جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 26 Apr 2024
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۳۰ اسفند ۱۳۹۱ / ۲۱:۴۴
کد مطلب: 16813
۰

کارنامه درخشان علمي ايران در سال 91

موفقيت ايران در پرتاب کاوشگر حامل موجود زنده به فضا ، آغاز ساخت اولين نيروگاه آزمايشي گداخت هسته اي در کشور ، توليد انواع راديو داروها و داروهاي نوترکيب و... تنها بخشي از ده ها دستاوردي است که به همت متخصصان ايراني در سال 91 حاصل شده وچشم اندازهاي اميد بخشي در افق آينده علمي کشور پديدآورده است. آن چه مي خوانيد مروري است بر دستاوردها و موفقيت هاي جامعه علمي کشور در سالي که گذشت.

موفقيت ايران در پرتاب کاوشگر حامل موجود زنده به فضا
کاوشگر ايراني«پيشگام» حامل موجود زنده (ميمون-رزوس ) همزمان با خجسته ايام ميلاد باسعادت نبي گرامي اسلام حضرت محمد (ص) و امام جعفر صادق (ع) ، با موفقيت به فضا پرتاب و بازيابي شد. بدين ترتيب دانشمندان و متخصصان فضايي کشورمان موفق شدند با برداشتن گام بلند ديگري در عرصه فناوري پيشرفته فضايي، پروژه ارسال حيات به فضا را که در انحصار چند کشور معدود است،به اجرا درآورند.ميمون فضانورد ايراني تازه‌ترين عضو مزرعه حيوانات فضايي است که با اعزام موفقيت آميز به فضا، ايران را در کنار روسيه، آمريکا، فرانسه، آرژانتين، ژاپن و چين در فهرست معدود کشورهايي قرار داده است که تاکنون موفق به ارسال موجود زنده به فضا شده اند.در واقع ايران با اين پرتاب موفقيت آميز گام نخست براي اعزام انسان به فضا را برداشت .
اولين پيوند موفقيت آميز دست در خاورميانه
تحقيقات 11 ساله محققان کشور براي انجام پيوند دست سرانجام در اسفند ماه جاري به نتيجه رسيد و متخصصان کشورمان موفق شدند اولين جراحي پيوند دست خاور ميانه را طي مدت بيش از 8 ساعت در بيمارستان 15 خردادبه انجام بر سانند. در جريان اين عمل بي سابقه دست جوان 25 ساله اي که به تازگي در اثر تصادف رانندگي دچار مرگ مغزي شده بود، به بيماري 38 ساله پيوند زده شد .به گفته دکتر ولايتي رئيس بيمارستان مسيح دانشوري، در اين عمل بي سابقه به طور همزمان چند پيوند از جمله پيوند شريان، اعصاب دست، استخوان و پوست انجام شد و اين براي اولين بار است که در منطقه و جهان اسلام پيوند دست از يک بيمار مرگ مغزي انجام مي شود.

آغاز ساخت اولين نيروگاه آزمايشي گداخت هسته اي در کشور
ساخت اولين نيروگاه آزمايشي گداخت در قالب طرح کلان ملي که از سال 88 توسط سازمان انرژي اتمي کليد خورده بود ،در سال جاري آغاز شد . به گفته دکتر سلطانخواه معاون علمي رئيس جمهور، ،فناوري گداخت هسته اي وهمچنين موضوع نيروگاه هاي هسته اي گداخت از مباحث بسيار جديد در عرصه فناوري محسوب مي شود که نه تنها در ايران بلکه در ديگر کشورها نيز صرفا در مرحله تحقيق و نمونه سازي است. پروژه گداخت هسته اي يک پروژه بسيار مهم و کليدي در دنيا محسوب مي شود که مهم ترين کاربرد آن دستيابي به انرژي به ويژه انرژي الکتريکي و احداث نيروگاه هاي گداخت است که با تحقق آن منبع لايزال انرژي در اختيار بشريت قرار مي گيرد.

آزمايش موفقيت آميز نخستين پهپاد عمود پرواز جهان ساخت ايران
نخستين پهپاد عمود پرواز جهان که توسط محققان کشورمان ساخته شده است،اواسط آبان امسال اولين پرواز آزمايشي خود را با موفقيت پشت سر گذاشت . به گفته عباس جم مدير گروه توسعه ارتباطات شرکت سازنده نخستين پهپاد عمود پرواز جهان و مسئول پروژه ، اين پهپاد با نام تجاري «کوکر1» توسط تعدادي از متخصصان يک شرکت دانش بنيان ساخته شده ودانش طراحي اين سازه کاملاً بومي بوده و فناوري ساخت آن نيز جزو فناوري هاي ساخت پهپادهاي فوق پيشرفته دنيا با سازه بسيار سبک فول کامپوزيت است و ما به فناوري ساخت اين سازه و طراحي آن که مهم‌ترين قسمت يک سازه در صنعت هوافضاست، دست پيدا کرده ايم.هنوز هيچ کشوري در دنيا موفق نشده است با قرار دادن موتوري روي سازه اي پهپادي عمود پرواز توليد کند که قادر به پرواز باشد.پهپاد عمود پرواز به باند پرواز نيازي ندارد و نشست و برخاست آن به صورت خودکار و بدون نياز به خلبان انجام مي شودوکنترل آن هم از طريق نقطه به نقطه انجام مي شود و براساس سيستم GPS مي‌توان به آن فرمان داد که از يک نقطه به نقطه ديگر برود و همچنين مي توان مسير آن را در طول پرواز تغيير داد. به گفته مجري طرح ، از نخستين پهپاد عمود پرواز دنيا مي توان براي عمليات امداد و نجات، شناسايي و کنترل تصويري نقاط مرزي کشور در زمين و دريا استفاده کرد.

بهره برداري از اولين شتاب دهنده خطي درمان تومورهاي سرطاني در کشور
اولين شتاب دهنده خطي ساخت ايران با قابليت نابودسازي و درمان تومورهاي سرطاني بهمن امسال با حضور مسئولان وزارت بهداشت در جزيره قشم رونمايي و همزمان ، خط توليد شتاب دهنده خطي درمان تومورهاي سرطاني با ظرفيت توليد سالانه 10 دستگاه راه اندازي شد . تا پيش از اين فناوري ساخت دستگاه شتاب دهنده خطي تنها در اختيار کشورهايي از جمله آمريکا ، ژاپن و چين بود که ايران با ساخت اين شتابگر در زمره 5کشور توليد کننده اين دستگاه قرار گرفت. به گفته معاون تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت ،اين دستگاه با تابش پرتو ايکس (فوتون تراپي ) و الکترون (الکترون تراپي) به تومورهاي سرطاني حمله مي کند ودر نتيجه باعث کوچک شدن تدريجي تومورها و در نهايت نابودي آن ها مي شود .

ايران با توليد سوخت بيوديزل به روش «CVR»،انحصار آمريکا را شکست
محققان کشور مان همچنين امسال موفق به توليد سوخت بيوديزل به روش «CVR» شدند که دانش فني توليد اين نوع سوخت تاپيش از اين در انحصار آمريکا بوده است . نخستين خط توليد سوخت بيوديزل اسفند جاري در اصفهان راه اندازي شد . از اين پس سالانه ۱۲۰هزار تن سوخت پاک در کشور توليد مي شود. بيوديزل جايگزين مناسبي براي گازوئيل است، اين سوخت از ضايعات روغن هاي گياهي توليد مي شودو درصد آلايندگي ناشي از سوخت بيوديزل ۶۰۰بار کمتر از سوخت ديزل معمولي است. به گفته مجري طرح، در روش CVR، سوخت بيوديزل در کسري از ثانيه توليد مي شود.
توليد 2 داروي در مان بيماري هاي قلبي وسرطان به عنوان دومين کشور جهان
توليد 2 داروي نوترکيب " رتيپلاس" (موثر در رفع لخته هاي خوني و درمان بيماري هاي قلبي وعروقي ) و"پگاستريم" ( براي درمان سرطان و نقص ايمني مادرزادي در کودکان) توسط محققان پارک فناوري پرديس که به تازگي با حضور معاون اول رئيس جمهوري رونمايي شد،از جمله مهم ترين دستاوردهاي محققان کشورمان در سال 91 است که ايران را در جايگاه دومين کشور توليد کننده اين داروها در جهان قرار داد .
راه اندازي شبکه ملي«گريد»با 14 ابررايانه براي انجام محاسبات پيچيده علمي
با راه اندازي شبکه ابر رايانه ملي ،تحول عظيمي در عرصه انجام پروژه هاي علمي پيشرفته با امکان بهره مندي تمام دانشگاه‌ها و مراکز تحقيقاتي و نهاد هاي مختلف از توان محاسباتي اين شبکه در حوزه هاي مختلف و به طور کلي در تحقيقاتي که نياز به محاسبات عظيم دارد، ايجاد مي شود. هدف از فناوري گريد، يکپارچه کردن منابع پردازشي شامل رايانه ها، داده هاي خام، آشکارسازها و دستگاه هاي آزمايشگاهي است که از طريق يک شبکه(مانند اينترنت) به همديگر متصل شده اند؛ با فناوري گريد مي توان منابع محاسباتي يک موسسه يا دانشگاه، دانشگاه ها يا موسسه‌هاي يک کشور و يا چندين موسسه بين المللي را که به ترتيب گريد محلي،گريد ملي و گريد جهاني ناميده مي شوند، يکپارچه کرد. به گفته معاون علمي رئيس جمهور، درمرحله اول طرح کلان ملي تورين محاسباتي در 2 دانشگاه، مرکز ابررايانه ملي راه اندازي شد و در مرحله دوم حداقل در 12 دانشگاه و مرکز علمي ديگر ، ابر رايانه‌هايي با توان پردازشي کم راه اندازي و از طريق تورين محاسباتي ملي به يکديگر متصل مي شود.
راه اندازي قدرتمندترين موتور جست وجوي خبر فارسي
يکي ديگر از مهم ترين دستاوردهاي محققان کشورمان در سال 91 راه اندازي قدرتمند ترين موتور جست و جوي خبر فارسي بود که به همت متخصصان يکي از شرکت هاي دانش بنيان پارک فناوري دانشگاه تهران پس از ۶ سال تلاش مستمر محقق شد . اين محققان با دستيابي به دانش فني طراحي موتورهاي جست وجو موفق شدند قدرتمندترين موتور جست وجوي ايراني محتواي فارسي زبان را در حوزه اخبار راه اندازي کنند. اين موتور جست وجو يک موتور جست‌وجوي تخصصي خبر است که با قابليت رصد لحظه به لحظه بيش از ۴۰۰ سايت خبري نيازهاي پژوهشگران، دانشگاهيان و خبرنگاران را برآورده مي کند. به گفته سيدمحمد مدني خوانساري مدير پروژه ، اين موتور جست وجو که در آدرس TNEWS.IR قابل دسترسي است، عميق ترين موتور جست وجو در حوزه خبر است که به طور تخصصي خدمات خود را در حوزه خبر ارائه مي دهد. اين جست وجوگر ايراني يک موتور جست وجوي عمومي نيست بلکه يک موتور جست وجوي تخصصي با گرايش خبر است.

توليد اولين نانوداروي ضدسرطان ساخت ايران وشکست انحصار آمريکا
"سينادو کسوزوم "اولين نانوداروي ضدسرطان توليد شده توسط محققان کشورمان، در سال 91 توليد ودر داروخانه هاي کشور توزيع شد .به گفته مجري پروژه، فناوري ساخت اين دارو تاکنون در انحصار آمريکا بوده و ايران در واقع دومين کشور دنياست که با شکست انحصار آمريکا، به فناوري ساخت اين نانوداروي ضدسرطان دست يافته و موفق به توليد انبوه و توزيع آن در بازار شده است. اين دارو به دليل بهره گيري از نانوذرات به صورت هدفمند تنها بافت تومور را هدف قرار مي دهد.اين فرآورده در درمان سرطان سينه، سرطان تخمدان (در حالت هاي خاص)، مولتيپل ميلوما که نوعي سرطان خون است و همچنين نوعي سرطان بافت نرم به نام «کاپوسي سارکوماي» مورد استفاده قرار مي گيرد.
چطور از مردها تعریف کنیم؟
ایجاد هر خاطره جدید به مغز آسیب می‌زند!
مطالعه نشانگر عصبی بالقوه برای آسیب اجتماعی در اختلالات روانی را نشان می دهد!
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
از آدمهای حسود؛ متنفر نباشید، دلیل حسادت آنها این است که فکر می کنند شما از آنها بهتر هستید... پائولو کوئلیو