شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ - 14 Dec 2024
تاریخ انتشار :
پنجشنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۳ / ۱۳:۲۵
کد مطلب: 64487
۱
۸

بيش از ۵۰ درصد پزشكان متخصص سهميه‌اي هستند

محمد باقرزاده
بيش از ۵۰ درصد پزشكان متخصص سهميه‌اي هستند
سهمیه‌ای یا آزاد، مسئله این است؛ مسئله‌ای مهم که مشخص می‌کند دانشجویی براساس شایستگی و نمره مطلوبی که به‌دست آورده وارد رشته‌ای مانند پزشکی شده، یا براساس سهمیه‌ای انتصابی یا انتسابی.
 
اعتماد: كمي تامل روي هر سطر و ستون از اين اطلاعات تازه افشاشده، شدت پذيرفته‌شدگان سهميه‌اي آ‌ن‌هم در بالاترين سطح سلامت يك جامعه يعني پزشكان متخصص را به ما نشان مي‌دهد اما ماجرا تنها به پزشكي و زيرمجموعه‌هاي سلامت خلاصه نمي‌شود؛ در هر رشته و دانشگاه پرطرفدار حالا ماجرا همين است و در بسياري از كدرشته‌ها و به‌خصوص در كدرشته‌ها با پذيرش محدود، بيش از ۵۰درصد صندلي‌ها به سهميه‌اي‌ها مي‌رسد.

در ادامه گزارش هفته پيش «اعتماد» با تيتر «افشاي اسامي پزشكان متخصص سهميه‌اي» حالا كمي روي آن داده‌ها دقيق مي‌شويم و آمار و اطلاعات تازه‌اي را منتشر مي‌كنيم؛ خلاصه كل داده‌ها يك جمله است كه بيش از ۵۰درصد صندلي‌هاي مختص دانشجويان رشته‌هاي تخصصي پزشكي؛ از پوست و قلب گرفته يا روانپزشكي و جراحي مغز و اعصاب، به پزشكان عمومي‌اي رسيده كه از سهميه استفاده كردند و حالا مي‌دانيم كه بيش از ۵۰درصد پزشكان متخصص سهميه‌اي هستند؛ به عنوان مثال و براساس بررسي خبرنگار «اعتماد» روي اسناد افشاشده، از ۱۵۵ پذيرفته‌شده رشته ارتوپدي دوره ۴۶، تنها ۵۹ نفر سهميه ندارند يا اينكه در رشته قلب و عروق از ۲۲۹ نفر پذيرفته‌شده تنها ۸۹ نفر بدون سهميه قبول شدند.
 
همين دو جمله اما به درصد چنين معنايي مي‌دهند كه از ۶۱درصد از قبول‌شدگان تخصص قلب كشور در سال ۹۸، پزشكان سهميه‌اي هستند.

در ادامه اين گزارش اما دقيق‌تر و جزیي‌تر به اين آمار مي‌پردازيم اما شايد اشاره به واكنش سخنگوي وزارت بهداشت به گزارش هفته پيش «اعتماد» در همين بخش نخست گزارش مهم باشد؛ او اگرچه اطلاعات گزارش هفته پيش «اعتماد» را رد نكرد اما در گفت‌وگو با «تسنيم» به مواردي پرداخت كه ارتباطي چنداني به اطلاعات منتشرشده در اين گزارش نداشت و به عبارتي مي‌توان گفت اگرچه سخنان او درست بود اما درباره سهميه‌ها و اطلاعات منتشرشده، گمراه‌كننده بود.

پيش از پرداختن به اين جزييات اما به بررسي آمار و اطلاعات سه دوره اول آزمون دستياري و پذيرفته‌شدگان بپردازيم؛ دوره‌هايي كه سال به سال آمار پذيرفته‌شدگان سهميه‌اي افزايش يافته و در همين اعداد و آمار مي‌توان شفاف اثر قانون برنامه ششم توسعه بر سهميه‌ها را ديد. سال نخست اين اطلاعات افشاشده پيش از عملي‌شدن اين قانون است و درست يك سال بعد، درصد پذيرفته‌شدگان سهميه‌اي به شكل شگرفي افزايش يافت.
 

درصدهاي خبرساز؛ كمتر از
۵۰درصد پذيرفته‌شدگان بدون سهميه‌ هستند
بيش از هر متن و نوشته‌اي، اطلاعات دو جدول اين گزارش كه نخستين بررسي آماري خبرنگار «اعتماد» روي اطلاعات افشاشده است، شدت مساله بغرنج سهميه‌ها آن‌هم در رشته‌هاي تخصص پزشكي را نشان مي‌دهد؛ اين بررسي آماري به ما مي‌گويد اگرچه در آزمون دستياري ۴۴ يعني سال ۹۶، حدود ۷۱درصد پذيرفته‌شدگان رشته‌اي تخصصي پزشكي از پزشكان عمومي بدون سهميه بودند اما اين عدد سال به سال تغيير كرد و درست در سال بعد ۶۵درصد و دو سال بعد هم به ۵۸درصد رسيد. در سمت ديگر اما توجه به تعداد و درصد پذيرفته‌شدگان سهميه ايثارگران هم مهم و حائز اهميت است؛ اگرچه در سال ۹۶درصد پذيرفته‌شدگان با اين سهميه تنها ۱۰درصد بود اما سال بعد اين عدد به ۲۲درصد رسيد.

دليل اين تحول اما همچنان كه در گزارش هفته پيش «اعتماد» با جزييات به آن پرداخته شد، به قانون برنامه ششم توسعه و تغييرات صورت‌گرفته در سهميه‌ها برمي‌گردد كه براساس آن ۳۰درصد از ظرفيت هر كدرشته دانشگاه‌هاي ايران بايد به سهميه‌هاي ايثارگران برسد. علاوه‌ بر اين اطلاعات و جزييات به نظر مي‌آيد اعداد جداول خود بيش از هر كلمه و جمله‌اي موضوع را به مخاطب نشان مي‌دهد.
 
واكنش گمراه‌كننده سخنگوي
وزارت بهداشت: قانون را عمل كرديم
نخستين واكنش به گزارش «اعتماد» و پرونده افشاي پزشكان متخصص سهميه‌اي را اما هفته پيش سخنگوي وزارت بهداشت در گفت‌وگو با خبرگزاري «تسنيم» داشت كه اگرچه جزييات و آمار و اطلاعات گزارش «اعتماد» را رد نكرد اما به بيان كليات پرداخت كه چندان ارتباطي با مباحث مطرح‌شدن در آن گزارش هم نداشت. نخست ببينيم اين مسوول دقيقا چه گفت. «واكنش وزارت بهداشت به ماجراي پذيرش پزشكان سهميه‌اي در آزمون دستياري»؛ اين تيتر خبر خبرگزاري تسنيم است كه در متن آن آمده است: «سخنگوي وزارت بهداشت نسبت به ماجراي پذيرفته‌شدن پزشكان سهميه‌اي در آزمون دستياري واكنش نشان داد و گفت: معيارهاي سنجش صلاحيت علمي افرادي كه از طريق سهميه پذيرش مي‌شوند، مشخص است.

پدرام پاك‌آيين؛ سخنگوي وزارت بهداشت در گفت‌وگو با خبرگزاري تسنيم‌ در واكنش به فهرستي از اسامي پزشكان متخصص سهميه‌اي كه در برخي رسانه‌ها و فضاي مجازي منتشر شده، اظهار كرد: فايلي كه ازسوي يك رسانه در موضوع اسامي پزشكان متخصص سهميه‌اي مورد اشاره قرار گرفته، هيچ‌گونه ارتباطي به آزمون دستياري امسال ندارد.

وي افزود: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي درخصوص سهميه دستياري پزشكي به قانون عمل مي‌كند و قانون‌گذار، خود معيارهاي سنجش صلاحيت علمي افرادي را كه از طريق سهميه پذيرش مي‌شوند، مشخص كرده است.

سخنگوي وزارت بهداشت ادامه داد: همه افرادي كه در آزمون دستياري تخصصي پذيرش مي‌شوند صلاحيت‌هاي علمي لازم را حائز بوده و افرادي كه فاقد صلاحيت علمي باشند، در هيچ دانشگاهي پذيرفته نمي‌شوند. گفتني است امروز خبري در فضاي مجازي و رسانه‌ها منتشر شده مبني بر اينكه سهم قابل توجهي از پذيرفته‌شدگان آزمون دستياري پزشكي (آزمون ورود به رشته‌هاي تخصصي پزشكي) از طريق استفاده از سهميه‌هايي اعم از سهميه مناطق محروم، اعضاي هيات علمي و رزمندگان و ايثارگران موفق به پذيرفته شدن در اين آزمون شده‌اند.»

خلاصه توضيح سخنگوي وزارت بهداشت درباره اطلاعات گزارش «اعتماد» اين دو نكته است كه:
۱- اطلاعات اين گزارش «هيچ‌گونه ارتباطي به آزمون دستياري امسال ندارد» 
۲- «وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي درخصوص سهميه دستياري پزشكي به قانون عمل مي‌كند.»

اين دو گزاره اگرچه درست است اما همه ماجرا نيست و به عبارتي توضيح بديهيات است. در گزارش «اعتماد» به اطلاعات ۵ دوره مشخص از آزمون دستياري اشاره شده و بحثي درباره آزمون امسال نشده است و درباره نكته دوم هم در آن گزارش تاكيدشده كه اين افراد براساس قانون سهميه‌ها پذيرفته شدند. در جمع‌بندي مي‌توان گفت كه اگرچه اين توضيحات درست است اما نسبتي با گزارش «اعتماد» و اطلاعات منتشرشده در آن ندارد.

فارغ از اين توضيحات اما اسناد منتشرشده چنان مهم و بحث‌برانگيز است كه حتما در آينده آثار آن بيشتر مشخص خواهد شد و بي‌شك يكي از مهم‌ترين اخبار چند ماه گذشته است. اگرچه همين دو جدول هم به خوبي نكات پذيرفته‌شدگان سهميه‌اي در چند سال گذشته را آشكار مي‌كند اما در روزهاي آتي هم «اعتماد» نتايج بررسي‌هاي بيشتر روي اين فايل‌ها را منتشر خواهد كرد؛ نتايجي كه مي‌توان آنها را در همين جمله هم خلاصه كرد: بيش از ۵۰درصد پذيرفته‌شدگان رشته‌هاي تخصصي پزشكي ايران با كمك سهميه پا به دوره تخصص خود مي‌گذارند و اين شايد يك نگراني براي آينده سلامت جامعه ايران است. 
   از ۱۵۵ پذيرفته‌شده رشته ارتوپدي دوره ۴۶، تنها ۵۹ نفر سهميه ندارند
   در رشته قلب و عروق از ۲۲۹ نفر پذيرفته‌شده تنها ۸۹ نفر بدون سهميه قبول شدند
   ۶۲درصد قبول‌شدگان تخصص قلب كشور پزشكان سهميه‌اي هستند
    واكنش سخنگوي وزارت بهداشت به گزارش هفته پيش «اعتماد» گمراه‌كننده است
 
 
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

سهمیه؛ اولین عنصر مخرب در تولید متخصص بیسواد
Iran, Islamic Republic of
براساس گزارش قائم مقام معاونت وزارت بهداشت، 60 درصد از دانشجویان رشته پزشکی، سهمیه‌ای هستند، افرادی که نمرات و رتبه آنان در کارنامه آزمون کنکور، به‌شدت پائین است و حتی در برخی از دروس، نمره صفر یا منفی دریافت کرده‌اند، اما با رتبه‌های بالای حداقل 50 هزار-و گاهی بیش از 100هزار-، وارد دانشکده‌های پزشکی دولتی روزانه می‌شوند! این افراد در دانشکده پزشکی، در کنار آن 40 درصدی می‌نشینند که با تلاش شبانه‌روزی و مطالعه دقیق دروس مختلف، توانسته‌اند رتبه‌های واقعی تک، دو یا حداکثر سه رقمی به دست آورند. طبعا حضور این افراد با پیش‌نیاز اندکی که در رابطه با این رشته دارند، هم بار آموزشی کلاس را پائین می‌آورند و هم بر زحمت اساتید می‌افزایند که باید در بسیاری از موارد وقت کلاس را صرف توضیح اولیات دروس به این دانشجویان کنند، دانشجویانی که در طول تحصیل حداقل سه ترم مشروط می‌شوند! اما نکته نگران‌کننده، خروجی این افراد به‌عنوان پزشک عمومی و گاه متخصص است. افرادی که فاقد کمترین اطلاعات و تجربه لازم در خصوص رشته‌ای هستند که با جان و سلامت مراجعان ارتباط مستقیم دارد.
ثروت؛ دومین عنصر مخرب در تولید متخصص بیسواد
Iran, Islamic Republic of
پس از سهمیه، که معمولا در دانشگاه‎های دولتی و در سه رشته مهم پزشکی، یعنی داروسازی، پزشکی و دندان‎پزشکی، اعمال 60 درصدی می‌‎شود. برخی از دانشجویان، با رتبه و تراز پائین، وارد دانشگاه‌‎های آزاد می‎‌شوند. این دانشجویان به‌واسطه ثروت والدین خود، در بسیاری از موارد در کلاس درس حاضر نمی‌شوند، اما می‌توانند نمره های مطلوب را بخرند. در دوره اینترنی و رزیدنتی نیز، در حالی‌که باید در بیمارستان‌های دانشگاهی حضور داشته و به‌طورعملی دانشی را که حفظ کرده‌اند، تجربه کنند و به‌صورت عملی بیاموزند، شیفت و نوبت خود را در ازای مبلغی به دانشجویان کم‌بضاعت سپرده و خود به تفریح و سرگرمی‌ می‌پردازند.
Iran, Islamic Republic of
۶۰ درصد سهمیه پزشکی باعث شده امکان حضور افراد با استعداد و افرادی که واقعا درس می‌خوانند و برای رشته‌های سخت پزشکی تلاش می‌کنند به‌وجود نیاید.
Iran, Islamic Republic of
هر چه مراجعان یک پزشک متبحر بیشتر باشد، صف انتظار طولانی‌ترخواهد شد و زمان و فرصت مناسب برای درمان از دست خواهد رفت. هرچه پزشکی، تائید بیشتری از جامعه بگیرد و هواخواهان بیشتری داشته باشد، امکان گرایش او به فساد مالی، دریافت زیرمیزی و حق‌العمل خارج از عرف و قانون، از طرف او افزایش خواهد یافت. برخی از این پزشکان تا پول کلان به حساب‌شان واریز نشود، بیمار دم مرگ را حتی نگاه هم نمی‌کنند.
پزشکان سهمیه‌ای و اعتقاد راسخ به اختراع دوباره چرخ
Iran, Islamic Republic of
آن 60 درصد سهمیه‌ای که به افراد مختلف و به دلایل مختلف واگذار می‌شود؛ اعتماد عمومی به جامعه پزشکی را از بین می‌برد. اگر بخشی از گرایش مردم به خوددرمانی و مراجعه به عطاران، گرانی حق ویزیت پزشکان و دارو باشد؛ مسلما دلیل بخش دیگری از این گرایش، عدم اعتماد به پزشکان است. اخیرا برخی از بیماران با وارد کردن علایم بیماری خود در گوگل، داروهای مرتبط با بیماری را- درست یا غلط- به‌صورت آزاد از داروخانه‌ها تهیه می‌کنند و البته در برخی موارد، به جسم و جان خود آسیب می‌زنند؛ وقتی از آنان علت چنین رفتاری پرسیده می‌شود؛ به صراحت می‌گویند که سواد علمی من از فلان دکتری که چندبار به وی مراجعه کرده‌ام، بیشتر است.



اگر نتیجه این سهمیه 60 درصدی در رشته‌های پزشکی؛ افزایش فساد در میان پزشکان متبحر و عدم اعتماد و مراجعه مردم به پزشکان است؛ باید پرسید هنگام سیاستگذاری در رابطه با سهمیه‌مدار کردن دانشگاه‌های به‌ویژه پزشکی، مسئولان ذیربط به چنین عوارضی اندیشیده‌اند یا باید هربار در هر موردی دوباره چرخ اختراع شود؟
Iran, Islamic Republic of
برای بسیاری از ما پیش آمده که حتی پس از رفت‌ و آمد بین مطب‌های مختلف، در نهایت سراغ یک پزشک مسن رفته‌ایم، زیرا به این نتیجه رسیده‌ایم که پزشکان امروز، یا تجربه و یا سواد کافی ندارند؛ پزشکانی که حتی از تحلیل یک عکس معمولی رادیولوژی عاجزند و مانند خود بیمار تنها به آن خیره می‌‎شوند و نمی‌‎توانند و نمی‎‌دانند در مورد آن، چه بگویند، به‌‎خصوص اگر عکس، اسکن یا آزمایش، فاقد گزارش متخصص مربوطه باشد، که اوضاع به سمت شگفت‎ زدگی و طنز می‎رود؛ چون پزشک محترم بیمار را به مرکز تشخیص پزشکی ارجاع می‌دهد تا برای عکس و آزمایش و ... گزارش متخصص را دریافت کند
Iran, Islamic Republic of
یک سوال‌منطقی و روشنو ان این که
مگر صنف پرشکان نمی گند که به دلیل به صرفه نبودن پزسکی و درامد کم ان ظرفیت برای رشته های تخصصی پزشکی خالی مانده است و کسی حاضر نیست وارد رشته های تخصصی پزشکی شود؟ خال چگونه از امدن افراد با سهمیه اطهار نکرانی می کنند ؟! این تناقض را باید مافیای وزشکی جواب دهد.
Iran, Islamic Republic of
در این این بنا موریانه افتاده . صد حیف
مقایسه‏ سبک‏‌های دلبستگی و خلاقیت در دانشجویان دختر و پسر
نشخوار فکری چیست؟ + ۵ تفاوت با وسواس فکری
تفاوت روان‌درمانی و مشاوره
آیا نوجوانان امروز مسئولیت‌پذیر نیستند؟
خلاقیت در روانشناسی محیط با هدف احیای ارزش‌های فردی
سلامت روان روانشناسان؛ نقطه کور در مشاوره‌ها
آشنایی با  انجمن روانشناسی آلمان
چرا اتاق عمل سبز رنگ است؟
سه درمان روانشناختی شگفت انگیز برای بی‌خوابی!
این سه عادت بر سلامت روان شما تأثیر منفی دارند
زن‌ها هر 41دقیقه یک شایعه درست می‌کنند!
چرا از صدای ضبط‌ شده خودمان متنفر هستیم؟
زندگی درس حساب است، خوبیها را جمع، بدیها را کم ، خوشی ها را ضرب و شادیها را تقسیم کنیم