کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

تلاش دانشمندان براي پاك كردن خاطرات تلخ از ذهن انسان

خبرگزاری ايرنا , 6 مرداد 1392 ساعت 21:53

يك گروه از محققان بين المللي موفق شدند براي اولين بار در مغز موش خاطرات كاذب ايجاد كنند. اين دانشمندان درپي آن هستند تا توانايي پاك كردن خاطرات تلخ از ذهن انسان را به دست آورند.


به گزارش ايرنا از پايگاه لوپاريزين، يك گروه از محققان بين المللي موفق شدند براي اولين بار در مغز موش خاطرات كاذب ايجاد كنند. محققان مي گويند: حافظه انسان به دنبال بعضي اتفاقات و تجربيات، تغييرشكل يافته و اتفاق به وقوع پيوسته را به گونه اي ديگر به ياد مي آورد. همچنين ممكن است اتفاقاتي را به خاطر آورد كه هرگز اتفاق نيافتاده اند.
در بعضي پرونده هاي قضايي، متهمان توسط شاهدان عيني ماجرا مقصر شناخته مي شوند درحالي كه آزمايش دي ان اي آن ها را از ارتكاب جرم تبرئه مي كند. اين مساله نشان مي دهد حافظه شاهدان عيني نادرست بوده است.
به گفته دانشمندان، از هر۲۵۰ نفر متهمي كه در آمريكا بر اساس آزمايش دي ان اي بي گناه شناخته مي شوند، ۳ تا ۴ نفر در ابتدا توسط شاهدين عيني متهم شناخته شده اند و اين نشان از حافظه معيوب آن ها دارد.
دكتر سوسومو تونوگاوا، يكي از محققان اين پروژه كه استاد زيست شناسي و عصب شناسي موسسه تكنولوژي ماساچوست آمريكا است در اين باره مي گويد: آزمايش انجام شده بر روي موش ها اولين مدل حيواني است كه در آن شكل گيري خاطرات درست و نادرست در سطح سلولي بررسي شده است و اثري كه هر اتفاق مي تواند بر مغز بگذارد مورد مطالعه قرار مي گيرد.
اين دانشمندان توانستند در حافظه موش هاي تغيير ژنتيكي با دستكاري سلول هاي مغزي هيپوكامپ كه نقش اساسي را در حافظه ايفا مي كند، ايجاد كنند و همين امر سبب شد تا خاطرات نادرستي در ذهن اين جانواران ايجاد شد. محققان اين سلول ها را طوري برنامه ريزي كردند كه به پالس هاي نور پاسخ مي دهند تا بتوان آن ها را دست كاري كرد.
در اين تحقيق ابتدا موش ها را در جعبه A كه محيط بي خطري بود، قرار دادند. سپس آن ها را به محيطي كاملا متفاوت با قبلي به نام جعبه B منتقل كردند و بر روي سلول هاي هيپوكامپ اين موش ها، پالس هاي نور تابيدند. همچنين همزمان با يك شوك ضعيف الكتريكي بر روي پاي اين موش ها بين اين تجربه ناخوشايند و خاطرات فعال جعبه A ارتباط برقرار كردند.
آن ها مشاهده كردند كه با قرار دادن دوباره موش ها در جعبه A اين حيوانات حالتي سراسيمه و آشفته دارند. علاوه بر اين، هنگامي كه اين موش ها در يك محيط كاملا جديد قرار داده شدند، دانشمندان توانستند سلول هاي هيپوكامپ همراه با حافظه كاذب ناخوشايند از جعبه A نقش دارند را مجددا فعال كنند.
دكتر تونوگاوا كه برنده جايزه نوبل نيز هست در ادامه مي افزايد: انسان ها نيز مانند موش ها بسيار تخيل پرداز اند و مي توانند يك تجربه ناخوشايند را به ديگري متصل كرده و باعث ايجاد حافظه كاذب شوند.
به گفته اين محقق حافظه انسان بسيار فعال و پويا است و مي تواند هر بار با يادآوري يك خاطره آن را تغيير دهد.
اين محقق همچنين افزود: گام بعدي اين پژوهش بر روي مكانيسم هاي حافظه براي پاك كردن خاطرات بد، تمركز خواهد كرد. نتايج اين تحقيق در مجله Science منتشر شده است.


کد مطلب: 18689

آدرس مطلب :
https://www.migna.ir/news/18689/تلاش-دانشمندان-براي-پاك-كردن-خاطرات-تلخ-ذهن-انسان

میگنا
  https://www.migna.ir