جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 26 Apr 2024
تاریخ انتشار :
چهارشنبه ۶ مرداد ۱۴۰۰ / ۱۰:۱۷
کد مطلب: 54189
۲

همسرآزاری زن و مرد نمی‌شناسد

همسرآزاری زن و مرد نمی‌شناسد
یکی از مصادیق خشونت خانگی همسر آزاری است، این پدیده زن و مرد نمی‌شناسد، اما زمانی‌که صحبت از همسرآزاری پیش می‌آید، انگشت اتهام به سمت مردان نشانه می‌رود، همسرآزاری یکی از مشکلات مهمی است که اکثر جوامع، سنتی و مدرن، کم و بیش با آن مواجه هستند، نتایج تحقیقات نشان می‌دهد بین تصور اقتدارگرایانه مرد و تصورات فرمانبردارانه زن از نقش خود و خشونت علیه زنان، رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد.
 
مهرداد رضاپور- روانشناس خانواده در خصوص انواع همسرآزاری، اظهار کرد: هرگونه رفتار یا گفتار که از طرف یکی از زوجین و بدون رضایت طرف دیگر رخ دهد و منجر به آزار و اذیت جسمی، روانی یا کلامی فرد شود، همسرآزاری محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه همسرآزاری می‌تواند از سوی دو طرف صورت بگیرد، افزود: این پدیده در جامعه جهانی و جامعه ایران بیشتر از سمت آقایان نسبت به بانوان رخ می‌دهد.


انواع همسرآزاری
رضاپور با اشاره به انواع همسرآزاری، تصریح کرد: همسرآزاری جسمی شامل آزار و اذیت جسمی است، مثلا فرد همسر خود را مورد ضرب و جرح قرار دهد و یا به اجبار طرف مقابل را به رابطه زناشویی وادار کند، در همسرآزاری کلامی، فرد به همسر خود فحاشی کرده و او را تحقیر می‌کند، در همسرآزاری روانی نیز یکی از زوجین طرف مقابل را به شدت ترسانده و به اشکال مختلف او را تهدید می‌کند و حتی خانواده طرف مقابل را تحت فشار قرار می‌دهد.

این روانشناس خانواده اضافه کرد: همسرآزاری اقتصادی نیز به شکل محدودیت‌های شدید مالی رخ می‌دهد و یکی از انواع همسرآزاری‌های اقتصادی است، حتی دیده شده که یکی از زوجین به اجبار از طرف مقابل بهره‌کشی کرده و به زور منافع مالی جمع‌آوری می‌کند.

وی با اشاره به راهکارهایی در مواجه با همسرآزاری، توضیح داد: در زمان همسرآزاری بهتر است، انگیزه طرف مقابل برای این کار را شناسایی کنیم، ممکن است فرد متوجه اختلال روانی طرف مقابل شود و پس از درمان اختلال وی، دست به چنین اعمالی نزند.

این روانشناس ادامه داد: در مرحله بعد مشورت با یک فرد مطمئن و مطرح کردن موضوع پیشنهاد می‌شود تا از او کمک فکری گرفته شود، سومین راه‌حل کمک گرفتن از مشاوران و اورژانس اجتماعی با شماره خط ۱۲۳ است.

رضاپور در پایان یادآور شد: البته افراد آسیب‌دیده از همسرآزاری می‌توانند با مراجعه به پزشکی قانونی، همسرآزاری خود را ثبت کنند، زیرا وجود مستندات می‌تواند عاملی برای کاهش اقدامات باشد.


اعتیاد مهم‌ترین عامل موثر در پدیده همسرآزاری در چهارمحال و بختیاری
اشرف عسگری-معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی چهارمحال و بختیاری اعتیاد را بیشترین علل مربوط به همسرآزاری را در این استان عنوان و اظهار کرد: دومین عامل نیز مربوط به بیکاری است، زیرا افرادی که درآمد و شغل مناسبی ندارند، دست به همسرآزاری زده و خشم وعصبانیت خود را بر سر همسر خود خالی می‌کنند.

وی با بیان اینکه دخالت اطرافیان نیز در همسرآزاری نقش دارد، افزود: تندخویی و ویژگی‌های پرخاشگرانه در بحث همسرآزاری تاثیر دارد، زیرا این افراد به محض کوچک‌ترین مشکل، اقدام به آزار و اذیت همسر خود می‌کنند، بخش دیگری علل روانی بوده که فرد تاب‌آوری کمی دارد.

معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی چهارمحال و بختیاری بیشترین شیوه آزار همسر در استان را آزار جسمی و نزاع عنوان و اضافه کرد: بخشی از علل همسرآزاری در استان، نگرش‌های فرهنگی است، زیرا در برخی از نقاط استان، ضرب و جرح همسر تبدیل به یک فرهنگ شده و مسئله‌ای غیر عادی نیست و عموما این زنان این فرهنگ را پذیرفته‌اند.

عسگری با بیان اینکه در دوران کرونا همسرآزاری در چهارمحال و بختیاری افزایش داشته است، ادامه داد: در ایام قرنطینه افراد، اوقات زیادی از روز را در کنار یکدیگر سپری می‌کنند، از آن‌جا که هرکدام از انسان‌ها نیازهای نهفته‌ای دارند، زمانی که تفریح نداشته باشند، تحریک‌پذیری آنان در مقابل مسائل بیشتر می‌شود و نبود رفت‌وآمد و نداشتن ارتباطات، یکی از عواملی است که همسرآزاری را افزایش می‌دهد.

وی در پایان با بیان اینکه حدود ۹۰ درصد همسرآزاری در چهارمحال و بختیاری از سوی مردان رخ می‌دهد، گفت: اگر خانمی مورد آزار جسمی و خشونت قرار گرفته و امنیت او به خطر افتد، مراکزی برای نگهداری این افراد وجود دارد که مددکاران مداخله کرده و مشکلات را پیگیری می‌کنند و پس از رفع مشکل، خانم را به خانواده می‌سپارند، اما اگر شرایط حادتر باشد برای طلاق او تصمیم‌گیری می‌شود، برای دخترانی که مورد اذیت خانواده نیز قرار می‌گیرند، خانه‌های امن در نظر گرفته می‌شود.
 
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

چطور از مردها تعریف کنیم؟
ایجاد هر خاطره جدید به مغز آسیب می‌زند!
مطالعه نشانگر عصبی بالقوه برای آسیب اجتماعی در اختلالات روانی را نشان می دهد!
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
دو بیگانه همدرد، از دو خویشاوند بی‌درد یا ناهم‌درد، با هم خویشاوندترند… علی شريعتی