جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۶ ارديبهشت ۱۳۹۶ / ۰۹:۳۱
کد مطلب: 40690
۰
۱
کمپین «نه» به وزیر بهداشتِ پزشک و ذینفع

پرستاران: وزیر غیر پزشک می‌خواهیم

پرستاران: وزیر غیر پزشک می‌خواهیم
به گزارش ایلنا، جمعی از فعالان صنفی پرستاران در فضای مجازی کمپینی تحت عنوان نه به وزیر بهداشتِ پزشک و ذی‌نفع راه اندازی کرده‌اند. هدف از این کمپین حمایت از انتخاب یک غیر پزشک به عنوان وزیر بهداشت در کابینه دولت آینده است.
پرستاران در این کمپین بخشی از مطالبات خود را به این شرح عنوان کرده‌اند:
انتخاب وزیر غیر ذینفع که البته اگر پزشک باشد ذینفع است، اجرای قوانین بر زمین مانده، اجرای طرح سلامت خانواده(پزشک خانواده و نظام ارجاع)، اصلاح نظام پرداخت در حوزه بهداشت و درمان کشور، کاهش تعرفه های بخش خصوصی تا حدود دو برابر تعرفه های دولتی، اصلاح نظام آموزشی وزارت بهداشت طبق نظر کارشناسان و خارج نمودن دانشگاههای علوم پزشکی از حالت هیات امنایی.
پرستاران می‌گویند به کاندیدایی رای خواهیم داد که شرایط ما را بپذیرد و برنامه‌هایش در راستای مطالبات صنفی ما باشد.

در اين رابطه ليلا رزاقي در روزنامه وقايع اتفاقيه نوشت: همزمان با روي‌کارآمدن دولت يازدهم و بازشدن نسبي فضاي بيان مطالبات صنفي، جامعه پرستاري نيز وارد فصل جديدي از حيات خود شد. مروري بر خبرها و گزارش‌هاي منتشر‌شده در سال‌هاي گذشته نشان مي‌دهد، عدم اجراي قانون بر زمين‌مانده تعرفه‌گذاري خدمات پرستاري پس از نزديک به يک دهه، اجراي طرح تحول سلامت و افزايش اختلاف پرداختي بين پزشکان و پرستاران، وخيم‌بودن وضعيت پرداخت دستمزد‌ها به پرستاران در بخش خصوصي و مطالبات اضافه‌شده ديگر در سال‌هاي اخير باعث شده، جامعه پرستاري روزهاي پراعتراضي را پشت سر بگذارند. فعالان پرستاري معتقدند، آنچه در سال‌هاي گذشته منجر به شکاف صنفي و درآمدي بين پزشک و پرستار شده، ناشي از تسلط نگرش پزشک‌سالارانه‌اي است که مدت‌هاست بر بدنه وزارت بهداشت حاکم بوده و در سال‌هاي اخير بر اين شکاف افزوده شده است. آنها راه برون‌رفت از بحران جامعه پرستاري را رياست يک غيرپزشک بر مسند وزارت بهداشت و درمان کشور مي‌دانند و به همين دليل، اقدام به راه‌اندازي کمپيني با عنوان «نه به وزير پزشک» در فضاي مجازي کرده‌اند. پرستاران مي‌گويند، اين کمپين مي‌خواهد به دولت آينده بگويد که مانند کشور‌هاي پيشرفته و صاحب‌نظر در مديريت نظام سلامت، وزير بهداشت را از کادر پزشکي انتخاب نکند، تا اين فرد بتواند به جاي منافع شخصي و صنفي به منافع ملي و مردم بپردازد. 

کمپين نه به وزير پزشک چيست؟ 
در فاصله کمتر از چند هفته مانده به انتخابات رياست‌جمهوري دوازدهم، کمپين نه به وزير پزشک با بيش از سه هزار عضو در فضاي مجازي به راه افتاده تا مطالبات بر زمين‌مانده جامعه پرستاري کشور را به گوش مسئولان برساند. فعالان پرستاري با راه‌اندازي اين کمپين در فضاي مجازي خواهان رياست يک غيرپزشک بر مسند وزارت بهداشت و درمان کشور در دوره رياست‌جمهوري آينده شده‌اند.
 سال‌هاست که وزراي پزشک بر مسند وزارتخانه بهداشت و درمان کشور تکيه زده‌اند. پرستاران مي‌گويند، به روندي که در سال‌هاي گذشته در انتخاب وزير پزشک در وزارت بهداشت طي شده، اعتراض دارند. آنها خواهان رياست متخصصان رشته‌هاي درمان و بيمه هستند که الزاما پزشک نيستند و مي‌توانند مديريت منابع اقتصادي وزارتخانه را به درستي به دست بگيرند و توان مديريتي بالايي دارند. تعداد زيادي از اعضاي جامعه پرستاري کشور در اعتراض به تبعيض‌هاي شغلي صورت‌گرفته در سال‌هاي گذشته و آنچه اختلاف سه برابري درآمد پزشک و پرستار مي‌دانند، به اين کمپين مجازي پيوسته‌اند تا مطالباتشان را از رئيس‌جمهوری آينده اعلام کنند. 
برگزاري دو تجمع در برابر مجلس و يک تجمع در مقابل ساختمان رياست‌جمهوري و همچنين نوشتن دو نامه سرگشاده به رئيس‌جمهوري و طرح شکايت‌هاي متعدد در کميسيون اصل «90» مجلس هنوز نتوانسته است بخشي از مطالبات صنفي پرستاران را برآورده کند. 
به‌همين‌دليل به نظر مي‌رسد راه‌اندازي کمپين نه به وزير پزشک، آخرين جنبش اعتراضي پرستاران قبل از پايان دولت يازدهم باشد؛ جنبشي که حالا با يک خواست واحد دنبال مي‌شود و آن اصلاح سيستم توزيع و تقسيم منابع در وزارت بهداشت و درمان کشور است. 

اهداف کمپين نه به وزير پزشک
پرستاران مي‌گويند، سياست‌هاي غلط وزارت بهداشت در سال‌هاي گذشته منجر به افزايش فاصله درآمدي بين پزشک و پرستار، افزايش فشار کاري بيشتر بر پرستاران و به حاشيه‌راندن مطالبات غيرپزشکان شده است. آنها با اشاره به تسلط نگرش پزشک‌محور در دوره‌هاي گذشته مي‌گويند اگر هم قرار است در دوره آينده، وزير همچنان از ميان جامعه پزشکي انتخاب شود بايد در مدت وزارتش فقط به کار مديريتش بپردازد و از ورود به شغل طبابت که ناگزير باعث مي‌شود منافع صنف خاصي را در اولويت قرار دهد، خودداري کند. آنها معتقدند، ذي‌نفع‌بودن وزير پزشک مي‌تواند ضربه سنگيني به سيستم درمان در کشور وارد کند که عواقب آن بيش از هرچيز کادر غيرپزشک و بيماران را در معرض خطر قرار خواهد داد. جواد توکلي، عضو هيأت‌مديره نظام پرستاري مشهد و فعال صنفي پرستاران، درباره علل راه‌اندازي اين کمپين مي‌گويد: نگاه ما بايد به کل بهداشت باشد، درحالي‌که در سال‌هاي گذشته بيشتر به سمت درمان رفته‌ايم. در کشورهاي ديگر افتخار اين است که پيشگيري بر درمان ارجح بوده و روند مطلوب‌تري داشته باشد اما در سيستم درمان ما افتخار اين بوده که تخت بيمارستاني را زياد کرده‌اند، درحالي‌که افتخار اصلي اين است که تا چه حد توانسته‌ايم در پيشگيري موفق عمل کنيم. حذف مديران ذي‌نفع و خلع يد پزشکان ذي‌نفع از وزارت بهداشت، گرفتن خدمات استاندارد با هزينه‌اي استاندارد براي مددجويان، اجازه کار به پزشکان خارجي در کشور از جمله اهداف کمپين نه به وزير پزشک است. آن‌چنان که جواد توکلي، پرستار و عضو هيأت‌مديره نظام پرستاري مشهد مي‌گويد، گروه‌هاي مختلف پرستاري در اين کمپين عضو شده‌اند تا به آنچه در سال‌هاي گذشته بر جامعه پرستاري گذشته است، اعتراض کنند.
توکلي مي‌گويد: در سيستم پزشک‌محور وزارت بهداشت، اصولا جايي براي کادر پرستاري وجود ندارد و همين نگاه منجر به افزايش فاصله بين پزشک و پرستار شده است.
 او درباره بر زمين‌ماندن قانون تعرفه‌گذاري خدمات پرستاري گفت: اين قانون به‌طور کلي به حاشيه رفته است و به نظر مي‌رسد با وجود موافقت مجلس براي تأمين بودجه، عزمی جدي از سوي وزارت بهداشت براي اجراي آن وجود ندارد. از طرفي، با اجراي طرح تحول سلامت آن‌چنان که ادعا مي‌شود نه وضعيت بيماران (به‌ويژه در بخش سرپايي) بهتر شده و نه بهبودي در شرايط پرستاران به وجود آمده است. آنچنان که توکلي مي‌گويد با بخشنامه اخير تأمين اجتماعي درباره بازنشستگي 25‌ساله پرستاران به جاي 20 سال که پيش‌ازاين مصوب شده بود، عملا پرستاران جور کمبود نيرو و کمبود بودجه تأمين اجتماعي را به تنهايي خواهند کشيد. اين فعال صنفي گفت: تا پيش‌ازاين قرار بود تا اول سال 96 همکاران ما با 20 سال و 25 روز حقوق بازنشسته شوند چون فشار کار زياد است و خيلي‌ها علاقه‌مندند زودتر بازنشسته شوند اما اخيرا بخشنامه‌اي از سوي تأمين اجتماعي داده شده که طبق آن مجددا پرستاران با 25 سال سابقه بايد بازنشسته شوند. اين مسئله يعني بار کمبود بودجه بيمه‌ها را باز هم پرستاران بايد به دوش بکشند.
او درباره اجازه کار به پزشکان خارجي در کشور مي‌گويد: وقتي آقاي وزير مي‌گويند پزشکان ما به مناطق محروم مي‌روند به‌عنوان يک پيشنهاد مطرح کرديم که مانند قديم از خارج مثل هند و جاهاي ديگر پزشک بياورند تا پزشکي از انحصار گروهي انحصارطلب که به ميل خودشان تعرفه تعيين مي‌کنند، دربيايد. حجم کار پرستاران و افزايش سندروم کاروشي (مرگ حين کار به‌دليل فشار کاري) در بين پرستاران يکي ديگر از مواردي است که اين فعال پرستاري دلايل آن را ناشي از افزايش حجم کار پرستاران در پي اجراي طرح‌هايي چون طرح تحول سلامت مي‌داند.

او مي‌گويد: پزشکان به هر بهانه‌اي مي‌خواهند بيمار را بستري کنند. اين مسئله طبيعتا از نظر درآمدي به نفع آنهاست و در‌آمد پزشکان بالاتر مي‌رود اما فشار کار و اضافه‌کاري براي پرستاران بيشتر مي‌شود. پايين‌بودن حقوق باعث مي‌شود که پرستاران به اضافه‌کاري روي بياورند، در نتيجه، اين اتفاقات خطرناک هم حين کار رخ مي‌دهد، درحالي‌که طبق قانون بهره‌وري پرستار نبايد بيش از 80 ساعت کار کند و اين تعداد اضافه‌کاري بالا، به‌دليل فشار کاري است که پزشکان به پرستاران وارد مي‌کنند. 

طرح تحول سلامت همچنان حاشيه‌ساز
اعضاي اين کمپين معتقدند، خساراتي که در اجراي طرح تحول سلامت در وسعت بسيار بزرگي گريبان‌گير کشور شده و به خاطر پاره‌اي از مصالح ملي و احتمال ايجاد دلسردي در ميان مردم، زياد به آن پرداخته نمي‌شود، در واقعيت سرمايه هنگفتي از نيروي انساني را به‌خاطر بي‌توجهي وزارت بهداشت به اصول مسلم مديريت نظام سلامت بر باد داده که به زعم آنها در مقايسه با فسادهاي اقتصادي برملا‌شده در 10 سال گذشته، بيشتر است.
 به باور فعالان جامعه پرستاري، قرباني بزرگ اجراي طرح پرحاشيه تحول سلامت، معلمان، کارگران، بازنشستگان و مستمري‌بگيراني هستند که هزينه‌هاي اين طرح را پرداخت کرده‌اند. يکي از پرستاران درباره اثرات طرح تحول سلامت در کانال تلگرامي اين کمپين نوشته است: در حالتي شکاکانه اگر بخواهيم نگاه کنيم، بايد بگوييم که تقريبا هيچ يک از کادر درمان از طرح تحول سلامت نه‌تنها سودي نبرده‌اند؛ بلکه متضرر نيز شده و اين طرح تنها به تأمين منافع پزشکان متخصص کمک کرده؛ بنابراين ادعاي کاهش پرداختي مردم تنها بهانه‌اي بوده براي مشروع جلوه‌دادن طرح تحول سلامت. آنها معتقدند، حتي اگر ادعاي مديران وزارت بهداشت درباره کاهش ۱۰ درصدي پرداختي مردم را قبول کنيم، چگونه مي‌توان جهش بيش از ۵۰۰ درصدي برخي تعرفه‌ها را از ياد برد؟ به باور آنها، بعد از روي‌کارآمدن قاضي‌زاده‌هاشمي در وزارت بهداشت درگيري صنفي پزشکان (به‌ويژه متخصصان بخش دولتي) با ساير صنوف شاغل در بخش دولتي شدت گرفته و سازمان نظام پرستاري و بسياري از فعالان صنفي معتقدند که پزشکان از فرصت طرح تحول سلامت براي منافع شخصي خود استفاده کردند. 

لزوم رياست يک وزير غيرذي‌نفع بر وزارت بهداشت
يکي از پرستاران با انتشار پستي در کانال تلگرامي اين کمپين با اشاره به لزوم رياست يک غيرپزشک در وزارت بهداشت آورده است: يکي از شاخص‌هاي مهم فساد در دنيا بحث تعارض منافع است که مي‌گويد نبايد، فعالان بخش خصوصي، مديريت بخش دولتي را برعهده بگيرند زيرا امکان همه نوع فساد وجود دارد. اين افراد معتقدند که پزشکان شاغل در رأس وزارت بهداشت با اعمال انحصارات و محدوديت‌ها براي اشتغال بسياري از پزشکان ايراني فارغ‌التحصيل از کشورهاي پيشرفته و... منافع خود را دنبال مي‌کنند‌. به عقيده اين پرستاران، راهکار مقابله با چنين رويکردي، ايجاد کارزار مطالبه‌محور براي به‌کارگيري وزير بهداشتي غيرپزشک يا انتخاب وزيري بدون منافع است؛ کسي که به تضاد منافع بين تصميمات کلان دولتي و سودآوري بخش خصوصي که در اختيار دارد، مرزبندي قائل شود.

نظر شما چيست؟

نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

Iran, Islamic Republic of
نه به وزیر پزشک
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
زندگی آنقدر ابدی نیست که هر روز بتوان مهربان بودن را به فردا موکول کرد