جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - 19 Apr 2024
تاریخ انتشار :
دوشنبه ۴ ارديبهشت ۱۳۹۶ / ۱۰:۲۰
کد مطلب: 40672
۱

نوجوانان دودی

نوجوانان دودی

دیدگاه‌ دکتر روانشناس گرفته تا یک فروشنده‌ سیگار در خصوص استعمال سیگار توسط نوجوانان بسیار متفاوت است. شاید هم کسی آن‌ها را درک نمی‌کند، کسی چه می‌داند این نوجوانان پر شور چه دلیلی برای سیگار کشیدن دارند؟ شاید خواسته‌‎هایی دارند که با سیگار کشیدن اعلام می‌کنند.

 خودنمایی نوجوانان با سیگار کشیدن!

نوجوانانی مرحله‌ آسیب‌پذیر ‌زندگی است، شاید اکثر نوجوانان هم علاقه‌ای برای سیگار کشیدن و دیگر کارهای منفی ندارند، اما می‌گویند ما تفریح نداریم! در سوی دیگر یک روانشناس تفریح بودن سیگار را بهانه‌ای بیش ندیده و در این خصوص می‌گوید: دلیل اصلی سیگار کشیدن نوجوانان و کم سن و سالان هویت‌یابی است. نوجوانان در این مرحله از زندگیشان دنبال ثابت کردن و نشان دادن خود و به نوعی خودنمایی به هم سن و سالان‌شان و بزرگتر از خودشان هستند، اما بستگی به شرایط محیطی و والدین دارد که این هویت‌یابی مثبت باشد یا منفی.

دکتر «صبوری مقدم» ادامه می‌دهد: برای این‌که دوران نوجوانی مثبت بگذرد، جامعه باید فرصت هویت‌یابی به نوجوانان بدهد، نه اینکه یک نوجوان با سیگار کشیدن در خیابان احساس بزرگی کند.

وی خاطرنشان می‌کند: نوجوانی دوران کنجکاوی است، یک نوجوان می‌خواهد بداند که سیگار چه مزه‌ای دارد؟ چه حسی دارد؟ چرا کشیده می‌شود؟  این سئوالاتی است که آنان را به‌دنبال سیگار کشانده و برای امتحان کردنش ترغیب می‌کند.

تخریب اعضای بدن با دود سیگار

سیگار ظاهری فریبنده و ساده‌ای برای عموم دارد، اما از مضرات آن کمتر کسی خبر دارد. می‌توان از شایع‌ترین مضرات سیگار به ریزش مو، چین و چروک صورت، خراب شدن تدریجی پوست، خراب شدن دندان‌ها، از میان رفتن کامل ریه‌ها، بیماری‌های تنفسی و ... اشاره کرد.

مواد تشکیل دهنده‌ سیگار شامل اکرولین (مایع بی رنگ و سمی)، منوکسیدکربن(گازی سمی که مانع انتقال اکسیژن از شش‌ها به بافت‌های بدن می‌شود)، نیکوتین (از ترکیبات سمی است که در کشتن حشرات مورد استفاده قرار می‌گیرد)، آمونیاک (ترکیبات گازی ازت و هیدروژن که در کودهای شیمیایی به کار می‌رود)، اسید فورمیک (تماس با آن سبب ایجاد تاول و خارش در سطح پوست  می‌شود)، سیانید هیدروژن (مایعی سمی و کشنده است)، اکسیدهای نیتروس (بافت های بدن را در قسمت های تنفسی غیر مقاوم  می‌کند)، فرمالئید (به جدارهای مخاطی لطمه وارد می‌کند)، فنول (ترکیبی اسیدی و سمی که در زغال سنگ یافت می‌شود) واستالئید (باعث سوزش چشم و بالا رفتن ضربان قلب می‌شود و گلبول های سفید و قرمز را کاهش می‌دهد.) است.

فکر نمی‌کردم با یک نخ سیگاری می‌شوم!

یک جوان 23 ساله به اسم علی در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: در خانواده‌ی ما کسی اهل سیگار و یا قلیان نبود، اما سر هیچ و پوچ اما سیگار کشیدن را در 17 سالگی شروع کردم.

وی ادامه می‌دهد: سال دوم دبیرستان در یک مدرسه حوالی خیابان شریعتی تبریز درس می‌خواندم که پس از تمام شدن مدرسه  برای نخستین به دعوت یکی از دوستان به قهوه خانه‌ای نزدیک مدرسه رفتم. برای نخستین بار با قلیان میوه‌ای که همراه با سرفه‌های مداوم بود طعم جدید و جالبی را تجربه کردم.

علی می‌گوید: از آن روز به بعد عادت شد که هرروز بعد از مدرسه قلیان بکشیم، اما مشکل از جایی آغاز شد که یک روز قهوه‌خانه بسته بود و ما به پارکی رفتیم و به جای قلیان، سیگار کشیدیم. قلیان جوری بود که اگر در دسترس نبود نمی‌کشیدیم، اما متأسفانه سیگار خیلی زود در دسترس قرار می‌گرفت و اعتیاد بیشتری داشتم.

وی که چندسال است به سیگار اعتیاد دارد و اراده‌ی ترک آن را ندارد، اظهار می‌کند: با این‌که می‌دانم بدن را تخریب می‌کند، اما بر اثر عادت کنار گذاشتن آن سخت است و بارها ترک کردم که سر مسأله کوچکی باز کشیدن سیگار را آغاز کردم و متأسفانه محروم از کوهنوردی و ورزش شدم چون نفس کافی برای این کارها را ندارم.

احساس بزرگی آن‌ها را  به این روز انداخته ...

اصغر آقا مرد میانسالی که سال‌هاست در کنار خیابان سیگار می‌فروشد، می‌گوید: من مشتری 10 ساله تا پیرمرد سالخورده داشته‌ام که باعث تأسف است که این کار با سود عالی همراه است و بازار خوبی دارد.

وی ادامه می‌دهد: من از انجام این کار اصلاً راضی نیستم و از این مسأله آگاه هستم که هم برای جوانان و هم محیطی که در آن زندگی می‌کنیم مضر هست، اما برای امرار معاش زندگی مجبور به انجام این کار است.

اصغر آقا می‌افزاید: نوجوانانی که به سیگار کشیدن روی آورده‌اند، دوست دارند به همه بفهمانند که بزرگ شده‌اند و در هنگام خرید با غرور خاصی از من درخواست سیگار می‌کنند!

وی اظهار کرد: دانش‌آموزانی که مشتری دائم من هستند روزهایی بوده که تنها دارایی جیب خود را برای چند نخ سیگار خرج کرده‌اند و توانایی خرید یک بسته را نداشتند و این برای یک جامعه با این تعداد جوان باعث تاسف است .

به گزارش ایسنا، امید بر این است که این نوجوانان بدانند که چه آسیب مخربی به خودشان و خانواده خود می‌زنند، نوجوانانی که می‌توانند از آن همه انرژی خود در راه علم و پیشرفت استفاده کنند و با انجام این عمل ناشایست عمر و انرژی خود را تباه می‌کنند.
-

گزارش از «الهام حقی»خبرنگار ایسنا در آذربایجان‌شرقی

نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
نبود اضطراب مسئله ساز است،کمی اضطراب ارزش انطباقی دارد و اضطراب فراوان خرابی به بار می آورد.