سه شنبه ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 7 May 2024
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۲ / ۱۳:۵۱
کد مطلب: 22044
۰

هپاتیت B و C؛ از ابتلا تا تشخیص و درمان

هپاتیت B و C؛ از ابتلا تا تشخیص و درمان
 تا قبل از سال 1375 راه انتقال ویروس هپاتیت C به طور عمده از طریق خون و فرآورده های خونی بود، اما با آزمایش خون و فرآورده های خونی برای این ویروس از سال 1375، امکان انتقال این ویروس از طریق خون به کمتر از یک در صد هزار نفر کاهش یافته است.

هم اکنون مبتلایان این ویروس در بین کسانی است که نوعی تزریق غیربهداشتی دریافت کرده اند. پرشمارترین قربانیان این اتفاق، معتادان تزریقی هستند.

در برخی مناطق کشور بیش از 70 درصد کسانی که بیش از یک سال تزریق مواد مخدر داشته اند به این ویروس آلوده هستند. حتی یک بار تزریق مواد مخدر هم می تواند باعث ابتلا شود.

حجامت نیز در شرایط غیربهداشتی یکی از راه های انتقال است. استفاده همگانی از وسایل یک بار مصرف در تزریق عضلانی یا وریدی داروها در بیشتر کشورها بسیار نادر است، اما در کشورهایی نظیر پاکستان که هنوز از سرنگ های تزریق در برخی مراکز برای چند بار استفاده می شود، انتقال هپاتیت C از این طریق نسبتا شایع محسوب می شود .

ابتلا در دندان سازی های غیراستاندارد هنوز یک خطر است. ابتلای نوزاد از مادر نادر و ابتلا از طریق تماس جنسی ممکن، البته با احتمالی بسیار کمتر از هپاتیت B است.

هپاتیت C، البته با احتمال موفقیت بین 50 تا 70 درصد با درمان های فعلی در دسترس قابل علاج است. درمان های جدیدی برای این ویروس شناخته شده است که شانس موفقیت بیشتری دارد.

از جمله آنها داروی «سوفوسبوویر» است که در همین ماه میلادی وارد بازار شده و هزینه سرسام آوری در حد 210 میلیون تومان دارد.

با این هزینه های هنگفت با وجود ساخت داروهای جدید با موفقیت بیشتر در درمان، متاسفانه تغییر خاصی در روند بیماری طی پنج سال گذشته که این داروها وارد بازار شده است حتی در کشورهای غربی رخ نداده است. پس باید بر عنصر پیشگیری و شناسایی بیماران تاکید بیشتری کرد.

بسیاری از کسانی که به این ویروس آلوده هستند از ابتلای خود بی خبر ند. توصیه می کنم همه کسانی که قبل از سال 1375 خون و فرآورده های خونی دریافت کرده اند و همه کسانی که سابقه اعتیاد تزریقی، خالکوبی یا حجامت در شرایط غیربهداشتی دارند، همچنین کسانی که سابقه تماس جنسی خارج از خانواده داشته اند برای این ویروس خود را آزمایش کنند البته تفسیر آزمایش هم به همین آسانی نیست. در وهله اول یک تست سرولوژی برای غربالگری انجام می شود.

این تست بسته به اختصاصی بودن کارخانه تولیدکننده می تواند موارد مثبت کاذب هم داشته باشد بنابراین باید نتیجه با تست های دیگر که اکنون در سازمان انتقال خون و برخی آزمایشگاه های ویروس شناسی در کشور انجام می شود، تائید شود.

در صورت مثبت بودن تست های دوم که اختصاصی تر است، باید بیمار در مسیر بررسی تخصصی با تست های مولکولی قرار گیرد تا در صورت لزوم درمان مناسب برایش شروع شود.

مبتلایان به این ویروس باید کبد خود را از ضایعه بیشتر به دلیل تماس با دیگر مواد مضر به کبد حفظ کنند.

مطالعات مختلف نشان داده مصرف الکل و دخانیات شانس پیشرفت بیماری کبدی در آنها را بیشتر می کند و احتمال ابتلای به سرطان کبد را هم زیاد می کند.

چاقی و قند خون کنترل نشده نیز اثر مضاعفی بر تخریب کبد آنها دارد. به هر حال مثل همه بیماری های دیگر باید بیشتر بر پیشگیری تاکید کرد.

شناسایی مبتلایان و رعایت اصول بهداشتی در تماس با خون و مایعات بدن آنها و استفاده نکردن از وسایل شخصی مثل تیغ و وسایل اصلاح اهمیت زیادی دارد.

وقتی هپاتیت مزمن می شود

ویروس های زیادی هستند که می توانند کبد را ملتهب کنند یا به اصطلاح ایجاد هپاتیت کنند، اما از بین آنها ویروس های هپاتیت B و C منجر به هپاتیتی مزمن می شوند یعنی بیماری در صورت درمان نشدن ادامه پیدا کرده و کبد را در طول زمان تخریب می کند البته ویروس هپاتیت D هم وجود دارد که فقط در بیماران مبتلا به هپاتیت B به عنوان یک عفونت همراه رخ می دهد.

تخریب کبد در هپاتیت مزمن باعث می شود این عضو مهم بدن، به مرور کارکرد خود را از دست بدهد و علائم نارسایی کبد بروز کند.

نارسایی مزمن کبد را به عنوان سیروز می شناسیم البته سیروز در معنای علمی خود تشخیصی است که در آسیب شناسی معلوم می شود و به همین دلیل برخی بیماران که به ظاهر سالم هم هستند ممکن است در نمونه برداری سیروز داشته باشند، اما آنچه که به صورت بالینی و علامت دار قابل تشخیص است یا سیروز کبدی علامت دار با علائمی چون یرقان مزمن، خونریزی از واریس مری، جمع شدن آب در داخل شکم یا آسیت، ورم پا، گیجی و خواب آلودگی همراه با تغییرات آزمایش های کبدی خود را نشان می دهد. از دیگر عوارض هپاتیت های مزمن، احتمال ابتلا به سرطان کبد است.

نه این که همه مبتلایان به هپاتیت ویروسی مزمن، سرطان کبد می گیرند، اما شانس این عارضه در این افراد تا صد برابر نسبت به افراد فاقد این عفونت ها افزایش پیدا می کند.

بسیار مهم است که قبل از این که هپاتیت مزمن علامت دار شود بیماران شناسایی شوند و در صورت لزوم درمان مناسب دریافت کنند.


دکتر کامران باقری لنکرانی - فوق تخصص کبد

نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

چرا فنلاند «شادترین مردم جهان» را دارد؟
علت پرحرفی کودکان؛ چطور رفتار کنیم؟
چرا در دیدارهای خانوادگی عصبی هستیم؟
توصیه‌های سازمان ملل متحد به مناسبت هفته جهانی روانشناس
بهترین نوع جدایی از روان‌درمانگر چیست؟
چطور از مردها تعریف کنیم؟
ایجاد هر خاطره جدید به مغز آسیب می‌زند!
مطالعه نشانگر عصبی بالقوه برای آسیب اجتماعی در اختلالات روانی را نشان می دهد!
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
ویژگی یک زن تاب آور توانایی او برای بهبودی از دوران سخت و بازگشت زودتر از حد انتظار است. تاب آوری زنان به تامل و بررسی بسیار متمایل است اگرچه بخش عمده تاب آوری زنان در معنویت و دستیابی به منایع حمایتی نهفته باشد زنان تاب آور بدرستی با موقعیت ها مواجه میشوند و بجای آشفتگی و اضطراب ، مسیر خوش بینی و بررسی راه حل را پیش رو میگیرند بر این اساس تاب آوری زنان شامل هدف، تشخیص و توانایی بهبودی سالم است زنان تاب آور اغلب قوی و مورد احترام هستند و ارزش آنها بواسطه کیفی بودن در جامعه غیرقابل ارزیابی است. برای توسعه تاب آوری زنان میتوان مراحل و پیشنهادت زیر را در نظر داشت : 1. تاب آوری مستلزم شناخت خویشتن و خود آگاهی است، معنامندی و درک متعالی از سفری که در آن همه مسافر هستیم منشا اصلی قدرت ما در مواجهه با مشکلات است 2. هدفمندی و رویا پردازی میتوان ما را از سرگشتگی نجات دهد لذا توصیه شده است که اهداف و آرزوهایتان را محترم بدانیدنگه دارید، حتی اگر تحقق آنها زمان بر باشد. 3. تامل و شناسایی تمامی ابعاد یک مساله را جدی بگیرید: موقعیت را مطالعه کنید، آرام بمانید و تصمیمات متفکرانه بگیرید تفکر و توانایی درک عمیق از مسایل میتواند بسیاری از زنان را به تاب آوری بیشتر رهنمون کند. 4. در شرایط استرس خودکنترلی را برگزینید: مداخله و راهنمایی خداوند را جستجو کنید و با ذهنیت مثبت از موقعیت های دشوار عبور کنید بخشی از مدیریت خویشتن و عملکرد صحیح در موقعیت های بحرانی در خود کنترلی بالا و دستیابی به منابع حمایتی است . توسل و توکل به خداوند میتواند از تنش و اضطراب ما بکاهد و بر عملکرد ما تثیر مثبت بگذارد . 5. خودآگاه و ذهن آگاه باشید: افکار، احساسات و عواطف خود را همچنانکه که سیال و در حال حرکت بشناسید ، به رسمیت بدانید و در توصیف هیجانات و افکار خویش تمرین کنید تا به ورزیدگی و مهارت برسید بخشی از تاب آوری افراد به خود ابرازی آنها مرتبط است. 6. در ابراز هیجانات و دردهای خویش صریح باشید: آسیب های خود را پنهان نکنید و از گفتن قصه های تلخ و مشکلات خود عذرخواهی نکنید و نترسید شاید در بیان آنها راه حلی و گشایشی یافت شود. 7. مشکلات درونی و بیرونی را بشناسی: مقابله به روش های مختلف می تواند به شما کمک کند تا چالش های شخصی، حرفه ای و اجتماعی را طی کنید در تاب آوری زنان این مساله براستی حایز اهمیت است که بدانیم کدام مساله یا موضوع به روحیات و درونیات ما مرتبط است و کدام مساله در خارج از وجود بصورتی واقعی وجود دارد. 8. تلاش کنید در فعالیت های خیریه و نوع دوستانه مشارکت کنید کمک به دیگران تجربه مثبتی است که حال خوب را برایمان به ارمغان می آورد متمرکز و مرتبط با انسانیت بودن راهی مالامال از تجربیات مثبت است. 9. چالش هایی را که با آن روبرو هستید بپذیرید و از آنها بیاموزید. پذیرش مشکلات بخشی از راه حل آنهاست. 10. خود مراقبتی در تاب آوری زنان بسیار مهم است برای زنان مراقبت از خود را تمرین کردن مساله ای شایان توجه است سلامت جسمی و روانی خود را در اولویت قرار دهید. نکته پایانی اینکه علاقه مندان به مطالعه بیشتر در تاب آوری زنان میتوانند به کتابی با همین نام اثر دکتر پاتریشیا اوگورمن با ترجمه دکتر محمدرضا مقدسی و عفت حیدری که توسط انتشارات رشد منتشر شده است مراجعه نمایند.
شاید باورتون نشه اما دنیا به کوچک‌ترین خوبی‌های شما نیاز داره، خوب بمونید.