کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

نقطه انجماد آب فوق سرد کشف شد

13 آذر 1390 ساعت 5:31


گروهی از شیمیدانان آمریکایی در بررسیهای خود موفق شدند حداکثر دمایی را که در آن آب می تواند به حالت مایع باقی بماند کشف کنند.
به گزارش مهر، آب مایع حیات است که از آن برای نوشیدن و شستشو استفاده می کنیم باوجود این هنوز اسرار بسیاری در مورد این مایع وجود دارد که درباره آنها چیزی نمی دانیم. سالها است که در مدارس و در کلاسهای علوم به دانش آموزان گفته می شود که نقطه انجماد آب یعنی دمایی که مولکول H2O از حالت مایع خارج شده و به حالت بلورهای جامد در می آید صفر درجه سانتیگراد است. این درحالی است که اکنون گروهی از دانشمندان دانشگاه یوتاه نشان دادند که آب قبل از منجمد شدن می تواند حداکثر به دمای 48 درجه سانتیگراد زیر صفر برسد. برپایه این تحقیق جدید، آب مایع باید در 48- درجه سانتیگراد به یخ تبدیل شود، چون در این دما ساختار مولکولی آن تغییر کرده و هر مولکول H2O با چهار مولکول دیگر پیوند برقرار می کند. این محققان در این خصوص توضیح دادند: "ما مشغول حل یک معمای قدیمی هستیم که در واقع درک اتفاقی است که در آب فوق سرد رخ می دهد. آب فوق سرد از یک ساختار هیبریدی برخوردار است که این ساختار در نیمه راه میان یخ و مایع قرار دارد." به گفته این شیمیدانان، آب به طور طبیعی در دمای صفر درجه سانتیگراد از لبه هایی که با سایر مواد در تماس هستند و یا در اطراف یک هسته کوچک قرار دارد یخ می زند، اما همانطور که در ابرها دیده می شود می تواند تا دمای 48- درجه سانتیگراد نیز به حالت مایع باقی بماند. بنابراین نتایج این تحقیقات می تواند به اقلیم شناسان در پیش بینی گرمای جهانی کمک کند. همچنین درک اینکه آب دقیقاً در چه دمایی منجمد می شود می تواند در محاسبه اینکه چه مقدار آب در اتمسفر به حالت مایع و چه مقدار به حالت بلورهای یخ قرار دارد و در نتیجه پیشگویی اینکه چه مقدار پرتو خورشید می توانند جذب زمین شوند نقش مهمی ایفا کند. آب در حالت مایع از شبکه مولکولی تشکیل شده که هریک از این مولکولها از دو اتم هیدروژن و یک اتم اکسیژن ساخته شده است. آب منجمد برپایه دما و فشاری که تحمل می کند در 16 شکل مختلف بلور که در آنها مولکولهای H2O از طریق پیوندهای هیدروژن به یکدیگر متصل می شوند ظاهر می شود. این دانشمندان افزودند: "ویژگی عجیب آب در این است که می تواند حتی در دمای زیر صفر نیز در حالت مایع باقی بماند."
براساس گزارش نیچر، شیمیدانان دانشگاه یوتاه به منظور مطالعه بر روی این خاصیت ویژه آب "فوق سرد" از فناوری رایانه ای جدیدی استفاده کردند. این رایانه جدید نشان داد که از نظر تئوری، حداکثر بلورسازی و انجماد آب در 48 درجه سانتیگراد زیر صفر انجام می شود.
 


کد مطلب: 6673

آدرس مطلب :
https://www.migna.ir/news/6673/نقطه-انجماد-آب-فوق-سرد-کشف

میگنا
  https://www.migna.ir