جمعه ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - 6 Dec 2024
تاریخ انتشار :
پنجشنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۳ / ۰۸:۳۳
کد مطلب: 65377
۴
۷

سوءاستفاده از بیماری یا بی شرمی رسانه‌ای

یادداشت دکتر سیدعبدالمجید بحرینیان
سوءاستفاده از بیماری یا بی شرمی رسانه‌ای
دکتر سیدعبدالمجید بحرینیان- روانشناس بالینی و استاد دانشگاه

در رسانه‌ها و در شبکه‌های اجتماعی خواندم که یک دختر دانشجو در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران در ملا عام عریان شده و افراد بی تفاوت از کنار او گذشته‌اند. در همین راستا چند نفر هم تحت عنوان کارشناس در شبکه‌های اجتماعی و در رسانه‌های جمعی به اظهار نظرهای دو پهلو پرداخته و بدون اطلاع دقیق کارشناسانه از موضوع سعی کرده‌اند به طور مستقیم یا غیر مستقیم این اتفاق نه چندان غیر مترقبه برای بیماران روانی را به مسایل امنیتی، سیاسی، حراستی و اجتماعی نسبت دهند و از این حادثه به بهره برداری مورد نظر خود برسند.

اینجانب به عنوان یک استاد دانشگاه و متخصص روانشناسی بالینی که بیش از چهل سال عمر خود را در این راه صرف کرده ام قاطعانه میگویم عریان شدن یک زن یا مرد در معرض عموم از نظر روانپزشکی و روانشناسی بالینی رفتاری عجیب و غریب (Bizarre) قلمداد شده و می‌تواند از نشانه‌های بیماران روانی بسیار بد حال باشد که در این شرایط فرد، فاقد بینش و ارزیابی هنجار از ناهنجار نیز می گردد و عملکرد او مختل می شود.

بنابراین قبل از معاینه کامل روانی این فرد توسط متخصصین مربوطه، انجام هر گونه تحلیل و قضاوت کردن موضوع در مورد وی نه تنها فاقد بنیان های منطقی و معیارهای تشخیصی سلامت روانی است، بلکه آنان که در دام قضاوت های عجولانه و نادرست افتاده اند باید بدانند که اگر ارتکاب این عمل غیر اخلاقی و مغایر با عرف و هنجار جامعه از سوی فرد خاطی ناشی از بیماری روانی باشد، به دلیل لزوم حفظ حرمت شخصیت بیمار و فرزندانش و اعضای خانواده اش، هر گونه اظهار نظر خلاف واقع و غیر کارشناسی نوعی گزافه گویی تلقی می شود و رفتاری مغایر با اخلاق، شرع و قانون بوده و حرمت شکنانه به حساب می‌آید و دارای ماهیت مجرمانه است. بنابراین شایسته نیست پیش از آنکه موضوع توسط کارشناسان ذیربط بررسی شود گمانه‌ زنی‌های غیر اخلاقی در رسانه‌ها منتشر گردد.پس صرف نظر از اینکه انتشار قضاوت‌های عجولانه و بعضا مغرضانه در رسانه‌های خودی و بیگانه درست یا غلط باشد، آنچه در این میان مغفول مانده است، انجام یک معاینه کامل روانی از فرد حادثه ساز و گرفتن یک شرح حال کامل روانشناسی و روانپزشکی از وی و اعضای خانواده درجه یک او می باشد.

اینجانب در اواخر سال ۱۳۷۹ و اوایل ۱۳۸۰ با همکاری معاون محترم فرهنگی وقت و با حمایت ریاست محترم دانشگاه، مرکز مشاوره واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد را تاسیس کردم. این مرکز علاوه بر ارایه خدمات متنوع بهداشت روان به دانشجویان طی زمان بیش از یک دهه، با ده‌ها مشکل عمیق‌تر و جدی‌تر از مشکل پیش آمده، مثل افکار خودکشی، اقدام به خودکشی و مشکلات دیگر روبرو بود و ضمن پیشگیری از وقوع مشکلات، عزمی جدی در مدیریت بحران داشت. شنیده ام که در چند سال گذشته مرکز مشاوره دانشجویان تعطیل شده است.

پیشنهاد می‌گردد در صورت غیر فعال بودن این مرکز که می‌تواند یاوری جدی برای سلامت دانشجویان و مددکاری امین برای مدیران دانشگاه باشد مجددا احیا گردد.
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

Iran, Islamic Republic of
جای این شخص دانشگاه نیست، باید به تیمارستان منتقل شود.
Iran, Islamic Republic of
اینا نتیجه خوردن مال حرومه
Iran, Islamic Republic of
روزنامه جوان در یادداشتی معنادار، گلشیفته فراهانی را عامل اصلی برهنه شدن دختر دانشجو در دانشگاه علوم تحقیقات معرفی کرد!
Iran, Islamic Republic of
رسانه‌های رژیم صهیونیستی و ضد انقلاب فارسی زبان معارض تلاش دارند این موضوع را سیاسی و از آب گل آلود ماهی بگیرند و متاسفانه صدها ویدیو و تصویر‌سازی از وی بدون رعایت حفظ حریم خصوصی این شهروند در فضای مجازی منتشر نمودند.

همسر سابق وی در ویدیویی از مردم درخواست حذف ویدیوها و تصاویر وی را کرده بود.
خبر تکمیلی
Iran, Islamic Republic of
بررسی صورت گرفته نشان می‌دهد خانم آ.د دارای بیماری اسکیزوفرنی است، وی ادعا می‌کند که کنترل مغزش دست دیگران است و آنان با ماهواره او را مدیریت می‌کنند.

این خانم به محض ورود به دانشگاه مبادرت به فیلمبرداری از همه لحظات حضورش می‌نماید. وقتی علت فیلمبرداری با موبایل را از او می‌پرسند ، پاسخ می‌شنود که هم‌اکنون در دانشگاه پدر و مادرش حبس شده‌اند.

بلافاصله این خانم لباس‌های خود را از تن در می‌آورد و در یک مرحله دیگر نیز کاملا برهنه می‌شود.

یاد شده حدود سه ماه است به دلیل اختلافات خانوادگی متارکه می‌نماید وی به دلیل اختلالات روانی و با هدف طی کردن مراحل درمانی در بیمارستان بستری است.

بررسی ها نشان می‌دهد اقدام وی به دلایل پیش گفته و رنج بردن از بیماری و اختلال روانی است و ارتباطی با تذکر حجاب ندارد.
روزنامه هم میهن
Iran, Islamic Republic of
دختر دانشجوی دانشگاه آزاد اختلال روانی دارد؟

روزنامه هم میهن آنچه در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد رخ داد را مورد نقد قرار داده است.

روز شنبه ۱۲ آبان انتشار ویدئویی از یک دختر دانشجو در شبکه‌های اجتماعی بازتاب گسترده‌ای را به دنبال داشت. براساس تصاویر این ویدئو دانشجوی مذکور به صورت برهنه درحالی‌که تنها لباس‌ زیر به تن دارد، در محوطه عمومی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران راه می‌رود.

با توجه به اهمیت موضوع و اطلاعیه زودهنگام دانشگاه آزاد درباره اختلال روانی این دانشجو با شیما قوشه وکیل دادگستری گفت‌وگو کردیم. این وکیل دادگستری می‌گوید که تشخیص اختلال روانی در چنین مواردی نه با دانشگاه آزاد است،‌ نه با کلانتری و نه با سیستم قضایی:«بر فرض که شخص مرتکب جرم هم شده باشد، قانون‌گذار مشخص کرده که تشخیص چنین مسائلی که می‌تواند بر مجازات شخص هم تاثیرگذار باشد برعهده حوزه تخصصی «روانپزشکی قانونی» است.

قاعدتاً وقتی در یک پرونده قضایی ادعای اختلال روانی فرد توسط خود او یا دیگران مطرح شود،‌ پرونده باید به روانپزشکی قانونی ارجاع شود. روانپزشک قانونی هم با انجام مصاحبه‌های مختلف طی یک پروسه زمانی می‌تواند این موضوع را تشخیص دهد که آیا شخص دارای اختلال روانی هست یاخیر.

ما مطمئن نیستیم که آیا پروسه مذکور درباره این خانم دانشجو طی شده است یا نه. موضوع اختلال روانی او در حالی مطرح می‌شود که ما نمی‌دانیم آیا فرد یا افراد متخصصی درباره این شخص، معاینه‌های تخصصی و مصاحبه‌های بالینی ضروری را انجام داده‌اند یا خیر.» به گفته این وکیل دادگستری این مسائل جامعه را درگیر کرده و ایجاد نگرانی می‌کند،‌در واقع شهروندان می‌خواهند از حقایق و سرنوشت این خانم مطلع شوند.

بنابراین حتی اگر فرایندهای تخصصی هم طی شده باشد قرار نیست دانشگاه آزاد درباره نتایج این فرایندهای برفرض طی‌شده اطلاعیه دهد. او تاکید می‌کند: «مرجع اعلام این موضوع دانشگاه آزاد نیست با فرض اینکه جرمی هم وقوع یافته باشد مرجع اعلام چنین مواردی سیستم قضایی است که این سیستم هم باید از متخصص یا همان روان‌پزشک قضایی موضوع را استعلام کرده و نتیجه را اطلاع‌رسانی کند.»

قوشه موضوع را از زاویه دیگری هم بررسی می‌کند:«اگر برای مرجع تشخیص قانونی،‌ اثبات شود که فرد دچار اختلال روانی است قانون‌گذار در ماده ۱۴۹ قانون مجازات اسلامی مقرر کرده است «هرگاه مرتکب در زمان ارتکاب جرم دچار اختلال روانی بوده به نحوی که فاقد اراده و قوه تمییز باشد، ‌مجنون محسوب می‌شود و مسئولیت کیفری ندارد.» بنابراین با فرض این موضوع اساساً شخص دارای اختلال روانی مسئولیت کیفری نداشته و به تبع آن مجازات نمی‌شود.»

این وکیل دادگستری این را هم می‌گوید که با توجه به اینکه شهروندان از قوه قضائیه انتظار شفاف‌سازی دارند،‌ این دستگاه ملزم به شفاف‌سازی است:«اما باید این موضوع را هم در نظر گرفت که شهروندان چنین مواردی را زیاد شنیده‌اند و ممکن است باور کردن این موارد برایشان سخت باشد. بنابراین باید بی‌طرف بودن مرجع پزشکی یا روان‌پزشکی هم به اثبات برسد.»
Iran, Islamic Republic of
از این تحلیل های آبکی فقط باید تلخند زد
خلاقیت در روانشناسی محیط با هدف احیای ارزش‌های فردی
سلامت روان روانشناسان؛ نقطه کور در مشاوره‌ها
آشنایی با  انجمن روانشناسی آلمان
چرا اتاق عمل سبز رنگ است؟
سه درمان روانشناختی شگفت انگیز برای بی‌خوابی!
این سه عادت بر سلامت روان شما تأثیر منفی دارند
زن‌ها هر 41دقیقه یک شایعه درست می‌کنند!
چرا از صدای ضبط‌ شده خودمان متنفر هستیم؟
چرا شوهرم به من خیانت می‌کند؟
تراپیست کیست؟  آیا می‌توان به تراپیست دروغ گفت؟
چگونه یک مادر شاغل موفق باشیم؟
ارتباط عجیب ماهی با کاهش افسردگی
در نهان به آنان دل می بندیم ؛ که دوستمان ندارند و در آشکار از آنان که دوستمان دارند غافلیم شاید این است دلیل تنهایی ما... دکتر علی شریعتی