برنامه پیشگیری از خودکشی در دانشگاهها تهیه شد
به گزارش مهر دکتر حمید یعقوبی، در بیست و هشتمین گردهمایی رؤسای مراکز مشاوره دانشگاه های سراسر کشور که صبح امروز در سازمان امور دانشجویان برگزار شد، گفت: در بیش از ۱۱۰ دانشگاه دولتی و غیردولتی، کانون همیاران سلامت روان دانشجویی تشکیل شده است.
وی افزود: بیش از ۹۰ کانون در دانشگاه های دولتی ایجاد شده است و بیش از ۶ هزار نفر از دانشجویان در این کانون ها ثبت نام کرده اند.
یعقوبی خاطرنشان کرد: همایش کانون همیاران سلامت روان دانشجویان، فروردین سال ۹۶ برگزار می شود و رویکرد آن رویکردی فرهنگی و آموزشی خواهد بود که در خصوص مسائل مختلف روان شناسی و آسیب های اجتماعی مباحثی مطرح می شود و کارگاه های آموزشی برای همیاران سلامت و این که چگونه می توانند در زمینه های مختلف به دانشجویان کمک کنند برگزار خواهد شد.
وی در ادامه به برنامه های سال آینده مرکز مشاوره و سلامت وزارت علوم اشاره کرد و اظهار داشت: برنامه های مختلفی برای سال آینده پیش بینی شده است که از جمله می توانیم به برنامه «پیام» اشاره کرد که یک بسته آموزشی است و در بحث پیشگیری از مواد مخدر تهیه شده است.
یعقوبی در بخش دیگری از سخنان خود به برنامه بدیع (دانشگاه عاری از دخانیات) اشاره کرد و گفت: برنامه بعدی ما برنامه بدیع یعنی دانشگاه عاری از دخانیات است که سال آینده جدی تر به این مسئله پرداخته خواهد شد.
مدیر کل دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم تصریح کرد: ۳۵ دانشگاه اعلام کردند که حاضرند طرح دانشگاه عاری از دخانیات را اجرا کنند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به برنامه تعامل مراکز مشاوره با کمیسیون موارد خاص دانشگاه ها اشاره کرد و گفت: بازنگری ای در شیوه نامه کمیسیون موارد خاص با کمک مراکز مشاوره انجام خواهد شد تا این برنامه روش مندتر انجام شود.
یعقوبی از برنامه های جدید دیگر که طرح مداخله در شکست های عاطفی است اشاره کرده و اظهار داشت: مباحث ارتباطی از جمله مباحثی است که در دانشگاه ها تعداد مراجعان زیادی دارد، بیش از یک سوم علت مراجعه به مراکز مشاوره توسط دانشجویان، مشکلات ارتباطی است.
مدیر کل دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم افزود: یکی از مباحث دیگری که از برنامه های سال آینده است بحث شناسایی منابع و شدت استرس دانشجویی است و ما دنبال این هستیم با ابزارهایی که داریم دغدغه و نگرانی های دانشجو را شناسایی کنیم و بتوانیم شدت استرس دانشجویی را کاهش دهیم.
وی همچنین خاطر نشان کرد: مبحث دیگری که در بحث پیشگیری از آسیب های اجتماعی مطرح می شود بحث هوش اخلاقی است که این بحث به دانشگاه شهید بهشتی واگذار شده تا طرح مذکور را آماده کند.
یعقوبی در ادامه به تهیه برنامه عملیاتی پیشگیری از خودکشی در محیط های دانشجویی اشاره کرد و گفت: خودکشی در دانشگاه ها بسیار کم است ولی حساسیت آن بسیار زیاد است، برنامه ای در این زمینه تدوین کرده ایم و همچنین از دانشجویانی که خودکشی کرده اند و خودکشی آنها منجر به مرگ نشده مصاحبه هایی داشتیم و پرونده دانشجویانی که خودکشی منجر به مرگ داشته اند ارزیابی کرده ایم و بر این اساس، پکیجی را تهیه کرده ایم تا از بحث خودکشی در دانشگاه ها پیشگیری شود.
مدیر کل دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم در ادامه به وضعیت عملکرد مراکز مشاوره طی سالهای ۹۲، ۹۳ و ۹۴ نسبت به یکهزار دانشجو اشاره کرد و گفت: یکهزار و ۵۰۹ مشاور در حال حاضر در ۱۰۰ دانشگاهی که ارزیابی شده اند، وجود دارند.
یعقوبی به وضعیت تحصیلی مشاوران حاضر در دانشگاه ها اشاره کرد و گفت: نیمی از فعالان حوزه مشاوران دانشجویی، فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد هستند و یک پنجم آنها وضعیت تحصیلی شان دکترا است و توصیه ما این است که کار درمان را به لیسانسه ها نسپاریم.
مدیر کل دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم ادامه داد: در سال ۹۴، ۱۵۹ هزار جلسه مشاوره برگزار کرده ایم و از این ۱۵۹ هزار جلسه مشاوره، ۳۵ درصد مراجعان مسائل ارتباطی را مطرح کردند و به ترتیب اول مسائل ارتباطی، سپس تحصیلی و سپس اضطرابی، عمده ترین مسئله مراجعه دانشجویان به مراکز مشاوره طی سه سال گذشته بود و این نشان می دهد تغییراتی نسبت به سالهای قبل به وجود آمده چرا که در سالهای قبل، اولین مسئله، مسئله تحصیلی بود.
یعقوبی تصریح کرد: طی سه سال ۹۲، ۹۳ و ۹۴، ۱۰۴ هزار دانشجو به مراکز مشاوره مراجعه کرده اند و همچنین ارزیابی ها نشان می دهد که مراجعه دانشجویان پسر به مراکز مشاوره افزایش پیدا کرده است. ۸۰ درصد مراجعان، دانشجویان مجرد بوده و ۶۰ درصد مراجعان را دانشجویان خوابگاهی تشکیل می دهند.
وی در ادامه به فضای فیزیکی مراکز مشاوره در دانشگاه ها اشاره کرد و گفت: خوشبختانه در این زمینه رشد داشته ایم و در سال ۹۴ فضای فیزیکی مراکز مشاوره از ۱۶.۵ متر در سال ۹۲ به ۲۲متر در سال ۹۴ رسیده است و این نشان می دهد که دانشگاه ها به مراکز مشاوره و فضای فیزیکی هم اهمیت می دهند.
مدیر کل دفتر مشاوره و سلامت وزارت علوم افزود: شعب مراکز مشاوره نیز نسبت به یکهزار دانشجو طی سه سال گذشته رشد داشته است.
-
معاون امور دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان، محوری ترین برنامه سال ۹۶ را بحث همیاران سلامت عنوان کرد و گفت: فروردین ۹۶ همایش سراسری همیاران سلامت روان برگزار می شود.
ابوالحسن ریاضی در بیست و هشتمین گردهمایی رؤسای مراکز مشاوره دانشگاه های سراسر کشور گفت: در این دوره توجه سازمان امور دانشجویان به ارتقاء و رشد مراکز مشاوره بیشتر شده است.
وی ادامه داد: سیاست های سازمان امور دانشجویان مبنی بر مشارکت، اولویت پیشگیری و تخصصی کردن امور است. کانون دانشجویی همیاران سلامت روان با کمک مشاوران دانشگاه ها شکل گرفته است و امیدواریم فروردین سال آینده همایش سراسری کانون همیاران سلامت روان را با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر برگزار کنیم.
معاون امور دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان افزود: از دیگر برنامه های سازمان امور دانشجویان تمرکز بر دانشگاه عاری از دخانیات است و همچنین با توجه به مداخله موثر مراکز مشاوره در مباحث کمیسیون موارد خاص دانشجویی یک بازنگری در چگونگی تاثیر بیشتر مشاوران در مسایل خاص دانشجویان دراین کمیسیون خواهیم داشت. ریاضی در پایان تاکید کرد: اساسی و محوری ترین برنامه ما در سال آینده بحث همیاران سلامت روان خواهد بود.