جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :
يکشنبه ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۱ / ۰۸:۴۳
کد مطلب: 11189
۰

۴ پيامد ثروت نامشروع از منظر امام هادي(ع)

حجت الاسلام دکترمحمدرضا جواهري عضو هيئت علمي دانشگاه فردوسي
پيروان اهل بيت(ع) بايد با رفتار و گفتار اهل بيت آشنا شوند و در زندگاني خويش اهل بيت(ع) را اسوه عملي قرار دهند تا در دنيا و آخرت به سعادت برسند. «زندگاني اقتصادي» امامان عليهم السلام بهترين راه توسعه و رشد اقتصادي است. آنان الگوهاي عالي «جهاد اقتصادي»اند. احاديث عترت و اهل بيت(ع) سرمايه بي نظيري براي درک جهاد اقتصادي و پيشرفت و ترقي اقتصادي است. بايد اصول و سرفصل هاي اقتصاد برتر و پايه هاي استقلال اقتصادي و خودکفايي مسلمانان در جهان بشري را از معارف اهل بيت (ع) دريافت و به آن عمل کرد. احکام الهي حدود و مرزهاي ثروت حلال و حرام را از يکديگر نشان داده است. بهره بردن از عقل سليم و دلايل عقلي خردمندان مومن و مجتهد نيز در تشخيص حلال و حرام شرعي در زمان ها و مکان هاي متفاوت راهگشا و لازم است. آلودگي به «مال حرام» و ثروت نامشروع، زيان هاي بزرگ و خطرناکي به همراه دارد؛ به گونه اي که برخي زيان ها هيچ گاه جبران نمي شود. زيربناي «فساد اقتصادي» کسب هاي حرام و از بين رفتن يا کم شدن قبح و زشتي حرام خواري است. «مال حرام» عامل انحرافات اخلاقي و ناکامي هاي فراوان است که مانع از رشد و توسعه اقتصادي فردي و اجتماعي مي شود و در واقع محور ناکارآمدي اقتصادي است. مفسدان اقتصادي افرادي اندکه بي پروا مال حرام کسب مي کنند و حرام خواراني اند که بي شرمانه، آشکار و پنهان از ثروت نامشروع ارتزاق مي کنند و خير و برکت را از بين مي برند.

در سخنان امام دهم امام علي النقي الهادي عليه السلام، آثار منفي و پيامدهاي زشت کسب «مال حرام» بيان شده است. تامل درباره زيان هاي کسب مال حرام که در سخنان امام هادي عليه السلام با داوود صرمي نهفته است، پيروان اهل بيت عليهم السلام را از کسب مال حرام و ثروت نامشروع باز مي دارد. داوود صرمي از اصحاب امام رضا، امام جواد و امام هادي عليهم السلام بوده است. (قاموس الرجال، ج۴، ص۲۴۵).

او گفته است که امام هادي عليه السلام فرمودند: يا داوود! انّ الحرام لا ينمي، و ان نمي  لا يبارک له فيه، و ما انفقه لم يوجر عليه، و ما خَلَّفَهُ کان زاده الي النار. (الکافي، ج۵، ص۱۲۵* وسائل الشيعه، ج۱۲، ص۵۳)؛ اي داوود! حرام رشد و فزوني ندارد، و اگر هم داشته باشد برکت ندارد، و آن چه از حرام انفاق مي شود پاداش ندارد، و آن چه از حرام پس از انسان باقي مي ماند، زاد و توشه آتش جهنم او خواهد بود. مال حرام فزوني و افزايش و رشد ندارد. کسب ثروت نامشروع هرگز زمينه ساز افزايش مال پايدار و مطلوب براي صاحبانش نخواهد شد. رشد و افزايش معقول مال و ثروت، آرامش، اقتصاد سالم، سودمندي، بهداشت رواني سالم و ... معلول مال حلال و ثروت پاک است و اين ها هيچ گاه با حرام خواري محقق نمي شود. راغب اصفهاني در تعريف برکت نوشته است: برکت ثبوت خير الهي در شيء است. (المفردات، ص۴۴)؛ مال حرام اگر باعث فراواني و افزايش شود، برکت نخواهد داشت و هرگز خير الهي در آن نخواهد بود. سعادت و خوشبختي در برکت مال است و در مال حرام حتي اگر زياد باشد، برکت نيست. «برکت» به مال انسان سودمندي و کارآمدي مي دهد. توسعه حقيقي و برتري واقعي و تکامل معنوي در برکت است و برکت تنها در مال حلال است. صدقه و انفاق و تعاون مالي، تنها از مال حلال ارزش و پاداش الهي دارد. کمک مالي و مواسات از ثروت حلال و مشروع، هم نياز ديگران را به درستي تامين و گرفتاري هاي آنان را برطرف مي کند و هم براي آنان خير دارد و هم براي انفاق کننده اجر و پاداش دارد و در دنيا باعث وفور نعمت و در آخرت موجب برخورداري از نعمت هاي بي پايان الهي مي شود. انجام کار خير با مال حلال اجر دارد و با مال حرام هيچ پاداشي ندارد. ثروت حرام سرمايه داران حرام خوار، توشه آنان براي آتش جهنم خواهد شد. مال حرامي که از آدمي پس از مرگش باقي مي ماند، بهره آن را ورثه مي برند و وزرو و بالش براي اوست. ثروت روي هم انباشته شده از راه حرام هيچ سودي در دنيا و آخرت براي انسان ندارد. کسب مال حرام حاصل نافرماني از دستورات الهي، رسول اکرم(ص) و امامان معصوم(ع) است و اثر گناهان فراواني است که عقاب و عذاب الهي آن در شب اول قبر و عالم برزخ و در آخرت آدمي را فرا مي گيرد.


خراسان / شماره انتشار 18123

نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
ز باغ رعيت، گر مَلك خورد سيبي / برآرند غلامان، درخت از بيخ