جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - 19 Apr 2024
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۲ / ۰۰:۱۸
کد مطلب: 18086
۱

افزایش هوش معنوی و شادكامي با روزه داری

افزایش هوش معنوی و شادكامي با روزه داری
رئيس شبكه ملی تحقيقات سلامت روان با تاکید بر نقش دعا و معنویات در سلامت روانی گفت: تحقیقات نشان می‌دهد افرادی که روزه دار هستند نسبت به افرادی که روزه نمی‌گیرند از هوش معنوی و شادکامی بیشتری برخوردار هستند.
به گزارش مهر، دکتر جعفر بوالهری در نشست خبری پیش از ظهر امروز با اشاره به تحقیقات انجام شده در زمینه تاثیر دین در سلامت روانی، افزود: این تحقیقات نشان می‌دهد که افرادی که به امکان مذهبی می‌روند نسبت به افرادی که به مجالس و امکان مذهبی نمی‌روند از نظر روانی سالم‌تر هستند.

رئيس شبكه ملي تحقيقات سلامت روان ایران به برخی از پروژه‌های تحقیقاتی این مرکز تحقیقاتی در زمینه نقش دعا بر سلامت روانی، خاطرنشان کرد: در این راستا پروژه‌هایی در زمینه نقش دعا بر درمان وسواس و عادت‌های زندگی اجرایی شده است که تاثیر دعا بر درمان افراد مبتلا به وسواس را تایید کرده است.

بوالهری نقش دعا در زمینه کاهش مشکلات خانوادگی را از دیگر زمینه‌های تحقیقاتی انیستیتو روان شناسی دانست و ادامه داد: این تحقیقات نشان داد که فقدان باورهای دینی و رفتارهای معنوی، ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی و سرطانی را افزایش می‌دهد.

رابطه روزه داری با هوش معنوی
رئيس شبكه ملي تحقيقات سلامت روان همچنین به انجام تحقیقات در پس و بعد از ماه رمضان اشاره کرد و اظهار داشت: به منظور بررسی میزان هوش مذهبی و شادکامی مطالعاتی روی دو دسته از افراد در پس و بعد از ماه رمضان اجرایی شد. بوالهری این دو دسته افراد را شامل افراد روزه دار و غیر روزه دار ذکر کرد و اضافه کرد: نتایج تحقیقات نشان داد که افرادی که روزه دار بودند نسبت به افرادی که روزه نمی‌گیرند از هوش معنوی و شادکامی بیشتری برخوردار هستند.

افزایش سازگاری با زندگی با معنویات
 بوالهری افزایش سازگاری مادرانی که فرزندان خود را بر اثر بیماری سرطان از دست داده بودند را از دیگر پروژه‌های تحقیقاتی انیستیو روان شناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران عنوان کرد و یادآور شد: در این تحقیقات برای مادرانی که فرزندان خود را بر اثر بیماری سرطان از دست داده بودند یکسری جلسات برگزار و در آن آموزش‌های معنوی ارائه شد.
به گفته وی مادرانی که در این جلسات شرکت کرده بودند نسبت به مادرانی که این دوره را نگذرانده بودند سازگاری بیشتری با زندگی داشتند.

روزه شادکامی را افزایش می‌دهد/دعا برای دیگران، به انسان آرامش ‌می‌دهد
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اعلام انجام تحقیقی در ماه رمضان سال گذشته گفت: نتایج این تحقیق نشان داد شادکامی و هوش معنوی روزه‌داران در ماه رمضان افزایش یافته و بیش از افرادی است که بی‌دلیل روزه نمی‌گیرند.

به گزارش فارس،
علی‌اصغر اصغرنژاد صبح امروز در نشست بررسی آثار سلامت روان، سلامت اجتماعی و سلامت معنوی در مورد تأثیر مناجات و دعا بر سلامت افزود: شواهد و پژوهش‌ها نشان می‌دهد که افراد با هر گرایش دینی زمانی که در مراسم مذهبی شرکت می‌کنند نسبت به سایر افراد سالمتر هستند.
وی ادامه داد: حتی اگر فردی اختلال شدید روانی مثل اسکیزوفرنی داشته باشد در صورتی که گرایشها و اعتقادات دینی داشته باشد در مقایسه با فرد بی‌اعتقاد مشکلات کمتری را تجربه می‌کند.
اصغرنژاد گفت: تعلقات و احساس دلبستگی به عنوان بخشی از تأمین کننده سلامت روان مطرح است. کاربرد کلمه در دعا به رفتار نظم می‌دهد و در انتقال فرهنگ و ارتباط کلامی مؤثر است.
وی با اشاره به اینکه زمانی که فرد دعا می‌کند ارتباط اجتماعی‌اش نیز با دیگران شکل می‌گیرد، افزود: فردی که دعا می‌کند یعنی تکلیفش با ذهن و خواسته‌هایش روشن است، خودگویی کلامی در این زمینه به رشد انسان کمک می‌کند، احساس خوبی تجربه می‌کند چرا که در دل آرزوی خوبی‌ها را برای خود دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: تحقیقات نشان می‌دهد احساس زجر و کینه زمانی ایجاد می‌شود که فرد در درون خود نفرت داشته باشد اما زمانی که در دعا برای دیگران خوبی می‌خواهیم و نیت خود را در این مسیر هم‌جهت می‌کنیم فرد احساس امنیت بیشتری کسب می‌کند.

این کارشناس ارشد بالینی مهارت‌های زندگی تصریح کرد: فردی که دعا می‌خواند روابط اجتماعی خود را در چارچوب سالم‌تری شکل می‌دهد، طرح و نقشه به زندگی آدم بخشیده می‌شود که بر رفتار و ذهنیت وی اثر می‌گذارد.
همچنین مرور و تکرار ذکر دعا، تأثیر را بیشتر می‌کند. وی ادامه داد: طبق تجربیات فردی بعد از دعا احساس نشاط و شادمانی بیشتر می‌شود، خلق منفی افراد تنظیم می‌شود، احساسات بد از وی دور می‌شود و کسی که به مبانی دینی معتقد است حتی در طول درمان، عوارض جراحی‌اش کمتر خواهد بود.
اصغرنژاد با اشاره به تحقیقات انجام شده در کشور گفت: در ماه رمضان سال گذشته تست هوش معنوی و شادکامی از چند گروه افرادی که روزه می‌گیرند و افرادی که به دلیل عذر یا غیر آن نتوانستند روزه بگیرند گرفته شد.
وی افزود: بعد از گذشت ماه رمضان مجدد این تست را انجام دادیم و مشخص شد که شادکامی افراد روزه‌بگیر در طول ماه افزایش یافته است و افرادی که به دلیل داشتن عذر روزه نگرفته‌اند هوش معنوی بیشتری نسبت به افرادی که بی‌دلیل روزه نگرفته‌اند داشته‌اند.

تحمل فوت فرزند سرطانی در مادرانی که سلامت معنوی‌شان تقویت شده است
 اصغرنژاد گفت: همچنین تحقیقی بر روی مادرانی که فرزندان مبتلا به سرطان داشته و فرزندشان
فوت کرده است انجام گرفت و نشان داده شد، مادرانی که دوره آموزش معنوی و درک از زندگی را گذرانده‌اند توانسته‌اند سازگاری بیشتری با شرایط و مشکلات داشته باشند.
اصغرنژاد ادامه داد: بسیاری از افراد می‌گویند نماز می‌خوانیم، دعا می‌کنیم اما اتفاقی نمی‌افتد باید به این افراد گفت که الگوی رفتاری باید مبتنی بر باور و حضور ذهن باشد تا اثرگذار باشد، دعا و نیایش باعث تغییر نگرش در افراد می‌شود و ایجاد نشاط و شادابی بر سیستم بدنی تأثیر می‌گذارد.
این کارشناس سلامت روان گفت: با درخواستی که در دعا از خدا می‌خواهیم در واقع مسئولیت‌پذیری و خودآگاهی خود را افزایش داده‌ایم و این بر سیستم ایمنی ما اثرگذار است و آن را تقویت می‌کند. همچنین باعث افزایش عزت‌نفس می‌شود. وی گفت: در آمریکا مطالعه‌ای انجام شده است که نشان می‌دهد افرادی که عضو کلیسا هستند نسبت به سایر افراد از نظر جسمی و روانی سالم‌ترند.
در انگلیس نیز بر روی اختلالات خلقی آزمایش شده و مشخص شده که دعا و نیایش در ناقل‌های عصبی اثر می‌گذارد، ترشح هومون‌ها را تغییر می‌دهد و امواج مغزی را در سطح آرامش نگه می‌دارد. عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: متأسفانه هیچ الگوی منسجمی در رابطه با سلامت معنوی در کشور وجود ندارد و مانند کشورهای غربی که در بیمارستان‌ها، کلیسا ایجاد کرده‌اند و کشیش قبل از ورود بیمار به اتاق عمل، بالای سرش ظاهر می‌شود در ایران نه آموزش‌های لازم وجود دارد و نه برنامه‌‌ای در این زمینه تدوین شده است.

باورهای دینی در پیشگیری از خودکشی موثر است
 وی گفت: طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت اصلی‌ترین علت مرگ و میر بعد از سوانح و تصادفات خودکشی و دیگرکشی است که به رفتارهای غلط مربوط است.
این درحالی است که شیوع افسردگی در کشور 14 درصد اعلام شده اما 65 درصد افرادی که به خودکشی اقدام می‌کنند علائم افسردگی دارند.
وی افزود: فکر خودکشی در فردی ایجاد می‌شود که اعتقادش کم است، گاهی می‌بینیم افرادی که اعتقادات مذهبی دارند می‌گویند اگر گناه نداشت خودکشی می‌کردیم بنابراین این باورهای دینی در پیشگیری اولیه و مداخلات پیشگیرانه آن مؤثر است.

افراد معتقد بزهکاری کمتری دارند
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: افرادی که باور دینی دارند جرم و بزهکاری آنها کمتر است و دیگرآزاری نیز در این افراد کمتر رخ می‌دهد. اصغرنژاد گفت: در ایران کلاس‌های سازمان‌یافته وجود ندارد و آموزش درمانگران محدود است. این درمانگران یا به این موضوع نمی‌پردازند یا تسلط کافی نداشته یا باوری در این خصوص ندارند بنابراین نمی‌توانند به بیماران کمک کنند.
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
شاید باورتون نشه اما دنیا به کوچک‌ترین خوبی‌های شما نیاز داره، خوب بمونید.