پنجشنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - 18 Apr 2024
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۳ آذر ۱۴۰۰ / ۰۷:۲۶
کد مطلب: 56109
۲

مفهوم «پول» را چطور به فرزندانمان آموزش دهیم؟

مفهوم «پول» را چطور به فرزندانمان آموزش دهیم؟
همه بچه‌ها یک روز با این سوال در ذهن مواجه می‌شوند و آن را از پدر و مادرشان می‌پرسند که «مامان بابا! پول چیه؟». پول موضوع مهمی در زندگی ما است، اما همه ما لزوما احساسات یکسانی نسبت به پول نداریم.
 
برای بعضی افراد، کسب درآمد اولویت اصلی زندگی شان است، اما برای بعضی افراد جزو اولویت‌های اول نیست و ممکن است فقط در حد رفع نیاز به پول فکر کنند و برای بدست آوردنش تلاش کنند. بعضی‌ها در مدیریت مالی سختگیر هستند و بعضی‌ها در مدیریت و پس انداز ضعف دارند.
اما جواب درست در برابر این پرسش بچه‌ها که «پول چیست؟» چه می‌تواند باشد. چرا که این جواب خیلی مهم است، چون نگرش بچه‌ها به پول می‌تواند باعث شود پول برایشان در آینده امنیت بیاورد یا اضطراب!


۱-پول چیست و چرا به پول نیاز داریم؟
بچه‌های بالاتر از ۵ سال کم کم مفهوم پول را درک می‌کنند شما می‌توانید در ابتدا برایشان توضیح دهید که پول چیست و به چه کار ما می‌آید.

بهترین راه آموزش هم آموزش عملی است. بچه‌ها را با خودتان به فروشگاه ببرید و توضیح بدهید که اجناس مختلف قیمت‌های متفاوت دارند و ما می‌توانیم با پول، چیز‌هایی که به آن‌ها نیاز داریم را تأمین کنیم. در ادامه هم برایشان توضیح دهید که همه افراد به یک میزان پول ندارند و همه آدم‌ها بخشی از زمانشان را به درآمدزایی اختصاص می‌دهند تا بتوانند نیازهایشان را رفع کنند.

شما در هر حالت می‌بایست این نوع پاسخ را به فرزندتان بدهید، چرا که پاسخ شما خیلی مهم است و هدف همه ما این است که فرزندمان نگرش صحیحی نسبت به پول داشته باشد و یاد بگیرد چطور شرایط مالی را مدیریت کند.
حس ما نسبت به پول به شرایط مالی، نگرش‌ها و اولویت هایمان برمی گردد. خیلی از این نگرش‌ها در دوران کودکی شکل می‌گیرند در نتیجه خیلی مهم است که شما نگرش صحیحی درباره پول به فرزندانتان بدهید.

۲-پول امنیت است یا ارزش؟
بهتر است نگرش بچه‌ها نسبت به پول روشن و واقع بینانه باشد. پول موضوع خیلی مهمی برای امنیت و آرامش ما است، اما بچه‌ها باید بدانند که خرید کالاهای لوکس یا کالا‌های گران بهاتر لزوما ارزشمندتر نیستند یا افرادی که ثروتمندتر هستند، لزوما خوشحال‌تر نیستند. پس توضیحاتمان باید حاوی مفهوم امنیت باشد نه ارزش!
مثلا اینکه شما نباید به بچه بگویید: «همه ما پول لازم داریم تا بتونیم بیشتر خوش بگذرونیم و چیزای قشنگ بخریم»
باید اینطور بگویید: «همه ما پول لازم داریم تا بتونیم چیز‌هایی که بهشون احتیاج داریم رو تهیه کنیم»

3- چه رفتار‌هایی برای آموزش مالی نباید انجام دهیم؟
چند رفتار باعث می‌شود تا نگرش بچه‌ها به پول، به جای نیاز و امنیت تبدیل به ارزش شود.
- خرید دائمی اسباب بازی‌های گران قیمت
این کار باعث می‌شود که بچه‌ها برای هیچ درخواستی صبر نکنند و پول را یک منبع ثابت خوشحال کننده بدانند که همیشه حاضر است و می‌شود به هر میزان که دلشان بخواهد، خرجش کنند.
- صحبت دائمی از مشکلات مالی هنگام حضور بچه‌ها
این روز‌ها شرایط مالی خیلی سخت شده است اما «پول» به مثابه یک نیاز هیچوقت نباید دغدغه کودک باشد، چون باعث می‌شود تا پول منبعی برای احساس عدم امنیت در کودکان باشد، موضوعی که همیشه نگرانش هستند یا باعث خشم‌شان می‌شود.
نگرش صحیح به پول به بچه‌ها کمک می‌کند آینده نگر باشند، پس انداز را یاد بگیرند و نظم و مسئولیت پذیریشان افزایش پیدا کند و از همه مهمتر روش‌های صحیح مدیریت مالی را یاد بگیرند.
 

4- آموزش پس انداز به کودکان
بعد از اینکه بچه‌ها نگرش صحیح درباره پول را پیدا کردند باید به آن‌ها یاد دهیم که چطور به طور صحیح از پول استفاده کنند و پس انداز داشته باشند.
مثلا مبلغی را به عنوان پول توجیبی هفتگی یا ماهیانه در اختیار بچه‌ها قرار بدهید. این هفتگی یا ماهیانه بودن هم بیشتر به انتخاب خودتان بستگی دارد، اما برای بچه‌هایی که تا به حال پس انداز نداشتند، خصوصا زیر هشت سال بهتر است که هفتگی باشد، چون تمرین پس انداز نیاز به زمان دارد.
نکته دیگر اینکه کودک باید درباره پولش حق انتخاب داشته باشد. حق انتخاب به این معنا نیست که کودک با پولش هر کاری دلش بخواهد می‌تواند بکند بلکه به این معناست که باید بین چند درخواست یا کالا گزینه داشته باشد.

مثلا: «مامان جان شما ماهی پنجاه هزار تومن ماهیانه داری. دوست داری باهاش کتاب بخری یا خوراکی؟ یا دوست داری بریم اسباب بازی فروشی؟ به کدوم بیشتر احتیاج داری؟»

این انتخاب کردن باعث می‌شود بچه‌ها مفهوم محدودیت را متوجه شوند و در اولویت بندی پیشرفت کنند.

نکته دیگر اینکه قانونتان را تغییر ندهید. یعنی به بچه‌ها توضیح دهید که شما نیاز‌های اساسی آن‌ها را تامین می‌کنید، اما این مبلغ تعیین شده در حال حاضر ثابت است در نتیجه بهتر است براساس علاقه یا اولویت هایش انتخاب کند، چون این حق انتخاب فقط یک بار در ماه (یا یک بار در هفته) خواهد بود. پس قانون را عوض نکنید تا بچه‌ها یاد بگیرند هوشمندانه انتخاب کنند.

اگر تصمیم گرفتید مبلغ را بالا ببرید به کودک توضیح دهید که مثلا: «شما یک سال بزرگتر شدی و این میزان پول به ماهیانت اضافه می‌شه».

زمانی که بچه‌ها درباره پولشان حق انتخاب دارند، دیر یا زود با موقعیتی روبه رو می‌شوند که کالا یا درخواستی فراتر از پولشان است. این موقعیت زمان مناسبی برای آموزش مفهوم پس انداز به آن‌ها است. می‌توانید برای بچه‌ها توضیح دهید که زمانی که ما چیزی را می‌خواهیم که هزینش را نداریم، می‌توانیم صبر کنیم و پول هایمان را جمع کنیم. در این مواقع می‌توانید پیشنهاد کمک دهید.

مثلا موقعیتی را در نظر بگیرید که فرزندتان اسباب بازی را می‌خواهد که دویست هزار تومن است.

«مامان جان، من و بابا صد تومن از اسباب بازی تو را پرداخت می‌کنیم و تو میتونی با دو ماه پس انداز صد تومن باقی را جمع کنی تا این اسباب بازی را بخریم»

5- مفهوم روز مبادا
مفهوم روز مبادا را با قصه یا کارتون به کودک آموزش دهید. بهتر است پس انداز کردن تبدیل به یک روتین شود برای کودک توضیح دهید که خوب است که ما آینده نگر باشیم و همیشه مبلغی را در پس اندازمان داشته باشیم تا در مواقع نیاز پول همراهمان باشد.
پسرم یک روز جوجه کوچولو یک تیکه نون خیلی بزرگ پیدا کرد که اصلا اشتهایی برای خوردنش نداشت، با خودش فکر کرد که بهتره نون را به لونه ببره و بذاره زیر تختش. چند روز بعد بارون خیلی شدیدی اومد و جوجه نتونست برای پیدا کردن غذا بیرون بره. یهو یاد نون بزرگش افتاد. جوجه کوچولو نون رو برای روز مبادا نگه داشته بود. ما آدم‌ها هم با پس انداز می‌تونیم برای روز مبادامون پول نگه داریم.
 


منبع: فارس 
 
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نبود اضطراب مسئله ساز است،کمی اضطراب ارزش انطباقی دارد و اضطراب فراوان خرابی به بار می آورد.