جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 26 Apr 2024
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۲۹ آذر ۱۳۹۱ / ۱۱:۳۶
کد مطلب: 15815
۰

دندان هايي که قرباني گراني مي شود

بيمه ها تنها ۲ درصد هزينه هاي دندان پزشکي بيمه شدگان را مي پردازند. اين موضوع باعث شده که ۹۵ درصد ايراني ها به بهداشت دهان ودندان خود اهميت ندهند.

همين مسئله افزايش برخي بيماري ها را که ناشي از پوسيدگي دندان ها و بيماري هاي لثه است به همراه دارد و سلامت جامعه را بيشتر تهديد مي کند.

رئيس سازمان نظام پزشکي کشور ضمن بيان اين آمار به ايرنا گفت: در گذشته تصور مي شد که دندان پزشکي حرفه اي لوکس و براي زيبايي است. در حالي که امروزه اين موضوع از محورهاي اساسي سلامت محسوب مي شود و دولت بايد در بخش هزينه ها به آن توجه کند.

با اين وجود اکثر مردم به بيماري هاي دهان و دندان توجهي نشان نمي دهند که علت اصلي آن گراني خدمات دندانپزشکي است.


مردم چه مي گويند؟
با آن که کارشناسان حوزه سلامت بي توجهي به بهداشت دهان و دندان را زمينه ساز بروز برخي بيماري ها مي دانند، وقتي از «حسن زاده» که خود را کارمند معرفي مي کند وبراي کشيدن دندانش به يک مطب خصوصي آمده است از وضعيت بهداشت دهان و دندانش سوال مي کنم، او در جواب مي گويد: چند دندان پوسيده دارم و حتي دندان پزشک گفته است نياز به معالجه ريشه و لثه داري اما هزينه سرسام آور دندان پزشکي اجازه نمي دهد دندان هايم را معالجه کنم و هم اکنون آمده ام دندانم را بکشم!

فرانک ثابت که دانشجوي رشته پرستاري است از بي توجهي بيمه ها به اين مورد مهم بسيار شاکي است و مي گويد: در بيشتر کشورها، حتي کشورهاي در حال توسعه ارائه خدمات دندان پزشکي به مردم رايگان است و بيمه ها همه هزينه آن را متقبل مي شوند در حالي که در ايران بيمه در اين زمينه بسيار ضعيف عمل مي کنند واگر بخواهي از خدمات ناچيز بيمه براي درمان بهداشت دهان و دندان خود استفاده کني، هفته ها بايد در نوبت باشي و با هزار زحمت نوبت بگيري.

وي مي افزايد: حتي ارائه خدمات درماني آن ها مطلوب نيست و بعد از ۶ ماه ممکن است دوباره همان دندان نياز به ترميم و درمان داشته باشد.


بيماري هاي مرتبط با دندان
نکته جالب توجه اين که بيماري هاي دهان و دندان با بيماري هاي غيرواگير ارتباط مستقيم دارد به طوري که دکتر علي رباني استاديار دانشکده دندان پزشکي دانشگاه تهران ضمن تاييد آن مي گويد: بيماري هاي زيادي با بهداشت دهان و دندان در ارتباط است که مهم ترين آن ها بيماري هاي قلبي- عروقي و گوارشي است.

وي به يکي از روزنامه هاي کشور مي گويد: بررسي هاي انجام شده نشان مي دهد بسياري از بيماري هاي قلبي از جمله انسداد شريان ها و عفونت هاي قلبي با بهداشت دهان و دندان ارتباط دارد. وي مي افزايد: باکتري هايي که از دهان وارد جريان خون مي شود، ايجاد لخته در شريان هاي کرونر را به همراه مي آورد که در نهايت حمله قلبي را در پي دارد.

اين دندان پزشک يادآور مي شود: عفونت هاي دنداني از عوامل انسداد شريان هاست و باعث کاهش خون رساني به مغز مي شود و نيز عفونت هاي باکتري تنفسي از طريق استنشاق قطرات ريز مايع از دهان و گلو وارد ريه ها مي شود.

اين قطره ها حاوي باکتري هايي است که مي تواند درون ريه ها تکثير شود و به آن صدمه بزند، باکتري هايي که درون خود دهان رشد مي کنند همچنين مي تواند باعث عفونت هاي تنفسي مانند ذات الريه شود.

دکتر رباني اظهار مي دارد: تحقيقات انجام شده نشان مي دهد که بيماري هاي لثه با زايمان زودرس ارتباط دارد، در اين بررسي ها آمده است، باکتري هاي بيماري زاي درون دهان زن باردار مي تواند به جفت يا مايع آمينيون صدمه وارد کند و يا افزايش عوامل زيست شناختي باعث زايمان زودرس شود.

دکتر هما فال سليمان متخصص قلب و عروق و عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشکي مشهد نيز ضمن تاييد رابطه مستقيم بيماري هاي قلبي و عروقي با بيماري هاي دهان و دندان به گزارشگر ما مي گويد: طبق تحقيقات علمي به اثبات رسيده است که عفونت هاي دنداني و لثه در بيماراني که مشکل قلبي دارند شايع تر است و بيشتر افرادي که دچار عارضه قلبي مي شوند داراي بيماري هاي دهان و دندان مثل پوسيدگي دندان و عفونت هاي لثه بوده اند.

وي مي افزايد: اين مسئله بسيار مهم و شايع است اما متاسفانه دربين مردم و مسئولان توجه به پيش گيري و رعايت نکات بهداشتي ضعيف است و بايد به اين مهم توجه خاص و ويژه شود و براي پيش گيري اقدامات لازم انجام شود.

دکتر حميدرضا ايلياتي جراح دندان پزشک علت ۴ نوع بيماري ريوي، مفاصل، قلب و کليه را ناشي از بيماري هاي دهان و دندان مي داند و به ما مي گويد: ميکروب هايي که در اثر بيماري دهان و دندان در لثه ها رشد مي کند مي تواند زمينه ساز چنين بيماري هايي شود.

وي مي افزايد: اگر اين بيماري ها به موقع درمان نشود مي تواند نارسايي تنفسي، مشکلات دريچه قلب و عوارض مفصلي را عارض شود و همين طور بيماري هاي لثه مي تواند تولد نوزاد زودرس و نارس را در مادران باردار به همراه داشته باشد.

دکتر ايلياتي پوسيدگي دندان را عاملي براي بروز بيماري هاي گوارشي مي داند و مي گويد: فرد با دندان هاي پوسيده نمي تواند غذا را خوب بجود.

وقتي غذا به درستي جويده نشود هضم آن هم دچار مشکل مي شود و غذاهاي خوب جويده نشده مي تواند اختلالات را در دستگاه گوارش و روده و معده به وجود آورد.

دکتر حسين خوشنويسان رئيس اداره بهداشت دهان و دندان وزارت بهداشت و درمان هم پيش گيري را دراين امر مهم مي داند و مي گويد: پيش گيري از بيماري هاي دهان و دندان در کنترل بيماري هاي سيستميک نيز بسيار مهم و موثر است به نحوي که کنترل خوب اين بيماري ها موجب کاهش بيماري هاي قلبي- عروقي، تنفسي، زايمان هاي زودرس و تولد نوزاداني کم وزن و... مي شود.


بسته پيشنهادي براي بيمه ها
اگر بيمه ها نمي توانند ۴۰۰ نوع خدمات دندان پزشکي را تحت پوشش قرار دهند حداقل بسته پيشنهادي بهداشت دهان و دندان را تحت پوشش خود بگيرند.

دکتر محمد حسين خوشنويسان رئيس اداره بهداشت دهان و دندان وزارت بهداشت و درمان با بيان اين مطلب مي گويد: حدود ۴۰۰ نوع خدمات در دندان پزشکي انجام مي گيرد که تعداد قابل توجهي از آن ها بسيار پرهزينه است.

وي افزود: اکثر شرکت هاي بيمه به دليل کمبود اعتبارات لازم خدمات دندان پزشکي را تحت پوشش قرار نمي دهند از اين رو بايد بسته هاي پيشنهادي دهان و دندان را تحت پوشش قرار دهند.

خوشنويسان به اين بسته هاي پيشنهادي اشاره کرد و گفت: اين خدمات شامل معاينه و ثبت وضعيت سلامت دهان، آموزش بهداشت دهان، ارائه وارنيش فلورايد است و در کنار آن فيشور سيلاب بايد به همه کودکان از يک سالگي تا ۱۲ سالگي به طور منظم ارائه شود.

دکتر خوشنويسان يادآور شد: بسته پيشگيري نه تنها به سالم نگه داشتن دندان هاي سالم کمک و از بروز بيماري هاي سيستميک جلوگيري مي کند، هزينه چنداني هم نياز ندارد و با تامين حداقل هزينه اي که براي بخش دندان پزشکي در بيمه ها در نظر گرفته شده قابل اجراست.

وي تاکيد کرد: هم اکنون شاخص پوسيدگي دندان در ايران وضعيت مطلوبي را نشان نمي دهد و طبق بررسي انجام شده فقط در بين يک ميليون و ۲۰۰ هزار کودک ايراني، شاخص پوسيدگي دندان از ۵ دندان در سال ۸۲ به 7.5 دندان پوسيده در سال ۹۰ افزايش يافته است.

وي به ايرنا گفت: هم اکنون بررسي هايي درباره وضعيت سلامت دهان و دندان در بين گروه هاي مختلف اعم از ۵ گروه سني در کشور در حال انجام است و سند برنامه استراتژيک بهداشت دهان و دندان نهايي خواهد شد.


افزايش هزينه هاي دندان پزشکي
قيمت مواد و تجهيزات دندان پزشکي طي ماه هاي گذشته بين ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصد افزايش داشته است، وزير بهداشت و درمان با تاييد اين موضوع به فارس گفت: در مورد تجهيزات و ملزومات ضروري حوزه سلامت ارز مرجع را دريافت نکرده ايم از اين رو قيمت ها حدود 2.5 برابر افزايش يافته و اين هم معضل ديگري براي مردم شده است.

اين مقام مسئول در خصوص وضعيت بيمه دندان پزشکي در برنامه طرح پزشک خانواده گفت: سازمان هاي بيمه گر و سازمان بيمه سلامت بايد تعهد خود را نسبت به خدمات دندان پزشکي اثبات کنند.

دکتر امير عزمي عضو انجمن دندان پزشکي ايران نيز با اشاره به افزايش قيمت مواد و تجهيزات دندان پزشکي در کشور که باعث افزايش قيمت هزينه هاي دندان پزشکي شده است به مهر گفت: قيمت مواد دنداني و تجهيزات دندان پزشکي در اين يکي دو ماه اخير به ۲ تا ۳ برابر قيمت هاي قبلي رسيده است.

دکتر ايلياتي جراح دندان پزشک نيز افزايش قيمت مواد و تجهيزات پزشکي را تاييد مي کند و مي گويد: افزايش قيمت ها در بخش دندان پزشکي باعث شده جامعه دندان پزشکان با چالش هايي مواجه شوند که عمده ترين آن کاهش تعداد مراجعان به مراکز دندان پزشکي به دليل مشکلات مالي و افزايش قيمت هاست.


نقش و وظيفه بيمه ها
بيمه هاي پايه و تکميلي نقش مهمي در ارائه خدمات درماني به مردم دارند اما همين بيمه ها از ارائه خدمات دندان پزشکي به مردم سرباز مي زنند و فقط ۲ درصد هزينه هاي دندان پزشکي را بيمه ها مي دهند،دليل آن چيست؟

دکتر فال سليمان متخصص قلب و عروق نيز عملکرد بيمه هارا در اين باره ضعيف مي داند و مي گويد: متاسفانه بيمه ها در ارائه خدمات دندان پزشکي که نقشي حياتي در سلامت افراد دارند کوتاهي مي کنند و مواردي از درمان را تحت پوشش قرار مي دهند که اصلاً کاربرد درماني همگاني ندارد.

وي مي افزايد: در حالي که خدمات دندان پزشکي نياز همگان است و بايد همه افراد چکاپ سالانه شوند.

دکتر ايلياتي جراح دندان پزشک نيز نقش بيمه ها را در پيش گيري از بيماري ها بسيار مهم مي داند و مي گويد: اگر بيمه ها ارائه خدمات دندان پزشکي را تحت پوشش قرار دهند در واقع هم به نفع خودشان عملکرده اند و هم به مردم کمک مي کنند زيرا وقتي فرد دندان سالم دارد و عاري از بيماري  دهان و لثه است، قطعاً باعث پيش گيري از بيماري هايي است که با دهان و دندان رابطه دارد.

اما دهکاهي معاون اتحاديه بيمه گران ايران به صراحت به ما مي گويد: تا زماني که دولت تعرفه هاي درماني را واقعي اعلام نکند شرکت هاي بيمه نمي توانند خدمات دندان پزشکي ارائه دهند و در واقع از دست شرکت هاي بيمه کاري بر نمي آيد.

وي مي افزايد: هزينه هاي پزشکي در چند ماه اخير ۲ برابر شده است و تعرفه هايي که توسط دولت اعلام شده بيشتر پزشکان آن را رعايت نمي کنند.

وي مي افزايد: بااين افزايش قيمت مردم بيش از ۹۲ درصد هزينه هاي دندان پزشکي را متقبل مي شوند.

از وي سوال مي کنيم چرا شرکت هاي بيمه از عقد قرارداد براي ارائه خدمات دندان پزشکي سرباز مي زنند؟ دهکاهي در پاسخ مي گويد: چون هزينه هاي دندان پزشکي سنگين است شرکت هاي بيمه ترجيح مي دهند چنين قراردادهايي را نبندند و از طرفي تعرفه هاي دندان پزشکي پايين است و اگر تعرفه هاي دندان پزشکي را مناسب تر حساب کنند قطعاً شرکت هاي بيمه راغب مي شوند که پوشش بيمه اي براي آن در نظر بگيرند. اين مقام مسئول اظهار مي دارد، شرکت هاي بيمه در محدوديت تعرفه ها هستند و نمي توانند بالاتر از تعرفه اي که دولت اعلام مي کند با مراکز درماني قرارداد منعقد کنند و از طرفي دندان پزشکان هم چنين تعرفه هايي را قبول نمي کنند.

دهکاهي بيان مي کند: ما اين مسئله را قبول داريم که رابطه مستقيمي بين بيماري هاي دهان و دندان و بروز برخي بيماري ها نظير قلبي و گوارشي وجود دارد اما اين مشکل را بايد دولت و سازمان نظام پزشکي هنگام تعيين تعرفه رفع کنند و قيمت خدمات دندان پزشکي بايد هماهنگ با ساير بيماري ها هنگام تعيين تعرفه ها افزايش يابد تا فشار کمتري را مردم متحمل شوند.

دهکاهي اظهار مي دارد: هم اکنون شرکت هاي بيمه ضريب خسارتشان در بخش درمان به ۱۳۵ درصد رسيده است و بايد بابت هر هزار تومان که از بيمه گذار براي ارائه خدمات درماني پول دريافت مي کنند ۳۵ تومان روي آن بگذارند.

به هر حال وقتي مي شنويم زمان مراجعه به دندان پزشک در کشورهاي پيشرفته هر ۶ ماه يک بار است و در کشور ما به طور متوسط مردم هر ۳ سال يک بار به دندان پزشک مراجعه مي کنند و آمار نشان مي دهد متوسط تعداد دندان هاي پر شده يا پوسيده مردم در کشورمان بيش از ۲ برابر ميانگين جهاني است. اين نشانگر آن است که رعايت بهداشت دهان و دندان در کشور ما جايگاهي ندارد و همه مسئولان و دست اندرکاران براي بهبود وضعيت اين شاخص سلامت توپ را در زمين ديگري مي اندازند و خواسته و يا ناخواسته افزايش بيماري هاي مختلفي را دامن مي زنند.

چکيده گزارش
بيمه ها فقط ۲ درصد از هزينه هاي دندان پزشکي مردم را متقبل مي شوند اين در حالي است که سلامت دهان و دندان يکي از محورهاي اساسي سلامت انسان است و کارشناسان حوزه سلامت هم بر اساس پژوهش ها و مستندات علمي از وجود رابطه مستقيم بين بيماري هاي قلبي، عروقي، گوارشي، کليه و... با بيماري هاي دهان و دندان خبر مي دهند.بيشتر مردم در پاسخ اين سوال که چقدر به بهداشت دهان و دندان خود اهميت مي دهند به هزينه هاي سرسام آور دندان پزشکي اشاره مي کنند و از کوتاهي بيمه ها در اين باره شاکي اند. اما بيمه گران هم مدعي اند شرکت هاي بيمه با محدوديت تعرفه ها روبه رو هستند و نمي توانند بالاتر از تعرفه اي را که دولت اعلام مي کند با دندان پزشک قرارداد ببندند و البته دندان پزشکان هم تعرفه هاي دولتي را چندان قبول ندارند. بنابراين اگر دولت هنگام تعيين تعرفه ها قيمت مناسب تري را براي ارائه خدمات دندان پزشکي در نظر بگيرد ما بيمه گران مايل ايم به مردم خدمات دلخواه آن ها را ارائه دهيم.     خراسان
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

چطور از مردها تعریف کنیم؟
ایجاد هر خاطره جدید به مغز آسیب می‌زند!
مطالعه نشانگر عصبی بالقوه برای آسیب اجتماعی در اختلالات روانی را نشان می دهد!
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
برای اینکه دوستت داشته باشم و به تو احترام بگذارم، مجبور نیستم با تو هم عقیده باشم.