پنجشنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - 18 Apr 2024
تاریخ انتشار :
دوشنبه ۹ فروردين ۱۳۹۵ / ۱۲:۵۲
کد مطلب: 36364
۵
۳

بورد بالینی وزارت بهداشت "روان درمـانی" را وظيفه روانشناسان و مشاوران دانست

بورد بالینی وزارت بهداشت "روان درمـانی" را وظيفه روانشناسان و مشاوران دانست
به گزارش میگنا نامه رئيس بورد روان شناسي باليني وزارت بهداشت در رابطه با بررسي مبحث رواندرماني به وزير متبوع، يكي از بخش هاي مهم نخستين شماره خبرنامه مذكور بوده است كه طي آن دکتر محمد سلیمی رئیس بورد بالینی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به استعلام وزیر وزارت متبوع مبنی بر بررسی اینکه رواندرمانی جزء وظایف روانشناسان یا روانپزشکان است، اعلام داشت که روان درمانی یک پروسه چندوجهی است که نیازمند گذراندن دورهای پایه در کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری است؛ بنابراین روانپزشکان نمی توانند بدون گذراندن این دوره ها کار روان‌درمانی انجام دهند.
متن نامه دکتر سلیمی به شرح زیر است:
-
حضور محترم مقام عالی وزارت
جناب آقای دکتر سید حسن هاشمی

با اهداء سلام و آرزوي سلامتي

احتراماً عطف به نامه شماره 2406/4/آ/س/د مورخ 14/4/94 در خصوص توقف فعالیت انجمن رواندرمانی ایران، نظر بورد به شرح زیر خدمتتان ارائه میگردد:
1- نگاهی مختصر و کوتاه به سیلابس های رشته های روانشناسی در مقاطع ارشد و دکتری مصوب وزارت بهداشت (رشته‌های بالینی،سلامت، بالینی کودک و...) نشانگر این حقیقت است که برنامه‌های آموزشی ذکرشده، فارغ التحصیلان این رشته‌ها را برای روان درمانی و تشخیص و ارزیابی روان شناختی و ارائه خدمات روانشناختی آماده می‌کند.
2- در تعریف و تشریح مفهوم روان درمانی میتوان به مداخله رضایتمندانه و همراه با آمادگی مراجع برای تغییر باورها و نگرش‌ها و رفتارهای او اشاره کرد و این نوع مداخله، مداخله در کار روانپزشک یا دیگر پزشکان متخصص نیست بلکه کمک به توانمندسازی بیمار می‌باشد و این تخصص و مهارت در برنامه های آموزشی روانشناسی بالینی و سلامت به طور ویژه مشخص و تأمین شده است.
3- بورد روانشناسی بالینی هیچ گاه درصدد حذف روانپزشک ازتیم درمان نیست و حتی تأکید جدی دارد تا در بیمارستانها و مراکز درمانی دیگر متخصصین همچون مددکار و گفتار درمانگر و کاردرمانگر به تیم درمان به طور فعال کمک نمایند هرچند که به دلیل بارمالی تیم درمانی و بیماران از خدمات این متخصصین محروم است. حضور تیم کامل درمانی از ضروریات نظام سلامت است که تلاش برای چنین مجموعه متخصصین خود از باربیماری جامعه می کاهد.

4- بورد روانشناسی بالینی معتقد است در بخش‌های بستری تیم درمان بر عهده روان‌پزشک است و دیگر متخصصین تیم نقش خود را باید ایفا نمایند.

5- در شرایطی که جامعه ایرانی در شهرهای مختلف نیاز مبرم به دریافت خدمات روانشناختی دارند جای بسی تأسف است که امضای عده ای از پزشکان محترم در تخصص های غیر روانپزشکی (عفونی،اورولوژی، ارتوپدی، خون و انکولوژی و...) که آشنایی چندانی با حوزه روانشناسی ندارند به همراه دو تن از روانپزشکان در موضوعی اظهار نظرکرده‌اند که درنهایت به نظام سلامت جامعه و مردم نیازمند به دریافت خدمات روانشناختی آسیب وارد میکند. جای سؤال است آیا متخصصین محترم دغدغه ای مهمتر در نظام سلامت ندارند؟ و آیا ورود به عرصه های علمی با جمع نمودن امضاءهای متخصصین مختلف چیزی جز اتلاف وقت نیست؟

6- بدیهی است انجمن روان‌درمانی ایران بر اساس ضوابط قانونی تأسیس انجمن‌ها تشکیل شده به ضرورت نیاز جامعه فعالیت خود را شروع کرده و این شروع شایسته است در نظام سلامت موردحمایت قرارگیرد و درصورت جابجایی از وزارتخانه متبوع به وزارت بهداشت با استقبال روبرو شود.

7- واژه درمان در حوزه پزشکی و اختصاص داشتن به فعالیت پزشکان امری بدیهی است اما در سلامت روان حداقل این واژه فضای بیشتری را دربر می‌گیرد و در بستری و بخش و درمانگاه و سرپایی مفهوم و تعریف عملیاتی متفاوت به همراه دارد. این حق که افراد نیازمند برای مشاوره ازجمله انتخاب همسر مناسب، پیشگیری از اعتیاد، مشاوره، تحصیلی و... می‌توانند برای مشاوره و روان‌درمانی روانشناس(دارای مجوز از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور) را انتخاب نمایند در قانون تصریح شده است.

8- جای بسی خوشوقتی است که روانپزشکان علاوه بر درمان دارویی به رواندرمانی علاقه‌مند شده‌اند. امیدواریم این علاقه و انگیزه قوی منجر به ارائه دروس روان‌درمانی و دروس پیش‌نیاز این مهارت ضروری در سیلابس‌های برنامه‌های آموزشی آنان شود و محدود به یک یا دو واحد درسی آن هم بطور مختصر و ناقص نباشد.

9- امید است در جهان اندیشه و منطق علمی، دوستان با درایت لازم از همکاری و آمادگی روانشناسان در کار تیمی استقبال نمایند تا هم روانشناس از تخصص روانپزشک بهره برده و هم روانپزشک به دیدگاه رواندرمانگر با دقت و عمق بیشتر آشنا شده و در عین احترام به حوزه علمی و تخصصی همدیگر باهم گلاویز نشده و درنهایت جامعه علمی و مردم و خدا از ما راضی باشد.
-
در نظام سلامت شایسته است به جای نگاه حذفی با پیوند با یکدیگر و ارائه خدمات به جامعه و افراد نیازمند با رعایت احترام و تعامل مؤثر متخصصین گام مؤثری بردارند. در خاتمه وظیفه خود میدانم که از جنابعالی و مسئولین بهداشت یا در حقیقت وزارت سلامت به خاطر نگاه راهبردی، هدایتی و عملیاتی مؤثر به نظام سلامت تشکر کنم. بورد روانشناسی بالینی آماده است در صورت موافقت جنابعالی در جلسه‌ای موضوع را به‌طور مؤثرتر بررسی نماید و از رهنمودهای جنابعالی بهره‌مند گردد.
قبلاً از لطف و عنایت جنابعالی و همکاران محترم کمال تشکر دارم.
-
دبیر بورد روانشناسی بالینی
دکترسیدحسین سلیمی
28/5/94
-
رونوشت:
- جناب آقای دکتر باقر لاریجانی، مقام محترم آموزش
- جناب آقای دکتر علیرضا استقامتی، دبیر محترم کمیسیون انجمن‌های تخصصی وزارت بهداشت
- جناب آقای دکتر اللهیاری، رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور
-
مرجع : خبرنامه الكترونيكي انجمن رواندرماني ايران
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

محسن
Estonia
عالیه
روان درمانی حق مسلم روانشناسان در تمام جهان می باشد و به امید خدا و با مقاوت و پایداری روان شناسان عزیز این حق برای همیشه برای روان شناسان محفوظ خواهد ماند.
روانشناس
Iran, Islamic Republic of
امید است با بهتر شدن شرایط شاهد شکوفایی رواندرمانی در این مرز و بوم باشیم
Iran, Islamic Republic of
إعلام مرزبنديها انهم درغياب مستندات علمى وتاريخى، حاصلى جز هدر رفتن انرژى وايجاد تفرقه نخواهد داشت. منع كردن روانپزشكان از پرداختن به امور روان درمانى به اندازه اى اقدام نا پخته اى است كه دخالت دادن يك روان شناس غير بالينى در اين امور. متاسفانه امروز، مخالفتها از جانب روان شناسانى خيز برداشته كه ارتباط ماهيت رشته اى وتجربه آموزش علمى بالينى انها با امور روان درمانى در حد نزديك به صفر است. ميتوان اين ادعا را با يك نگاه در سابقه آموزشى و كارى آنها ثابت كرد.
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
تونل هابه ما آموختند که حتی دردل سنگ هم راهی برای عبور هست، تونل ها راست میگویند ؛ راه است ، حتی از دلِ سنگ! " آنجا كه راه نیست ، خداوند راه را می گشاید... "