پنجشنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - 18 Apr 2024
تاریخ انتشار :
يکشنبه ۲۳ شهريور ۱۳۹۹ / ۱۰:۲۹
کد مطلب: 51321
۱

دنیای نوجوانی چگونه دنیایی است؟

دنیای نوجوانی چگونه دنیایی است؟
مشغولیت‌های ذهنی نوجوان تغییر شکل می‌یابد و پیچیده می‌شود. معمولاً نوجوانی را بین 11 تا 18 سالگی در نظر می‌گیرند. در این دوره تغییر شکل‌های جسمی و ذهنی به وجود می‌آید. تغییر شکل ذهنی شامل تغییر در تفکر، حل مساله، تحول فکری، توانایی تدوین فرضیه، آینده‌نگری و سایر مسائل می‌شود.

یکی از ویژگی‌های این دوره اهمیت داشتن نظر دیگران است. نوجوان به ظاهر خود بسیار اهمیت می‌دهد و معتقد است که همیشه در حال ارزیابی و قضاوت از جانب دیگران قرار دارد. نظر دیگران درباره او دائمی و همه جایی است. از این رو تا اندازه‌ای اهمیت گروه همتایان در این دوره منعکس می‌شود. نوجوان از واکنش همتایان درباره خود نگرانی دائمی دارد تا حدی که حاضر می‌شود برای جلب توجه دیگران کارهای مختلفی انجام دهد. به عنوان مثال انجام اعمال کنجکاوانه و تجربه‌های ماجراجویانه و مبارزه طلبی از ویژگی‌های این دوران است.

والدین متوجه می‌شوند که فرزند آنها دیگر آن پسر بچه یا دختر بچه دیروز نیست، بسیار جسور و تا حدی عصیانگر و زبر و زرنگ و منطقی است. فرزند آنها مرزهای تازه‌ای تعیین می‌کند؛ پول خودم، دوستان خودم، تفریح مورد علاقه‌ام و ... . او دیگر مثل سابق محدودیت‌های والدین را نمی‌پذیرد، دنیای تفکر او متحول می‌شود و ادراک او از موقعیت تغییر می‌یابد. او عقاید شخصی خود را بیش از پیش محکم‌تر و روشن‌تر بیان می‌کند و برای تائید آن دلیل می‌آورد.

نوجوان به طور دائم برای کسب هویت تلاش می‌کند، او متوجه می‌شود که در جسم، افکار، هیجانات، آرزو‌ها و روابط او با دیگران دگرگونی‌هایی به وجود می‌آید.

نوجوانی، دوره‌ای حساس و بحرانی است. ویژگی این مرحله از رشد جستجوی خویشتن است که هویت‌یابی را به همراه دارد. نوجوان برای استقرار هویتی که ثبات عاقلانه داشته باشد باید به این نوع سؤالات پاسخ دهد: "من کیستم؟" در آینده چه کسی خواهم شد؟ "چرا این یا آن نیستم؟"

در نوجوانی معنا دادن به خویشتن در بافت زندگی، رنگی خاص پیدا می‌کند. خلق نوجوان نوسان دارد و شیوه تفکر او دگرگون می‌شود. درباره ادامه تحصیل تصمیم می‌گیرد و درباره شغل آینده فکر می‌کند.

یکی از چالش‌های دوره نوجوانی، تعارض بین والدین و نوجوان است. والدین دوره نوجوانی را معمولاً دشوارترین مرحله تعلیم و تربیت کودکان خود می‌دانند. زیرا نوجوان برای بریدن از وابستگی کودکی و کسب استقلال بزرگسالی تلاش می‌کند. جستجوی هویت نوجوان را در جهت زیر پا گذاشتن ممنوعیت‌ها و عبور از محدودیت‌ها سوق می‌دهد.

دشواری‌هایی که والدین با نوجوان پیدا می‌کنند بیشتر به استقلال مربوط می‌شود. نپذیرفتن توصیه‌های والدین، عصبانیت والدین علیه نوجوانی که آزادی بیشتری می‌خواهد و ترس برای امنیت او، موضوع‌های اصلی والدین است.

علیرغم وجود اختلاف در دیدگاه‌های والدین و نوجوان با تلاش می‌توان ارتباط مثبت برقرار کرد. از آنجا که تعیین ریشه همه تعارض‌ها آسان نیست، مذاکره اجازه می‌دهد تا راه حل مورد رضایت طرفین پیدا شود.



گردآورنده: "خدیجه کشاورز" کارشناس ارشد روانشناسی بالینی
مرکز مشاوره معاونت اجتماعی پلیس گیلان
 
 
 
مرجع : خبرگزاری برنا از گیلان
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
چطور از فکر کردن بیش از حد به یک موضوع جلوگیری کنیم؟
سخن گفتن با خدا مانند صحبت کردن با یک دوست پشت تلفن است... ممکن است او را در طرف دیگر نبینیم، اما می دانیم که دارد گوش می دهد...