چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 24 Apr 2024
تاریخ انتشار :
سه شنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۹ / ۲۳:۱۷
کد مطلب: 52708
۱

افسردگی و علائم آن را بهتر بشناسیم

افسردگی و علائم آن را بهتر بشناسیم
گرچه بسیاری افراد روزانه به دلایل مختلف در زندگی خود حالت ها و علائم افسردگی را تجربه می کنند و این مسئله امری طبیعی است و لزوما به معنی اختلال نیست. اما در صورتی که این علائم طولانی مدت و پایدار بوده و عملکرد فرد را دچار اختلال کند، فرد نیاز به مراقبت و درمان دارد.
 
افسردگی انواع مختلفی داشته که شامل موارد زیر است:
افسردگی اساسی و پایه
افسردگی پس از زایمان
اختلال ملال پیش از قاعدگی
افسردگی فصلی
افسردگی پرخاشگر
افسردگی دائمی
افسردگی ناشی از دارو
انواع مختلف افسردگی معمولا علائم یکسانی داشته اما شدت و دلیل به وجود آمدن آن ها متفاوت است. برای مثال افسردگی پس از زایمان معمولا به دلیل تغییرات هورمونی بارداری و زایمان رخ داده و یا افسردگی فصلی به دلیل تغییر فصل معمولا در پاییز و زمستان به وجود می آید. بنابراین برای شناخت و درمان علائم افسردگی باید علت و ریشه آن را شناخت.

علت افسردگی مختلف بوده و افسردگی از اختلالاتی است که محیط و ژنتیک هر دو در به وجود آمدن آن دخیل بوده و تاثیر می گذارند. برای مثال عزت نفس پایین، رویداد های استرس زا محیط و یا سابقه خانوادگی در افسردگی دخیل هستند.

علاوه بر این عوامل مغزی نیز بر بروز افسردگی دخیل هستند. برای مثال یکی از این عوامل افسردگی کوچک بودن هیپوکامپ (hippocampus) مغز که بخش کوچکی در پردازش حافظه و یادآوری است بوده که به همین علت گیرنده های سروتونین کمتری دارد.

سروتونین هورمونی است که در خلق و احساسات افراد تاثیر دارد. تالاموس(Thalamus) نیز یکی از عواملی است که در بروز اختلال دو قطبی و افسردگی نقش دارد. عملکرد هایی مثل گفتار، واکنش رفتاری، تفکر و یادگیری توسط افسردگی هدایت می شود و بروز اختلال در تالاموس فرد منجر به علائم افسردگی می شود.

برخی محققان نیز دریافته اند که هورمون کورتیزول (Cortisol) که در استرس نقش دارد در افراد افسرده بیش از حد تولید می شود، این هورمون در رشد و فعالیت هیپوکامپ اختلال ایجاد کرده و اثر سمی به همراه دارد.



علائم و نشانه های افسردگی چیست
افسردگی علائم مختلفی داشته که در افراد مختلف به طور متفاوتی وجود داشته و لزوما همه علائم را افراد تجربه نمی کنند. در راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی DSM5 شرایط خاصی را برای تشخیص راحت افسردگی به رواندرمانگران ارائه داده است.

طبق این راهنما باید حداقل دو هفته، حداقل 5 نشانه از نشانه های زیر یا بیشتر در فرد وجود داشته باشد تا تشخیص افسردگی بر روی وی بگذارند. ( یکی از ملاک های 1 یا 2 باید حتما برای تشخیص جزو علائم باشد)

1 ) خلق افسرده، غمگین، گریه و نا امیدی
2 ) فقدان لذت و علاقه به کارهای مختلف از جمله مواردی که قبلا فرد دوست داشته
3 ) تغییر وزن به صورت کم وزنی یا افزایش وزن که همراه با بی اشتهایی یا پر اشتهایی است
4 ) مشکلات خواب مانند کم خوابی، پرخوابی یا بد خوابی
5 ) کندی روانی-حرکتی یا سراسیمگی در افسردگی
6 ) احساس خستگی زیاد و فقدان انرژی حتی در مواقعی که فعالیت خاصی نداشته
7 ) احساس بی ارزش بودن و یا حس گناه و شرم در فرد
8 ) اختلال در تمرکز، فکر کردن و شک و تردید زیاد
9 ) افکار مرگ و خودکشی در ذهن فرد

از نشانه ها و علائم دیگر افسردگی می توان به نشخوار فکری، اضطراب و استرس شدید، کاهش میل جنسی، عزت نفس پایین و خشم اشاره کرد.


آشنایی با راه های درمان افسردگی
خوشبختانه افسردگی جزو اختلالاتی است که با کمک و همت خود فرد و روش های درمانی که توسط متخصصین ارائه می شود قابل بهبود و رفع می باشد. این روش ها بسیار متنوع بوده و شامل روان درمانگری، دارو درمانی و راه های درمان خانگی می باشد.

رواندرمانگری برای درمان افسردگی: این روش خود انواع مختلفی مثل درمان شناختی رفتاری CBT، درمان بین فردی، آموزش مهارت های اجتماعی و روانکاوی می باشد. هر کدام از این نوع درمان ها روش مخصوص به خود را داشته و بسته به شخصیت فرد تاثیر مثبت می گذارند. برای درمان با این روش ها باید به متخصص مراجعه کرده و با کمک او این پروسه را طی کنید.


درمان دارویی برای افسردگی: در حال حاضر به دلیل شایع بودن اختلال افسردگی دارو های مختلفی تولید شده و روز به روز افزایش می یابد. اما برای مصرف دارو های ضد افسردگی حتما باید با پزشک مشورت کرده و طبق تجویز او اقدام به درمان با دارو انجام داد. در غیر این صورت مصرف سرخود این دارو ها عواقب و عوارض به همراه دارد. دارو های افسردگی در دسته های بازدارنده های مونوآمین اکسیداز MAOIs، دارو های بازدارنده بازجذب سروتونین SSRIs ، بازدارنده بازجذب سروتونین و نور اپی نفرین SNRIs و دارو های سه حلقه ای TCAs می باشد.

درمان خانگی افسردگی: راه های بسیاری نیز برای کمک به درمان موثر افسردگی وجود داشته که به عنوان درمان های مکمل کارساز هستند. این راه ها شامل ورزش، مدیتیشن یا مراقبه، رژیم غذایی مناسب، خواب تنظیم شده و کافی و انجام کارهای مختلف و سرگرم کننده می باشد.
 
 
 
مرجع : سایت مصاحب
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

ایجاد هر خاطره جدید به مغز آسیب می‌زند!
مطالعه نشانگر عصبی بالقوه برای آسیب اجتماعی در اختلالات روانی را نشان می دهد!
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
بادها می وزند، عده ای در مقابل آن دیوار می سازند و تعدادی آسیاب به پا می کنند