جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 26 Apr 2024
تاریخ انتشار :
سه شنبه ۲۰ مهر ۱۴۰۰ / ۱۰:۲۷
کد مطلب: 55456
۰
درآمد معلم ایرانی، کمتر از معلم مصری

حقوق معلمان در ایران چقدر است؟/ آخرین اخبار از طرح رتبه‌بندی معلمان

محمد مهدی حاتمی
حقوق معلمان در ایران چقدر است؟/ آخرین اخبار از طرح رتبه‌بندی معلمان
به گزارش تجارت نیوز اخیرا تجمع برخی از معلمان برای افزایش حقوقشان خبرساز شده است. اعتراض معلمان برای اجرای طرح رتبه‌بندی به میزان ۸۰ درصد حقوق هیأت علمی برای معلمان شاغل بود. اجرای همسان‌سازی حقوق برای معلمان بازنشسته خواسته دیگر معلمان بود.

بر اساس فصل ششم سند تحول بنیادین آموزش و پرورش که در سال ۱۳۹۰ خورشیدی در شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید، حقوق معلمان باید بر اساس سطح کیفی آنها مشخص شود، ولی این طرح تاکنون اجرا نشده و این در حالی است که وضعیت بودجه عمومی کشور هم اجازه افزایش حقوق معلمان را نمی‌دهد.
 
روز شنبه علیرضا کاظمی، سرپرست وزارت آموزش و پرورش در این مورد گفت: «رتبه‌بندی معلمان از دغدغه‌های مهم دولت بوده و در حال حاضر در دستور کار است.»
 
در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش به موضوع رتبه‌بندی معلمان اشاره شده است اما تاکنون این رتبه‌بندی اجرایی نشده است. پیش از این در سال ۹۴ مرحله اول آن اجرایی شد اما طولی نکشید که مقامات گفتند ردیف بودجه نداریم و اجرای این طرح به تعویق افتاد. این طرح، معلمان را بر اساس شایستگی، صلاحیت و تجربه تقسیم‌بندی می‌کند.
 
طرح رتبه‌بندی معلمان سال‌هاست که بلاتکلیف مانده و البته هر بار وعده بررسی آن توسط نمایندگان مجلس داده می‌شود. حالا هم به مجلس یازدهم رسیده است.
 
 
حقوق معلمان در ایران چقدر است؟
همزمان، دولت و مجلس وعده افزایش ۲۰ تا ۲۵ درصدی حقوق معلمان را داده‌اند که بسیار پایین‌تر از سطح مطالبات آنها است. اما آیا وضعیت معیشتی معلمان در سایر کشورها هم مورد اعتراض این صنف است؟

حقوق و دستمزد معلمان ایرانی در مقایسه با همکاران‌شان در جهان بسیار پایین است.



حقوق معلم در «لوکزامبورگ»، ساعتی ۲ میلیون تومان!
نشریه معروف «بیزینس‌اینسایدر»، در سال ۲۰۱۹ میلادی در یک بررسی به میزان حقوق و دستمزد دریافتی معلمان در کشورهای مختلف و مقایسه آن با حقوق و دستمزد معلمان در آمریکا پرداخته بود.

بر اساس آمارهایی که این نشریه به آنها ارجاع داده بود، حقوقی که یک معلم آمریکایی به طور متوسط با آن آغاز به کار می‌کند، حدود ۳۹ هزار دلار در سال است. [yektanet.com] حقوق یک معلم کارکشته آمریکایی با سال‌ها تجربه حرفه‌ای هم در زمانِ بررسی، در سطحِ نهایی ۶۷ هزار دلار در سال بوده است. از آن‌سو، در سال ۲۰۱۹ میلادی، درآمد یک آمریکایی متوسط حدود ۱۹٫۳ دلار در ساعت، یا سالانه حدود ۴۰ هزار دلار بوده است.

حقوق و دستمزد معلمان ایرانی در مقایسه با همکاران‌شان در جهان بسیار پایین است. اما آیا معلمان آمریکایی در مقایسه با همکاران‌شان در دیگر کشورهای توسعه‌یافته (در اینجا کشورهای عضو OECD) حقوق خوبی می‌گیرند؟ هم بله و هم نه. حداقل حقوق و دستمزد سالانه یک معلمِ تازه‌کار و بدون تجربه در «لوکزامبورگ»، کشوری با حدود ۶۰۰ هزار نفر جمعیت در قلب اروپا، حدود ۷۰ هزار دلار است.

معلمان با تجربه‌تر در این کشور، سالانه تا ۱۲۴ هزار دلار هم حقوق و دستمزد می‌گیرند که معادل ساعتی حدود ۷۰ دلار (یا با دلار ۲۸ هزار تومانی، معادل ساعتی حدود ۲ میلیون تومان) است. (در این محاسبه، کل ساعات کاری یک معلم در طول سال حدود ۱۷۶۰ ساعت فرض شده که فرضی «دست بالا» هم به حساب می‌آید. از طرف دیگر، این حقوق ناخالص است و از آن مالیات کسر می‌شود.)

در سوییس نیز بالاترین دستمزد پرداختی به معلمانِ حرفه‌ای در مقطع ابتدایی، سالانه حدود ۸۶ هزار دلار است.


 
 

در مقابل، در میان کشورهای توسعه‌یافته یا در حالی توسعه‌ای که عضو «سازمان همکاری و توسعه اقتصادی» (OECD) هستند، کمترین حقوق و دستمزد سالانه برای معلمان باسابقه، در «اسلواکی» پرداخت می‌شود. یک معلم باسابقه در این کشور، سالانه تنها ۲۲ هزار دلار حقوق ناخالص دارد و حقوق معلمان تازه‌کار می‌تواند حتی بسیار پایین‌تر از این هم باشد.

معلمان حرفه‌ای و باسابقه در «کره‌جنوبی»، سالانه ۸۵ هزار دلار درآمد ناخالص (پیش از کسر مالیات) دارند. رتبه چهارم از آنِ «آلمان» است، جایی که معلمان باسابقه در آن سالانه تا ۷۵ هزار دلار درآمد خواهند داشت. «اتریش»، «ایرلند»، «آمریکا»، «کانادا»، «پرتغال» و «ژاپن» هم رتبه‌های بعدی را در فهرست بالاترین حقوق پرداختی به معلمان به خود اختصاص داده‌اند.

در مقابل، در میان کشورهای توسعه‌یافته یا در حالی توسعه‌ای که عضو «سازمان همکاری و توسعه اقتصادی» (OECD) هستند، کمترین حقوق و دستمزد سالانه برای معلمان باسابقه، در «اسلواکی» پرداخت می‌شود. یک معلم باسابقه در این کشور، سالانه تنها ۲۲ هزار دلار حقوق ناخالص دارد و حقوق معلمان تازه‌کار می‌تواند حتی بسیار پایین‌تر از این هم باشد.

 

حقوق معلمان در برخی کشورهای عضو OECD به سالانه ۶۰ تا ۱۲۴ هزار دلار می‌رسد. «جمهوری‌چک»، «لهستان»، «مجارستان»، «ترکیه»، «کاستاریکا»، «یونان»، «ایسلند»، «مکزیک» و «ایتالیا» هم در رتبه‌های بعدی هستند. به عنوان نمونه، حقوق و دستمزد سالانه یک معلم باسابقه در «ترکیه»، معادل حدود سالانه ۳۳ هزار دلار است. (تمام داده‌های مورد اشاره در بالا برای معلمان مقطع ابتدایی است.)


آن بخش از «جهان» که دیده نمی‌شود اما تمام این داده‌های آماری مربوط به کشورهایی هستند که از نظر سطح توسعه‌یافتگی، به طور کلی بالاتر از میانگین جهانی هستند. در واقع، واضح است که اگر داده‌های آماریِ کشورهایی با میزان توسعه‌یافتگی کمتر را هم در بررسی بگنجانیم، وضعیت متفاوت می‌شود. به عنوان نمونه، در سال ۲۰۱۸ میلادی، میزان حقوق و دستمزد یک معلم مقطع ابتدایی در «آفریقای‌جنوبی» (که تازه یکی از توسعه‌یافته‌ترین اقتصادها در قاره آفریقا است) بین ۸۰ هزار تا ۲۸۰ هزار «رند» (واحد پول آفریقای‌جنوبی) متغیر بوده است.

معادل‌سازی این میزان دستمزد با دلار آمریکا، نشان می‌دهد که معلمان ابتدایی در این کشور، سالانه بین ۵ هزار و ۵۰۰ دلار تا ۱۹ هزار دلار آمریکا حقوق می‌گیرند که از پایین‌ترین میزانِ دریافتی معلمان در کشور «اسلواکی» (مورد اشاره در بالا) هم پایین‌تر است.


در «مصر»، یکی دیگر از کشورهای به نسبت توسعه‌یافته در آفریقا هم بالاترین میزان دریافتی معلمان باسابقه در مقطع ابتدایی، به سالانه ۲۱۰ هزار «پوند مصر» می‌رسد.

 

به عبارت دیگر، یک معلم حرفه‌ایِ مصری، سالانه حدود ۱۳ هزار و ۵۰۰ دلار حقوق می‌گیرد. (داده‌ها از سایت www.payscale.com) اگر بالاترین دریافتیِ یک معلم ایرانی در مقطع ابتدایی در یک مدرسه غیرانتفاعی را هم ماهانه حدود ۱۰ میلیون تومان فرض کنیم (بدون در نظر گرفتن دریافتی از تدریس خصوصی و موارد مشابه)، یک معلم ایرانیِ باسابقه و پردرآمد، به طور رسمی سالانه حدود ۱۲۰ میلیون تومان، یا با دلار ۲۸ هزار تومانی، سالانه حدود ۴ هزار و ۳۰۰ دلار حقوق می‌گیرد. این میزان، از کمترین میزانِ دریافتی یک معلمِ مشابه در «آفریقای جنوبی» یا «مصر» هم پایین‌تر است.



در ادامه نظر برخی از کاربران را نسبت به این موضوع می‌خوانید:
  • - همسر من مدیر دبیرستان است و با ۲۲ سال سابقه الان با مزایا، ۱۳ میلیون حقوق دریافت می‌کند.

    - فقط حقوق رو نوشتید، درست مقایسه نکردید. اینجا بعضا برای معلمی مثلا مربیان نهضت سواد آموزی را بدون اینکه دانشگاه رفته باشند، استخدام می‌کنند. از طرف دیگر وقتی جایی ۱۲ ساعت در روز برای دانش‌آموزان وقت می‌گذارند، سطح سواد بالا و برنامه‌ریزی درست برای آموزش‌وپرورش و سایر مسائلی که آموزش و پرورش ما از آن محروم است، باید هم حقوق بالا بگیرند.

    - بهترین دوران عمر خود را با بیشترین تلاش برای تعلیم و تربیت سپری کردیم و کمترین حقوق.

    - معلمی هستم که امسال با هزار داستان قبول شدم. با دو فرزند حقوق من چهار میلیون تومان هم نیست.

    - بعید می‌دانم ۱۰ درصد از معلمان هم ۱۰ میلیون تومان حقوق بگیرند. خودم با ۲۰ سال سابقه کار که ۱۵ سال آن در مناطق محروم بودم، حدود ۶ میلیون تومان حقوق می‌گیرم.

    - معلم نیستم ولی بدانید هر کشوری بخواهد در هر زمینه علمی پیشرفت کند باید از زمان کودکی روی نسل جوان سرمایه‌گذاری کند. برای اینکار راهی بهتر از آموزش و پرورش نیست.

    - معلم هستم و حکم حقوقم چهار میلیون تومان و دریافتی‌ام سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان.

    - متوسط حقوق معلمان در ایران حدود ۶ میلیون تومان است.

    - فارغ‌التحصیل دکترای تخصصی از دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران هستم با ۲۴ سال سابقه کار. حکم حقوقی‌ام زیر ۹ میلیون و دریافتی زیر ۷ میلیون.

    - ۳۲ سال سابقه تدریس دارم و ۲۲ سال است که با مدرک فوق لیسانس تدریس می‌کنم و سال‌ها همترازی می‌گرفتم. ولی حقوقم زیر ۹ میلیون تومان است.

    - با ۲۸ سال سابقه و مدرک فوق لیسانس از دانشگاه صنعتی اصفهان، هشت میلیون و ۹۰۰ هزار حکم کارگزینی و دریافتی حدود ۶ میلیون تومان. سالانه حدود ۲۶۰۰ دلار درآمد دارم. زمان و مکان چقدر در سرنوشت آدم ها تاثیر گذار هستند.

    - بهترین حقوق را معلم‌ها می‌گیرند. در امریکا همه روز سرکار می‌روند.

    - دریافتی من چهار میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است.
نام شما

آدرس ايميل شما
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود
  • نظرات پس از تأیید مدير حداكثر ظرف 24 ساعت آينده منتشر می‌شود

چطور از مردها تعریف کنیم؟
ایجاد هر خاطره جدید به مغز آسیب می‌زند!
مطالعه نشانگر عصبی بالقوه برای آسیب اجتماعی در اختلالات روانی را نشان می دهد!
۱۰ شگرد رسانه‌ای برای اثرگذاری بر باورهای مخاطب
پنج اقدامی که والدین باید در مواجهه با کودکان کابوس زده انجام دهند!
«آلیس در سرزمین عجایب»؛ اختلال روانی عجیب
سندروم مسأله با پدر / آسیب‌های بی‌مهری پدران به دختران
روانشناسی که دنیای سرمایه گذاری را ۱۸۰ درجه تغییر داد
چرا گاهی نمی‌توان بخشید و فراموش کرد؟!
مغز چطور خاطرات ماندگار می‌سازد؟
روانشناسی جمع‌آوری اشیا و یا کلکسیونر شدن
دربارۀ تاثیرات عجیب «ترس از پشیمانی»
زندگی درس حساب است، خوبیها را جمع، بدیها را کم ، خوشی ها را ضرب و شادیها را تقسیم کنیم