن یک زندگی و تقسیم آن با دیگران!