جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - 19 Apr 2024
تاریخ انتشار :
جمعه ۱۲ آذر ۱۴۰۰ / ۲۳:۳۲
کد مطلب: 56268
۱
پاسخ بازپرس سابق دادسرای جنایی تهران به یک شائبه

آیا اجازه درگیری با زورگیر یا سارق را داریم؟

آیا اجازه درگیری با زورگیر یا سارق را داریم؟
سعید احمدبیگی - بازپرس سابق دادسرای جنایی تهران - در یادداشتی برای روزنامه همشهری نوشته است:

در قانون مبحثی تحت عنوان دفاع مشروع وجود دارد؛ به این معنی که ما حق داریم در برابر مخاطرات از جان و مالِ خود و دیگران دفاع کنیم؛ اما این دفاع باید متناسب باشد. مثلا اگر سارقی قصد دارد کیف یا گوشی یک نفر را سرقت کند، صاحب مال حق ندارد با چوب و چماق و چاقو یا ... و به بهانه اینکه سارق قصد سرقت داشته به او آسیب زند و حتی در صورتی که باعث مرگ او شود، این عمل نه تنها دفاع مشروع نیست، بلکه قتل عمد محسوب می‌شود. چرا که عملِ صاحب مال متناسب با رفتار سارق نبوده است. در پرونده‌های مشابهی شاهد بودیم که مثلا فردی بعد از سرقت رفتن کیفش، با خودرو، سارقانِ موتورسوار را تعقیب کرده و با خودرواش به آنها کوبیده و باعث مرگ سارقان شده که این رفتار دفاع مشروع محسوب نمی‌شود و درنهایت مالباخته به دردسری بزرگ افتاده و با اتهام قتل روبه رو شده است.

در فیلمی که از سرباز جوان منتشر شده هرچند رفتار او در برخورد خودرواش با سارق خطرناک است اما در ادامه و پس از پیاده شدن از ماشین رفتار او متناسب به نظر می رسد. او با سارق گلاویز شده و از هیچ وسیله‌ای که به او آسیب جدی برساند استفاده نمی‌کند.

نکته مهمی که وجود دارد این است که علت دخالت سرباز جوان دفاع از شهروند و رفع خطر برای او بوده است. وقتی او با سارق گلاویز شد و سارق نیز زن جوان را رها کرد، اصولا خطر برای زن جوان رفع شده و دیگر نیازی به ادامه درگیری نیست.

باید توجه کرد که نمی‌شود به‌خاطر سرقت یک گوشی که مثلا 5 میلیون تومان ارزش دارد به یک نفر آسیب زد یا او را به قتل رساند. در همین مورد اگر سرباز از وسیله‌ای خطرناک یا کشنده استفاده می‌کرد، در صورتی که به سارق آسیب وارد می‌شد به پرداخت دیه محکوم می‌شد و در صورتی که سارق جانش را از دست می‌داد، اتهام سرباز قتل بود.

در مجموع باید گفت رفتار این سرباز انسان‌دوستانه و معقول بود و در شرایط مشابه ممکن است هر شهروند مسئولیت‌پذیری اقدام او را انجام دهد اما باید توجه داشت که در دفاع از خود و دیگران نباید از چارچوب‌های قانونی خارج شویم و حواسمان باشد که مبادا با اقدامی خشن‌تر از آنچه سارق انجام داد، به او آسیب جدی رسانده و خود را به دردسر بیندازیم.
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
طوری زندگی كن كه اسمت با جسمت زیر خاك نرود