جمعه ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - 19 Apr 2024
تاریخ انتشار :
شنبه ۲۴ اسفند ۱۳۹۸ / ۲۰:۴۶
کد مطلب: 49927
۱۸
۵

چهره ای جدید از روانشناسی زرد در روزهای کرونایی/ احساس منجی بودن؟!

چهره ای جدید از روانشناسی زرد در روزهای کرونایی/ احساس منجی بودن؟!
میگنا: این روزها در فضای مجازی شاهد انبوهی از ویدیوهای آموزشی هستیم که می­ خواهند به ما بگویند دارد چه اتفاقی می ­افتد. می­ خواهند بگویند که با کودکان چگونه حرف بزنیم و تفکر و احساسات در کودکان چگونه است. می­ خواهند بگویند که چگونه خود را کنترل کنیم و شرایط را مدیریت نماییم. می­ خواهند بگویند که مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا نسبت به سارس و مرس خیلی کمتر است. اما آیا اراده ­ای وجود ندارد که به این فضای مجازی سروسامانی بدهد! مخصوصاً فضای مجازی مربوط به روان ­شناسی و مشاوره.
 
 "روان ­شناسی زرد" این روزها و پس از شیوع ویروس کرونا به سمت انتشار ویدیوهای آموزشی جهت "مبارزه با اضطراب" ناشی از خودبیمارانگاری(هیپوکندریا) یا ترس از مرگ کشیده شده است که منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن می ­گردد. اتفاقی که در شرایط فعلی اصلاً به نفع هیچکس نیست.

حال سؤال اینجاست که چطور حالت "احساس منجی" در ایرانی­ ها این قدر فعال است؟ اصلاً احساس منجی چیست؟ احساس منجی حالتی است که در آن فرد احساس می‌کند اطلاعات مفید یا توانایی خارق‌العاده‌ای دارد که می‌تواند از طریق آن شرایط بحرانی را کنترل یا در جهت بهتر شدن اوضاع کمک کند بدون آن که دانش، تخصص و مهارت لازم را داشته باشد؟!

شخصیت‌های نمایشی، خودشیفته و افراد دارای عقده خود برتری زودتر از دیگران و در نزدیکترین زمان به شروع بحران، «احساس منجی» درونشان را بروز می‌دهند.

آیا بهتر نیست اگر در مورد چیزی دانش کافی نداریم، سکوت کنیم؟ این بهترین کمک به خودمان و دیگران است. اما دلیل اینکه چرا این قدر اصرار داریم حتماً و تحت هر شرایطی ابراز وجود کنیم شاید به دلیل ارضای نیاز به قدرت (موفقیت، ارزشمندی شخصی، شهرت) باشد. یکی از پنج نیاز اساسی انسان که ویلیام گلاسر آن را مطرح کرده است.

سؤال دیگری که باید به آن پاسخ داد این است که در شرایط کنونی بهتر است از چه افرادی در حوزه روان­ شناسی و مشاوره اطلاعات کسب کنیم؟ باید گفت بهترین گزینه برای شما روان ­شناسان و مشاورانی هستند که دارای "پروانه اشتغال" تخصصی از سازمان نظام روان­ شناسی و مشاوره ­باشند. اسامی این روان ­شناسان و مشاوران دارای پروانه اشتغال در سایت سازمان نظام روان­ شناسی و مشاوره به نشانی pcoiran.ir آمده است.

اکنون که امکان مراجعه حضوری به آنها وجود ندارد و بسیاری از مراکز خدمات روان­ شناسی و مشاوره نیز خدمت ­رسانی خود را متوقف کرده و تعطیل هستند، می­ توانید از طریق جستجو در فضای مجازی متعلق به ایشان، در صورت اشتراک ویدیو یا مطالب و یا پخش زنده، از آنها استفاده کنید.

در این رابطه اگر دارای مشکلاتی با کودک خود شده­ اید بهتر است از روان­ شناسان با گرایش «روان­ شناسی تربیتی» یا «روان­ شناسی بالینی کودک و نوجوان» ارتباط برقرار کنید.

اگر یکی از اعضای خانواده، بستگان، دوستان و آشنایان شما دچار این بیماری شده و به هر علت با خانواده­ ی بیمار در ارتباط هستید، می­ توانید از «روان­ شناسان سلامت» و «روان­ شناسان بالینی» در حوزه سازگاری بیماری­ها و اضطراب ناشی از آن کمک بگیرید.

اگر در محل کار خود و در ارتباط با کارگران و کارمندان دچار مشکل شده ­اید، می ­توانید از راهنمایی­ ها و مشاوره­ های «روان­ شناسان صنعتی و سازمانی» استفاده کنید. تقریباً در هر زمینه ­ای که شما نیاز به استفاده از خدمات روان­ شناسی و مشاوره داشته باشید، گرایش تخصصی وجود دارد.

اما اگر به هر دلیلی دسترسی به روان­ شناس و مشاور دارای پروانه اشتغال از سازمان نظام روان شناسی و مشاوره امکانپذیر نبود، نکته­ ی مهم در شرایط فعلی آن است که از شرایط و ویژگی­ های یک روان­ شناس و مشاور خوب مطلع باشید.

اولین ویژگی، دانش کافی در آن زمینه است. سعی کنید روان­ شناس و مشاوری را انتخاب کنید که حداقل دارای تحصیلات کارشناسی ارشد باشد. (دو مقطع مرتبط و عضو سازمان نظام)

دومین ویژگی مهم آن است که به نحوی از سوابق حرفه ­ای او اطلاع کسب کنید.
سومین گام کسب آگاهی درباره ­نتایج و اقدامات مشاوره ­ای-درمانی قبلی روان­ شناس و مشاور مورد نظر و میزان موفقیت آنهاست.
چهارمین مورد اطمینان از اختصاصی بودن حوزه کاری روان­ شناس و مشاور است.
پنجمین ویژگی تجربه و سن است. دقت کنید در موضوعی که نیاز به مشاوره دارید، گاهی این مورد می ­تواند بسیار مهم و کلیدی باشد.
و در نهایت ویژگی ششم استفاده از روش علمی و مبتنی بر شواهد در کار خود است.

در شرایطی که بسیاری از ایرانی­ ها اکنون در خانه ­های خود حبس شده ­اند، ارتباط با یک روان­ شناس خوب بیش از پیش احساس می­ شود. بعضی از ما درون­گرا و برخی برون­گراتر بوده ­ایم. این شرایط برای برون­گراها مانند سم است. آنها ممکن است بیشتر عصبانی شوند و زودتر از کوره در بروند.

همچنین مشاجراتی که ممکن است بین زوجین و میان فرزندان رخ دهد، جو خانواده را متشنج کند. اختلافات با منشأ ساده­ (مانند اینکه کدام کانال تلویزیون را برای تماشا انتخاب کنیم) که شاید به راحتی قابل حل و برطرف شدن باشد، ممکن است برپاکننده­ آشوب ناتمامی باشند.


خلاصه باید یادآور شویم که ما محصول «انتخاب­ هایمان» هستیم، پس بهتر است در انتخابمان دقت کنیم. در شرایطی که ماندن در خانه باعث شده تا یکی از پنج نیاز اساسی انسان یعنی «نیاز به تفریح» مختل شود، به راهنمایی ­ها و مشاوره­ های روان­ شناسان دارای صلاحیت و اخلاق حرفه ­ای اعتماد کنیم.



نویسندگان:
علیرضا چهره­ سا (روان­ شناس بالینی - رییس انجمن صنفی روان­ شناسان و مشاوران اعتیاد استان تهران)
Alirezachehrehsa@yahoo.com

مهسا عوض محمدیه (کارشناسی ارشد روان­ شناسی بالینی)
M.avazmohammadiyeh@yahoo.com
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

یار زیرک
Iran, Islamic Republic of
اما دلیل اینکه چرا این قدر اصرار داریم حتماً و تحت هر شرایطی ابراز وجود کنیم شاید به دلیل ارضای نیاز به قدرت (موفقیت، ارزشمندی شخصی، شهرت) باشد. یکی از پنج نیاز اساسی انسان که ویلیام گلاسر آن را مطرح کرده است.
mohsen
Iran, Islamic Republic of
مهمترین چیز در زندگی چیست؟ اگر این سوال را از کسی بکنیم که سخت گرسنه است، خواهد گفت غذا. اگر از کسی بپرسیم که از سرما دارد می میرد، خواهد گفت گرما. و اگر از آدمی تک و تنها همین سوال را بکنیم، لابد خواهد گفت مصاحبت آدم ها. ولی هنگامی که این نیازهای اولیه برآورده شد، آیا چیزی می ماند که انسان بدان نیازمند باشد؟ فیلسوفان می گویند بلی. به عقیده آن ها آدم نمی تواند فقط دربند شکم باشد. البته همه خورد و خوراک لازم دارند. البته که همه محتاج محبت و مواظبت اند. ولی از اینها که بگذریم، یک چیز دیگر هم هست که همه لازم دارند و آن این است که بدانیم ما کیستیم و در اینجا چه می کنیم.
عباس
Iran, Islamic Republic of
واقعا این روزها زیاد شده هر کی نوشته مشاورم کلی هم پول به جیب میزنن
امین
United States
بسیار مفید و کاربردی بود استاد
عدنان
Iran, Islamic Republic of
عالی بود. ممنون از اینکه چنین مقالاتی خوبی رو می گذارید.
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
چگونه با ذهن آگاهی حواس کودکان مان را جمع کنیم؟
تقاضا برای سلب اختیار تشخیص اختلال اسکیزوفرنی توسط روانشناسان بالینی!
چرا نباید برای جلب محبت یا عشق التماس کنیم؟
ویژگی‌های یک اردو مطالعاتی خوب چیست؟
برای موفقیت لازم نیست نابغه باشی فقط کافیه یه قدم جلوتر باشی/ انیشتن