شنبه ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 4 May 2024
تاریخ انتشار :
سه شنبه ۲۱ آبان ۱۳۹۲ / ۱۷:۴۷
کد مطلب: 20390
۱۵
۳۲

اختلال مانیا (مانيك) سرخوشي يا شيدايي

اختلال مانیا (مانيك) سرخوشي يا شيدايي
شیدایی یا مانیا (به انگلیسی: mania)‏ عکس حالت افسردگی است.
مانیا یک نوع بیماری روانی است که با ایجاد اختلال در فرد باعث بروز تغییرات و دگرگونی ‌هـای ناگهانی در رفتار، حالات، انرژی و توانایی عملکرد فرد مبتلا میشود. بیمار دچار این بیماری در دوره هایی از زندگی بسیار فعال، سرزنده، شاد، دارای اعتماد به نفس زیاد و گاهی زیاده از حد كم خواب و ولخرج می شود. بیمار مانیك ممكن است احساس شادی عجیبی در خود داشته باشد و بی دلیل بخندد و بیش از حد شوخی كند. حتی گاهی این رفتار از طرف دیگران خیلی هم پسندیده به نظر می رسد و بسیاری، وی را تحسین می كنند؛ اما وقتی بیماری شدید می شود، افراد به یك بیمار روانی تبدیل می شوند، یعنی مراحل فكری و یا توانایی شان برای قضاوت درباره حقیقت همخوانی ندارند.
بیمار مانیک ممكن است شدیدا تحریك پذیر شود. كوچكترین مخالفت و مساله ای كه باب میل فرد نباشد، باعث عصبانیت و پرخاشگری وی می شود. چنین فردی فكر می كند كه همه چیز حتی افكار دیگران باید طبق خواسته وی باشند.
افراد مانیك پركارند؛ اما این فعالیت بیش از حد محدود به شغل فرد نیست و او شاید در امور مذهبی، اجتماعی، تحصیلی و غیره نیز بیش از حد فعال باشد.
بیمار مانیك زیاد حرف می زند. مهم نیست چه می گوید حتی گاهی خودش هم نمی داند چه می گوید؛ اما می گوید. آنقدر حرف می زند كه سردرد بگیرید. در 75 درصد بیماران، اختلال درك به صورت هذیان و توهم دیده می شود.
شیوع بیماری در حدود 1 درصد است. شیوع آن در زن و مرد یکسان است.
سن متوسط شروع 30 سالگی است. در مطلقه ها و مجرد ها بیشتر است. در طبقات بالای اقتصادی – اجتماعی بیشتر دیده می شود.
در مورد علت بروز آن باید گفت که عوامل ژنتیکی، روانی – اجتماعی و بیولوژیک در بروز آن دخالت دارند. اگر یکی از والدین مبتلا باشد احتمال بروز در فرزندان 25 درصد و اگر هر دونفر مبتلا باشند 50 تا 75 درصد احتمال دارد که هر یک از فرزندان دچار اختلال خلقی شوند. اختلال دوقطبی قابل درمان است و افرادی که مبتلا به این بیماری می باشند می توانند زندگی خوب و سازنده ای داشته باشند

 در مانیا خُلق (mood) و انرژی بیمار بسیار بالاست.
تظاهرات اصلی مانیا عبارت اند از سرخوشی (elation)، تحریک پذیری، پرکاری و عقاید خود مهم انگاری (self-important ideas).
خلق بالا به صورت شادی، خوش بینی افراطی (undue optimism) و خوشحالی سرایت کننده تظاهر می‌کند. ممکن است خُلق بیمار در طول روز تغییر کند، مثلا صبح مانیک و شب افسرده باشد، هرچند که مانند افسردگی شدید تغییرات منظمی ندارد.
مانیا به دلیل دارو (مانند فنیل پروپانول امین) یا تومورهای مغزی نیز به وجود می‌آید، ولی اغلب به عنوان قسمتی از اختلال دوقطبی (bipolar disorder) شناخته می‌شود. در این بیماری حملات دوره‌ای مانیا و افسردگی دیده می‌شود.
نشانه‌ها
بیمار لباس‌هایی با رنگ روشن می‌پوشد و با شدت یافتن بیماری ظاهرش نامرتب می شود. بیماران مانیک بیش از حد فعال اند (overactive) که منجر به خستگی جسمی می‌شود. همچنین به آسانی کارها را ناتمام رها می‌کنند و کار جدیدی را شروع می‌کنند (distractible). خواب غالبا کاهش و اشتها افزایش می‌یابد و میل جنسی بالایی وجود دارد.
بیمار حراف شده زیاد و سریع صحبت می‌کند که نشان دهنده سرعت بالای تفکر است که فشار کلام (pressure of speech) نامیده می‌شود.
با شدید شدن بیماری، پَرِش افکار (flight of idea) پدید می‌آید. بسیاری از بیماران ولخرج می‌شوند. بیماران هیجان زده و ممکن است تحریک پذیر باشند.
افکار خودبزرگ بینی (grandiose) شایع است؛ مثلا ممکن است خود را رهبر یا اندیشمندی جهت راهنمایی مسئولان کشور بداند. گاهی دچار هذیان گزند و آسیب می‌شود و فکر می‌کند دیگران به دلیل اهمیتش قصد توطئه علیه او را دارند. هذیان‌ها اغلب با گذشت زمان تغییر می‌کنند. توهم هم در موارد شدید ایجاد می‌شود که با خلق هماهنگ است و در طول زمان دچار تغییر می‌شود.
بینش (insight) همواره مختل است و بیمار دلیلی برای جلوگیری از افکار خودبزرگ بینی یا محدود کردن ولخرجی خود نمی‌بیند. او به ندرت خود را بیمار می‌داند و نیازی به درمان احساس نمی‌کند.

. اطلاعات به‌دست آمده در سیستم شرح‌حال:
ـ رفتار نامعقول و مهارگسیخته:
۱. ولخرجی زیاد یا قماربازی
۲. مسافرت‌های تکانشی
۳. افزایش فعالیت جنسی، بی‌بند و باری
ـ اشتغال بیش از حد با فعالیت‌ها و مسئولیت‌ها
ـ تحمل ناچیز برای ناکام همراه با تحریک‌پذیری، فوران‌های خشم و عصبانیت

ـ علایم نباتی:
۱. افزایش میل جنسی
۲. از دست دادن وزن، بی‌اشتهائی
۳. بی‌خوابی (به‌صورت بی‌نیازی به خواب، جلوه می‌کند).
۴. انرژی مفرط

۲. اطلاعات به‌دست آمده از وضعیت روانی:
ـ ظاهر عمومی و رفتار: آژیتاسیون روانی - حرکتی، لباس پوشیدن فریبنده و پرزرق و برق، آرایش بیش از حد، بی‌توجهی به ظاهر فردی یا ترکیب غریبی از لباس‌ها، مداخله‌گر، سرگرم‌کننده، تهدیدآمیز، بیش‌برانگیخته (hyperexcited).
ـ عاطفه: بی‌ثبات، شدید (ممکن است تغییر شکل‌های سریع به افسردگی داشته باشد).
ـ خلق: اوفوریک، گشاده (expansive)، تحریک‌پذیر، پرمدعا، عشوه‌آمیز
ـ گفتار: فشار گفتار، بلند، نمایشی، اغراق‌آمیز، ممکن است از هم‌گسیخته (incoherent) گردد.
ـ محتوای تفکر: اعتمادبه‌نفس بسیار بالا، بزرگ‌منشی، به شدت خودمحور (egocenteric)، هذیان و به شکل کم‌تر شایع: توهم (در زمینه‌های همخوان با خلق شامل ارزش و قدرت بسیار بالا، که اغلب به شکل بزرگ‌منشی و پاراتوئید است).

ـ فرآیند تفکر: پرش افکار (اگر شدید باشد منجر به گسیختگی می‌گردد)، افکاری که با هم مسابقه می‌دهند، واژه‌سازی (neologism)، تداعی آوائی (clang association)، حاشیه‌پردازی، تفکر مماسی (tangentiality).
ـ نظام حسی: حواس‌پرتی شدید؛ اشکال در تمرکز، اگر
حواس‌پرتی شدید نباشد معمولاً حافظه سالم است؛ تفکر انتزاعی عموماً سالم است.
ـ بینش و قضاوت: اختلال شدید، اغلب انکار کامل بیماری و اختلال در تصمیم‌گیری سازمان‌یافته یا منطقی وجود دارد.

ملاک های DSM-IV-TR در دوره مانیا (شیدایی)

الف) در دوره مشخصی که حداقل یک هفته طول بکشد، خُلق به شکلی غیرطبیعی و مداوم بالا، گشاده، یا تحریک پذیر باشد (اگر بستري كردن بيمار ضرورت پيدا كرد، مدت اين دوره مي تواند كمتر از يك هفته هم باشد).
ب) طي دوره اي كه خُلق به هم ريخته است، حداقل سه تا (و اگر خُلق فقط تحريك پذير است، حداقل چهار تا) از علائم زير به طور مداوم و به حد چشمگيري وجود داشته باشد:
1.اعتماد به نفس بيش از حد، يا خودبزرگ بيني.
2.كاهش نياز به خواب (مثلا فقط سه ساعت خوابيده باشد، اما احساس كند سرحال است).
3.پرحرفي بيش از معمول، يا احساس فشار در صورت صحبت نكردن.
4.پَرِش افكار يا اين احساس ذهني كه افكار دارند با هم مسابقه مي دهند.
5.حواس پرتي (يعني توجه فرد فوراً به محرك هاي بيروني بي اهميت يا بي ارتباط با او جلب شود).
6.افزايش فعاليت هاي معطوف به هدف (اعم از فعاليت هاي اجتماعي، شغلي، تحصيلي، يا جنسي)، يا سرآسيمگي رواني-حركتي.
7.پرداختن بيش از حد به امور لذت بخشي كه به احتمال زياد عواقب ناراحت كننده اي دارند (مثل افتادن به دام ولخرجي هاي بي حدوحساب، بي ملاحظگي هاي جنسي، يا سرمايه گذاري هاي احمقانه).

علائم و نشانه های شیدایی / مانیا:
-بیقراری، افزایش انرژی ومیزان فعالیت
-خلق خیلی بالا واحساس نشاط شدید همراه با احساس خود بزرگ بینی
-تحریک پذیری مفرط
-صحبت کردن، مسابقه افکار، پریدن از موضوعی به موضوع دیگر با سرعت خیلی زیاد و عدم توانائی برای تمرکز، حواسپرتی
-کاهش نیاز به خواب
-اعتقادات غیر واقعی در مورد توانمندی ها و قدرت فرد
-قضاوت ضعیف
-ولخرجی
-رفتار متفاوت از حالت معمول که مدتی طولانی ادامه داشته است
-افزایش تمایلات جنسی
-سوء مصرف داروها، الکل و داروهای خواب آور
-رفتارهای اغواگرانه، مداخله جویانه و پرخاشگرانه
انکار مسائل بالا و مشکلات ناشی از آن


پ) علائم مذكور جزو ملاك هاي دوره مختلط نباشد.
 ت) به هم ريختگي خُلق به قدري شديد باشد كه كاركردهاي شغلي، يا فعاليت هاي معمول اجتماعي، يا روابط فرد با ديگران را به وضوح مختل كرده باشد، يا براي آنكه مانع از صدمه رساندن فرد به خودش و ديگران شود، مجبور به بستري كردنش باشند، يا خصايص روان پريشانه وجود داشته باشد.
ث) علائم مذكور از اثرات مستقيم يك ماده (مثلا يكي از موارد سوء مصرف، يك داروي طبي، يا درمان هاي ديگر) يا يك بيماري طب عمومي (مثل پركاري تيروئيد) ناشي نشده باشد.

نكته: دوره هاي شبه مانيكي را که به وضوح بر اثر درمان هاي جسمي ضدافسردگي (مثل دارو، درمان با تشنج الكتريكي، يا نوردرماني) به وجود آمده است، نبايد مؤيد تشخيص اختلال دوقطبي دانست.

انواع شیدایی
شیدایی به سه نوع خفیف، متوسط و شدید طبقه بندی می‌شود.
شیدایی خفیف (Hypomania): افزایش فعالیت بدنی و تکلم، خلق متغیر و ولخرجی وجود دارد.
درجه خفیف تا متوسط شیدایی/ مانیا هیپومانیا نامیده می شود. در دوره هیپومانیا فرد ممکن است احساس خوب همراه با افزایش توانمندی و کارائی داشته باشد.
شیدایی متوسط: فعالیت زیاد به همراه فشار کلام و تکلم سازمان نیافته (disorganised speech)، خلق یوفوریک که با دوره‌های بی قراری و افسردگی قطع می‌شود و افکار خود بزرگ بینی ممکن است هذیانی شوند.
شیدایی شدید: فعالیت شدید غیر قابل کنترل و افکار در هم ریخته و هذیان عجیب و غریب (bizarre) و توهم هم به وجود می‌آید. ندرتا بیمار بدون حرکت و گنگ می‌شود (manic stupor) در موارد شدید بیمار حالت سایکوز (روان پریشی دارد).

در گروهی از مردم نشانه های مانیا و افسردگی هم زمان با هم اتفاق می افتند که به این حالت وضعیت دوقطبی مختلط گفته می شود.
نشانه های حالات مختلط اغلب شامل روانپریشی/ سایکوز و افکار خودکشی، تغییرات عمده در اشتها، مشکلات خواب، سراسیمگی است.

بیماریزایی
ممکن است بیمار زمینه ارثی داشته باشد، بروز همزمان این مشکل در دو قلوهای تک تخمکی بین ۹۰-۳۳٪ متغیر است. مسائل محیطی مانند احساس طرد شدن نیز در بروز بیماری موثر است . به نظر می‌رسد افزایش نوروترانسمیتر سروتونین در لوب تمپورال مغز عامل مهمی در بیماری باشد. همچنین کمبود ویتامین ب-۱۲ باعث بوجود آمدن نشانه‌های بالینی شیدایی می‌شود.

درمان
الف - درمان دارویی : به طور کلی دو گروه دارویی یکی تثبیت کننده‌های خلق (مانند لیتیم کربنات و ریسپریدون ) و گروه دوم داروهای آنتی سایکوتیک ( مانندهالو پریدول و کلرپرومازین ) در درمان شیدایی به کار می روند . درمان این بیماری طولانی مدت است بخصوص اگر دوره‌های بیماری تکرار شونده باشد و ترکیب دارو (pharmacotherapy) با روان درمانی موثر است .میگنا دات آي آر، زمانی که نشانه‌های شیدایی حاد تخفیف یافت، درمان طولانی مدت با تثبیت کننده‌های خلق و درمان پیشگیری کننده را به روان درمانی بیمار می افزاییم. داروهای ضد تشنج Anticonvulsants مانند اسید والپروئیک valproic و کاربامازپین همچنین برای پیشگیری استفاده می شوند . داروهای جدید مانند lamotrigine Clonazepam (Rivotril( نیز بکار می روند. وراپامیل ( بلوک کننده کانال کلسیم) در درمان مانیای خفیف بسیار مفید است .

ب-روان درمانی:
 رفتاردرمانی: کنترل رفتارهای تکانشی از طریق تقویت و اقتصاد ژتونی خانواده درمانی:اصلاح تعاملات معیوب درخانواده به دلیل رفتارهای تکانشی بیمار، محافظت از بیماران و سایرین (مهار فیزیکی)
ج-ECT : در صورت محدودیت در درمان دارویی، شکست در دارو درمانی، علائم حاد یا شدید که می تواند تهدیدی برای خود یا دیگران باشد.

منابع:
ویکی‌پدیا
1.هارولد کاپلان و بنیامین سادوک، چکیده روانپزشکی بالینی، ترجمه فرزین رضاعی. تهران ارجمند. جلد دوم.صفحه97.
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

سحر
خیلی جالبن
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
این اراجیف رو کدوم دکتر روانی نوشته خب اینها علائم یک انسان طبیعیه انسان تو یه برهه زمان شاده یه برهه افسرده ما شاد تمام وقت یا غمگین تمام وقتم داریم مگه خدا زبون داده باهاش حرف بزنی اون کسی که این مطالب رو گرداوری کرده احمق و روانی به تمام معنا بود اشک خان الدوله
Iran, Islamic Republic of
هیچکس نمیتونه درک کنه تازمانی که یکی از اعضای خانوادش دچار نشده باشه.مامان من دچارش شده بود همش فکر میکرد برگزیده شده از طرف خدا و میتونه هر مریضی رو درمان کنه درحالی ک ی اعتماد به نفس کاذب بود .گاهی تا حدی حرف میزد که کلافه میکرد همه رو .خودشم حرفای کاملاااا بی ربط و خیلی چیزای دیگ ک کاملا علایم که گفته شد داشت و...
مینو
Iran, Islamic Republic of
شما برو بیمارستان روان، ببین کجاش طبیعیه !!! همه مدل اختلال میبینی
Germany
عالی
پرک
Russian Federation
اگر با بیمار مانیک بخصوص در دوره عود بیماری مواجهه داشتید اینجور نمیگفتید
مهدی
Iran, Islamic Republic of
بعد از 28 سال بلاخره فهمیدم بیماریم چیه
لیلا
Iran, Islamic Republic of
باید مراقب خودتان باشید بیشتر و بیشتر
سجاد
Iran, Islamic Republic of
یعنی ممکنه منم این بیماری رو داشته باشم، نیاز دارم با یکی صحبت کنم در موردش
لیلا
Iran, Islamic Republic of
من تمام مطالب را با گریه خواندم خواهرم پرستار یه بیمار مانیک است
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
تشكر از مطلب مفيدتون. لطف ميكنيد در صورت آشنايي متخصص روانشانس و يا روانپزشك با تجربه زر زمينه اين بيماري معرفي كنيد.
Iran, Islamic Republic of
آیا ممکنه این بیماری تو سن پایین تر یعنی 22 سال اتفاق بیفته
محمدرضا
Iran, Islamic Republic of
بله از 5 سال به بالا امکان درگیری وجود داره.
Iran, Islamic Republic of
عالی بود
آرش
United States
من مانیا خفیف دارم
خیلی بهم کمک میکنه چون میتونم روزی ۴ساعت بخوابم و چندین تخصص پیدا کردم. تنها موردی که مشکله تموم نشدن کارهاست که با مشاوره و تمرین قابل حله.
شیما
Romania
سلام شوهرم شیدایی داره و هر سال چند ماه احساس میکنه قدرتش چند برابر شده و مبتلا به بی خوابی میشه و دچار بی بندباری جنسی میشه و با زنان زیادی ارتباط برقرار میکنه به نوعی به هیچ کس پایند نیست ..مصرف دارو میکنه کمکش کنه؟
کمد
Romania
از هیچی که بهتره. بعضیام خوب میشن کلن
علی
Iran, Islamic Republic of
بله مصرف دارو تا مقدار چشمگیری اثر خودشو نشون میده .محبت بهترین دارو و درمان نیتونه برای اینجور بیماران باشه
بهار
Iran, Islamic Republic of
ممنون از راهنماییهای جامعه ومفیدتون من یک بیمار دوقطبی هستم که 45سالمه و15ساله که لیتیوم مصرف میکنم خیلی سختی کشیدم
لیلا
Iran, Islamic Republic of
‌ ‌هیچ چی
هستی
Iran, Islamic Republic of
من هم حدس میزنم مبتلا باشم
Narges
Romania
Perfect
مانیکی
Iran, Islamic Republic of
منم دچار تین بیمتریم ولی چون ازدواج نا موفق داشتم نه ساله که باش درگیرم
مشهد
Iran, Islamic Republic of
بیماریها عجیب غریبی هست...من هم مبتلا هستم اما خودم به عوارض حین بیماری واقفم...دوست دارم با دوستان مبتلا مشابه گروه درمانی تشکیل بدیم...علائم من خودبزرگ بینی و کم خوابی شدید کم خوراکی ولخرجی و تعصبات دینی هستش
n
Iran, Islamic Republic of
خخخخ فكر كنم منم خفيف داشته باشتم و ازش لذت هم ميبرم از كسي كه مانيا خفيف داشته باشه هم خوشم مياد
دریا
Iran, Islamic Republic of
سلام شوهر من دچار بی خوابی میشه یا شبااگر میخوابه ب صورت متقاطع میخوابه وسطش بیدار میشه میوه خوراکی و سیگار مصرف میکنه و دوباره میخوابه و دوباره بیدار میشه. این اتفاق توی چهار ساعت دو یا سه بار تکرار میشه. پرخاشگری توهین و تحقیر میکنه خود بزرگ بینی داره. میگه من از پس همه ی کارا برمیام ولی وقتی مسئولیت بهش میدن کلی کل کل میکنه که تو چرا نباید انجام بدی من نمیتونم . همیشه میگه فلانی پشت سرم حرف میزنه فلانی چرا با من اینجوری برخورد کرد. همش دنبال جلب توجهه. مثل بچه ها بهانه میگیره. پرخوری میکنه اضافه وزن زیاد داره. گاهی وقتا خیلی مهربونه. ولی خیلی وقتا پرخاش میکنه منو تحقیر میکنه همیشه میگه پشیمونم از اینکه با تو هستم. فرداش میگه تو عشق منی. ب نظرتون این علائم این بیماریه؟
Iran, Islamic Republic of
شوهرت اعتیاد داره
سارا
Iran, Islamic Republic of
سلام, مادر من 45 سالشونه و یک سالی میشه با پدرم متارکه کردن, اوایل جدایی ایشون افسردگی شدید داشتن, اما بعد از یک دوره درمان حالشون بهتر شد و کم کم به جایی رسید که ما حس میکنیم دچار شیدایی شدید شدن
الان قبول نمیکنن که به پزشک مراجعه کنن, ایا شرایط گذشته باعث این بیماری شده؟؟ و ایا راهی برای درمان هست؟؟
علی
Iran, Islamic Republic of
این بیماری واقعیت داره .و قابل درمان هست.حوصله داشته باشید و بسیار محبت کنید به این بیماران
Iran, Islamic Republic of
سلام
من در 34 سالگی بعد از کلی سختی کشیدن فهمیدم مانیا دارم
در 22 سالگی مبتلا شدن ولی با داروهای سنگین افسردگی حدود 4 سال درمان شدم. دوباره بعد 6 سال عود کرده گاهی خیلی هایپر و شادم
گاهی به شدت افسرده و غمگین
صبح یک حال دارم شب یک حال
خوابم منقطع و کم هست شاید 4 تا 5 ساعت
تو دانشگاه به سان دختری فوق‌العاده سرحال و بذله گو تو خونه دائم اشک میریزم و گریه میکنم و حس خودکشی دارم. پدرم در 10 سالگی من فوت شدند و مادر ازدواج کردند به شدت مورد توهین و تحقیر و کتک های شدید ناپدری که عمویم بود قرار میگرفتم تا اینکه تو 18 سالگی گفت یا ازدواج کن یا برو.
با اینکه پدرم خونه و ماشین و حقوق مستمری برامون گذاشته بود. چون ازدواج نکردم طردم کردند یک واحد دیگر از منزلمان نه در دست شکستنم کنارم بودند نه عید نوروز و یلدا. همیشه در اخفا گریه کردم و دوست داشتم بمیرم ولی در جمع دانشگاه سرحال
به شدت پرش افکار دارم همزمان به چندین چیز مختلف فکر میکنم و هیچ کاری رو نمیتونم تا انتها انجام بدم. خیلی دوست داشتم وقتی مناسبت ها هست دیده بشوم. تا حالا بعد از سه سالگی جز همراه اول کسی بهم تولدمو تبریک نگفته شاید به ندرت دوستانم اگر یادشان باشد.
وقتی حرف میزنم خیلی مودب هستم ولی زیاده گویی دارم. صدای پای افراد در راه پله ها هم منو بهم میریزد
زیاده آنکه امروز بعد از مراجعه به پزشک از روی دارو هام فهمیدم مانیا دارم
زینب
United States
خواهر من 8 تیر ماه خواب های دیده بود و هذیان و توهم هایی در مورد دیگران می گفت وافرادی که مرده بودن رو صدا می زد وانگار در گنارش بودن ویک روز ساعت 4 بیدار شده بود ورفته بود بالکن وصبح حضرت مریم رو می گفت وپیامبران رو صدا می کرد وهذیان می گفت و روز بعدش شب رفتیم خونه مامان جون شب ماندیم وساعت 1خوابید ودوباره ساعت 4 بیدار شد وهمش سجده می کرد وحضرت مریم ومرده ها ودایی هامو می گفت وقبل بیماری اش فرد شاد خوش حال که هر روز آهنگ گوش می دادکه همه می گفتن شاده چه بیماریرفته
Iran, Islamic Republic of
همه این علاعم واسه بی خداییه
علت پرحرفی کودکان؛ چطور رفتار کنیم؟
چرا در دیدارهای خانوادگی عصبی هستیم؟
توصیه‌های سازمان ملل متحد به مناسبت هفته جهانی روانشناس
بهترین نوع جدایی از روان‌درمانگر چیست؟
چطور از مردها تعریف کنیم؟
ایجاد هر خاطره جدید به مغز آسیب می‌زند!
مطالعه نشانگر عصبی بالقوه برای آسیب اجتماعی در اختلالات روانی را نشان می دهد!
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
کسانی که شما را دوست دارند حتی اگر هزار دلیل برای رفتن وجود داشته باشد هرگز رهایتان نخواهند کرد، آنها یک دلیل برای ماندن خواهند یافت.