جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
تاریخ انتشار :
پنجشنبه ۳۰ شهريور ۱۳۹۱ / ۱۷:۰۵
کد مطلب: 14106
۷
۱

چرا برخی گمان می کنند تریاک درمان دردهاست؟


هر چه از عمر مواد مخدر می گذرد تنوع و خطرات آن هم بیشتر می شود، کار به جایی رسیده است که تا می شنویم فلانی معتاد است در دل آرزو می کنیم کاش لااقل تریاکی باشد.

لاید خیلی شنیده اید این عبارت را " تریاک شرف دارد به این آشغال هایی که جوان ها می کشند" این باور از یک شعار می آید" تریاک درمان دردهاست"

اما واقعا اینطور نیست (این فایل صوتی را بشنوید) . لاید خیلی شنیده اید این عبارت را " تریاک شرف دارد به این آشغال هایی که جوان ها می کشند" این باور از یک شعار می آید" تریاک درمان دردهاست"   تصویر کارت سهمیه تریاک برای معتادان رسمی، ۴۲ سال پیش  

تریاک؛ درمان دردها


هنوز هم که هنوز است خیلی ها وقتی می خواهند در مورد مواد مخدر حرف بزنند؛ تریاک را از باقی مخدرها با یک عبارت جدا می کنند؛ تریاک دارو است. این باور که تریاک برای پیر زن ها و پیر مردها درمان دردهای ناعلاج است، زمانی ملکه ذهن ایرانی ها شد که ناصرالدین شاه در اطراف دارالخلافه تهران، دست به کشت خشخاش زد.

سطح کشت تریاک نه تنها کفاف مصرف معتادان داخلی را می داد‌، بلکه به مستعمرات انگلیس هم صادر می شد. شعار تریاک درمان تمامی دردهاست؛ هم تبلیغ انگلیس برای گسترش اعتیاد در ایران بود. فقر، کمبود پزشک و دارو هم دست به دست تلقین داد و موجب پناه آوردن بیماران به این ماده افیونی شد. از همان زمان تریاک به عنوان یک داروی خانگی جای خود را در خانه های ایرانی باز کرد و پیر زن ها هم در زیر زمین خانه ها بساط منقل و وافور را به راه انداختند.

کار به جایی رسیده بود که خیلی ها برای آرام کردن کودکان و نوزادان هم از آن استفاده می کردند. خرید سوخته تریاک اوضاع را بدتر کرد. انگلیس اعلام کرد که سوخته‌ی تریاک را با قیمت مناسب از معتادان می‌خرد؛ و این آغاز درآمد زایی از فروش مخدر بود. عده زیادی تریاک را که به مقدار فراوان و به قیمت ارزان در دسترس بود می‌خریدند و پس از کشیدن، سوخته آن را چند برابر قیمت می‌فروختند.

این بهترین سیاست برای افزایش شمار معتادان بود. در سال 1314 شمسی تعداد معتادین به رقمی حدود 5/1 میلیون نفر و نزدیک به 7 درصد کل جمعیت ایران رسید.

به مرور زمان، مردم از مضرات اعتیاد آگاه شدند و علمای دینی نیز فتوای تحریم تریاک را صادر کردند. هماهنگی ادبا، شعرا و رسانه‌های گروهی، مردم را به بسیج عمومی علیه اعتیاد تشویق کرد و لایحه تحدید تریاک به عنوان یک قانون به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

سازمان ملل هم دست به کار شد و دولت ایران طی یک برنامه‌ی ده ساله اقدام به ریشه‌کن کردن تریاک کرد و وجود تمام مکان‌‌های عمومی استعمال تریاک را غیر قانونی اعلام کرد.

اما ایران آن روزها که جنگ جهانی دوم را پشت سر می گذاشت، شرایط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی خوبی نداشت. دولت به نوعی مجبور بود دسترسی به تریاک را برای معتادین و مردم آزاد کند.

این نابسامانی ها و اشغال ایران به اعتیاد دامن زد؛ تا این که بالاخره در سال 1334 شمسی مجدداً قانون منع کشت خشخاش به تصویب رسید و تریاک که از انحصارات وزارت دارایی بود، زیر نظر وزارت بهداری رفت.

با تصویب قانون منع کشت خشخاش در سال 1334 شمسی، مبارزه با تریاک جدی‌تر و قاچاقچیان تریاک مجازات شدند. برای درمان معتادان 6 ماه در نظر گرفته شد. در آن زمان تعداد مصرف کنندگان تریاک در ایران حدود ۱.۵ میلیون نفر و این معتادان روزانه چیزی حدود 2 تن تریاک مصرف می کردند. اما نه تنها وزارت بهداری هم اقدام مؤثری برای ترک اعتیاد معتادان نکرد؛ بلکه تجارت غیر قانونی قاچاق تریاک از خارج به ایران برای ارضای تقاضای شدید معتادین به تریاک افزایش یافت.



هروئین بی بو


اما اگر بوی تریاک تمام خانه و بخش اعظمی از کوچه را می گرفت و همه اهل محل بو می بردند، هروئین بی بو بود و داد و غالش کمتر. در سال 1337 شمسی برای اولین بار هروئین به ایران وارد شد.

هروئین بی‌بو، کم حجم و به آسانی قابل حمل بود و اثرات آن قویتر از تریاک بود. تمام این صفت ها کافی بود که جوانان آن را به تریاک ترجیح دهند. نه تنها جوانان که حتی تریاکی های با سابقه هم رو به هروئین آورند. از سال1350 به بعد کم کم محبوبیت تریاک جای خودش را به هروئین داد و هروئین تقریباً فرمانروای مطلق اعتیاد در ایران شد.

آنقدر قاچاق مواد مخدر، از ترکیه، افغانستان و پاکستان و سایر کشورها زیاد بود که به بهانه‌ جلوگیری از خروج ارز و طلا، در اسفند ماه 1347 قانون تحدید خشخاش و صدور تریاک به تصویب رسید. کشاورزان هم دست به کار شدند و شروع به کشت خشخاش در مناطق وسیع کردند. تأسیس لابراتوارهای متعدد هم شروع کار ساخت هروئین بود.

در سال 1348 دولت اقدام به توزیع تریاک سهمیه ای به معتادان کرد که در نتیجه طبقه‌ای به نام «معتاد رسمی» پیدا شد.

نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

Iran, Islamic Republic of
عزیزم در اون زمان جمعیت ایران شانزده میلیون بود چطور شما پنج میلیون رو میگی هفت درصد
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
نوجوانان آمریکایی بدون تلفن همراه احساس بهتری دارند
من با دروغ گفتن و آه وناله پول درمیارم
افراد کمال‌گرا چه ویژگی‌هایی دارند؟
كودكان را قرباني حرف مردم نكنيد
خودبیمارانگاری از خود بیماری مرگبارتر است!
راه‌ درمان تب بالای تمایل به عمل‌های زیبایی چیست؟
در نهان به آنان دل می بندیم ؛ که دوستمان ندارند و در آشکار از آنان که دوستمان دارند غافلیم شاید این است دلیل تنهایی ما... دکتر علی شریعتی