جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 26 Apr 2024
تاریخ انتشار :
يکشنبه ۳ ارديبهشت ۱۳۹۱ / ۱۹:۵۶
کد مطلب: 10521
۰

اگر می‌خواهید در گوگل استخدام شوید، بخوانید


در کتاب «آیا برای کار در گوگل به اندازه کافی باهوش هستید؟» متونی از تکنیک های مصاحبه در گوگل ارائه شده که همین شروع ثابت می کند سلسله مراتب اداری خاصی در این شرکت جریان دارد و هرکسی نمی تواند در آن استخدام شود.
ویلیام پاندستون، منتقد و نویسنده آمریکایی بیشتر کتاب‌هایش را درباره علوم مختلف نوشته که با وجود لحاظ نکات علمی و تحقیقی بیشتر به نکته جنجالی آن توجه کرده است.

به گزارش خبر، از عنوان آخرین کتاب «پاندستون» اینگونه برمی آید که او یک متخصص کامپیوتر یا چیزی شبیه آن است که برای خود رقیبانی جستجو می کند ولی تمام صفحات کتابش بیشتر نوعی روزنامه نگاری و گزارش‌هایی از سلسله مراتبی است که در شرکت گوگل می گذرد.

در ۱۳۶ صفحه ابتدایی این کتاب با عنوان «آیا برای کار در گوگل به اندازه کافی باهوش هستید؟» متونی از تکنیک های مصاحبه در گوگل ارائه شده که همین شروع ثابت می کند سلسله مراتب اداری خاصی در این شرکت جریان دارد و هرکسی نمی تواند در آن استخدام شود.

البته نویسنده در صفحات بعدی کتاب جواب هایی ارائه کرده که معمولاً مصاحبه کنندگان گوگل سوال می کنند. شاید از خود سوال کنید که در گوگل باید به آخرین علوم تکنولوژی و علوم کامپیوتر و شبکه اطلاع کافی داشته باشید ولی ظاهر امر چنین چیزی را نشان نمی دهد و به نوشته کتاب پاندستون بیشتر مصاحبه ها روی محور سوالات و معماهای ریاضی می چرخد که نویسنده ۱۰۱ معما از این مسائل را مثال زده است.

پاندستون قبل از این در کتابی سوالات مصاحبه کنندگان شرکت مایکروسافت را منتشر کرده بود. وی به عنوان نویسنده علمی برنده جایزه پولیتز، خبرنگاری است که در اطلاع رسانی دقیق درباره جریانات و علوم مختلف و به روز شهرت دارد و در این کتاب نیز به خوبی مشخصات کسانی را درج می کند که می توانند در گوگل کار کنند.

به نوشته پاندستون به نظر می رسد کسانی می توانند در این شرکت و یا موتور جستجوی جهانی استخدام شوند که بیشتر از مهارت کامپیوتری به خلاقیت و تجسم ذهنی مجهز باشند؛ در اصل گوگل بیشتر از متخصص کامپیوتر به خیال پردازان و مبتکرانی ماهر نیاز دارد تا خدمات جدیدی در رقابت با شرکت های دیگر ارائه کنند.

در مصاحبه های گوگل به جای سوالات سخت ریاضی و کامپیوتر، معماهای پیچیده و ذهنی طرح می شود که مهندسان کامپیوتر علاوه بر داشتن تخصص های مربوطه باید از عهده حل آنها برآیند.

یکی از ۱۰۱ سوالی که در این کتاب مطرح شده است عبارت است از : «شما در یک جزیره فوتبال بازی می کنید ولی برای شیر یا خط سکه ای ندارید. تنها سکه ای که در جزیره پیدا شده کج شده است. چگونه می توان از یک سکه کج شده برای شیر یا خط استفاده کرد؟»

اگر چنین مسئله هایی را به شیوه خلاقانه حل نکنید باید کار در گوگل را فراموش کنید.

یکی دیگر از سوالاتی که معمولاً برای جویندگان کار در گوگل مطرح می شود این است «شما اگر یک تخم مرغ داشته باشید و بخواهید آن را از هر طبقه یک ساختمان ۱۰۰ طبقه به پائین پرتاب کنید. کدام طبقه را انتخاب می کنید که تخم مرغ نشکند!» و معمای دیگر اینکه عدد بعدی توالی اعداد روبرو چیست: ۱۰، ۹، ۶۰، ۹۰، ۷۰، ۶۶

در مورد معمای مربوط به سکه کج شده در جزیره نویسنده نوشته است شانس یک پرتاب در شیر آمدن با شانس خط آمدن تفاوت دارد ولی شانس دو پرتاب برای خط آمدن بعد از آن یک شیر با شانس دو پرتاب یک خط و سپس یک شیر آمدن مساوی است. در نتیجه یک «خط و شیر» به یک تیم اختصاص دهید و یک شیر و خط به تیم دیگر، سپس پرتاب را در گروه‌هایی دوتایی ادامه دهید و بدون توجه به شیر یا خط آمدن سکه تا رسیدن به نتیجه این عمل را تکرار کنید.

نویسنده معتقد است کسانی که دوست دارند در گوگل کار کنند و یا کسانی که به شیوه های خلاقانه حل مسائل علاقمند هستند بهتر است این کتاب را مطالعه کنند.

نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

چطور از مردها تعریف کنیم؟
ایجاد هر خاطره جدید به مغز آسیب می‌زند!
مطالعه نشانگر عصبی بالقوه برای آسیب اجتماعی در اختلالات روانی را نشان می دهد!
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
کسانی که شما را دوست دارند حتی اگر هزار دلیل برای رفتن وجود داشته باشد هرگز رهایتان نخواهند کرد، آنها یک دلیل برای ماندن خواهند یافت.