ميگنا : پايگاه خبری روانشناسی و بهداشت روان 18 آذر 1401 ساعت 15:44 https://www.migna.ir/news/60626/رنگ-درک-طعم-مزه-خوراکی-تأثیر-می-گذارد -------------------------------------------------- عنوان : رنگ بر درک طعم و مزه خوراکی ها تأثیر می گذارد -------------------------------------------------- آیا تغییر رنگ کاسه یا بشقاب می تواند بر درک افراد حساس از طعم غذا تأثیر بگذارد یا خیر متن : طبق مطالعات ثابت شده که ما انسانها در وهله اول با چشمان خود غذا می خوریم و به تازگی پژوهشگران دانشگاه پورتسموث بریتانیا بررسی کردند که آیا تغییر رنگ کاسه یا بشقاب می تواند بر درک افراد حساس از طعم غذا تأثیر بگذارد یا خیر. محققان دریافتند: چیپس‌ هایی که در کاسه‌ های آبی سرو می ‌شوند در مقایسه با رنگ ‌های دیگر شورتر و مطلوب ‌تر در نظر گرفته می‌ شوند، اگرچه ممکن است در واقع فرقی با هم نداشته باشند. به گفته دانشمندان، افراد مبتلا به نوفوبیا غذایی که بی میلی به خوردن یا امتحان کردن غذاهای جدید است، ممکن است کمتر از ۲۰ ماده غذایی مختلف را در طول زندگی خود مصرف کنند که به طور بالقوه منجر به کمبودهای تغذیه ای و مشکلات سلامتی می شود. این مطالعه ثابت می کند که پیامدهای اجتماعی نیز در امتداد این بدغذایی وجود دارد که منجر به درگیری یا اضطراب می شود. این مطالعه همچنین دریافت که تحقیقات در مورد بدغذایی معمولاً بر روی کودکان متمرکز است، با اینکه حدود ۱۸ درصد از بزرگسالان به عنوان افراد حساس و بدغذا در نظر گرفته می شوند. دکتر لورنزو استافورد (Lorenzo Stafford) یکی از پژوهشگران این مطالعه می ‌گوید: رژیم ‌های غذایی محدود می ‌تواند منجر به کمبودهای تغذیه‌ ای و همچنین مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی، سلامت ضعیف استخوان و مشکلات دندانی شود. این نوع تغذیه هزینه های اجتماعی نیز در بردارد زیرا لحظات لذت ‌بخش بین اعضای خانواده به راحتی می ‌تواند به موقعیت ‌های استرس ‌زا، مضطرب کننده و درگیری ‌زا تبدیل شود چراکه افراد برای خوردن غذا احساس شرم یا فشار می ‌کنند. در این آزمایش، ۴۷ شرکت ‌کننده بالغ جوان دو پرسشنامه را تکمیل کردند. یکی از پرشسنامه ها در مورد عوامل مؤثر در انتخاب غذا و دومی در مورد نئوفوبیا غذایی بود. سپس گروهی متشکل از ۲۰ نفر از بدغذاها و ۲۷ نفر از افراد عادی، تنقلاتی را که در کاسه‌ های قرمز، سفید و آبی سرو می ‌شد، مصرف کردند و از آنها خواسته شد که شوری، طعم و مطلوبیت هر میان وعده را ارزیابی کنند. هر یک از کاسه ها حاوی یک نوع میان وعده شامل چیپس سرکه نمکی از یک کیسه ۲۵ گرمی بود که به طور مساوی بین سه کاسه تقسیم شده بود. در ادامه نتایج نشان داد که رنگ کاسه بر درک طعم و مزه در افراد بد غذا و حساس تأثیر ‌گذارده اما در افراد غیر حساس تأثیر نمی ‌گذارد. برای گروه بد غذاها، همان مارک چیپس سرکه نمکی که در کاسه های قرمز یا آبی سرو می شود، شورتر از چیپس های موجود در کاسه های سفید تلقی شد. میزان مطلوبیت میان ‌وعده‌ها برای چیپس‌هایی که در کاسه‌ های آبی سرو می‌ شوند بالاترین و برای قرمز کمترین میزان را داشتند. استافورد در پایان می ‌گوید: از طریق تحقیقات بیشتر، ما می ‌توانیم راه‌ هایی را برای کمک به تأثیر مثبت بر رژیم غذایی افراد بد غذا و در نتیجه سلامت روانی و جسمی آنها تعیین کنیم. شرح کامل این پژوهش و یافته های در مجله تخصصی Food Quality and Preference منتشر شده است.