پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 25 Apr 2024
تاریخ انتشار :
شنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۲ / ۱۳:۳۰
کد مطلب: 18768
۳
۶

مرز میان ترس و فوبیا کجاست ؟

مرز میان ترس و فوبیا کجاست ؟
میگنا: بسیاری از افراد در زندگی خود عموما با دو نوع ترس مواجه می‌شوند که ترس نوع اول، یک ترس عادی مانند ترس از تزریق واکسن، ترس از دزد، ترس از مرگ و... است اما ترس نوع دوم که روان شناسان از آن به نام ترس شدید، نامعقول و تهدید‌کننده نام می‌برند، هراسی است که فرد توانایی کنترل روی آن را ندارد و باعث اختلال در زندگی و کاهش بازده کاری‌اش می‌شود که در اصطلاح روانپزشکی به این بیماری هراسگونه، فوبیا گفته می‌شود و جزو دسته اختلالات اضطرابی جا می‌گیرد.

آنچه باید از این اختلال دانست این است که متخصصان، علل فوبی یا ترس بیمارگونه افراد را در تجربیات دوران کودکی می‌دانند که در ضمیر ناهوشیار شخص پنهان است اما همچنان از فوبی، بیماری‌‌ای یاد می‌شود که علل مشخصی ندارد.
در این زمینه که چند‌درصد از افراد جامعه ما درگیر این اختلال هستند، آمار موثقی نیست اما آمار‌های بالینی نشان می‌دهد این اختلال در زنان بسیار شایع‌تر از مردان است.


انواع فوبی
فوبی اجتماعی: این نوع فوبی یکی از ترس‌های بیمارگونه است که فرد از این‌که در جمع و مکان‌های شلوغ باشد هراس دارد و همچنین ترس شدیدی از این‌که مورد توجه سایرین قرار گیرد به وی دست می‌دهد. این دسته افراد در جمع دستپاچه و کم‌رو می‌شوند و قادر به صحبت کردن نیستند که متخصصان از آن به‌عنوان جمع‌هراسی یا اختلال اضطراب اجتماعی نام می‌برند. حتی شخص در فضاهای در بسته همچون آسانسور نیز دچار هراس می‌شود. افرادی که دچار فوبی اجتماعی هستند، سعی می‌کنند از این مناطق فرار کنند و امنیت را فقط در خانه جست‌وجو می‌کنند.

فوبی از حیوانات: ترس شدید از حیوانات و حشرات از دیگر انواع فوبی است به‌عنوان مثال افرادی که ترس شدیدی از سوسک دارند و با دیدن سوسکی در اتاق حتی بعد از ماه‌های بعد حاضر نمی‌شوند به آن اتاق پا بگذارند یا از رفتن به هر مکانی که احتمال دهند آنجا سوسک دارد اجتناب می‌کنند. بعد از هراس از سوسک، گربه و سگ در جایگاه بعدی این نوع فوبی قرار دارند، به‌طوری‌که حتی کوچک‌ترین و بامزه‌ترین این حیوانات می‌توانند برای آن‌ها ترس مهیبی را ایجاد کنند.

فوبی از ارتفاع و بلندی: ترس شدید از بلندی و ارتفاع یکی از رایج‌ترین فوبی‌هاست. این دسته از افراد ارتفاع ساختمان، بناها، کوه‌ها را بسیار بیشتر از آنچه هست می‌بینند و به همین دلیل است که هراس بیشتری هم دارند.

فوبی از پرواز: این ترس نیز یکی از شایع‌ترین ترس‌های غیرمعقول است که افراد از سوار شدن به هواپیما پرهیز می‌کنند. جالب آن است که مرگ‌های ناشی از سقوط هواپیما یک در 20‌هزار است اما مرگ در سوانح رانندگی یک در 100 است.

فوبی از دندانپزشکی: در حدود 10‌درصد افراد به دلیل ترس و واهمه‌ای که از دندانپزشکی دارند از رفتن به مطب سر باز می‌زنند که البته دلایل آن را می‌توان تجربیات گذشته، سروصدای مته و وسایل دندانپزشکی دانست. فوبی از تاریکی و خاموشی: ترس کودکان از تاریکی، ترسی طبیعی و رایج است که بعد از مدت زمانی و با بزرگ‌تر شدن، این ترس فراموش می‌شود. اما گاهی ممکن است ترس از تاریکی باعث یک‌سری توهمات شود که فرد را از زندگی روزمره‌اش ساقط کندمیگناir که متاسفانه تا بزرگسالی نیز ادامه خواهد داشت و این ترس طبیعی جای خود را به ترسی غیرمنطقی و شدید می‌دهد. به گونه‌ای که وقتی فرد در مکانی تاریک قرار می‌گیرد نشانه‌های فیزیولوژیک شدیدی را از خود نشان می‌دهد.البته خارج از ترس‌های غیرمعقول، فوبی‌های دیگری از جمله ترس از مار، رعد و برق، دیگران و... وجود دارد که به نسبت سایر فوبی‌ها در افراد کمتر دیده می‌شود.

رفتار درمانی؛ بهترین درمان
علایم و نشانه‌های افراد مبتلا به اختلال فوبی به دو جنبه فیزیولوژیکی و روانی تقسیم می‌شوند. از منظر فیزیولوژیکی فرد دچار لرزش، عرق، تنگی نفس، درد قفسه سینه و افزایش ضربان قلب و از نظر روحی و ذهنی دچار عدم کنترل، نیاز شدید به فرار کردن و توهمات نابود‌کننده می‌شود. در نتیجه افرادی که با فوبی‌ها درگیر هستند در زندگی روزمره‌شان اختلال دارند و باید حتما تحت درمان و معالجه قرار گیرند.

اختلال فوبی برخلاف بعضی از بیماری‌های روانی که درمانی قطعی ندارد، قابل درمان است و بسیاری از روانکاوان، روانپزشکان از درمان‌های دارویی و غیردارویی به صورت مکمل استفاده می‌کنند. اما از آنجا که این اختلال ریشه در تجربیات کودکی دارد، رفتاردرمانی بهترین نوع درمان برای این بیماری محسوب می‌شود. رفتاردرمانی شامل تکنیک‌هایی چون مواجهه‌سازی با موقعیت، هیپنوتیزم و ریلکسیشن است که در روند بهبود این اختلال کمک شایانی خواهد کرد. البته ناگفته نماند که فوبی‌های اجتماعی نسبت به سایر فوبی‌ها دوره درمانی طولانی‌تری دارند.
 
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

mohammad
ببخشید ترس بیش از حد از تاریکی تنهای به طوری که علام بالا به وجود میاد و دجار اختلال شدیدی در زندگیم به وجود اورده فوبیا محسوب میشه اگه ای 2مورد بین مورد های بالا نبود
ممنون میشم جواب بدین
پرستو
Iran, Islamic Republic of
من بیست سالمه ازتاریکی ب شدت میترسم.قبلافقز نیمه شب هابود اما الان ازغروب ب بعده.ممنون میشم بگید چطور کنترلش کنم
فاطمه
Romania
این مطلب به نظر من عالی بود و خیلی به من کمک کرد ممنون از شما
فاطمه
Romania
من از تنهایی خیلی میترسم و همش فکر می کنم کسی بشت سرم هست و یا توی خانه است و من واقعا می ترسم حتی الان که دارم می نویسم اضطراب دارم من 3سال سرترالین خوردم و چندین جلسه مشاوره رفتم ولی یه مدت خوب شدم و دوباره شروع شده توروخدا به من کمک کنید من 27 ساله هستم
رضا
Iran, Islamic Republic of
سلام
من 23 سالمه و ترس بسیار شدیدی از امپول و واکسن دارم
برای سربازیم باید واکسن بزنم تقریبا 1 ساله بخاطر این مشکلم نتونستم برم سربازی و همش دنبال راه حلی برای واکسن زدن هستم. حتی رفتار درمانی هم رفتم ولی اصلا تغییری نکردم.
به محض اینکه توی محیط بیمارستان یا درمانگاه میرم برای واکسن زدن از ترس بدنم یخ میکنه چشمام سیاهی میره و اصلا نمیتونم خودمو کنترل کنم
هیچ جا هم مطلبی نبوده که بتونه کمکم کنه :((
میترا
Iran, Islamic Republic of
سلام .من پانیک دارم .قبل ازدواجم نبود ولی بعدش شروع شد دوران نامزدیم .الان که مینویسم با اشک
اون موقع نمیدونستم پنیک من منشی مطب روانپزشکی بودم کارم عالی به همه می گفتم دکتر عالیه بیا خوب میشی (خدا من ببخشه)ولی خوب نبوددکه هیچ به خاک سیاه نشستم.درمان غلط بهم گفت بنویس چی میشه .اخرشم برام برق تجویز کرد و جالبه ما هم نمیدونستیم چیه اعتماد کور کورانه 5جلسه رفتم برق .کل زندگیم نابود شد حافظم از دست دادم هم کوتاه مدت هم.بلند مدت .هیچ کس و هیچ جایی نمیشناختم و قابل درک نبود برام.ترس شدید از خواب و حتی اگه اون اقایی که بعدا می فهمیدم همسرمه میخابید بیدارش می کردم نخاب میمیری .روز و شب نمیشناختم .تازع بعدش به آکورافوبیا هم مبتلا شدم تا این که بردنم یع دکتر دیگه خدا خیرش بده بستریم نکرد .الان یادم نمیاد چند سال میرم پیشش ولی تقریبا برگشتم ولی یه پنیکی حتما به یه حامی خوب نیاز داره شوهرم تا دید بهتر شدم دیگه من نبرد دکتر دولاره با شدت برگشت .تازه میخام برم جلسات این که قبول کنم پنیک می مونه ولی قابل کنترل .خیلی خستم .از همه فراری حتی از فکر بچه دار شدن وحشت دارم چون اون موقع از همه چی میترسم هر حیونی برام گرفت پسش دادم .بورتون نمیشه به حیوانات حسودیم میشه خوش بحالشون نمیفهمن ترس چیه استرس چیه .میشینم گریه می کنم درس گذاشتم کنار کلا الان چند وقتی هست که وابستکی به همسرم داشتم ولی وقتی حمله می امد حتی اونم نمیتونست ارومم کنه بهش نگفتم ولی وقتی میاد خونه استرس می گیرم خانوادم درکم نمی کنن و فقط همسرم .ازتون میخام کسی که پنیک نداره ولی این متن می خونه فقط اون طرف که پنیک داره درک کته چون واکنش شما اثر مستقیم روی ماها داره ا ن زمان خیلی خیلی حساس برای ما این بیماری برای ماها شناخته شده هست اونم مجبور شدیم بشناسیم .ولی درکش مشکل مثل سر درد و فشار خون دیابت نیست بدونن چیه.قبول کردن هیلی چیزا سخته مثل این .نمی میری ولی تمام مراحل مرگ میگذرونی و دوباره اروم میشی خیییلی سخته.همیشه میگم خدایا چکار کردم که این مجاراتم بود
ممنونم که تحمل کردین .با اجازه
چطور از مردها تعریف کنیم؟
ایجاد هر خاطره جدید به مغز آسیب می‌زند!
مطالعه نشانگر عصبی بالقوه برای آسیب اجتماعی در اختلالات روانی را نشان می دهد!
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
صعود به اورست 13 روز به طول مي انجامد، اما سقوط از آن فقط « 8 ثانيه ». ساختن روابط مدتها به طول مي انجامد اما از بين رفتن آن فقط در چند ثانيه!