ميگنا : پايگاه خبری روانشناسی و بهداشت روان 26 آبان 1402 ساعت 7:47 https://www.migna.ir/news/63401/تهدید-سلامت-کیسه-صفرا-مصرف-چند-ماده-غذایی -------------------------------------------------- عنوان : تهدید سلامت کیسه صفرا با مصرف چند ماده غذایی -------------------------------------------------- وظیفه کیسه صفرا نگه داری مایع زرد رنگ صفراست. این مایع به هنگام ورود مواد غذایی به معده از کبد ترشح می شود و سپس از طریق مجرایی به کیسه صفرا انتقال می‌یابد. این مایع به هضم چربی‌ها در بدن کمک می‌کند. متن : کیسه صفرا یا زَهره (به انگلیسی: cholecyst یا Gallbladder) اندامی است که در سطح تحتانی کبد قرار دارد. این عضو از سه قسمت اصلی طاق معده، تنه و اینفاندیبولوم تشکیل شده‌است. وظیفهٔ آن نگه‌داری صفرا (زرداب) است. سنگ کیسه صفرا در درصد کمی از مردم با علائمی از قبیل درد شکم، تهوع، نفخ، استفراغ، بروز می‌کند. هنگامی که علائم سنگ صفرا مکرر و عود کننده باشند، درمان معمولی، جراحی و برداشتن کیسه صفرا است. ۵ ماده غذایی که سلامت کیسه صفرا را به خطر می‌اندازد: _ گوشت پرچرب: مصرف گوشت پرچرب، سبب افزایش عملکرد کیسه صفرا و افزایش تولید صفرا می‌شود که این فرآیند با التهاب صفرا همراه است. مصرف ماهی و حبوبات به جای گوشت قرمز توصیه شده است. _ غذاهای سرخ شده: غذاهای سرخ شده و چرب سبب تحریک و التهاب کیسه صفرا می‌شوند. _ غذاهای اسیدی: مصرف زیاد غذاهای اسیدی مانند مرکبات و قهوه، علاوه بر التهاب کیسه صفرا، روی معده نیز اثر مخربی دارند. _ محصولات لبنی پرچرب: محصولات لبنی پرچرب مانند خامه و شیر گاو، از مهم‌ترین مواد تحریک‌ کننده کیسه صفرا هستند. _ غذاهای تصفیه شده: هر محصول تولید شده از آرد گندم و شکر تصفیه شده، مانند نان سفید، انواع شیرینی و پاستا، سبب تحریک کیسه صفرا می ‌شود. پزشکان توصیه می‌کنند که به محض احساس مشکل در ناحیه صفرا، به پزشک مراجعه شود و با محدود کردن مواد غذایی تحریک‌کننده، علائم بیماری تا درمان جدی کنترل شود. با این حال، حتی اگر قرار نباشد به سنگ صفرا دچار شوید، رژیم غذایی سالم، کم چرب و کم کلسترول با میزان متوسط تا بالای فیبر برای سلامت عمومی بدن شما لازم است. میوه‌ها و سبزیجات، غلات کامل، گوشت بدون چربی، مرغ ماهی، محصولات لبنی کم چرب و ... همگی غذاهای سالم برای کیسه صفرا و سراسر بدن شما هستند. مصرف بیشتر غلات سبوس دار نیز می‌تواند به کاهش کلسترول کمک کند. در این میان مصرف جو بیشتر از سایر غلات توصیه می‌شود اما با این حال مصرف گندم سبوس‌دار نیز به پیشگیری طبیعی از تشکیل سنگ کیسه صفرا کمک می‌کند. روغن زیتون روغن سالم تری تلقی می‌شود زیرا نسبت به سایر روغن‌ها چربی اشباع نشده بیشتری دارد. همچنین میزان چربی اشباع شده روغن زیتون از کره کمتر است. تحقیقات نشان داده است که نوشیدن قهوه خطر سنگ صفرا را در میان زنان و مردان کاهش می‌دهد. در یک مطالعه نشان داده شد زنانی که حداقل یک وعده بادام زمینی در روز می خورند ۲۰ درصد کمتر از سایرین ناچار به برداشتن کیسه صفرا با جراحی می‌شوند. بنابر اعلام دفتر ارتقای آموزش و سلامت وزارت بهداشت فراموش نکنید نوشیدن آب فراوان در طول روز به همراه کاهش استرس نیز به پیشگیری از ابتلا به سنگ کیسه صفرا کمک می‌کند.