جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - 19 Apr 2024
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۳۰ فروردين ۱۳۹۱ / ۰۶:۳۹
کد مطلب: 10397
۰

گفت وگو وتفاهم راه حل مناسب بررسي مسائل اقتصادي در خانواده

امروزه مشارکت همه اعضا در امور مالي دغدغه بسياري از خانواده هاست. واقعيت اين است که درباره مشارکت مالي در زندگي مشترک ضعف هاي فرهنگي وجود دارد.اما نکته اين جاست که اگر بر آوردن نيازهاي مالي را جزو انگيزه هاي افراد براي ازدواج فرض کنيم، مسائل مالي و بحث بر سر آن جزو مهم ترين موضوع در زندگي مشترک تبديل مي شود. در صورتي که مهم ترين عامل پيونددهنده دو نفر در ازدواج برآورده شدن نيازهاي رواني و عاطفي در کنار نيازهاي مالي است. متاسفانه در حال حاضر بحث بر سر مسائل مالي در بعضي خانواده ها رايج است.در اين مطلب مي خواهيم به دشواري هاي بحث مسائل مالي از زبان يکي از کارشناسان پي ببريم. به طور کلي اساس ارتباط زناشويي تنها بر مسائل مالي استوار نيست و عوامل متعدد و مهم ديگري در اين روابط تاثيرگذار است. دکتر اکرم پرند دکتراي روان شناسي و مشاوره با بيان اين مطلب به خراسان ادامه مي دهد: در ازدواج نبايد مسائل مالي تنها اولويت مهم تلقي شود اما متاسفانه در حال حاضر اهميت زيادي پيدا کرده و به همين دليل است که کانون خانواده هم اکنون بسيار آسيب پذير شده است. همه مي دانند که پول و ثروت خوشبختي نمي آورد اما در نهايت بيشتر افراد از آن به عنوان يکي از ملاک هاي عمده در انتخاب خود ياد مي کنند. پول ممکن است به آسايش بيشتر منجر شود اما هرگز به تنهايي آرامش بيشتر نمي بخشد. بنابراين يکي از ضعف هاي فرهنگي ما در اين جا آشکار مي شود که همان اولويت مسائل مالي در انتخاب همسر است که بايد با فرهنگ سازي رفع شود.واقعيت اين است که اگر زوجي به پذيرش، درک، همدلي، سازگاري و تفاهم مناسبي با يکديگر رسيده باشند، قادر خواهند بود در مسائل مالي به خوبي با يکديگر کنار بيايند. بنابراين بهترين راه براي حل و فصل مسائل مالي گفت وگوي سازنده بر اساس اصل تفاهم و همدلي است. در واقع مسائل مالي زوجي را به چالش مي کشد که از هم فاصله گرفته باشند، نتوانند يکديگررا درک کنند، با هم مشارکت همدلانه نداشته باشند و قدرت سازگاري آن ها کم باشد.

دکتر پرند با اشاره به اين که در موارد بسياري مسائلي که زوج را به مشاوره مي کشاند، ريشه در اختلافات مالي دارد،تصريح مي کند: در بسياري از موارد اختلافات مالي نهفته و بيان نشده به صورت بهانه جويي و... آشکار و در مشاوره مشخص مي شود که مسائل مالي اصل ماجراست و اگر مسائل مالي برطرف شود، بهانه جويي و ديگر اختلافات هم برطرف مي شود.گاهي هم همسر به علت نارضايتي عاطفي يا جنسي مسائل مالي را بهانه مي کند و اختلافات و تنش را دامن مي زند. بنابراين يک مشاور بايد سعي کند چه در مسائل مالي و چه در ديگر اختلافات ريشه را پيدا کند زيرا تا زماني که ريشه اختلافات شناسايي نشود، امکان برطرف کردن مشکل وجود ندارد.

آزمون و خطا
وي افزود:در خانواده هايي که درآمد به اندازه کافي وجود دارد، ممکن است بين زن و مرد بر سر مديريت مالي اختلاف نظر ايجاد شود. دکتر پرند با تاييد اين مطلب توضيح مي دهد: بهتر است در چنين مواردي زوج به آزمون و خطا اقدام کنند، يعني براي اين که توانايي مديريت مالي خود را بسنجند، در يک برهه زماني يک نفر دخل و خرج را به دست بگيرد و سپس در دوره بعدي طرف مقابل اين کار را انجام بدهد تا زوج ها بتوانند در اين باره به تصميم مشترک برسند. در واقع در اين جا هم ما زوج را به مشارکت فعالانه در اداره مالي خانواده تشويق مي کنيم و از آن ها مي خواهيم از زور استفاده نکنند و يکديگر راتحت فشار قرار ندهند.

در برخي خانواده ها زن به دليل داشتن تجربه در محيط کار مي تواند مديريت مالي را بهتر از مرد انجام بدهد به شرط اين که به اقتدار مرد لطمه نخورد و در برخي خانواده ها نيز مرد بهتر مي تواند اين مسئوليت را به عهده بگيرد. بنابراين هيچ کس خارج از چارچوب خانواده نمي تواند به زوج توصيه اي کند و يک مدل دستوري را پيشنهاد دهد.به گفته وي در صورتي که زوج هر دو شاغل باشند، اعتماد حرف اول را مي زند، به عبارت ديگر مرزبندي در مسائل مالي وقتي رخ مي دهد که اعتماد کافي در فضاي خانواده وجود ندارد.

زماني که يکي از همسران احساس ناامني کند، ممکن است بخواهد مرزبندي را در مسائل مالي تا جايي که مي تواند حفظ کند، در صورتي که اگر اعتماد و امنيت رواني در فضاي خانواده حاکم باشد، مرزبندي ها حذف مي شود.

ما به چنين زوجي توصيه مي کنيم ضرورت شاغل بودن يکديگر را درک کنند و صادقانه با يکديگر به گفت وگو بپردازند و به طور شفاف برنامه هاي مالي خود را براي هم توضيح دهند. به عنوان مثال خانم توضيح دهد که بخشي از درآمدش را پس انداز مي کند و ترجيح مي دهد اين گونه به خانواده کمک کند.

نکته مهم اين جاست که گفت وگو در مسائل مالي بايد حتما  در يک فضاي سازنده صورت بگيرد و طرفين به نظرات هم احترام بگذارند و اهداف درازمدت را مد نظر قرار دهند. بنابراين حفظ صداقت در مسائل مالي بسيار اهميت دارد و پس از آن احترام به نظر طرف مقابل حتي اگر مخالف نظر ماست، در اولويت قرار مي گيرد. معمولا در يک سال اول زندگي مشترک صداقت زوج به يکديگر اثبات مي شود و آن ها کمترين ميزان تنش را در سال هاي بعد تجربه مي کنند.

در صورتي که به هر دليلي بي صداقتي يکي از طرفين آشکار شود صبوري و تلاش براي درک ريشه آن اهميت اساسي دارد.در واقع اين بي صداقتي ريشه در احساس ناامني فرد دارد که بايد علت آن شناسايي شود. در چنين مواردي توصيه ما مراجعه به مشاور و کمک گرفتن از وي است.     خراسان - مورخ چهارشنبه 1391/01/30 شماره انتشار 18097
نويسنده: عظيمي مروي
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
سخن گفتن با خدا مانند صحبت کردن با یک دوست پشت تلفن است... ممکن است او را در طرف دیگر نبینیم، اما می دانیم که دارد گوش می دهد...